Plusz

Programkavalkád a Pestújhelyi Napok rendezvénysorozatán

2022.05.23. 13:50
Ajánlom
Idén huszonkilencedszerre kínál színes programot az érdeklődőknek a Pestújhelyi Napok május 26. és 29. közötti eseménysorozata, a Pestújhelyi Közösségi Házban. Fotópályázat, workshopok, igényes gyermekprogramok éppúgy elérhetők lesznek, mint prózából vagy zenéből szőtt estek.

Május 26-án, csütörtökön 18.30-tól az események ünnepélyes megnyitója egy kis visszatekintéssel/önreflexióval is szolgál: A Külvárosi Szalon 30 éve címmel nyílik kiállítás, s a 15. kerület polgármestere, Cserdiné Németh Angéla, valamint Kissné Breczek Margit rajzpedagógus mond ünnepi köszöntőt. Este fél nyolckor Gerendás Péter Máté Péter-estjére várják az érdeklődőket, Azért vannak a jóbarátok címmel. A koncertet jó időben a közösségi ház kertjében, esőgyanú esetén a színházteremben hallgathatják meg. Gerendás Péter Liszt-díjas művész koncertjének gerincét – ahogy az est címe is sugallja – a nagyszerű énekes, gitáros, zongorista, zeneszerző legendás dalai alkotják majd.

Május 27-én, pénteken 16 és 18 óra között Nyitott Műhely címmel a Textilvarázs és a Tűzvirág Tűzzománc szakkör alkotói kalauzolják munkájuk rejtelmei közt a látogatókat.

17.30 és 19 között a sörkorcsolyaverseny pályaműveinek kóstolása, majd az eredményhirdetés zajlik, a pestújhelyiek újpalotaiaknak és rákospalotaiaknak szóló kihívására egyébként május 25-én éjfélig lehet jelentkezni a [email protected] e-mail-címen, a sütemény fantázianevével és egy telefonszámmal. A pályaműveket május 27-én 14 óráig lehet leadni a Pestújhelyi Közösségi Ház recepcióján.

19 órától Szenesnek áll a világ címmel Nagyváradi Erzsébet és Vasicsek János színész-énekes házaspár Szenes Iván slágereinek segítségével szól a férfi-nő kapcsolat csúcsairól, mély völgyeiről és a kettő közti emelkedőkről és lankákról. A produkciót rossz idő esetén a színházteremben, meleg estén a Pestújhelyi Közösségi Ház (PeKH) kertjében kísérheti figyelemmel a közönség.

Május 28-án, pénteken délelőtt 10-től a neves pestújhelyi családok emlékhelyeit járhatják végig az érdeklődők Pintér Zsuzsanna, a Pátria Egyesület vezetőjének kalauzolásával a rákospalotai temetőben. A gyülekező a sírkert bejáratánál található mindenki sírjánál lesz.

Aznap 10 órakor a kicsiknek egy sokkal vidámabb program is kezdődik, kifejezetten a gyerekeknek a Pestújhelyi Közösségi Házban: Marék Veronika Boribon és a 7 lufi című gyermekelőadása elsősorban a legifjabbak, no és kísérőik szíves érdeklődésére számít. Marék Veronika szeleburdi mackója, Boribon már hatvan éve a gyerekek kedvence széles e világon – e mesével a veszteség és a boldogság közti utat rója a méltán népszerű művészházaspár, Rezes Judit és Szabó Győző tolmácsolásában, legnagyobb gyermekük közreműködésével.  

A május 28-án, pénteken 14 órától kezdődő programmal egy későbbi, augusztus 3-ai előadásra fókuszálhatunk: a Csokonai Nonprofit Kft. és a Terminál Workhouse együttműködésében ekkor,

augusztusban mutatják be a szerző, volt köztársasági elnök, író-műfordító Göncz Árpád 100. születésnapján, Mérleg című darabját.

A Mérleg egy újbóli találkozás története, egykori szerelmeseké, akik közül a Nő Amerikába költözött, a Férfi itthon maradt, s most a zord, erősen szocreál Budapesten ismét együtt töltenek egy rövid időt.

A darabba az alkotók kínálta ízelítő, így a főszerepeket játszó Varga Mária és Zsótér Sándor segítségével nyerhetnek bepillantást az érdeklődők, remélhetően jövőbeni nézők. A Mérleg bemutatójára augusztus 3-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvényházban kerül majd sor, Göncz Árpád születésének centenáriumán.

