Plusz

Régizenei MA-képzés kezdődik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen

2011.01.10. 15:20
Ajánlom

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem meghirdette a 2011 szeptemberében induló régizenei MA-képzés felvételi követelményeit.

Mi a régizene?

 

Induló hangszeres szakirányok és professzorok:

Régizene hangszerművész barokk hegedű:
Simon Standage (Anglia), Kalló Zsolt, Kertész István, Paulik László

Régizene hangszerművész barokk fuvola:
Kertész Ildikó (Németország), Balogh Vera

Régizene hangszerművész barokk oboa:
Tábori Péter (Hollandia), Hamar Gergely

Régizene hangszerművész fortepiano:
Malcolm Bilson (Amerikai Egyesült Államok)

Jelentkezési határidő: 2011. február 15.

 

A részletes felvételi követelmények:

Régi-zene hangszerművész barokk hegedű

1.

J. S. Bach: g-moll szólószonáta BWV 1001 I-II. tétele vagy
J. S. Bach: a-moll szólószonáta BWV 1003 I-II. tétele, vagy
J. S. Bach: d-moll partita BWV 1004 Sarabanda és Gigue tételei, vagy
J. S. Bach: d-moll partita BWV 1004 Ciaccona tétele.

2.

H. I. F. Biber: Egy szonáta az 1681-es gyűjteményből vagy
Castello: Sonata seconda (d-moll), vagy
F. Couperin: 6. vagy 7. concert (Les Goûts-Réunis), vagy
Corelli: 1., 3. vagy 6. szonáta díszített lassútétellel.

Minimális hangszerkövetelmények a felvételi vizsgán:

1. Két bélhúr (A, E) használata
2. Tourte előtti, historikus vonó használata
3. 415'-ös hangoláson való játék

A felvételi vizsgán nem kötelező fejből játszani, a 2. kötelező felvételi darab előadásakor a felvételiző játszhat saját kamarapartnerével vagy kérheti kísérő biztosítását. A LFZE a felvételi vizsgát megelőző négy hétben legalább két (2-2 órás) próbalehetőséget biztosít a vizsgán használt francia csembalón (František Vyhnálek hangszerépítő mester Taskin csembaló-kópiája, 415'-ös hangoláson) - kamarapartnerrel vagy LFZE által biztosított kísérővel -, egyéni egyeztetés alapján.

Régizene hangszerművész barokk fuvola

1. Egy gáláns stílusú mű (C. P. E. Bach vagy egyéb berlini iskolát képviselő szerző) legalább egy gyors és egy lassú tétele.

2. Egy francia stílusú mű (Hotteterre, F. Couperin, Boismortier vagy Leclair) legalább egy gyors és egy lassú tétele.

vagy

Egy német vagy olasz barokk, eredetileg is harántfuvolára (nem furulyára) komponált mű (J. S. Bach, Telemann, Locatelli vagy Händel) legalább egy gyors és egy lassú tétele, a stílusnak megfelelő díszítésekkel. (Ez a mű lehet szólókompozíció is.)

Hangszerkövetelmények a felvételi vizsgán:

1. Barokk fuvola használata
2. 415'-ös hangoláson való játék

A felvételi vizsgán nem kötelező fejből játszani, a kötelező felvételi darabok előadásakor a felvételiző játszhat saját kamarapartnerével vagy kérheti kísérő biztosítását. A LFZE a felvételi vizsgát megelőző négy hétben legalább két (2-2 órás) próbalehetőséget biztosít a vizsgán használt francia csembalón (František Vyhnálek hangszerépítő mester Taskin csembaló-kópiája, 415'-ös hangoláson) - kamarapartnerrel vagy LFZE által biztosított kísérővel -, egyéni egyeztetés alapján.

Régizene hangszerművész barokk oboa

1. Geminiani: e-moll szonáta vagy Telemann: a-moll vagy B-dúr szonáta, vagy Händel: F-dúr vagy B-dúr (Fitzwilliam) szonáta

2. F. Couperin: 2-3 tétel a Concerts Royaux vagy Les Goûts-Réunis gyűjteményekből, vagy Hotteterre: a szvitekből szabadon választott min. 2 - max. 4 tétel, vagy
J. S. Bach: Ária vagy sinfonia tétel a kantátákból és egyéb vokális művekből (ária esetében lehetőség szerint egy vokális szólistával), vagy
Egy barokk oboaverseny (pl. Vivaldi, Albinoni, Platti vagy Marcello) legalább egy gyors és egy lassú tétele.

Hangszerkövetelmények a felvételi vizsgán:

1. Barokk oboa használata
2. 415'-ös hangoláson való játék

A felvételi vizsgán nem kötelező fejből játszani, a kötelező felvételi darabok előadásakor a felvételiző játszhat saját kamarapartnerével vagy kérheti kísérő biztosítását. A LFZE a felvételi vizsgát megelőző négy hétben legalább két (2-2 órás) próbalehetőséget biztosít a vizsgán használt francia csembalón (František Vyhnálek hangszerépítő mester Taskin csembaló-kópiája, 415'-ös hangoláson) - kamarapartnerrel vagy LFZE által biztosított kísérővel -, egyéni egyeztetés alapján.

Régizene hangszerművész fortepiano

1. Egy billentyűs fantázia vagy rondó C. P. E. Bach "Kenner und Liebhaber" sorozatából

2. Egy Haydn-, Mozart- vagy Beethoven-szonáta (Beethoven esetében op. 31-nél nem későbbi mű)

Hangszerkövetelmény a felvételi vizsgán:

A kötelező felvételi anyagot Chris Maene hangszerépítő mester Anton Walter fortepiano-kópiáján (430'-as hangoláson) kell játszani. A LFZE a felvételi vizsgát megelőző négy hétben legalább három (3-3 órás) gyakorlási lehetőséget biztosít a felvételi vizsgán használt hangszeren, egyéni egyeztetés alapján. A felvételi vizsgán nem kötelező fejből játszani.

További információ: Vashegyi György ([email protected])

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Ipacs László dobos

A Vágtázó Halottkémek egykori alapítója 65 éves volt, halálának hírét lánya tudatta a Facebookon. A temetésről később intézkednek.
Plusz ajánló

Az ősz mámora az októberi Fidelióban

Már fellelhető országszerte a Fidelio Magazin 2022. októberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint több vidéki színház kínálatával.
Plusz ajánló

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Plusz ajánló

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Plusz interjú

„Ha tudom, hogy ekkora felhajtás lesz, nem csinálom” – Interjú Víg Mihállyal

Akkor is leírok egy mondatot, ha nem vagyok benne biztos, hogy fogok érte pénzt kapni – mondja Víg Mihály zeneszerző, író, aki szeptember 21-én ünnepli 65. születésnapját. A Balaton és a Trabant zenekarok alapító tagjával arról is beszélgettünk, miért lepték meg a róla készült portréfilmre kapott visszajelzések, mi szükséges a dalszerzéshez, és miért lehetséges, hogy mindannyian egy nagy, közös álomban vagyunk.