Plusz

Postatörténeti ritkaság: az első postai bélyeg kerül kalapács alá Londonban

2021.12.01. 10:15
Ajánlom
A szakértők becslése szerint a különleges bélyeg 4-6 millió fontért (1,7-2,5 milliárd forintért) is elkelhet a Sotheby's aukciósház árverésén.

Az 1840-ből származó Penny Black egy, a legelső nyomtatott ívről származó, érintetlen, nem használt darabja kerül kalapács alá a Sotheby's aukciósház árverésén. A bélyegritkaságot mintegy három évtizede fedezték fel újra, de hitelesítését csak alig tíz évvel ezelőtt kezdte meg Alan Holyoake brit üzletember és filatelista, miután birtokába került a The Wallace Document.

Holyoake kutatásának eredményeként az okmányt a londoni Királyi Filatéliai Társaság (2016) és a Brit Filatéliai Szövetség (2015) hitelességi tanúsítványokkal látta el, majd ezt követően a washingtoni Smithsonian Nemzeti Postai Múzeumban állították ki.

„Ez az első bélyeg, minden bélyeg előfutára, és egyértelműen a filatéliatörténet legfontosabb darabja.

Bár világszerte számos rendkívül fontos bélyeg található állami és magángyűjteményekben, ez az a bélyeg, amely elindította az általunk ismert postai rendszert” – hangsúlyozta jelentőségét Henry House, a Sotheby's szakértője.

101025-24-001-1-132108.jpg

Penny Black, a világ első postai bélyege (Fotó/Forrás: Bélyegmúzeum)

1840 előtt a címzett fizette a postaköltséget. A brit postai reform során a bélyegek tervezésére pályázatot hirdettek, amelyre 2600 javaslat érkezett. A bizottság végül a fiatal királynő, Viktória portréja mellett döntött, részben azért, mert a William Wyon 1834-es kámea medálja alapján Charles Heath által készített vésetet igen nehéz volt hamisítani. A bélyeg tetején a "postage" (posta), alján az értéket jelző „one penny” (egy penny) felirat, felső sarkaiban csillagszerű szimbólumok, alsó sarkaiban a bélyegíven való helyét jelző betűk vannak.

A kibocsátó ország nevét nem tüntették fel, a brit bélyegeken – a világon egyedüliként – a mai napig is csupán az uralkodó portréja szerepel.

Az első postabélyegeket 1840. május 1-jén bocsátották ki, és hivatalosan május 6-tól használhatták fel őket. A félunciás leveleket bérmentesítő, teljesen fekete Penny Black alig több mint egy évig volt forgalomban, mert a vörös bélyegzőt alig lehetett látni rajta, sőt könnyen le is lehetett törölni, hogy a bélyegeket így újra felhasználják. Az egyunciás leveleket a Twopence Blue bélyegekkel portózták. A kincstár 1841-ben áttért a fekete tintás érvénytelenítő bélyegző használatára, és kibocsátotta a vörös színű Penny Redet.

A postai reform, amelynek keretében a bélyeget is kiadták, Robert Wallace parlamenti képviselő nevéhez is fűződött. Az árverésen licitálni lehet a The Wallace Document elnevezésű dokumentumra is, amelyet a világ filatéliatörténetének legfontosabb darabjaként tartanak számon. Az 1840-ben, Wallace számára készült albumban két rendkívül fontos filatéliai relikvia szerepelt: a Penny Black és a Mulready Stationery próbabélyege, amelyet a kormány a postai előfizetés alternatívájaként rendelt meg.

A Wallace dokumentumok 1855-ben a Caldwell családhoz kerültek Skóciába. 1991-ben a Cavendish filatéliai aukción egy tengerentúli vevő vásárolta meg.

Fejléckép: A Penny Black egyetlen fennmaradt teljes íve (fotó:  Miles Willis / Getty Images Hungary)

180 éve adták ki a világ első bélyegét, a Penny Black-et

Kapcsolódó

180 éve adták ki a világ első bélyegét, a Penny Black-et

A világ első felragasztható postabélyege, az Egyesült Királyságban kiadott Penny Black forradalmasította a postai szolgáltatásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Plusz magazin

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!