Plusz

Segítség!

Kedves zenész kollégák! Mindazoknak szól ez a levél, akik valamelyest magukénak érzik e zenemisszió céljait, és esetleg készek valamilyen módon segíteni, előremozdítani ezt a munkát.

A segítségnek több módja is van.


1. Kezdem a legnagyobbal: akik készek nagyobb áldozatra, azoknak fel dobom a labdát: utód kerestetik! Én előre láthatólag szeptemberig vagyok San Miguel-ben, utána hívnak egyéb kötelességek a Graz-i egyetemen. Kedves zenetanár kollégák! Ha sikerült kedvet csinálnom, és érez valaki affinitást, hogy részt vegyen ebben a munkában, csak bátorítani tudom: ne habozz, írj egy e-mailt, és meglátjuk mit tehetünk! (Nem bántalak meg, ha így ismeretlenül is, de mint kollégát, tegezlek?)

Mik a feltételek?
1. Kész vagy egy évet rááldozni e misszióra az életedből?
2. Játszol a vonós hangszerek (legalább) egyikén? Első sorban vonós hangszeres tanárok kellenek itt, de nagyon hasznos, ha valaki kórus/zenekar vezetési tapasztalatokkal is rendelkezik, illetve kész alap szintű szolfézst is tanítani.
3. Rendelkezel némi rugalmassággal, nyitottsággal, érdeklődéssel egy egészen másik kultúra iránt?
4. Fontos lenne, hogy ne idegenkedj a Katolikus Egyháztól sem, hisz a zeneiskola a parókia gondnoksága alatt működik, papokkal, nővérekkel élsz itt együtt, illetve a zeneiskola együtteseivel liturgiai szolgálatban veszel részt.
5. Önkéntesként itt szobát, étkezést a testvérek biztosítanak. Piotr Nawrot ígérte, hogy ha találok egy utódot, az útiköltségre valót előteremti neki. Egészségügyi biztosításról és egyéb zsebpénzről viszont magának kell gondoskodnia a jelöltnek.
Nos, ha nem vettem el a kevedet, akkor csak bátorítani tudlak: írj nekem! Írj, akkor is ha még nem vagy benne biztos. Én nem győzöm áldani a jó Istent mindazért a sok ajándékért, amit eddigi ittlétem alatt az emberektől, a növendékeimtől kaptam, amit ittlétem alatt gazdagodtam, mind emberi, mind szakmai értelemben! Csak bátorítani tudok mindenkit, és kívánom, hogy másnak is legyen része mindebben a sok jóban!

De más módja is van a segítségnek.
2. Természetesen mindig elkél az anyagi segítség is. Tisztában vagyok ugyan vele, hogy ehhez nem feltétlenül a zenész kollégák között a legcélszerűbb hírdetni, de ha valakinek akad olyan ismerőse, aki azt keresi, hogy hova rakja a pénzét, hát tudok róla gondoskodni, hogy jó helyre kerüljön! Pl.: ha több érdeklődő is lenne, akkor ne azon múljon, hogy nincs ki kifizesse a repülőjegyet. De olvashattátok, hogy bizony kissé megbízhatatlan a helyi önkortmányzat támogatása, jó lenne, ha lenne némi tartalék , hogy át tudjuk vészelni a mostanihoz hasonló szűkös időket, hogy tanáraink ne maradjanak fizetés nélkül (mondjuk kb. 10.000 Bs, két tanárunk két havi fizetése). Nem beszélve olyan projekttervekről, melyeket mindenki lelkesen fogad, pusztán csak 800 Boliviano (kb. 100 Euro) hiányzik, hogy pl. egy zenekar vagy kórus eljusson egyik városból a másikba és vissza.
3. De van a segítségnek egyszerűbb módja is! Itt pl. nagyon nehéz kottákhoz hozzájutni. Ha valaki felajánlja, hogy szükség esetén kész kikérni egy-két kottát a könyvtárból, és nekem szkennelve e-mail-ben elküldeni, ezzel is sokat segíti a munkánkat.

Ja persze, a legfontosabb: e-mail címem: szkg(kukac)gmx.at
Ha bármely pontban magadra ismertél, ne habozz, írj!

Köszönöm!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Plusz gyász

Koronavírusban elhunyt az I Love Rock 'N' Roll szerzője

Alan Merrill halálhírét lánya, Laura Merill tudatta. A zenész 69 éves volt.
Plusz Shona Innes

Így beszélgess a gyerekkel a koronavírusról!

A nehéz témák kicsikkel való feldolgozásának specialistája, Shona Innes foglalkoztatófüzetet írt a témában. Állandó illusztrátora, Agócs Írisz pedig rajzot is küldött az online elérhető kötetecskéhez.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Benedek Elek meséje és Paár Julcsi albuma a legkisebbeknek

Vasárnap délelőttönként a legkisebbeket célozzuk meg változatos tartalmakkal, hogy lekössük a fölös energiákat és még élvezetesebbé tegyük a négy fal között eltöltött időt. A sorozatban hétről hétre mesepremierekkel, táncházzal, zenei válogatásokkal és további érdekességekkel készülünk.
Plusz hír

Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A szervezők mindent megtesznek azért, hogy az eredetileg 2020. április 3. és 19. közöttre meghirdetett jubileumi fesztivál tervezett programjából minél több produkció eljuthasson majd a közönséghez a későbbiekben.