Plusz

Popzenei legendák avatták fel a Magyar Zene Háza új klubhelyiségét

2023.02.14. 11:25
Ajánlom
A populáris zene hőskorának meghatározó alakjai számára tartott tárlatvezetést és klubtéravató eseményt a Magyar Zene Háza. A Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig című, nemrégiben átadott időszaki kiállítással a Zene Háza tervezett tartalmi koncepciója teljessé vált, sőt a tárlattal egy új programhelyszín jött létre a Liget Budapest keretében megvalósult intézményben. A kiállítás központi helyszíne, a Klubok tere a kor hangulatát megidézve meghitt és kötetlen beszélgetéseknek, zenés eseményeknek ad helyet hamarosan.

„Talán most vált történelemmé a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek zenéje, de úgy, hogy a nagy generáció mégsem került múzeumba.

Dalaik ma is élnek, sokan közülük ma is megtöltik az arénát. Tehát ma nem a halandóságon szomorkodunk, hanem a halhatatlanságot ünnepeljük!

– mondta köszöntőbeszédében Batta András, a Zene Háza ügyvezető igazgatója. „A magyar populáris zene hőskora, mely a magyar történelem több mint három évtizedét öleli át, megelevenedik ma a Házban. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Nekünk írták a dalt! megnyitóeseményét követően újabb alkalmunk adódott olyan legendákat köszönteni a Házban, akik még nem látták a zenei munkásságukat bemutató kiállítást.”

A Ház új helyszíne, a Klubok tere a mai eseményen sztárokkal telt meg. Jávorszky Béla Szilárd, a kiállítás társkurátorának vezetésével múltidéző beszélgetésen régi történeteket meséltek. „Hiánypótló ez a kiállítás, mert megismerhetnek bennünket a mai fiatalok, akik amúgy ismerik a számainkat, csak azzal nincsenek sokszor tisztában, hogy mi kik vagyunk” – mesélte Szörényi Levente, az Illés és a Fonográf zenekar zeneszerzője és énekes-gitárosa.

Szorenyi-Levente-es-Brody-Janos-a-kiallitoterben-110237.jpg

Szörényi Levente és Bródy János a kiállítótérben (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Liget Budapest)

Bródy János, az Illés és a Fonográf másik énekes-gitáros-dalszerzője az esemény előtt ellátogatott a Zene Házába, és megnézte a tárlatot, élményeit így foglalta össze: „Mielőtt eljöttem volna ma erre a nyilvános látogatásra, előtte inkognitóban megnéztem, és megállapítottam, hogy

ez egy nagyon jól átgondolt kiállítás, ahol érzékelhetően igyekeztek elfogulatlanul, tárgyilagosan, mértéktartóan bemutatni ezt az egyébként nagyon színes társaságot.

Mert hát a zenészvilág legalább olyan sokszínű, mint maga a társadalom, hiszen mindenféle törekvés, stílusirányzat megjelenik.”

A Zene Háza eseményén a hazai zenei élet legendái töltötték meg a poptörténeti kiállítás tereit. Itt köszönthettük mások mellett Deák Bill Gyulát (Hobo Blues Band), Grandpierre Attilát (VHK), Charlie-t (Olympia, Generál, Tátrai Band), Környei Attilát (R-Go), Müller Péter Sziámit (URH, Kontroll Csoport, Sziámi), Németh Alajost (Bikini), Pajor Tamást (Neurotic), Schuster Lórántot (P. Mobil) és Szikora Róbertet (Hungaria, R-Go) is.

„Nem lehetett egyszerű dolog ezt így összehozni, de azt hiszem, hogy ez egy nagyon jól sikerült kiállítás. Itt vannak a hangszerek, a ruhák, a korabeli mindennapok, egy Barkas, a lemezborítós fal tökéletes, mert mindenki ott van, aki számít” – mondta Frenreisz Károly a Metro, LGT és Skorpió egykori basszusgitárosa.

Kovács Katit az idő múlására is emlékeztette a kiállítás:

Kettős érzésem van: egyrészt nagyon örülök ennek a kiállításnak, másrészt szomorúságot érzek, hogy elmúltak ezek az idők

– mondta.

„Ezt a korszakot nagyon ritkán mutatják meg ilyen átfogóan, és nagyon kellemes érzés, hogy ezzel a kiállítással gondoltak ránk, és arra, hogy van pár millió ember, akik a mi zenéinken nőttek fel” –  mondta Demjén Ferenc, a Bergendy és a V’Moto-Rock énekes-dalszerzője.

Kovacs-Kati-sajat-fotoja-elott-a-kiallitas-tablokepen-110236.jpg

Kovács Kati saját fotója előtt (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Liget Budapest)

„Az első pillanatban tudtuk, hogy a rendszerváltozást megelőző, Magyarországon kialakult egyedülálló zenei kultúra bemutatása nélkülözhetetlen a Magyar Zene Házában. Nem tudtunk és nem akartunk az időszak teljes repertoárjának bemutatására törekedni, sokkal inkább a korszak hangulatába és kiemelkedő pillanataiba kapnak betekintést ebben az átfogó kultúrtörténeti kiállításban azok, akik megélték, és azok is, akiknek számára már történelem.

Máris óriási a látogatottság, megható, amikor a látogatók a Dalok terében együtt éneklik kedvenceik felvételével az örökzöld slágereket

– fogalmazott Horn Márton intézményigazgató.

A Nekünk írták a dalt! időszaki kiállítás klubtere a jövőben szűk körű, bensőséges koncertekkel, beszélgetésekkel, zenés előadásokkal várja majd a közönséget. A tavaszi szezonban köszönthetjük Ákost, de beszélgetéssel egybekötött minikoncertet ad a magyar underground zenekarból, az A.E. Bizottságból Wahorn András, a Trottel punkzenekar vezetője, Rupaszov Tamás és a Európa Kiadó vezetője, dalszerzője, Menyhárt Jenő. A sorozatot további meghatározó alkotók meghívásával egész évben folytatódik. Jegyek hamarosan kaphatók a Zene Háza honlapján.

A „Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig” című tárlat január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, s egyben az intézmény megnyitásának első évfordulóján nyílt meg. Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása a korszak legkiemelkedőbb előadóit, zenekarait, emblematikus slágereit és legfontosabb poptörténeti eseményeit mutatja be. A közel 1.000 m2-es, interaktív tárlat az eddigi legátfogóbb a témában.

A vöröscsillag, amely rock’n’rollt köhög – a Magyar Zene Háza új, poptörténeti kiállításán jártunk

Kapcsolódó

A vöröscsillag, amely rock’n’rollt köhög – a Magyar Zene Háza új, poptörténeti kiállításán jártunk

Január 22-én nyílt meg a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása „Nekünk írták a dalt!” címmel, ahol 1957-től egészen az első Sziget fesztiválig, 1993-ig járhatjuk végig a magyar pop-rock zene történeti állomásait.

Fejléckép: Charlie, Frenreisz Károly és Demjén Ferenc (fotó/forrás: Mohai Balázs / Liget Budapest)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.