Plusz

Postatörténeti ritkaság: az első postai bélyeg kerül kalapács alá Londonban

2021.12.01. 10:15
Ajánlom
A szakértők becslése szerint a különleges bélyeg 4-6 millió fontért (1,7-2,5 milliárd forintért) is elkelhet a Sotheby's aukciósház árverésén.

Az 1840-ből származó Penny Black egy, a legelső nyomtatott ívről származó, érintetlen, nem használt darabja kerül kalapács alá a Sotheby's aukciósház árverésén. A bélyegritkaságot mintegy három évtizede fedezték fel újra, de hitelesítését csak alig tíz évvel ezelőtt kezdte meg Alan Holyoake brit üzletember és filatelista, miután birtokába került a The Wallace Document.

Holyoake kutatásának eredményeként az okmányt a londoni Királyi Filatéliai Társaság (2016) és a Brit Filatéliai Szövetség (2015) hitelességi tanúsítványokkal látta el, majd ezt követően a washingtoni Smithsonian Nemzeti Postai Múzeumban állították ki.

„Ez az első bélyeg, minden bélyeg előfutára, és egyértelműen a filatéliatörténet legfontosabb darabja.

Bár világszerte számos rendkívül fontos bélyeg található állami és magángyűjteményekben, ez az a bélyeg, amely elindította az általunk ismert postai rendszert” – hangsúlyozta jelentőségét Henry House, a Sotheby's szakértője.

101025-24-001-1-132108.jpg

Penny Black, a világ első postai bélyege (Fotó/Forrás: Bélyegmúzeum)

1840 előtt a címzett fizette a postaköltséget. A brit postai reform során a bélyegek tervezésére pályázatot hirdettek, amelyre 2600 javaslat érkezett. A bizottság végül a fiatal királynő, Viktória portréja mellett döntött, részben azért, mert a William Wyon 1834-es kámea medálja alapján Charles Heath által készített vésetet igen nehéz volt hamisítani. A bélyeg tetején a "postage" (posta), alján az értéket jelző „one penny” (egy penny) felirat, felső sarkaiban csillagszerű szimbólumok, alsó sarkaiban a bélyegíven való helyét jelző betűk vannak.

A kibocsátó ország nevét nem tüntették fel, a brit bélyegeken – a világon egyedüliként – a mai napig is csupán az uralkodó portréja szerepel.

Az első postabélyegeket 1840. május 1-jén bocsátották ki, és hivatalosan május 6-tól használhatták fel őket. A félunciás leveleket bérmentesítő, teljesen fekete Penny Black alig több mint egy évig volt forgalomban, mert a vörös bélyegzőt alig lehetett látni rajta, sőt könnyen le is lehetett törölni, hogy a bélyegeket így újra felhasználják. Az egyunciás leveleket a Twopence Blue bélyegekkel portózták. A kincstár 1841-ben áttért a fekete tintás érvénytelenítő bélyegző használatára, és kibocsátotta a vörös színű Penny Redet.

A postai reform, amelynek keretében a bélyeget is kiadták, Robert Wallace parlamenti képviselő nevéhez is fűződött. Az árverésen licitálni lehet a The Wallace Document elnevezésű dokumentumra is, amelyet a világ filatéliatörténetének legfontosabb darabjaként tartanak számon. Az 1840-ben, Wallace számára készült albumban két rendkívül fontos filatéliai relikvia szerepelt: a Penny Black és a Mulready Stationery próbabélyege, amelyet a kormány a postai előfizetés alternatívájaként rendelt meg.

A Wallace dokumentumok 1855-ben a Caldwell családhoz kerültek Skóciába. 1991-ben a Cavendish filatéliai aukción egy tengerentúli vevő vásárolta meg.

Fejléckép: A Penny Black egyetlen fennmaradt teljes íve (fotó:  Miles Willis / Getty Images Hungary)

180 éve adták ki a világ első bélyegét, a Penny Black-et

Kapcsolódó

180 éve adták ki a világ első bélyegét, a Penny Black-et

A világ első felragasztható postabélyege, az Egyesült Királyságban kiadott Penny Black forradalmasította a postai szolgáltatásokat.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.
Plusz ajánló

Illúzió és inspiráció? – Barabás Márton és Barabás Lőrinc a Műcsarnokban beszélgetnek

Juhász Anna irodalmár Barabás Mártont, a Műcsarnok Prima Primissima díjas kiállítóját, és fiát, Barabás Lőrincet kérdezi a saját hang kialakulásáról és a generációs párbeszéd lehetőségeiről. A beszélgetést a Barabás Lőrinc Quartet koncertje kíséri a Műcsarnok Apszisában január 8-án.
Plusz hír

Egy angliai múzeum megépítette legóból a Nagy-korallzátonyt

A különleges alkotás június 5-ig látható a chichesteri The Novium Museumban.