Plusz

Raoul Wallenberg emlékezete – Magyarország bátor fiataljait keresi a svéd nagykövetség

2021.03.25. 11:05
Ajánlom
A felhívásra olyan 13 és 20 év közötti magyar fiatalok nevezését várják, akik erkölcsi bátorságukat már bizonyították, s ezzel érdemessé válhatnak az Ungt Kurage Díjra.

Az Ungt Kurage kifejezés magyarul annyit tesz: fiatal kurázsi. Az Ungt Kurage Díj egy újonnan alapított elismerés olyan magyar fiatalok számára, akik valamilyen helyzetben civil kurázsiról, erkölcsi bátorságról tettek tanúbizonyságot.

Raoul Wallenberg svéd diplomata olyan ember volt, aki komoly civil kurázsiról tett tanúbizonyságot. Bátorságával és tetterejével magyar zsidók tízezreit mentette meg 1944-ben Budapesten. Bátorságra és civil kurázsira saját környezetünkben, egyszerű, mindennapi helyzetekben is nagy szükség van, erre hívja fel a figyelmet a kezdeményezés.

Vannak köztünk olyan fiatalok, akik saját belső iránytűjüket követve, bátran kiállnak egy nemes eszme mellett, akik felszólalnak, ha mindenki hallgat, akik megvédik a védteleneket, megmentik a menthetetlennek tűnő helyzeteket.

Ők azok, a hétköznapi hősök, akik segítenek és inspirálnak bennünket.

Svédország Nagykövetsége keresi azokat a 13 és 20 év közötti magyar fiatalokat, akik erkölcsi bátorságukat már bizonyították, s ezzel érdemessé válhatnak az Ungt Kurage Díjra. A bátor tett lehet valamilyen egyedi cselekedet vagy rendszeres tevékenység is.

151697581_3800459203344474_7597419076309198604_o-133341.jpg

Az Ungt Kurage Díj 2020-as svéd nyertesei (Fotó/Forrás: Nils Larsson / Raoul Wallenberg Academy)

Nevezési határidő: 2021. április 11.

A jelöléseket az [email protected] e-mail címre várják.

Bárki jelölhet, a nevezésnek tartalmaznia kell egy leírást arról, hogy az adott személy hogyan bizonyította civil kurázsiját. A leírás terjedelmi korlátja 200 szó, a nevezéshez szükséges űrlapot itt lehet letölteni.

A beérkezett jelöléseket egy szakértő zsűri fogja értékelni, amelybe Svédország Nagykövetsége és a Raoul Wallenberg emberség háza baráti köre delegál tagokat. A díjazottak és cselekedeteik kiválasztása során a zsűri a bátorság, az empátia, a tetterő és a kreativitás szempontjai alapján fog mérlegeli.

A díjazottak elismerésére egy díjkiosztó rendezvény formájában kerül sor. Az elismerés részeként egy éven át viselhetik az „Ungt Kurage nagykövet” címet és tagjaivá válnak egy olyan értékes, aktív közösségnek, amely további élményeket és lehetőségeket kínál a részvételre a nagykövetség saját vagy partnereivel közös programjaiban, tevékenységeiben. A legjobb magyar pályázatok továbbjuthatnak a nemzetközi „Young Courage Award”-ra is, amelyet a svédországi Raoul Wallenberg Akadémia zsűrije oszt ki.

 

További részletek ide kattintva érhetők el.

Fejléckép: Raoul Wallenberg

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 
Plusz hír

Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjban részesül

A rangos, pénzjutalommal is járó izraeli elismerést néhány hónap múlva vehetik át az idei díjazottak. Kurtág Györgyöt zeneművészeti, Roska Botondot pedig orvostudományi kategóriában tüntetik ki. A Wolf-díjasok több mint egyharmada a későbbiek során elnyerte a Nobel-díjat is.
Plusz hír

A debreceni BMW gyár mellett épülhet fel a Közlekedési Múzeum

A város központjától mintegy tíz kilométerre, egy szántóföldön húzhatják fel azt az épületkomplexumot, amely otthont adna a Közlekedési Múzeumnak is. A Népszava információi szerint az erről szóló pályázatot augusztus elején hirdetheti meg a minisztérium.