Plusz

Próbák napja

2011.06.21. 19:20
Ajánlom
A 27. Soproni Régi Zenei Napok kamarakurzusainak résztvevői számára a harmadik nap minden bizonnyal a próbák napja volt.

A hallgatók természetesen minden nap csiszolják produkcióikat, de egyrészt erre a napra alakultak ki legalább nagy vonalakban a kisebb-nagyobb együttesek, másrészt a holnap esti koncertre való délutáni zenekari próbák miatt a mind a Vashegyi György-féle kamarakurzus, mind a Simon Standage nevével fémjelzett hegedűkurzus a szokásosnál rövidebb volt. Ez a billentyűsöket, illetve billentyűsöket is foglalkoztató produkcióknak volt igazán jó hír, hiszen délutánra újabb két, csembalóval és fortepianóval is felszerelt terem vált elérhetővé. A rekordszámú résztvevőhöz sajnos nem sikerült (feltehetően pusztán financiális okokból) az infrastruktúrát is kiépíteni: kissé kevésnek bizonyul a három, kizárólag gyakorlásra szánt csembaló és egy modern pianino. Ezeken kívül a Liszt Ferenc Kulturális Központban még egy-egy csembaló található a hegedű-, a kamarazene- és a táncteremben, ill. fortepianók a fortepiano-, hegedű- és kamaratermekben - fortepianóhoz tehát sajnos csak akkor lehet hozzájutni, ha éppen nincsen óra.

Akik a zenélés mellett/helyett aktív mozgásra vágynak, azok is találhatnak maguknak megfelelő elfoglaltságot a Régi Zenei Napok keretében: a historikus tánckurzust Széll Rita tánctörténész, reneszánsz és barokk táncspecialista vezetésével. Erre a képzésre lehetett jelentkezni az egyéb kurzusok mellett, ill. főtárgyként is. Az ún. "A" csoportban (vagyis akik kifejezetten a tánc miatt jelentkeztek a Régi Zenei Napokra) három korabeli, táncokról szóló forrás (Guillaume Louis Pécour: La Nouvelle Gaillarde; Autre Entrée à deux; Entrée Espagnole pour une femme) anyagát sajátítják el a gyakorlatban külön-külön még kisebb - kezdők, haladók - csoportokban, napi három órában. A "B" csoport az egyéb kurzusokra jelentkezők számára van reggelente egy óra hosszúságban, ahol a barokk táncstílus alapjaival és a kontratáncokat lehet ismerkedni. Idén is sokan érkeztek kifejezetten a tánckurzus miatt, de a másik csoport is népszerűnek bizonyult.

A napi fáradalmak kipihenésére pedig az esti, angol és francia barokk szerzők műveiből összeállított kamarahangverseny szolgált. A műveket egy erre az alkalomra összeállt, nemzetközi hírnévnek örvendő művészek (Anna  Boeke - furulya, Szászvárosi Sándor - viola da gamba, Davidovics Igor - pengetős hangszerek) mellett egy fiatal tehetséget (Regős Júlia - viola da gamba) is felvonultató négytagú együttes szólaltatta meg. A koncert első felében a fellépők a Brit szigetekre kalauzolták a Szent György-templom (vagyis a tegnapival megegyező helyszín) hallgatóságát, amely terület 17. század második felének zenéjéből nyerhettünk némi ízelítőt. A műsoron szerepeltek táncok John Playfordtól (English Dancing Master gyűjteményből), John Dowlandtől, ill. skót táncok a Rowallan és Straloch kéziratokból. Ezen kívül Dowlandtől hallottunk egy lantra írt fantáziát, részleteket két gambán Tobias Hume The First Part of Ayres or Musical Humors gyűjteményéből, ill. egy szvitet (Little Consort no. 3) Matthew Lockétől. Külön blokkot képezett három szerelmes dal (Henry Lawes: To His Forsaken Mistress, Charles Coleman: Venus Lamentating Her Lost Adonis, William Webb: Love Preferring Virtue Above Wealth), amelyet ezúttal szöveg nélkül, hangszereken szólaltattak meg. A szünet után időben kissé előrébb, földrajzilag pedig kissé délkeletebbre, Franciaországba kerültünk. Marin Marais művészetét a hatos számú c-moll szvitje képviselte, Jean-Marie Leclairtól pedig egy D-dúr triószonátát (op. 2 no. 8) hallhattunk, amely előtt Demachy szólógambára írt d-moll prélude-je csendült fel.

A koncert egyfelől tényleg igazi kikapcsolódást nyújtott, hiszen a műsor jelentős részét régebbi korok "könnyűzenéje", azaz a különböző táncok és dalok tették ki, de "komoly" tartalommal rendelkező darabok sem sikkadtak el. Az előadás - bátran állíthatom - világszínvonalú volt.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.