Plusz

Pro Musica Antiqua Hungarica Danubiana Egyesület és L. Kecskés András

2011.05.29. 18:15
Ajánlom
L. Kecskés András több mint fél évszázada fáradhatatlanul tevékenykedik a magyar és magyar vonatkozású, valamint más közép-európai nemzetek középkori, reneszánsz és barokk zenei örökségének kutatásáért, hiteles előadásáért és megismertetéséért.

Általános iskoláit Pásztón és Óbuda-Csillaghegyen végezte, Pannonhalmán majd az óbudai Árpád Gimnáziumban tanult. Érettségi után 1962-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában (Conservatorium) folytatta tanulmányait. 1970-től Bécsben a Zeneakadémia (Hochschule für Musik in WIEN) gitár-lant-viola da gamba szakos hallgatójaként gitár- és lantművész diplomát szerzett. A Széchenyi Könyvtárban becsüs és antikvárius képzettséget is nyert. Később elvégezte a Pázmány Péter Hittudományi Akadémia 3 éves hittudományi kurzusát.

1960-tól a Műszaki Egyetem SKÉNÉ irodalmi színpadának alapítója és állandó muzsikusa volt. A Bakfark Bálint Lanttrió tagja lett.

1963-ban az Egyetemi Színpad régizenei, "Virágnak virága" című koncert sorozatának előadása fűződött nevéhez.

1965-ben megszervezte a budai "Zenélő Udvar"-t, közben a munkásszállásokon tartott 1500 zeneműsoráért Kiváló Népművelő kitüntetést kapott. Ez évben három hónapig Hollandiában (Den Haag) koncertezett.

1965-70-ig a Nemzeti Színház zenész tagja, a Filharmónia foglalkoztatott művésze volt. Zeneakadémiai tanulmányai mellett, Prof. Dr. Clemencic (Bécs) régizenei együttesének, a Clemencic Consortnak tagja lett. Közreműködőként szerepelt közel félszáz hanghordozón (Harmonia Mundi, Franciaország).

1970-ben megalakította a Collegium Musicumot és a Kecskés Együttest.

1972-73-ban fél éven át az USA-ban és Kanadában koncertturnézott. Jancsó Adriennel és Béres Ferenccel segítette Püski Sándort a magyar irodalom tengerentúli terjesztésében.

1975-ben saját együttesével Belgiumban a Brugge-i Régizenei Világverseny győztese lett.

1976-82 között európai turnék és hanglemezfelvételek sokasága következett.

1983-tól a Visegrádi Palotajátékok egyik alapítója, majd közreműködője volt. A Közép-európai Régizenei Nyári Akadémia elindítója és tanára Ráckevén majd Szentendrén napjainkig(2010-ben volt a XXVII.).

1984-ben Szigetváron elkészült a "Régi török zene Európában" című hanglemezük felvétele, melyet idehaza, majd Isztambulban és Ankarában mutattak be hangversenyeken, osztatlan sikerrel.

1985-ben Szegeden a JATE dísztermében Csomasz Tóth Kálmán zenetudóst ünnepelték.

1988 óta minden évben rangos fesztiválok állandó szereplői: Stary-Sach, Radovljica, Barcelona, Velence, Ptuj, Blankenburg, Bécs, Linz, Csíkszereda, Szentendre, stb.

1990-től 20 CD hanghordozó felvételét készítették el magyar zeneműveket tolmácsolva.

1994-ben Ausztráliai turné következett, az Adelaide-i Fesztivál közreműködői voltak.

1996-ban 12 koncertből álló sorozatot mutattak be a régi magyar egyházi zenéből.

1997-ben bécsi koncertjükön a híres Mozart-Saal leghosszabb koncert ráadásával (90 perc) hívták fel magukra a figyelmet "A kuruc küzdelmek zeneköltészete" című műsorukkal. Ez év októberében a zentai csatára emlékezve Bécsben, Savoyai Jenő herceg palotájában játszottak.

1998-ban a Budapest-Peking-Budapest légi járat beindításához tartozó kulturális küldöttség tagjaként a Kecskés Együttes nagy sikerrel koncertezett Pekingben, Sandungban.

1999-ben Krakkóban, a Jagello Egyetem udvarának koncertsorozatában jeleskedtek. Ez évben a török gazdasági szakemberek kíséretében Budapestre érkezett Demirel elnököt köszöntötték egy sikeres koncert résztvevőjeként a Budapest Hiltonban.