Ugyancsak május 28-i, szombati az a kiállításmegnyitó, melyre 15 órakor a Prizma Kör és a SeKépSeHang formáció vár mindenkit, hogy megtudhassuk végre, ki is nyerte A felszabadult ember című fotópályázatot, melyet a Prizma Kör és a PeKH közösen hirdetett olyan izgalmas témákban, mint az olvasó, zenélő, táncoló, gondolkodó, szerelmes, közlekedő, nyaraló és maszkos ember. A kiállítás augusztus 27-ig látogatható.

utazasakoponyamkorulscherer-123305.jpg

Utazás a koponyám körül (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Még mindig május 28., szombat, mikor is este egy klasszikus magyar író, Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című halhatatlanja kel életre a PeKH színháztermében, Scherer Péter előadásában és rendezésében, Parti Nóra és Marton Róbert közreműködésével.

Unom, unom ezt az egészet, unalmas a betegség és unalmas a halál is, nem rémületes, nem megrázó és felemelő, csak unalmas, mint egy gyáva, alattomos, kuncsorgó eb, ami nyomomba kullog

– fogalmaz egyebek közt fájdalmasan és ironikusan Karinthy szembenézve az egészségesek rémével: a gyógyíthatatlan betegséggel, az orvostudománnyal, a szánalommal és egyben a mindenség titkaival.

A kutatás eszköze és nyelve, ahogy Karinthytól ismerjük, a humor, az önirónia. Remek előadásra számíthat a közönség a Nézőművészeti Kft. előadásában.

A Pestújhelyi Napok záróeseményeként, május 29-én, vasárnap reggel 9-től 17 óráig családi és gyermeknapra várnak mindenkit a PeKH udvarába és kertjébe, ingyenes programokra. Lesz itt főzőverseny és focibajnokság, melyre regisztrálni a [email protected] e-mail címen lehet. 9.30-tól Ju Jitsu bemutató, 10-15 óráig Kézzel-lábbal-füllel-szájjal címen zenés kézműves foglalkozásokat tartanak, majd 11 órától gólyalábas maskarások utcaszínházi produkciója szórakoztat kicsiket-nagyokat.

Délután háromtól MAO Creative Crew, azaz a kiváló Modern Art Orchestra jazzegyüttes ifjúsági programja várja dobbal, bőgővel, zongorával és fúvósokkal mindazokat, akik többet szeretnének tudni a jazzről, az improvizációról és úgy általában a zenei kreativitásról.  Az interaktív – nyomokban zeneelméletet és zenetörténetet is tartalmazó – eseményre nemcsak a gyerekeket, akár az egész családot várják!

juhaszaniko-123944.jpg

Juhász Anikó gitárművész (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

A Pestújhelyi napok záróakkordja Juhász Anikó gitárművésztől hangzik el, aki From The Heart című albumának anyagából játszik egyebek közt 19 órától – jó idő esetén a Pestújhelyi téren a Zenepavilonnál, rossz idő esetén a PeKH színháztermében. A gitárművész ujjai alól 2021-es megjelenésű lemezének dél-amerikai és klasszikus dallamvilágot elegyítő dallamait hallhatja a közönség.

29. Pestújhelyi Napok

2022. május 26–29.

május 26., csütörtök:

 • 18:30 – „A Külvárosi szalon 30 éve” – köszöntő és kiállításmegnyitó
 • 19:00 – Azért vannak a jó barátok – Gerendás Péter Máté Péter-estje. Jegyek  itt>>>

május 27., péntek

 • 16:00-18:00 – Nyitott Műhely, a Textilvarázs és a Tűzvirág Tűzzománc Alkotókör tagjaival – ingyenes
 • 17:00-19:00 – Sörkorcsolya-verseny – eredményhirdetés és kóstolás – regisztráció : [email protected])
 • 19:00 – Szenesnek áll a világ – a Nagyváradi Erzsébet–Vasicsek János színész-énekes házaspár zenés estje. Jegyek elérhetők itt>>>

május 28., szombat

 • 10:00 – Temetői séta
 • 10:00 – Hab a tortán – Marék Veronika: Boribon és a 7 lufi. Szereplők: Rezes Judit és Szabó Győző. Jegyek válthatók itt>>>
 • 14:00 – Göncz Árpád: Mérleg – ízelítő Varga Mária és Zsótér Sándor közreműködésével
 • 15:00 – A felszabadult ember – kiállításmegnyitó a Prizma Kör és a SeKépSe Hang közreműködésével
 • 19:00 ­– Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül – a Nézőművészeti Kft. előadása. Jegyek elérhetők itt>>>

május 29., vasárnap

 • 8:00-17:00 – Családi és gyermeknap a PeKH udvarán és kertjében – a programok ingyenesek
 • 15:00 – MAO Creative Crew – interaktív családi koncert
 • 19:00 – Juhász Anikó: From The Heart

A vasárnapi programok ingyenesek.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Gerendás Péter (Csokonai Nonprofit Kft.)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.