Plusz

Raoul Wallenberg emlékezete – Magyarország bátor fiataljait keresi a svéd nagykövetség

2021.03.25. 11:05
Ajánlom
A felhívásra olyan 13 és 20 év közötti magyar fiatalok nevezését várják, akik erkölcsi bátorságukat már bizonyították, s ezzel érdemessé válhatnak az Ungt Kurage Díjra.

Az Ungt Kurage kifejezés magyarul annyit tesz: fiatal kurázsi. Az Ungt Kurage Díj egy újonnan alapított elismerés olyan magyar fiatalok számára, akik valamilyen helyzetben civil kurázsiról, erkölcsi bátorságról tettek tanúbizonyságot.

Raoul Wallenberg svéd diplomata olyan ember volt, aki komoly civil kurázsiról tett tanúbizonyságot. Bátorságával és tetterejével magyar zsidók tízezreit mentette meg 1944-ben Budapesten. Bátorságra és civil kurázsira saját környezetünkben, egyszerű, mindennapi helyzetekben is nagy szükség van, erre hívja fel a figyelmet a kezdeményezés.

Vannak köztünk olyan fiatalok, akik saját belső iránytűjüket követve, bátran kiállnak egy nemes eszme mellett, akik felszólalnak, ha mindenki hallgat, akik megvédik a védteleneket, megmentik a menthetetlennek tűnő helyzeteket.

Ők azok, a hétköznapi hősök, akik segítenek és inspirálnak bennünket.

Svédország Nagykövetsége keresi azokat a 13 és 20 év közötti magyar fiatalokat, akik erkölcsi bátorságukat már bizonyították, s ezzel érdemessé válhatnak az Ungt Kurage Díjra. A bátor tett lehet valamilyen egyedi cselekedet vagy rendszeres tevékenység is.

151697581_3800459203344474_7597419076309198604_o-133341.jpg

Az Ungt Kurage Díj 2020-as svéd nyertesei (Fotó/Forrás: Nils Larsson / Raoul Wallenberg Academy)

Nevezési határidő: 2021. április 11.

A jelöléseket az [email protected] e-mail címre várják.

Bárki jelölhet, a nevezésnek tartalmaznia kell egy leírást arról, hogy az adott személy hogyan bizonyította civil kurázsiját. A leírás terjedelmi korlátja 200 szó, a nevezéshez szükséges űrlapot itt lehet letölteni.

A beérkezett jelöléseket egy szakértő zsűri fogja értékelni, amelybe Svédország Nagykövetsége és a Raoul Wallenberg emberség háza baráti köre delegál tagokat. A díjazottak és cselekedeteik kiválasztása során a zsűri a bátorság, az empátia, a tetterő és a kreativitás szempontjai alapján fog mérlegeli.

A díjazottak elismerésére egy díjkiosztó rendezvény formájában kerül sor. Az elismerés részeként egy éven át viselhetik az „Ungt Kurage nagykövet” címet és tagjaivá válnak egy olyan értékes, aktív közösségnek, amely további élményeket és lehetőségeket kínál a részvételre a nagykövetség saját vagy partnereivel közös programjaiban, tevékenységeiben. A legjobb magyar pályázatok továbbjuthatnak a nemzetközi „Young Courage Award”-ra is, amelyet a svédországi Raoul Wallenberg Akadémia zsűrije oszt ki.

 

További részletek ide kattintva érhetők el.

Fejléckép: Raoul Wallenberg

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.