Plusz

Postatörténeti ritkaság: az első postai bélyeg kerül kalapács alá Londonban

2021.12.01. 10:15
Ajánlom
A szakértők becslése szerint a különleges bélyeg 4-6 millió fontért (1,7-2,5 milliárd forintért) is elkelhet a Sotheby's aukciósház árverésén.

Az 1840-ből származó Penny Black egy, a legelső nyomtatott ívről származó, érintetlen, nem használt darabja kerül kalapács alá a Sotheby's aukciósház árverésén. A bélyegritkaságot mintegy három évtizede fedezték fel újra, de hitelesítését csak alig tíz évvel ezelőtt kezdte meg Alan Holyoake brit üzletember és filatelista, miután birtokába került a The Wallace Document.

Holyoake kutatásának eredményeként az okmányt a londoni Királyi Filatéliai Társaság (2016) és a Brit Filatéliai Szövetség (2015) hitelességi tanúsítványokkal látta el, majd ezt követően a washingtoni Smithsonian Nemzeti Postai Múzeumban állították ki.

„Ez az első bélyeg, minden bélyeg előfutára, és egyértelműen a filatéliatörténet legfontosabb darabja.

Bár világszerte számos rendkívül fontos bélyeg található állami és magángyűjteményekben, ez az a bélyeg, amely elindította az általunk ismert postai rendszert” – hangsúlyozta jelentőségét Henry House, a Sotheby's szakértője.

101025-24-001-1-132108.jpg

Penny Black, a világ első postai bélyege (Fotó/Forrás: Bélyegmúzeum)

1840 előtt a címzett fizette a postaköltséget. A brit postai reform során a bélyegek tervezésére pályázatot hirdettek, amelyre 2600 javaslat érkezett. A bizottság végül a fiatal királynő, Viktória portréja mellett döntött, részben azért, mert a William Wyon 1834-es kámea medálja alapján Charles Heath által készített vésetet igen nehéz volt hamisítani. A bélyeg tetején a "postage" (posta), alján az értéket jelző „one penny” (egy penny) felirat, felső sarkaiban csillagszerű szimbólumok, alsó sarkaiban a bélyegíven való helyét jelző betűk vannak.

A kibocsátó ország nevét nem tüntették fel, a brit bélyegeken – a világon egyedüliként – a mai napig is csupán az uralkodó portréja szerepel.

Az első postabélyegeket 1840. május 1-jén bocsátották ki, és hivatalosan május 6-tól használhatták fel őket. A félunciás leveleket bérmentesítő, teljesen fekete Penny Black alig több mint egy évig volt forgalomban, mert a vörös bélyegzőt alig lehetett látni rajta, sőt könnyen le is lehetett törölni, hogy a bélyegeket így újra felhasználják. Az egyunciás leveleket a Twopence Blue bélyegekkel portózták. A kincstár 1841-ben áttért a fekete tintás érvénytelenítő bélyegző használatára, és kibocsátotta a vörös színű Penny Redet.

A postai reform, amelynek keretében a bélyeget is kiadták, Robert Wallace parlamenti képviselő nevéhez is fűződött. Az árverésen licitálni lehet a The Wallace Document elnevezésű dokumentumra is, amelyet a világ filatéliatörténetének legfontosabb darabjaként tartanak számon. Az 1840-ben, Wallace számára készült albumban két rendkívül fontos filatéliai relikvia szerepelt: a Penny Black és a Mulready Stationery próbabélyege, amelyet a kormány a postai előfizetés alternatívájaként rendelt meg.

A Wallace dokumentumok 1855-ben a Caldwell családhoz kerültek Skóciába. 1991-ben a Cavendish filatéliai aukción egy tengerentúli vevő vásárolta meg.

Fejléckép: A Penny Black egyetlen fennmaradt teljes íve (fotó:  Miles Willis / Getty Images Hungary)

180 éve adták ki a világ első bélyegét, a Penny Black-et

Kapcsolódó

180 éve adták ki a világ első bélyegét, a Penny Black-et

A világ első felragasztható postabélyege, az Egyesült Királyságban kiadott Penny Black forradalmasította a postai szolgáltatásokat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.
Plusz gyász

Elhunyt Tom Verlaine zenész

73 éves korában elhunyt a Television rockzenekar frontembere, Tom Verlaine gitáros. Az együttest a hetvenes évek New York-i punkszínterén az egyik legnagyobb hatású rockzenekarnak számított.