Plusz

Protézissel folytatja a táncot a balerina

2016.04.10. 11:40
Ajánlom
Kevés rosszabb dolog történhet egy táncossal, minthogy elveszíti a lábát. Ezzel a tragédiával kellett szembenéznie a brazil Melina Reis-nek, akinek 13 éves korában egy autóbaleset következtében amputálni kellett a lábát térd alatt. A csodálatos a történetben mégis az, hogy most, 13 év után egy professzor elkészített számára egy olyan protézist, ami spicc-cipőben végződik, így a táncos újra gyakorolhatja a piruetteket.

A spicc-protézis szénszálakra épül és gipsz öntőforma segítségével készítette el Melina számára a São Paulo-i protézis specialista Dr. José André Carvalho. Melina így az első táncos, aki protézissel folytathatja a táncot. „Mindig is arról álmodtam, hogy egyszer újra spiccre állhatok. Az, hogy most újra táncolhatok, megmagyarázhatatlan öröm és mély elégedettségérzéssel tölt el” – árulta el az amatőr balerina.

pg-24-ballet-amputee-1-eptv

pg-24-ballet-amputee-1-eptv

Melina lábát 2014-ben amputálták, miután több mint 30 műtéttel sem tudták megmenteni lábát, ami 2002-ben egy autóbalesetben sérült meg.

A protézis ötletéről és elkészítéséről elmondta: "Amikor megkérdeztem Dr. Carvalhót, hogy tudna-e készíteni nekem egy ilyen protézist, azonnal vállalta a kihívást, annak ellenére, hogy semmilyen hasonló példát nem talált az orvosi szakirodalomban, amire támaszkodhatott volna”.

Dr. Carvalho elárulta: "A kihívás az volt, hogy egy olyan protézist alkossunk meg, amelyben Melina meg tudja találni az egyensúlyt, annak ellenére, hogy mindössze egy négyzetcentiméteres az a felület, ami a súlyt hordozza” – mondta, majd hozzátette: „alapos biomechanikai és matematikai számításokra volt szükség, hogy működőképes legyen a végtag. Fontos szempont volt, hogy ne csak a súlyt bírja el a protézis, de az egyensúlyt is meg tudja benne találni a balerina”.

pg-24-ballet-amputee-2-eptv

pg-24-ballet-amputee-2-eptv

Melina, aki média designerként dolgozik, túl van jópár teszten, és azt mondja a végtag most már szinte tökéletes. „Most éppen a térdstabilizálását gyakorlom, és elismerem, még gyakran nagy fájdalmaim vannak próba közben, de ez a protézis várakozáson felül megváltoztatta az életminőségemet. Remélem, hamarosan közönség elé is állhatok” – összegezte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Bolondítsd az áprilist az új Fidelióval!

Az ingyenes programmagazin áprilisi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Mohácsi Jánossal, Béres Attilával és Dobozy Borbálával. Lapozz bele online!
Plusz kotta

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Plusz hiphop

Erre a zenére érik a legfinomabb sajt

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.
Plusz hang

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Plusz kossuth-díj

Törőcsik Mari Kossuth Nagydíjat kapott

Március 15. alkalmából Áder János kiosztotta a Kossuth-díjakat. Íme a lista.