Plusz

Rekord számú jelölt az idegen nyelvű Oscarra

2016.10.17. 12:10
Ajánlom
Pedro Almodovarral, Paul Verhoevennel és Andrzej Wajdával versenyezhet Till Attila az Oscarért.

Rekord mennyiségű filmet indítanak az Amerikai Filmakadémia 2017-es idegen nyelvű filmnek járó díjáért. Nyolcvanöt külföldi, - értsd. Amerikán kívül készült - filmalkotás száll versenybe az arany szobrocskáért, vagyis ennyi ország jelölt egy-egy filmet. Ezek közül decemberig kilencet választanak ki. Január 14-én a szokásos formaságok között jelentik majd be azt az ötöt, amelyek végülis eljutnak a tényleges jelölésig és esélye lesz belekerülni a borítékba a február 26-i díjátadón.

Az Oscar-versenyben induló filmesek közt akad néhány ismert név is. A lengyelek például a nemrégiben elhunyt Andrzej Wajda utolsó alkotását, az Afterimage-t jelölték. Franciaország annak a Paul Verhoevennek az Elle című alkotását indítja, aki 1973-ban már eljutott a nominálásig a Török gyümölcs című mozijával. A spanyolok is biztosra mennek. A kétszeres Oscar-díjas Pedro Almodovar Julietáját nevezik. A 67 éves Almodovar 1999-ben a Mindent anyámrólért, majd 2002-ben a Beszélj hozzáért kapott szobrot. Irán az ország első első Oscar-ját 2011-ben elnyerő Asghar Farhadi filmjét, az Ügynököt küldi versenybe.

A tavalyi győztes Magyarország Nemes-Jeles András és a Saul fia után Till Attila Tiszta szívveljét küldi ringbe.

A holokauszt mozi után a kerekes székes fiatalok és egy bérgyilkos kapcsolatáról szóló film lényegesen könnyedebb hangvételű, bár témájában korántsem egyszerű.

Sokan a Cannes-i Arany Pálmát is megnyerő Toni Erdmannt tartják esélyesnek. A háromórás német komédia mellett Verhoeven thrillere, a megerőszakolása miatt bosszút álló nő történetét elmesélő Elle címe merült fel. Az indulók között két politikai témájú film is bekerült: a Gianfranco Rosi Tűztengere, ami a sziciliai Lampedusa szigetén kialakult menekültválságról szól. A másik Clash, Mohamed Diab thrillere, ami egy egyiptomi rendőrautóban játszódik 2013-ban, amikor a forradalom utáni indulatok fellángoltak.

Műfogsorral keresni az élet értelmét - Toni Erdmann

Kapcsolódó

Műfogsorral keresni az élet értelmét - Toni Erdmann

Maren Ade filmje próbára teszi a nézőt, miközben csak ismerős helyzeteket prezentál úgy, ahogy még nem láthattuk őket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz művészet

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.