Plusz

Se hidegben, se melegben - Varnus Xavér a Felvidéken turnézik

2012.02.24. 10:00
Ajánlom
A Bachtól Vangelisig nevet viselő hangversenysorozatot a Pozsonyi Főegyházmegye az elmúlt hetek fagyos időjárásra hivatkozva mondta le. A sorozat produkciós menedzsere a választások előszelének tartja a bejelentést, mindeközben új helyszíneket találtak az orgonaművész szlovákiai koncertsorozatának.

A koncertsorozat produkciós menedzsere, Héger Rudolf még kedden számolt be arról, hogy új helyszíneket kell keresni Varnus Xavér márciusi, felvidéki koncertsorozatának, mert a pozsonyi egyházmegye nem engedélyezte, hogy az orgonaművész a pozsonyi Szent Márton dómban, ismertebb nevén a koronázó templomban tartsa meg az ott tervezett koncertet. Az egyházmegye szóvivője, Tibor Hajdú szerint az elmúlt hetek hideg időjárása és az annak következtében létrejött műszaki gondok állnak annak hátterében, hogy az orgonaművész nem koncertezhet az eredetileg tervezett helyszíneken, vagyis sem a pozsonyi, sem a komáromi, sem pedig az ipolysági templomokban.

Héger Rudolf viszont másképp látja a helyzetet. Szerinte Hajdú nem hozott fel valós indokokat, csak arra hivatkozott, hogy szerinte Xavér nem is olyan nagy művész, és a magánéletére tett megjegyzéseket. A produkciós menedzser szerint az érseki hivatal álláspontja azért is áll gyenge lábakon, mert Varnus Xavér már fellépett szlovákiai templomban. Megjegyezte: "Szerintem csak az állhat a háttérben, hogy közelednek a választások, és egyesek nem akarják, hogy itt magyar művész lépjen fel".

A szervezőknek időközben sikerült új helyszíneket biztosítaniuk az orgonaművész koncertjeire. Így az első koncert március 5-én Révkomáromban, a református püspök engedélyével a református templomban, a második március 6-án Pozsonyban, a Szlovák Rádió hangversenytermében, illetve március 7-én Ipolyságon, a városháza dísztermében valósulhat meg. Továbbá Varnus Xavér a tervekben szereplő három koncert után egy bónusz előadást is tart, méghozzá Rimaszombatban március 8-án az ottani református nagytemplomban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.