Plusz

Protézissel folytatja a táncot a balerina

2016.04.10. 11:40
Ajánlom
Kevés rosszabb dolog történhet egy táncossal, minthogy elveszíti a lábát. Ezzel a tragédiával kellett szembenéznie a brazil Melina Reis-nek, akinek 13 éves korában egy autóbaleset következtében amputálni kellett a lábát térd alatt. A csodálatos a történetben mégis az, hogy most, 13 év után egy professzor elkészített számára egy olyan protézist, ami spicc-cipőben végződik, így a táncos újra gyakorolhatja a piruetteket.

A spicc-protézis szénszálakra épül és gipsz öntőforma segítségével készítette el Melina számára a São Paulo-i protézis specialista Dr. José André Carvalho. Melina így az első táncos, aki protézissel folytathatja a táncot. „Mindig is arról álmodtam, hogy egyszer újra spiccre állhatok. Az, hogy most újra táncolhatok, megmagyarázhatatlan öröm és mély elégedettségérzéssel tölt el” – árulta el az amatőr balerina.

pg-24-ballet-amputee-1-eptv

pg-24-ballet-amputee-1-eptv

Melina lábát 2014-ben amputálták, miután több mint 30 műtéttel sem tudták megmenteni lábát, ami 2002-ben egy autóbalesetben sérült meg.

A protézis ötletéről és elkészítéséről elmondta: "Amikor megkérdeztem Dr. Carvalhót, hogy tudna-e készíteni nekem egy ilyen protézist, azonnal vállalta a kihívást, annak ellenére, hogy semmilyen hasonló példát nem talált az orvosi szakirodalomban, amire támaszkodhatott volna”.

Dr. Carvalho elárulta: "A kihívás az volt, hogy egy olyan protézist alkossunk meg, amelyben Melina meg tudja találni az egyensúlyt, annak ellenére, hogy mindössze egy négyzetcentiméteres az a felület, ami a súlyt hordozza” – mondta, majd hozzátette: „alapos biomechanikai és matematikai számításokra volt szükség, hogy működőképes legyen a végtag. Fontos szempont volt, hogy ne csak a súlyt bírja el a protézis, de az egyensúlyt is meg tudja benne találni a balerina”.

pg-24-ballet-amputee-2-eptv

pg-24-ballet-amputee-2-eptv

Melina, aki média designerként dolgozik, túl van jópár teszten, és azt mondja a végtag most már szinte tökéletes. „Most éppen a térdstabilizálását gyakorlom, és elismerem, még gyakran nagy fájdalmaim vannak próba közben, de ez a protézis várakozáson felül megváltoztatta az életminőségemet. Remélem, hamarosan közönség elé is állhatok” – összegezte.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Vizuál

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Plusz

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.