Plusz

Rameau: Hippolyte et Aricie - az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus előadása a MÜPÁ-ban

2011.04.08. 00:07
Ajánlom
A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar következő, ápr. 30-i bérleti hangversenyét (Rameau: Hippolyte et Aricie - koncertszerű előadás, Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem) 17:45-től képben és hangban élőben közvetítik az interneten, a www.mupa.hu-oldalon. Figyelem: a koncert 18 órakor kezdődik!

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
1097 Budapest, Komor Marcell u.1.

Jean-Philippe RAMEAU                                                 Szövegkönyv az Orfeo honlapján
Hippolyte et Aricie, 1733 (1757. évi verzió)               Filmelőzetes első rész, második rész

                

SZUTRÉLY Katalin - szoprán - Aricie
BARÁTH Emőke - szoprán - Une Prêtresse de Diane, Une Matelote, Une Chasseresse
STEFANIK Márta - szoprán - Une Prêtresse de Diane, Une Chasseresse
NÉMETH Judit - mezzoszoprán - Phèdre
HALMAI Katalin - mezzoszoprán - Diane
HEITER Melinda - mezzoszoprán - Oenone
Jeffrey THOMPSON - haute-contre - Hippolyte
SZIGETVÁRI Dávid - haute-contre - 1re Parque
MEGYESI Zoltán - tenor - Arcas, Mercure
KÁLMÁN László - tenor - 2me Parque
CSIZMÁR Dávid - bariton - Tisiphone
KOVÁCS István - basszus - Thésée
CSER Krisztián - basszus - Pluton, Neptune
BLAZSÓ Domonkos - basszus - 3me Parque

  

PURCELL Kórus, ORFEO Zenekar


koncertmester
Simon STANDAGE

 

Vezényel: VASHEGYI György


Bérleti koncert

 Jean-Philippe Rameau (Dijon, 1683. szeptember 25. - Párizs, 1764. szeptember 12.) "Minden idők legnagyobb francia zeneszerzője. A késő barokk egyik legjelentősebb komponistája és zenetudósa volt. Vivaldi, Händel és Bach mellett a korszak meghatározó személyisége." (Cleofide)  Csaknem ötvenévesen komponált első operája a Hippolyte et Aricie,  melyet 1733. október 1-jén mutatott be az Académie Royale de Musique, Párizsban. "A szakértők rögtön felismerik, hogy Lully óta a legfontosabb drámai munkával állnak szemben, bár a közönséget megosztotta. A már idős zeneszerző André Campra, akit lenyűgözött az opera egyedisége és invenciógazdagsága, így nyilatkozott: „tíz másik operára elegendő zene van ebben a műben; ez a férfiú mindannyiunk emlékét el fogja homályosítani" Mások viszont úgy találták, hogy a disszonanciái merényletet jelentenek a francia zene hagyományai ellen. A párkák triójának enharmonikus modulációit az énekesek nem tudták és megtagadták előadni. Ekkor fakadt ki Rameau, hogy Lullyvel ellentétben neki nem színészekre, hanem énekesekre van szüksége. Harmóniavilágának gazdagsága egészen elképesztő (Hyppolite et Aricie - Laisse-moi respirer). A következő évtized e két párt, a lullysták és rameau-isták vitájával telik." Rameau művét később átdolgozta, ez az előadás az 1757-es verzión alapul.

A szövegkönyvet Racine Phaedrája alapján Simon-Joseph Pellegrin abbé írta.Théseus (Thésée), Athén királyának második felesége Paedra (Phèdre), beleszeret a mostohafiába, Hippolitusba (Hippolyte), aki Aricia (Aricie) hercegnőt szereti. Aricie Athén korábbi uralkodójának, Thésée ellenségének, a megölt Pallasnak a lánya. Arcas Thésée halálhírét hozza. A király barátja, Pirithoüst nyomában szállt le az alvilágba, aki Hades istennőjét akarta megszöktetni, ám ott Thésée Pluto haragjával találja magát szembe. Phèdre elérkezettnek látja az időt. hogy megvallja szerelmét, felajánlja neki a trónt, Hippolyte azonban visszautasítja és megátkozza. A királyné kardot nyújt az ifjúnak, hogy végezzen vele, amikor belép a halottnak hitt Thésée. Hippolyte, nem akarván bevádolni apjának mostoháját, gyorsan távozik. Oenone, Phèdre dajkája becsapja az uralkodót azt állítván, hogy Hippolyte tört mostohája életére, amiért az ellenállt az ostromnak. Thésée, apjához, Neptune-hoz fordul arra kérve, pusztítsa el az álnok ifjút. Neptune egy tengeri szörnyet küld a Hippolyte elpusztítására. A haldokló Phèdre bevallja bűnét férjének, aki lelkiismeretfurdalástól gyötörve öngyilkosságra készül. Diáne közbelép, megmenti Hippolyte-ot, megteszti az erdőlakók uralkodójává, és feleségül adja hozzá Ariciét. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.
Plusz

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Dés László-koncert és Molnár Ferenc sikerdarab

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Jónás Vera Duó, Szőke András, Dés László Nagy utazás koncertje és Molnár Ferenc sikerdarabja, A testőr. A Kultkikötő soron következő, negyedik hétvégéjén is gondoskodik a kulturális programokra szomjazó nyaralók és a Balaton-környékén élők szórakoztatásáról.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Irtó kínos, de várom a Mamma miát!

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. A júliusi szám tartalmából.