Plusz

Raoul Wallenberg emlékezete – Magyarország bátor fiataljait keresi a svéd nagykövetség

2021.03.25. 11:05
Ajánlom
A felhívásra olyan 13 és 20 év közötti magyar fiatalok nevezését várják, akik erkölcsi bátorságukat már bizonyították, s ezzel érdemessé válhatnak az Ungt Kurage Díjra.

Az Ungt Kurage kifejezés magyarul annyit tesz: fiatal kurázsi. Az Ungt Kurage Díj egy újonnan alapított elismerés olyan magyar fiatalok számára, akik valamilyen helyzetben civil kurázsiról, erkölcsi bátorságról tettek tanúbizonyságot.

Raoul Wallenberg svéd diplomata olyan ember volt, aki komoly civil kurázsiról tett tanúbizonyságot. Bátorságával és tetterejével magyar zsidók tízezreit mentette meg 1944-ben Budapesten. Bátorságra és civil kurázsira saját környezetünkben, egyszerű, mindennapi helyzetekben is nagy szükség van, erre hívja fel a figyelmet a kezdeményezés.

Vannak köztünk olyan fiatalok, akik saját belső iránytűjüket követve, bátran kiállnak egy nemes eszme mellett, akik felszólalnak, ha mindenki hallgat, akik megvédik a védteleneket, megmentik a menthetetlennek tűnő helyzeteket.

Ők azok, a hétköznapi hősök, akik segítenek és inspirálnak bennünket.

Svédország Nagykövetsége keresi azokat a 13 és 20 év közötti magyar fiatalokat, akik erkölcsi bátorságukat már bizonyították, s ezzel érdemessé válhatnak az Ungt Kurage Díjra. A bátor tett lehet valamilyen egyedi cselekedet vagy rendszeres tevékenység is.

151697581_3800459203344474_7597419076309198604_o-133341.jpg

Az Ungt Kurage Díj 2020-as svéd nyertesei (Fotó/Forrás: Nils Larsson / Raoul Wallenberg Academy)

Nevezési határidő: 2021. április 11.

A jelöléseket az youngcourage.budapest@gov.se e-mail címre várják.

Bárki jelölhet, a nevezésnek tartalmaznia kell egy leírást arról, hogy az adott személy hogyan bizonyította civil kurázsiját. A leírás terjedelmi korlátja 200 szó, a nevezéshez szükséges űrlapot itt lehet letölteni.

A beérkezett jelöléseket egy szakértő zsűri fogja értékelni, amelybe Svédország Nagykövetsége és a Raoul Wallenberg emberség háza baráti köre delegál tagokat. A díjazottak és cselekedeteik kiválasztása során a zsűri a bátorság, az empátia, a tetterő és a kreativitás szempontjai alapján fog mérlegeli.

A díjazottak elismerésére egy díjkiosztó rendezvény formájában kerül sor. Az elismerés részeként egy éven át viselhetik az „Ungt Kurage nagykövet” címet és tagjaivá válnak egy olyan értékes, aktív közösségnek, amely további élményeket és lehetőségeket kínál a részvételre a nagykövetség saját vagy partnereivel közös programjaiban, tevékenységeiben. A legjobb magyar pályázatok továbbjuthatnak a nemzetközi „Young Courage Award”-ra is, amelyet a svédországi Raoul Wallenberg Akadémia zsűrije oszt ki.

 

További részletek ide kattintva érhetők el.

Fejléckép: Raoul Wallenberg

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.
Plusz gyász

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Plusz Zöldhullám

Évente 50 ezret spórolhatunk, ha nem dobunk ki ételt

Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna a tudatos, otthoni élelmiszer-gazdálkodással, a jelenlegi pazarlás komoly környezeti problémát is okoz a világban. Hogyan lehetne ezen segíteni? Erre válaszol a Klímapolitikai Intézet.
Plusz Zöldhullám

A méhek különösen vonzódnak a kék virágokhoz

Az emberi szem a virágos növények mindössze 7 százalékát érzékeli kéknek. A méhek viszont ezt a színt látják a legerősebben, és jobban vonzódnak hozzájuk. A festékanyag előállításának nehézsége, valamint a beporzók színérzékelése is szerepet játszik a kék virágú növényfajok ritkaságában.