Plusz

Rameau: Hippolyte et Aricie - az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus előadása a MÜPÁ-ban

2011.04.08. 00:07
Ajánlom
A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar következő, ápr. 30-i bérleti hangversenyét (Rameau: Hippolyte et Aricie - koncertszerű előadás, Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem) 17:45-től képben és hangban élőben közvetítik az interneten, a www.mupa.hu-oldalon. Figyelem: a koncert 18 órakor kezdődik!

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
1097 Budapest, Komor Marcell u.1.

Jean-Philippe RAMEAU                                                 Szövegkönyv az Orfeo honlapján
Hippolyte et Aricie, 1733 (1757. évi verzió)               Filmelőzetes első rész, második rész

                

SZUTRÉLY Katalin - szoprán - Aricie
BARÁTH Emőke - szoprán - Une Prêtresse de Diane, Une Matelote, Une Chasseresse
STEFANIK Márta - szoprán - Une Prêtresse de Diane, Une Chasseresse
NÉMETH Judit - mezzoszoprán - Phèdre
HALMAI Katalin - mezzoszoprán - Diane
HEITER Melinda - mezzoszoprán - Oenone
Jeffrey THOMPSON - haute-contre - Hippolyte
SZIGETVÁRI Dávid - haute-contre - 1re Parque
MEGYESI Zoltán - tenor - Arcas, Mercure
KÁLMÁN László - tenor - 2me Parque
CSIZMÁR Dávid - bariton - Tisiphone
KOVÁCS István - basszus - Thésée
CSER Krisztián - basszus - Pluton, Neptune
BLAZSÓ Domonkos - basszus - 3me Parque

  

PURCELL Kórus, ORFEO Zenekar


koncertmester
Simon STANDAGE

 

Vezényel: VASHEGYI György


Bérleti koncert

 Jean-Philippe Rameau (Dijon, 1683. szeptember 25. - Párizs, 1764. szeptember 12.) "Minden idők legnagyobb francia zeneszerzője. A késő barokk egyik legjelentősebb komponistája és zenetudósa volt. Vivaldi, Händel és Bach mellett a korszak meghatározó személyisége." (Cleofide)  Csaknem ötvenévesen komponált első operája a Hippolyte et Aricie,  melyet 1733. október 1-jén mutatott be az Académie Royale de Musique, Párizsban. "A szakértők rögtön felismerik, hogy Lully óta a legfontosabb drámai munkával állnak szemben, bár a közönséget megosztotta. A már idős zeneszerző André Campra, akit lenyűgözött az opera egyedisége és invenciógazdagsága, így nyilatkozott: „tíz másik operára elegendő zene van ebben a műben; ez a férfiú mindannyiunk emlékét el fogja homályosítani" Mások viszont úgy találták, hogy a disszonanciái merényletet jelentenek a francia zene hagyományai ellen. A párkák triójának enharmonikus modulációit az énekesek nem tudták és megtagadták előadni. Ekkor fakadt ki Rameau, hogy Lullyvel ellentétben neki nem színészekre, hanem énekesekre van szüksége. Harmóniavilágának gazdagsága egészen elképesztő (Hyppolite et Aricie - Laisse-moi respirer). A következő évtized e két párt, a lullysták és rameau-isták vitájával telik." Rameau művét később átdolgozta, ez az előadás az 1757-es verzión alapul.

A szövegkönyvet Racine Phaedrája alapján Simon-Joseph Pellegrin abbé írta.Théseus (Thésée), Athén királyának második felesége Paedra (Phèdre), beleszeret a mostohafiába, Hippolitusba (Hippolyte), aki Aricia (Aricie) hercegnőt szereti. Aricie Athén korábbi uralkodójának, Thésée ellenségének, a megölt Pallasnak a lánya. Arcas Thésée halálhírét hozza. A király barátja, Pirithoüst nyomában szállt le az alvilágba, aki Hades istennőjét akarta megszöktetni, ám ott Thésée Pluto haragjával találja magát szembe. Phèdre elérkezettnek látja az időt. hogy megvallja szerelmét, felajánlja neki a trónt, Hippolyte azonban visszautasítja és megátkozza. A királyné kardot nyújt az ifjúnak, hogy végezzen vele, amikor belép a halottnak hitt Thésée. Hippolyte, nem akarván bevádolni apjának mostoháját, gyorsan távozik. Oenone, Phèdre dajkája becsapja az uralkodót azt állítván, hogy Hippolyte tört mostohája életére, amiért az ellenállt az ostromnak. Thésée, apjához, Neptune-hoz fordul arra kérve, pusztítsa el az álnok ifjút. Neptune egy tengeri szörnyet küld a Hippolyte elpusztítására. A haldokló Phèdre bevallja bűnét férjének, aki lelkiismeretfurdalástól gyötörve öngyilkosságra készül. Diáne közbelép, megmenti Hippolyte-ot, megteszti az erdőlakók uralkodójává, és feleségül adja hozzá Ariciét. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ezt a 10 zeneművet ajánlja Rost Andrea a karácsonyi készülődéshez

Idén is több hazai zenész állított össze karácsonyi lejátszási listát az Aria Hotel Budapest kezdeményezésére. Rost Andrea válogatásán opera- és oratóriumrészletek szerepelnek. Hallgasd meg!
Zenés színház

Milyen volt A Nyugat lánya az Operában?

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet az Erkel Színház évadnyitó előadása, tudj’isten, hogy miért. Erről is írok, meg arról is, mit szóltak hozzá más kritikusok.
Jazz/World

Náray Erika újra a legnagyobb izraeli popdíva dalait énekli

December 21-től négy alkalommal hallhatjuk Náray Erika koncertszínházi estjét, amely Ofra Haza előtt tiszteleg. Hogyan lehet megidézni egy olyan művészt, akit ma szinte istennőként tisztelnek rajongói?
Vizuál

Hundertwasser, "a varázslatos különc" és az ablakból álló házak

Kilencven éve, 1928. december 15-én született Friedensreich Hundertwasser osztrák festő és grafikus, épülettervező, a 20. század egyik legkülönösebb képzőművésze. 
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Mindenki bűnös, aki bűnt követ el?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának december 8-i adásában Székely Csaba legújabb, a tízparancsolat ihlette színdarabjáról, a 10-ről beszélgetünk, amelynek színrevitele a Radnóti Színházban készül.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz veszprém

Veszprém lehet Európa Kulturális Fővárosa

Veszprém pályázatát támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre a projekt független nemzetközi szakértői testülete, amelynek döntését pénteken jelentették be Budapesten.
Plusz magazin

Miért szeretjük a szomorú dallamokat?

Egy 2016-os tanulmány szerint az empátiaérzékünk és a hormonok felelősek azért, amiért előszeretettel hallgatunk depresszív melódiákat.
Plusz prima primissima

Átadták a Prima Primissima Díjakat

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a Közönségdíjat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek a Müpában megtartott pénteki gálaesten. A Kult50 több szereplőjét is elismerték.
Plusz videó

Emberséget kér a hajléktalanok felé a Mikulástól noÁr az új klipjében

A noÁr művésznéven ismert Molnár Áron új közéleti dalában a hajléktalantörvény ellen emelt szót: „Itt valamit nagyon durván benéznek, mert szegény és rászoruló emberek, akiket ekéznek.”
Plusz magazin

Soha nem lesz teljesen egyenes a pisai ferde torony – állítják a szakértők

"Már az építésekor is történtek kísérletek a kiegyenesítésére, az egyik oldalára több követ tettek, és most enyhe banánformája van" - árulta el Roberto Cela mérnök.