Plusz

Polcz Alaine 100: „Olyan vagyok, mint a tükör” – Beszélgetés és felolvasószínház a Várkert Bazárban

2022.11.04. 12:10
Ajánlom
Idén 100 éve született Polcz Alaine pszichológus, író, a tanatológia magyarországi úttörője, Mészöly Miklós Kossuth-díjas író felesége. Életét, munkáját, sorsának alakulását, házasságát és barátságait mutatja be a Várkert Irodalom Aposztróf sorozatában Juhász Anna vendégeivel, november 7-én. 

1922. október 7-én született Kolozsváron Polcz Alaine pszichológus, író, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, Mészöly Miklós Kossuth-díjas író felesége. A háború borzalmas történéseit egész életében magával cipelte, erről írt Asszony a fronton című kötetében. Életét, munkáját, sorsának alakulását, házasságát és barátságait mutatják be a Várkert Irodalom soron következő estjén beszélgetésben és felolvasószínházban.

Egy szabad és öntörvényű ember mutatkozik be levelek, élet-regény, visszaemlékezések által, aki mindig ott állt férje mellett.

Önálló világot teremtett pályáján, esszéiben, regényeiben, módszereivel pedig a jövő generációjának életére is nagy hatással bír a mai napig. 

„Miklós egyszer azt mondta, hogy olyan vagyok, mint a tükör, amely kristálytisztán tükrözi vissza azt, aki belenéz, de ha rálehelsz, nem hagy nyomot rajta”. (Polcz Alaine)

Polcz Alaine pszichológia szakon végzett, a pályája kezdetén

felnőtt elmebetegekkel folytatott művészeti terápiát, majd gyermek-ideggondozóban játékdiagnosztikával foglalkozott.

meszoly_foto_010_f-173618.jpg

Polcz Alaine és Mészöly Miklós (Fotó/Forrás: Zsámbéki Színházi Bázis)

Tanatológiai, pszichológiai munkái kézikönyveknek számítanak, ő volt a Magyar Hospice Alapítvány elnöke. 1949-ben házasodott össze Mészöly Miklóssal: ötvenkét év át éltek együtt, férje haláláig. Kettőjükről azt mondta Örkény István: „Ilyen szép emberpárt még sohasem láttam”. Több mint öt évtizedes házasságuk is az est fókuszába kerül: az esten férjével való levelezések és az Egész lényeddel című könyve elevenedik meg, amelyben a Mészöly Miklóssal való életéről, házasságáról vall. Saját bevallása szerint a szerelemről írt könyvet: 

Ez az élet, az irodalom, a szerelem, a hit története, történése. Néhány dolgot megértünk az egészből – majdnem mindig ez történik –, de a teljességet? Egyáltalában lehet a teljességet megélni, megérteni?”

Az esten közreműködők:

Márton László, író, műfordító
Rácmolnár Lili, pszichológus, gyásztanácsadó
Balsai Móni, Jászai Mari-díjas színművész
Kolovratnik Krisztián, színművész
Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

POLCZ ALAINE 100
november 7., hétfő, 19:00 – Várkert Bazár, Rendezvényterem

Fejléckép: Polcz Alaine és Mészöly Miklós (Fotó/Forrás: Zsámbéki Színházi Bázis)

A legszebb írópár hétköznapjai

Kapcsolódó

A legszebb írópár hétköznapjai

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni mellett a XX. századi magyar irodalom legendás, de eddig kevésbé szem előtt lévő szerelmespárja Mészöly Miklós és Polcz Alaine. Nekik megadatott, ami a költőnek és feleségének nem: együtt leélni egy életet. Ötvenkét évnyi házasságuk levelezését gyűjtötte össze a Jelenkor kiadó.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.