Plusz

Popzenei legendák avatták fel a Magyar Zene Háza új klubhelyiségét

2023.02.14. 11:25
Ajánlom
A populáris zene hőskorának meghatározó alakjai számára tartott tárlatvezetést és klubtéravató eseményt a Magyar Zene Háza. A Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig című, nemrégiben átadott időszaki kiállítással a Zene Háza tervezett tartalmi koncepciója teljessé vált, sőt a tárlattal egy új programhelyszín jött létre a Liget Budapest keretében megvalósult intézményben. A kiállítás központi helyszíne, a Klubok tere a kor hangulatát megidézve meghitt és kötetlen beszélgetéseknek, zenés eseményeknek ad helyet hamarosan.

„Talán most vált történelemmé a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek zenéje, de úgy, hogy a nagy generáció mégsem került múzeumba.

Dalaik ma is élnek, sokan közülük ma is megtöltik az arénát. Tehát ma nem a halandóságon szomorkodunk, hanem a halhatatlanságot ünnepeljük!

– mondta köszöntőbeszédében Batta András, a Zene Háza ügyvezető igazgatója. „A magyar populáris zene hőskora, mely a magyar történelem több mint három évtizedét öleli át, megelevenedik ma a Házban. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Nekünk írták a dalt! megnyitóeseményét követően újabb alkalmunk adódott olyan legendákat köszönteni a Házban, akik még nem látták a zenei munkásságukat bemutató kiállítást.”

A Ház új helyszíne, a Klubok tere a mai eseményen sztárokkal telt meg. Jávorszky Béla Szilárd, a kiállítás társkurátorának vezetésével múltidéző beszélgetésen régi történeteket meséltek. „Hiánypótló ez a kiállítás, mert megismerhetnek bennünket a mai fiatalok, akik amúgy ismerik a számainkat, csak azzal nincsenek sokszor tisztában, hogy mi kik vagyunk” – mesélte Szörényi Levente, az Illés és a Fonográf zenekar zeneszerzője és énekes-gitárosa.

Szorenyi-Levente-es-Brody-Janos-a-kiallitoterben-110237.jpg

Szörényi Levente és Bródy János a kiállítótérben (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Liget Budapest)

Bródy János, az Illés és a Fonográf másik énekes-gitáros-dalszerzője az esemény előtt ellátogatott a Zene Házába, és megnézte a tárlatot, élményeit így foglalta össze: „Mielőtt eljöttem volna ma erre a nyilvános látogatásra, előtte inkognitóban megnéztem, és megállapítottam, hogy

ez egy nagyon jól átgondolt kiállítás, ahol érzékelhetően igyekeztek elfogulatlanul, tárgyilagosan, mértéktartóan bemutatni ezt az egyébként nagyon színes társaságot.

Mert hát a zenészvilág legalább olyan sokszínű, mint maga a társadalom, hiszen mindenféle törekvés, stílusirányzat megjelenik.”

A Zene Háza eseményén a hazai zenei élet legendái töltötték meg a poptörténeti kiállítás tereit. Itt köszönthettük mások mellett Deák Bill Gyulát (Hobo Blues Band), Grandpierre Attilát (VHK), Charlie-t (Olympia, Generál, Tátrai Band), Környei Attilát (R-Go), Müller Péter Sziámit (URH, Kontroll Csoport, Sziámi), Németh Alajost (Bikini), Pajor Tamást (Neurotic), Schuster Lórántot (P. Mobil) és Szikora Róbertet (Hungaria, R-Go) is.

„Nem lehetett egyszerű dolog ezt így összehozni, de azt hiszem, hogy ez egy nagyon jól sikerült kiállítás. Itt vannak a hangszerek, a ruhák, a korabeli mindennapok, egy Barkas, a lemezborítós fal tökéletes, mert mindenki ott van, aki számít” – mondta Frenreisz Károly a Metro, LGT és Skorpió egykori basszusgitárosa.