2000-ben számtalan ifjúsági hangversenyen és hivatalos zászlószentelésen mutatták be millenniumi műsorukat "Magyar hősök és szentek" címmel, majd a szombathelyi Savaria Játékokon léptek fel ókori hangszerekkel. Októberben a Győri Koboz- és Lantfesztivál szervezésében vettek részt, melyre a koronát a december 2-i koncerttel tették fel a Zeneakadémia Nagytermében.

2001 és 2002-ben száznál több koncerten bizonyították a honi középkori, reneszánsz és barokk zene létjogosultságát. Ezek közül is kiemelkedett a Zeneakadémián bemutatott Kájoni-est, mellyel Domokos Pál Péterre emlékeztek.

2003-ban a Rákóczi Szövetséggel együtt nyitották meg a Rákóczi-évet: "A kuruc küzdelmek zeneköltészete" című műsorukkal idézték fel a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharcot, 300. évfordulóján, ugyancsak a Zeneakadémia nagytermében.

2004. január 9-én elsőként nyitották meg a Zeneakadémián az országos Balassi-évet a költő születésének 450. és halálának 410. évfordulójára emlékezve.

2005. szeptember 16-án Szécsényben, a Magyar Parlament előtt mutatták be Bocskai és Rákóczi koncertjüket. Decemberben számos helyen játszották a pásztói betlehemest és a hazai karácsonyi énekeket.

2006-ban az országban elsőként Tinódi Lantos Sebestyén és Bakfark Bálint születésére és halálára, továbbá Szenczi Molnár Albert 300 éves zsoltárfordítására emlékeztek számos hangversenyen. Január 18-án a gyöngyösi őstörténeti kongresszus sikeres résztvevői, előadói voltak. Júliusban a 1456. évi nándorfehérvári győzelem 550. évfordulóján a Duna Ünnepének és tihanyi koncerteknek voltak a közreműködői. Augusztusban a bécsi Clemencic Consort-tal Svájcban és Bécsben szerepeltek. Szeptember hétvégéin ókori zenével lepték meg a hallgatóságot Aquincumban. Október 6-8-án Győrött az V. Nemzetközi Gitár- és Lantfesztivál szervezői ill. fellépői voltak, Kónya Istvánnal, Toyohiko Satoh-val és Tokos Zoltánnal. Október 21-22-én a lengyelországi Patkovac-i 56-os eseményeket felidéző Szolidárnoszty ünnepségeinek részvevői voltak Varsóban Glemp Bíboros-érsek jelenlétében. Október 23-án este a pesti ferencesek templomában Szent Kapisztrán János halálára emlékeztek "A magyar szabadságharcok" c. műsorukkal.

2007-ben "Szent Erzsébet és a zene" című koncertjükkel járták az országot. Élő CD-felvételt készítettek Pogányban. G. Machaut miséjét adták elő Milánóban. Magyar karácsonyt tartottak Bécsben, a Belvedere kastélyban.

2008. január 24-én Mátyás király emlékműsoruk volt. Filharmóniai országos koncert-sorozat és a VII. Győri Koboz-és Lantfesztivál tette teljessé az évüket.

2009-ben református CD-felvételt készítettek. Petőfi halálának 160. évfordulójára koncertekkel emlékeztek. Előadásokat tartottak Bihari János Rákóczi-indulójának 200. évfordulójára. CD-felvétel és nyári koncertek következtek a Balatonnál, majd a Győri Koboz- és Lantfesztivál augusztus 10-14. között. Magyar karácsonyt tartottak a bécsi Albertinában december 12-13-án, majd Vácott, a püspöki palotában 20-án. Ezt követte a dalmát karácsony a Budapest IV. kerületi Horvát Kisebbségi Önkormányzatnál.

