Plusz

Raoul Wallenberg emlékezete – Magyarország bátor fiataljait keresi a svéd nagykövetség

2021.03.25. 11:05
Ajánlom
A felhívásra olyan 13 és 20 év közötti magyar fiatalok nevezését várják, akik erkölcsi bátorságukat már bizonyították, s ezzel érdemessé válhatnak az Ungt Kurage Díjra.

Az Ungt Kurage kifejezés magyarul annyit tesz: fiatal kurázsi. Az Ungt Kurage Díj egy újonnan alapított elismerés olyan magyar fiatalok számára, akik valamilyen helyzetben civil kurázsiról, erkölcsi bátorságról tettek tanúbizonyságot.

Raoul Wallenberg svéd diplomata olyan ember volt, aki komoly civil kurázsiról tett tanúbizonyságot. Bátorságával és tetterejével magyar zsidók tízezreit mentette meg 1944-ben Budapesten. Bátorságra és civil kurázsira saját környezetünkben, egyszerű, mindennapi helyzetekben is nagy szükség van, erre hívja fel a figyelmet a kezdeményezés.

Vannak köztünk olyan fiatalok, akik saját belső iránytűjüket követve, bátran kiállnak egy nemes eszme mellett, akik felszólalnak, ha mindenki hallgat, akik megvédik a védteleneket, megmentik a menthetetlennek tűnő helyzeteket.

Ők azok, a hétköznapi hősök, akik segítenek és inspirálnak bennünket.

Svédország Nagykövetsége keresi azokat a 13 és 20 év közötti magyar fiatalokat, akik erkölcsi bátorságukat már bizonyították, s ezzel érdemessé válhatnak az Ungt Kurage Díjra. A bátor tett lehet valamilyen egyedi cselekedet vagy rendszeres tevékenység is.

151697581_3800459203344474_7597419076309198604_o-133341.jpg

Az Ungt Kurage Díj 2020-as svéd nyertesei (Fotó/Forrás: Nils Larsson / Raoul Wallenberg Academy)

Nevezési határidő: 2021. április 11.

A jelöléseket az [email protected] e-mail címre várják.

Bárki jelölhet, a nevezésnek tartalmaznia kell egy leírást arról, hogy az adott személy hogyan bizonyította civil kurázsiját. A leírás terjedelmi korlátja 200 szó, a nevezéshez szükséges űrlapot itt lehet letölteni.

A beérkezett jelöléseket egy szakértő zsűri fogja értékelni, amelybe Svédország Nagykövetsége és a Raoul Wallenberg emberség háza baráti köre delegál tagokat. A díjazottak és cselekedeteik kiválasztása során a zsűri a bátorság, az empátia, a tetterő és a kreativitás szempontjai alapján fog mérlegeli.

A díjazottak elismerésére egy díjkiosztó rendezvény formájában kerül sor. Az elismerés részeként egy éven át viselhetik az „Ungt Kurage nagykövet” címet és tagjaivá válnak egy olyan értékes, aktív közösségnek, amely további élményeket és lehetőségeket kínál a részvételre a nagykövetség saját vagy partnereivel közös programjaiban, tevékenységeiben. A legjobb magyar pályázatok továbbjuthatnak a nemzetközi „Young Courage Award”-ra is, amelyet a svédországi Raoul Wallenberg Akadémia zsűrije oszt ki.

 

További részletek ide kattintva érhetők el.

Fejléckép: Raoul Wallenberg

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Koncert koncertet követ szombaton az Újpalota Napján

Június 10-én Halász Judit, a Magyar Népmese Színház, Paulina és a Budapest Bár előadásait hallgathatja meg a közönség a XV. kerület rendezvényén.
Plusz hír

Kutrik Bence, Dobri Dániel és Balogh Máté is Artisjus-díjat kapott

Összesen tizenkét zeneszerző, szövegíró, illetve alkotói közösség munkáját ismerték el. Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám pedig posztumusz életműdíjat kapott a szerzői egyesülettől.
Plusz ajánló

Jubileumi évadot hirdetett a 60 éves Gyulai Várszínház

A hatvanéves Gyulai Várszínház által kínált összművészeti programsorozat kiemelkedő eseményei a X. Színházi Olimpia nemzetközi előadásai, saját szervezésű színházi fesztiválok, saját színházi bemutatók, a Free Zenei Fesztivál és az Irodalmi Humorfesztivál.
Plusz ajánló

Világsztár hegedűs, Petőfi táncban és egy kiállítás Budapestről – Sokszínű hétvégét ígér a Margitszigeti Színház

Pénteken a közönség részt vehet egy varázslatos nyitókoncerten Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész vendégszereplésével a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, vasárnap pedig egy fergeteges táncjátékkal várnak mindenkit Petőfi életének legszebb pillanatairól.
Plusz hír

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.