Kovács Katit az idő múlására is emlékeztette a kiállítás:

Kettős érzésem van: egyrészt nagyon örülök ennek a kiállításnak, másrészt szomorúságot érzek, hogy elmúltak ezek az idők

– mondta.

„Ezt a korszakot nagyon ritkán mutatják meg ilyen átfogóan, és nagyon kellemes érzés, hogy ezzel a kiállítással gondoltak ránk, és arra, hogy van pár millió ember, akik a mi zenéinken nőttek fel” –  mondta Demjén Ferenc, a Bergendy és a V’Moto-Rock énekes-dalszerzője.

Kovacs-Kati-sajat-fotoja-elott-a-kiallitas-tablokepen-110236.jpg

Kovács Kati saját fotója előtt (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Liget Budapest)

„Az első pillanatban tudtuk, hogy a rendszerváltozást megelőző, Magyarországon kialakult egyedülálló zenei kultúra bemutatása nélkülözhetetlen a Magyar Zene Házában. Nem tudtunk és nem akartunk az időszak teljes repertoárjának bemutatására törekedni, sokkal inkább a korszak hangulatába és kiemelkedő pillanataiba kapnak betekintést ebben az átfogó kultúrtörténeti kiállításban azok, akik megélték, és azok is, akiknek számára már történelem.

Máris óriási a látogatottság, megható, amikor a látogatók a Dalok terében együtt éneklik kedvenceik felvételével az örökzöld slágereket

– fogalmazott Horn Márton intézményigazgató.

A Nekünk írták a dalt! időszaki kiállítás klubtere a jövőben szűk körű, bensőséges koncertekkel, beszélgetésekkel, zenés előadásokkal várja majd a közönséget. A tavaszi szezonban köszönthetjük Ákost, de beszélgetéssel egybekötött minikoncertet ad a magyar underground zenekarból, az A.E. Bizottságból Wahorn András, a Trottel punkzenekar vezetője, Rupaszov Tamás és a Európa Kiadó vezetője, dalszerzője, Menyhárt Jenő. A sorozatot további meghatározó alkotók meghívásával egész évben folytatódik. Jegyek hamarosan kaphatók a Zene Háza honlapján.

A „Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig” című tárlat január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, s egyben az intézmény megnyitásának első évfordulóján nyílt meg. Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása a korszak legkiemelkedőbb előadóit, zenekarait, emblematikus slágereit és legfontosabb poptörténeti eseményeit mutatja be. A közel 1.000 m2-es, interaktív tárlat az eddigi legátfogóbb a témában.

A vöröscsillag, amely rock’n’rollt köhög – a Magyar Zene Háza új, poptörténeti kiállításán jártunk

Kapcsolódó

A vöröscsillag, amely rock’n’rollt köhög – a Magyar Zene Háza új, poptörténeti kiállításán jártunk

Január 22-én nyílt meg a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása „Nekünk írták a dalt!” címmel, ahol 1957-től egészen az első Sziget fesztiválig, 1993-ig járhatjuk végig a magyar pop-rock zene történeti állomásait.

Fejléckép: Charlie, Frenreisz Károly és Demjén Ferenc (fotó/forrás: Mohai Balázs / Liget Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Vizuál

Szembenéz a világ kihívásaival a Berlinale

Talán minden eddiginél bátrabbnak és politikusabbnak tekinthető az idei Berlini Nemzetközi Fesztivál, amelynek szervezői már a megnyitó előtt kereszttűzbe kerültek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei szemlét is a sokszínűség és a tolerancia jegyében hirdették meg.
Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.
Plusz ajánló

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

A vegán táplálkozásról és életmódváltásról tudhatunk meg többet Karalyos Gábor előadásán

A XV. kerület Zöld Jövő Szabadegyetem elnevezésű programjának következő estjén, február 19-én Karalyos Gábor színművésszel, népszerű bloggerrel találkozhat a közönség a Csokonai rendezvényházban.