2010-ben újabb hangfelvételek következtek: "Petőfi él", "Verbunkosok" és "Csokonai". Március 15-ére nagykoncerttel emlékeztek a budapesti Magyarok Házában. Június 18-án a lipcsei Szamárünnepen tartottak középkori koncertet a bécsi Clemencic Consort-tal. Július 22-én együtt ünnepeltek 18 ország külképviselete képviselőinek társaságában az évek óta megrendezett Duna Ünnepén, amelynek a kezdetek óta állandó részvevői. Részt vettek 10 régihangszeres koncerten a Szentendrei Nyár rendezvényein. Augusztus 7-én Várpalotai várjátékok, majd Zánka, Balatonföldvár és Balaton-felvidéki koncertkörút következett. Augusztus 19-én volt "Szent István a muzsikában" című koncertjük, 21-én Kalocsán, 22-én Dömösön ill. Esztergomban léptek föl. Szeptember11-én a "Huszárok ünnepé"-n voltak Szentendrén.

L. Kecskés András jelentős szerepet vállalt a hazai zenei oktatásban, a koboz, a lant és más hangszerek zenészeinek képzésében. Évekig vezetett régizenei speciális kollégiumot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárképző szakán. Közreműködésével indult a Koboz és Lantfesztivál hazánkban. Új tehetségek elindításával és kibontakoztatásával nagymértékben hozzájárult/járul ennek a műfajnak a fejlődéséhez. A magyar régi zenei műfajban ma sikeresen fellépő előadók egy része a magas színvonalon vezetett Kecskés Együttes neveltjeiből kerül ki. Segítette és támogatja a határon túli magyar zenészeket. A bécsi Clemencic Consort vezetőjével, René Clemencic-csel megismertette több magyar kódex (pl. Vietorisz, Iglói, stb.) zenei anyagát, aki aztán ezeket műsoraiban szerte a világon népszerűsítette, majd ezért 80. születésnapján Budapesten megkapta a külföldieknek odaítélhető Pro Cultura Hungariae díjat.

Munkakörén túl végzett szakmai és társadalmi szolgálatai és teljesítménye, az életművének másik, nem kevesebb megbecsülést érdemlő része. 1991-ben a szovjet hadsereg mielőbbi kivonulásának szószólója volt. 1992-től a KDNP lapjának, a Szentendre és Vidékének megbízott szerkesztőjeként is tevékenykedett. (Ugyanezen címmel ma is ez a hivatalos városi hetilap.) 1993-tól a máig működő Pro Musica Antiqua Hungarica (A Régi Magyar Zenéért) Egyesület alapítója és elnöke. 1993-tól a szentendrei KDNP választott titkára. A visegrádi Szent György Lovagrend tagja. 1996-tól hat éven keresztül a szentendrei dalmátok (Horvát Kisebbségi Önkormányzat) elnöke, majd tagja. A dalmát kulturális hagyaték leírója, (CD) kiadója és terjesztője. Tagja a Magyar Újságírók Közösségének, 2004-től a Miskolci Bölcsészegyesület Nagy Lajos Egyetemén a régi magyar zene professzora.

L. Kecskés András fáradhatatlanul dolgozik a magyar és közép-európai kulturális közösség jó hírének megóvásáért is. 2006-ban a Kecskés Együttes tagjaival együtt kapta az 56-osok művészeti kitüntetését. Feleségével, Pastinszky Krisztina művészettörténésszel Szentendre belvárosában felépítették zenestúdiójukat, melyben a mai napig 160 irodalmi és zenei rendezvénynek adtak helyet. A koncertnek is alkalmas terem a Szentendrei Nyár egyik zenei centrumává vált. Szentendre Pro Urbe kitüntetettje.

A Pro Musica Antiqua Hungarica Danubiana Egyesületben
működő Kecskés Együttes magyar vonatkozású műsorai
korabeli hangszerekkel és viseletben, 7-15 zenésszel
Művészeti vezető: L. Kecskés András


Ókori zene, ókori hangszerekkel *

Ókori zene - Magyar zene

Magyar mitológia a zenében

Himnuszunk születése

Szent István emléke a zenében *

Magyar gregoriánumok

A Lovagkirály / Szent László és a zene *

Kálti Márk: A magyarok története 1343-ig.

Magyar hősök és szentek

Trubadúrok Imre király udvarában **

Kobzosok és énekmondók a Kárpátok karéjában *

Carmina Burana et Hungarica

Ozorai Pipo és Hunyadi János udvarának zenéje

Mátyás király és a zene

A Dunakanyar történeti muzsikája

Magyar históriások, vándorzenészek

Magyar népzene és zenetörténet

Jeles napok

Tinódi Lantos Sebestyén emlékest

Bakfark és kortársai lantmuzsikája

Bornemissza Péter emlékkoncert

Gyarmati Balassa Bálint énekelt versei I-II. *

Erdélyi reneszánsz *

Rimay János énekelt versei

Psalmus Hungaricus - Református énekek *

Csomasz Tóth Kálmán emlékére

Skarica, Decsi, Tolnai Fabricius, Pécsi és más prédikátorok énekelt versei

Ünnepi zsoltárok, ünnepi táncok

Közép-Európa lantmuzsikája *

Aria ad mensam - Asztali zene (XVI-XVIII. sz.)

