Plusz

Rejtett üzenet szappanoperák díszletében

2016.10.22. 08:08
Ajánlom
A kilencvenes években Magyarország a Família Kft.-ben ismerkedett a bújtatott reklám sajátosan direktre sikeredett válfajával, a társadalmi üzenetet pedig a Szomszédok végén szentenciákkal foglalták össze. Eközben a tengerentúlon a Melrose Place-be kortárs műalkotásokat csempésztek a forgatási helyszínekre.

Mel Chin konceptművészt már régóta foglalkoztatta, hogyan lehetne alternatív módon bemutatni a művészetet. Egy alkalommal a felesége épp tévét nézett, és ahogy a csatornák közt váltogatott, a férfinak feltűnt Heather Locklear. Pontosabban ami mögötte volt. A szőke színésznő ugyanis egy festmény előtt állt a jelenetben. „Azt gondoltam: Ez az! Ez a kiállítóterem, amit kerestem!” - emlékszik vissza a művész a pillanatra, amikor kitalálta az In the Name of the Place-nek keresztelt projektet.

„Aaron Spelling médiumának sokkal nagyobb hatása volt a kultúránkra, mint egy múzeumi tárlatnak.”

Chin 1994-ben a Georgia-i és a Kaliforniai Egyetemen tanított. A GALA Bizottságot a diákjaiból, kollégáiból, művészekből hozta létre, azért, hogy a művészeti kollektíva kifejezetten a Melrose Place számára készítsen alkotásokat. A Los Angeles-i fiatalokról szóló sorozat, ami a Beverly Hills 90210 spinoffjaként indult 1992 és 1999 között futott az Egyesült Államokban.

In the Name of the Place from Mel Chin Studio on Vimeo.

Az ötlet az volt, hogy a művek felbukkannak a sorozatban, majd kiállítják őket egy múzeumba, végül elárverezik a darabokat és az így befolyt összeget jótékony célra ajánlják fel. Kikötés volt, hogy a művészek nem kapnak anyagi juttatást cserébe a munkáikért.

A művekkel a készítők olyan érzékeny témákról is el tudták mondani a véleményüket, mint a fogamzásgátlás és az abortusz, az alkoholizmus vagy Amerika külpolitikája. 

Chin megkereste Deborah Siegel, a show díszlettervezőjét, aki elővezette a dolgot a csatorna illetékeseinek is. A tévések belementek a dologba és az elkészült 200 mű nagy részét, közel 70 százalékát képernyőre is engedték. A dolog titokban zajlott, a tévések nem akarták direkt módon felhívni a figyelmet az alkotásokra. Később derült ki, hogy maga Aaron Spelling csak egy újságcikkből értesült a dologról. Ekkor állítólag annyit mondott, hogy ne tegyenek semmi olyat, ami árthat a műsornak.

1996 februárjában, a negyedik évadban kezdtek el felbukkanni a jelenetek hátterében a GALA Bizottság munkái. A közel száz művész a sorozat alkotóival együttműködve kapcsolódott a történethez és apró utalásokat rejtettek el a díszletben vagy a kellékekben. Abban a részben, amikor Alison (Courtney Thorne-Smith) teherbe esik egy olyan pléddel takarózik, amin az esemény utáni tabletták képlete alkot sormintát.

„Akkoriban egy női karakter, ha teherbe esett vagy megtartotta a gyereke, vagy lezuhant a lépcsőn, de az abortusz nem volt számára lehetőség. Vissza akartuk hozni ezt a témát a tévébe – meséli a projektben résztvevő egyik diák, Constance Penley.

Az óvszermintás ágynemű, az esemény utáni tabletta képletével díszített pléd és a mobiltelefonra emlékeztető babajáték mind a művészcsoport munkái

Az óvszermintás ágynemű, az esemény utáni tabletta képletével díszített pléd és a mobiltelefonra emlékeztető babajáték mind a művészcsoport munkái

A bár italos üvegein, Heather Locklear reklámcégének hirdetésében vagy a ruhákon is megjelentek utalások a valódi világ történéseire vagy a sorozat fordulataira. A Tiananmen téri tüntetésre például egy Kimberly kezében lévő kínai ételes doboz felirata utalt. Az ételhordón kínaiul az „emberi jogok” és a „káosz és zavargás” szavak olvashatóak jelezve, hogy az ügyben eltér Kína és a nyugat álláspontja.

Amikor a készítők egy képzőművész karaktert szerettek volna a sorozatba, akkor a művészek segítségét kérték a kitalálásában és a művészi világának felépítésében. Az eredmény kicsit vadabb lett a vártnál: az alkotó egy feminista konceptművészt képzelt el, míg a producerek David Hockney stílusát akarták viszontlátni a képernyőn, „mert a kamera imádja ezeket a világos,tiszta árnyalatokat”.

A művészek végül elfogadták az utasítást: festettek egy sorozatot Hochney modorában, vidám színekkel – Los Angeles olyan részeiről, ahol erőszakos bűncselekmények vagy gyilkosság történt.

 Így egyes jelenetek hátterében az Ambassador Hotel képe látható, ahol megölték Robert F. Kennedy-t vagy Nicole Brown Simpson lakása, ahol O. J. Simpson a vád szerint végzett a feleségével és annak szeretőjével.

A jobb oldali festményen az a ház látható, ahol Marilyn Monroe meghalt. A kabát bélésében egy robbantás fényképe.

A jobb oldali festményen az a ház látható, ahol Marilyn Monroe meghalt. A kabát bélésében egy robbantás fényképe.

Reagáltak a belpolitikai eseményekre és a sorok közt jelezték a véleményüket, amivel szinte észrevétlenül kijjebb tolták a a kereskedelmi televíziózás határait.

„A tévé a termékelhelyezésről szól. A kérdés tehát az volt, miért ne lehetne termékek helyett ötleteket elhelyezni, hogy még jobban kihasználjuk a komplexitást, amit a tévé nyújthat" - nyilatkozta Chin.

A megdönthetetlen bizonyíték

A GALA Bizottság mintegy száz alkotása idén ősszel ismét látható egy retrospektív kiállítás keretében a New York-i Red Bull Studios-ban Total Proof: The GALA Comittee címmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!