Plusz

Régizenei MA-képzés kezdődik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen

2011.01.10. 15:20
Ajánlom

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem meghirdette a 2011 szeptemberében induló régizenei MA-képzés felvételi követelményeit.

Mi a régizene?

 

Induló hangszeres szakirányok és professzorok:

Régizene hangszerművész barokk hegedű:
Simon Standage (Anglia), Kalló Zsolt, Kertész István, Paulik László

Régizene hangszerművész barokk fuvola:
Kertész Ildikó (Németország), Balogh Vera

Régizene hangszerművész barokk oboa:
Tábori Péter (Hollandia), Hamar Gergely

Régizene hangszerművész fortepiano:
Malcolm Bilson (Amerikai Egyesült Államok)

Jelentkezési határidő: 2011. február 15.

 

A részletes felvételi követelmények:

Régi-zene hangszerművész barokk hegedű

1.

J. S. Bach: g-moll szólószonáta BWV 1001 I-II. tétele vagy
J. S. Bach: a-moll szólószonáta BWV 1003 I-II. tétele, vagy
J. S. Bach: d-moll partita BWV 1004 Sarabanda és Gigue tételei, vagy
J. S. Bach: d-moll partita BWV 1004 Ciaccona tétele.

2.

H. I. F. Biber: Egy szonáta az 1681-es gyűjteményből vagy
Castello: Sonata seconda (d-moll), vagy
F. Couperin: 6. vagy 7. concert (Les Goûts-Réunis), vagy
Corelli: 1., 3. vagy 6. szonáta díszített lassútétellel.

Minimális hangszerkövetelmények a felvételi vizsgán:

1. Két bélhúr (A, E) használata
2. Tourte előtti, historikus vonó használata
3. 415'-ös hangoláson való játék

A felvételi vizsgán nem kötelező fejből játszani, a 2. kötelező felvételi darab előadásakor a felvételiző játszhat saját kamarapartnerével vagy kérheti kísérő biztosítását. A LFZE a felvételi vizsgát megelőző négy hétben legalább két (2-2 órás) próbalehetőséget biztosít a vizsgán használt francia csembalón (František Vyhnálek hangszerépítő mester Taskin csembaló-kópiája, 415'-ös hangoláson) - kamarapartnerrel vagy LFZE által biztosított kísérővel -, egyéni egyeztetés alapján.

Régizene hangszerművész barokk fuvola

1. Egy gáláns stílusú mű (C. P. E. Bach vagy egyéb berlini iskolát képviselő szerző) legalább egy gyors és egy lassú tétele.

2. Egy francia stílusú mű (Hotteterre, F. Couperin, Boismortier vagy Leclair) legalább egy gyors és egy lassú tétele.

vagy

Egy német vagy olasz barokk, eredetileg is harántfuvolára (nem furulyára) komponált mű (J. S. Bach, Telemann, Locatelli vagy Händel) legalább egy gyors és egy lassú tétele, a stílusnak megfelelő díszítésekkel. (Ez a mű lehet szólókompozíció is.)

Hangszerkövetelmények a felvételi vizsgán:

1. Barokk fuvola használata
2. 415'-ös hangoláson való játék

A felvételi vizsgán nem kötelező fejből játszani, a kötelező felvételi darabok előadásakor a felvételiző játszhat saját kamarapartnerével vagy kérheti kísérő biztosítását. A LFZE a felvételi vizsgát megelőző négy hétben legalább két (2-2 órás) próbalehetőséget biztosít a vizsgán használt francia csembalón (František Vyhnálek hangszerépítő mester Taskin csembaló-kópiája, 415'-ös hangoláson) - kamarapartnerrel vagy LFZE által biztosított kísérővel -, egyéni egyeztetés alapján.

Régizene hangszerművész barokk oboa

1. Geminiani: e-moll szonáta vagy Telemann: a-moll vagy B-dúr szonáta, vagy Händel: F-dúr vagy B-dúr (Fitzwilliam) szonáta

2. F. Couperin: 2-3 tétel a Concerts Royaux vagy Les Goûts-Réunis gyűjteményekből, vagy Hotteterre: a szvitekből szabadon választott min. 2 - max. 4 tétel, vagy
J. S. Bach: Ária vagy sinfonia tétel a kantátákból és egyéb vokális művekből (ária esetében lehetőség szerint egy vokális szólistával), vagy
Egy barokk oboaverseny (pl. Vivaldi, Albinoni, Platti vagy Marcello) legalább egy gyors és egy lassú tétele.

Hangszerkövetelmények a felvételi vizsgán:

1. Barokk oboa használata
2. 415'-ös hangoláson való játék

A felvételi vizsgán nem kötelező fejből játszani, a kötelező felvételi darabok előadásakor a felvételiző játszhat saját kamarapartnerével vagy kérheti kísérő biztosítását. A LFZE a felvételi vizsgát megelőző négy hétben legalább két (2-2 órás) próbalehetőséget biztosít a vizsgán használt francia csembalón (František Vyhnálek hangszerépítő mester Taskin csembaló-kópiája, 415'-ös hangoláson) - kamarapartnerrel vagy LFZE által biztosított kísérővel -, egyéni egyeztetés alapján.

Régizene hangszerművész fortepiano

1. Egy billentyűs fantázia vagy rondó C. P. E. Bach "Kenner und Liebhaber" sorozatából

2. Egy Haydn-, Mozart- vagy Beethoven-szonáta (Beethoven esetében op. 31-nél nem későbbi mű)

Hangszerkövetelmény a felvételi vizsgán:

A kötelező felvételi anyagot Chris Maene hangszerépítő mester Anton Walter fortepiano-kópiáján (430'-as hangoláson) kell játszani. A LFZE a felvételi vizsgát megelőző négy hétben legalább három (3-3 órás) gyakorlási lehetőséget biztosít a felvételi vizsgán használt hangszeren, egyéni egyeztetés alapján. A felvételi vizsgán nem kötelező fejből játszani.

További információ: Vashegyi György (vashegyi.gyorgy@t-online.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.