Plusz

Se hidegben, se melegben - Varnus Xavér a Felvidéken turnézik

2012.02.24. 10:00
Ajánlom
A Bachtól Vangelisig nevet viselő hangversenysorozatot a Pozsonyi Főegyházmegye az elmúlt hetek fagyos időjárásra hivatkozva mondta le. A sorozat produkciós menedzsere a választások előszelének tartja a bejelentést, mindeközben új helyszíneket találtak az orgonaművész szlovákiai koncertsorozatának.

A koncertsorozat produkciós menedzsere, Héger Rudolf még kedden számolt be arról, hogy új helyszíneket kell keresni Varnus Xavér márciusi, felvidéki koncertsorozatának, mert a pozsonyi egyházmegye nem engedélyezte, hogy az orgonaművész a pozsonyi Szent Márton dómban, ismertebb nevén a koronázó templomban tartsa meg az ott tervezett koncertet. Az egyházmegye szóvivője, Tibor Hajdú szerint az elmúlt hetek hideg időjárása és az annak következtében létrejött műszaki gondok állnak annak hátterében, hogy az orgonaművész nem koncertezhet az eredetileg tervezett helyszíneken, vagyis sem a pozsonyi, sem a komáromi, sem pedig az ipolysági templomokban.

Héger Rudolf viszont másképp látja a helyzetet. Szerinte Hajdú nem hozott fel valós indokokat, csak arra hivatkozott, hogy szerinte Xavér nem is olyan nagy művész, és a magánéletére tett megjegyzéseket. A produkciós menedzser szerint az érseki hivatal álláspontja azért is áll gyenge lábakon, mert Varnus Xavér már fellépett szlovákiai templomban. Megjegyezte: "Szerintem csak az állhat a háttérben, hogy közelednek a választások, és egyesek nem akarják, hogy itt magyar művész lépjen fel".

A szervezőknek időközben sikerült új helyszíneket biztosítaniuk az orgonaművész koncertjeire. Így az első koncert március 5-én Révkomáromban, a református püspök engedélyével a református templomban, a második március 6-án Pozsonyban, a Szlovák Rádió hangversenytermében, illetve március 7-én Ipolyságon, a városháza dísztermében valósulhat meg. Továbbá Varnus Xavér a tervekben szereplő három koncert után egy bónusz előadást is tart, méghozzá Rimaszombatban március 8-án az ottani református nagytemplomban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Interaktív gyermeknap a Müpával

Vidám zenei válogatással, kreatív ötletekkel, gyermekeknek (is) ajánlott online tartalmakkal és egy izgalmas, letölthető foglalkoztatófüzettel teszi emlékezetessé ezt a hétvégét a Müpa.
Plusz magazin

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Plusz hír

Szívrohamot kapott Brian May, a Queen gitárosa

A legendás rocker életveszélyes állapotban volt. Mint mondja, most már ő is csatlakozott „a klubhoz”. Szerencsére jobban van.
Plusz aukció

Kulka János, Bereményi Géza és Alföldi Róbert aukcióra bocsátják értékes tárgyaikat

A Könyvhajlék elnevezésű árverésen neves művészek, alkotók ajánlják fel a számukra értékes tárgyaikat, a bevételekből hajléktalan embereken segítenek.
Plusz magazin

Milyen lenne Blaha Lujza vagy Mikszáth Insta-profilja?

Középiskolások bújnak történelmi alakok bőrébe, hogy modernizálják őket. Színészlegenda csap össze mecénással, vasminiszter küzd generálissal, újságíró néz farkasszemet innovátorral az Esterházy Magyarország Alapítvány által életre hívott Estöri Kreatív Történelmi Verseny negyedik évadjában.