Régi török zene Európában *

Ázsia és a magyarság zenerokonsága

Monteverdi a Dunakanyarban

Az UNGARESCA nyomában

Istenes, harcos, szerelmes őseink

Magyar - lengyel zenetestvériség

Szigetvár, Zrínyiek és a muzsika

Az Esterházy-kéziratos dalai és táncai

Gyöngyösi, Benitzky és a zene

Pázmány, Nyéki Vörös és mások énekei

Kájoni János: Cantionale Catholicum (Domokos Pál Péter emlékére)

Győr barokk muzsikája

Thököly Imre és Zrínyi Ilona a zenében *

A kuruc küzdelmek zeneköltészete **

Savoyai Jenő herceg élete és a muzsika

A XVII. század énekelt és táncolt verbunkosai

Csokonai és a kollégiumok zenéje

Vác és környékének muzsikája

Dömösi Bozóky Mihály istenes énekei *

Pálóczi Horváth Ádám ötödfélszáz énekei

Lavotta - Csermák - Bihari emlék-koncert

Petőfi él (Petőfi énekelt versei) *

A magyar szabadságharc dalai és táncai *

Noszlopy Gáspár nemzetőr őrnagy emlékére *

Arany János, a tamburás

Az aradi vértanuk zenés emlékezete

Madách Imre és a muzsika

Rajeczky Benjamin emlékkoncert

Musica antiqua Neogradiensis

A Dunántúl történelmi zenéje

Őseink buzgósága (12 koncertből álló sorozat)

Volkmann Róbert emlékest

Magyar karácsony *

Mária-énekek *

Német karácsony

Magyar-horvát zenetörténelem *

A szentendrei dalmátok zenei hagyatéka *

Magyar-szlovák zenei kapcsolatok

A Felvidék zenéje

Lengyel-magyar zenetestvériség

Bor, bor, bor (Boros zenei est) *

A XIX. század zenei gyöngyszemei

Magyar farsangi zene

Mesterségek dalai-táncai (vásári tréfák füvesasszonnyal, csodadoktorral)

Dr. Kecskés Mónika (orgona és csembaló), * Kecskés Péter (hárfa) és L. Kecskés András (lant) koncertjei ****

A magyar és a közép- európai vonatkozású koncerteken kívül közel félszáz külföldi régi hangszeres est szerepel az együttes előadásainak műsoraiban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A Harry Potter legismertebb vadőr-lakja megnyitotta kapuit

20 évvel a Harry Potter-filmek megjelenése után a valóságban is felépült a legendás vadőr, Hagrid kunyhójába, ahová mostantól bárki betérhet egy pohár vajsörre vagy egy pihentető alvásra. A viskó mása ugyanis nem egy kiállítás részeként látható, hanem szállodaként üzemel egy angliai kisvárosban.
Plusz magazin

Valódi mágia az online trükk?

Február közepén érdekes kezdeményezés indult a Trafóban: online bűvészműsort láthattak az érdeklődők. A körülbelül félórás show egyedülálló a hazai streamek között, Gyertyán Balázs ugyanis elsőként próbálkozott az egyébként fokozott személyes jelenlétet kívánó trükkök virtuális térbe helyezésével, és nem is akárhogyan. A technikát is segítségül hívta, hogy a vizuális élmény még maradandóbb legyen. De megélhet-e egy kártyatrükk a filmes effektek és a manipulációra építő videós tartalmak között?
Plusz Zöldhullám

Mentsük meg a méheket és teremtsünk méhbarát környezetet

"A méhes nem egyéb, mint a kinyilatkoztatás alkalmazása" - írta Hamvas Béla, de már Berzsenyi Dániel számára is a méhes zsongása és hangulata volt az éber alvás, a nappali álmodozások helye, ahol meditált, ahol verseket írt.
Plusz felmérés

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Plusz magazin

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.