Plusz

Se hidegben, se melegben - Varnus Xavér a Felvidéken turnézik

2012.02.24. 10:00
Ajánlom
A Bachtól Vangelisig nevet viselő hangversenysorozatot a Pozsonyi Főegyházmegye az elmúlt hetek fagyos időjárásra hivatkozva mondta le. A sorozat produkciós menedzsere a választások előszelének tartja a bejelentést, mindeközben új helyszíneket találtak az orgonaművész szlovákiai koncertsorozatának.

A koncertsorozat produkciós menedzsere, Héger Rudolf még kedden számolt be arról, hogy új helyszíneket kell keresni Varnus Xavér márciusi, felvidéki koncertsorozatának, mert a pozsonyi egyházmegye nem engedélyezte, hogy az orgonaművész a pozsonyi Szent Márton dómban, ismertebb nevén a koronázó templomban tartsa meg az ott tervezett koncertet. Az egyházmegye szóvivője, Tibor Hajdú szerint az elmúlt hetek hideg időjárása és az annak következtében létrejött műszaki gondok állnak annak hátterében, hogy az orgonaművész nem koncertezhet az eredetileg tervezett helyszíneken, vagyis sem a pozsonyi, sem a komáromi, sem pedig az ipolysági templomokban.

Héger Rudolf viszont másképp látja a helyzetet. Szerinte Hajdú nem hozott fel valós indokokat, csak arra hivatkozott, hogy szerinte Xavér nem is olyan nagy művész, és a magánéletére tett megjegyzéseket. A produkciós menedzser szerint az érseki hivatal álláspontja azért is áll gyenge lábakon, mert Varnus Xavér már fellépett szlovákiai templomban. Megjegyezte: "Szerintem csak az állhat a háttérben, hogy közelednek a választások, és egyesek nem akarják, hogy itt magyar művész lépjen fel".

A szervezőknek időközben sikerült új helyszíneket biztosítaniuk az orgonaművész koncertjeire. Így az első koncert március 5-én Révkomáromban, a református püspök engedélyével a református templomban, a második március 6-án Pozsonyban, a Szlovák Rádió hangversenytermében, illetve március 7-én Ipolyságon, a városháza dísztermében valósulhat meg. Továbbá Varnus Xavér a tervekben szereplő három koncert után egy bónusz előadást is tart, méghozzá Rimaszombatban március 8-án az ottani református nagytemplomban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz gasztro

A századfordulón házhoz is szállította kávéját Jacobs

A "kávékirálynak" is nevezett német üzletember jó orrának és üzleti érzékének köszönhette sikerét. Százötven éve, 1869. május 20-án született Johann Jacobs.
Plusz ZSIMÜ 2019

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Plusz magazin

Egyre népszerűbb a bakelitlemez, kár, hogy környezetszennyező anyagból készül

Nagyon jól fogynak a PVC-ből készült vinyl-lemezek, de az EU úgy tervezi, hogy betiltja az anyagot.
Plusz rádió

Tizenhat éves lett az A38 hajó

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása május 18-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bognár Attilával, Horgas Eszterrel, Mihályi Gáborral és Fodor Zoltánnal.
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra egri adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Egerbe és környékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.