Plusz

Próbák napja

2011.06.21. 19:20
Ajánlom
A 27. Soproni Régi Zenei Napok kamarakurzusainak résztvevői számára a harmadik nap minden bizonnyal a próbák napja volt.

A hallgatók természetesen minden nap csiszolják produkcióikat, de egyrészt erre a napra alakultak ki legalább nagy vonalakban a kisebb-nagyobb együttesek, másrészt a holnap esti koncertre való délutáni zenekari próbák miatt a mind a Vashegyi György-féle kamarakurzus, mind a Simon Standage nevével fémjelzett hegedűkurzus a szokásosnál rövidebb volt. Ez a billentyűsöket, illetve billentyűsöket is foglalkoztató produkcióknak volt igazán jó hír, hiszen délutánra újabb két, csembalóval és fortepianóval is felszerelt terem vált elérhetővé. A rekordszámú résztvevőhöz sajnos nem sikerült (feltehetően pusztán financiális okokból) az infrastruktúrát is kiépíteni: kissé kevésnek bizonyul a három, kizárólag gyakorlásra szánt csembaló és egy modern pianino. Ezeken kívül a Liszt Ferenc Kulturális Központban még egy-egy csembaló található a hegedű-, a kamarazene- és a táncteremben, ill. fortepianók a fortepiano-, hegedű- és kamaratermekben - fortepianóhoz tehát sajnos csak akkor lehet hozzájutni, ha éppen nincsen óra.

Akik a zenélés mellett/helyett aktív mozgásra vágynak, azok is találhatnak maguknak megfelelő elfoglaltságot a Régi Zenei Napok keretében: a historikus tánckurzust Széll Rita tánctörténész, reneszánsz és barokk táncspecialista vezetésével. Erre a képzésre lehetett jelentkezni az egyéb kurzusok mellett, ill. főtárgyként is. Az ún. "A" csoportban (vagyis akik kifejezetten a tánc miatt jelentkeztek a Régi Zenei Napokra) három korabeli, táncokról szóló forrás (Guillaume Louis Pécour: La Nouvelle Gaillarde; Autre Entrée à deux; Entrée Espagnole pour une femme) anyagát sajátítják el a gyakorlatban külön-külön még kisebb - kezdők, haladók - csoportokban, napi három órában. A "B" csoport az egyéb kurzusokra jelentkezők számára van reggelente egy óra hosszúságban, ahol a barokk táncstílus alapjaival és a kontratáncokat lehet ismerkedni. Idén is sokan érkeztek kifejezetten a tánckurzus miatt, de a másik csoport is népszerűnek bizonyult.

A napi fáradalmak kipihenésére pedig az esti, angol és francia barokk szerzők műveiből összeállított kamarahangverseny szolgált. A műveket egy erre az alkalomra összeállt, nemzetközi hírnévnek örvendő művészek (Anna  Boeke - furulya, Szászvárosi Sándor - viola da gamba, Davidovics Igor - pengetős hangszerek) mellett egy fiatal tehetséget (Regős Júlia - viola da gamba) is felvonultató négytagú együttes szólaltatta meg. A koncert első felében a fellépők a Brit szigetekre kalauzolták a Szent György-templom (vagyis a tegnapival megegyező helyszín) hallgatóságát, amely terület 17. század második felének zenéjéből nyerhettünk némi ízelítőt. A műsoron szerepeltek táncok John Playfordtól (English Dancing Master gyűjteményből), John Dowlandtől, ill. skót táncok a Rowallan és Straloch kéziratokból. Ezen kívül Dowlandtől hallottunk egy lantra írt fantáziát, részleteket két gambán Tobias Hume The First Part of Ayres or Musical Humors gyűjteményéből, ill. egy szvitet (Little Consort no. 3) Matthew Lockétől. Külön blokkot képezett három szerelmes dal (Henry Lawes: To His Forsaken Mistress, Charles Coleman: Venus Lamentating Her Lost Adonis, William Webb: Love Preferring Virtue Above Wealth), amelyet ezúttal szöveg nélkül, hangszereken szólaltattak meg. A szünet után időben kissé előrébb, földrajzilag pedig kissé délkeletebbre, Franciaországba kerültünk. Marin Marais művészetét a hatos számú c-moll szvitje képviselte, Jean-Marie Leclairtól pedig egy D-dúr triószonátát (op. 2 no. 8) hallhattunk, amely előtt Demachy szólógambára írt d-moll prélude-je csendült fel.

A koncert egyfelől tényleg igazi kikapcsolódást nyújtott, hiszen a műsor jelentős részét régebbi korok "könnyűzenéje", azaz a különböző táncok és dalok tették ki, de "komoly" tartalommal rendelkező darabok sem sikkadtak el. Az előadás - bátran állíthatom - világszínvonalú volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz ősz

Megjelent a szeptemberi Fidelio

Az ingyenes programmagazin szeptemberi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Fekete Ernővel, Fischer Ádámmal, Felméry Lilivel és Trill Zsolttal. Lapozzon bele online!
Plusz nka

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.