Plusz

Segítség!

Kedves zenész kollégák! Mindazoknak szól ez a levél, akik valamelyest magukénak érzik e zenemisszió céljait, és esetleg készek valamilyen módon segíteni, előremozdítani ezt a munkát.

A segítségnek több módja is van.


1. Kezdem a legnagyobbal: akik készek nagyobb áldozatra, azoknak fel dobom a labdát: utód kerestetik! Én előre láthatólag szeptemberig vagyok San Miguel-ben, utána hívnak egyéb kötelességek a Graz-i egyetemen. Kedves zenetanár kollégák! Ha sikerült kedvet csinálnom, és érez valaki affinitást, hogy részt vegyen ebben a munkában, csak bátorítani tudom: ne habozz, írj egy e-mailt, és meglátjuk mit tehetünk! (Nem bántalak meg, ha így ismeretlenül is, de mint kollégát, tegezlek?)

Mik a feltételek?
1. Kész vagy egy évet rááldozni e misszióra az életedből?
2. Játszol a vonós hangszerek (legalább) egyikén? Első sorban vonós hangszeres tanárok kellenek itt, de nagyon hasznos, ha valaki kórus/zenekar vezetési tapasztalatokkal is rendelkezik, illetve kész alap szintű szolfézst is tanítani.
3. Rendelkezel némi rugalmassággal, nyitottsággal, érdeklődéssel egy egészen másik kultúra iránt?
4. Fontos lenne, hogy ne idegenkedj a Katolikus Egyháztól sem, hisz a zeneiskola a parókia gondnoksága alatt működik, papokkal, nővérekkel élsz itt együtt, illetve a zeneiskola együtteseivel liturgiai szolgálatban veszel részt.
5. Önkéntesként itt szobát, étkezést a testvérek biztosítanak. Piotr Nawrot ígérte, hogy ha találok egy utódot, az útiköltségre valót előteremti neki. Egészségügyi biztosításról és egyéb zsebpénzről viszont magának kell gondoskodnia a jelöltnek.
Nos, ha nem vettem el a kevedet, akkor csak bátorítani tudlak: írj nekem! Írj, akkor is ha még nem vagy benne biztos. Én nem győzöm áldani a jó Istent mindazért a sok ajándékért, amit eddigi ittlétem alatt az emberektől, a növendékeimtől kaptam, amit ittlétem alatt gazdagodtam, mind emberi, mind szakmai értelemben! Csak bátorítani tudok mindenkit, és kívánom, hogy másnak is legyen része mindebben a sok jóban!

De más módja is van a segítségnek.
2. Természetesen mindig elkél az anyagi segítség is. Tisztában vagyok ugyan vele, hogy ehhez nem feltétlenül a zenész kollégák között a legcélszerűbb hírdetni, de ha valakinek akad olyan ismerőse, aki azt keresi, hogy hova rakja a pénzét, hát tudok róla gondoskodni, hogy jó helyre kerüljön! Pl.: ha több érdeklődő is lenne, akkor ne azon múljon, hogy nincs ki kifizesse a repülőjegyet. De olvashattátok, hogy bizony kissé megbízhatatlan a helyi önkortmányzat támogatása, jó lenne, ha lenne némi tartalék , hogy át tudjuk vészelni a mostanihoz hasonló szűkös időket, hogy tanáraink ne maradjanak fizetés nélkül (mondjuk kb. 10.000 Bs, két tanárunk két havi fizetése). Nem beszélve olyan projekttervekről, melyeket mindenki lelkesen fogad, pusztán csak 800 Boliviano (kb. 100 Euro) hiányzik, hogy pl. egy zenekar vagy kórus eljusson egyik városból a másikba és vissza.
3. De van a segítségnek egyszerűbb módja is! Itt pl. nagyon nehéz kottákhoz hozzájutni. Ha valaki felajánlja, hogy szükség esetén kész kikérni egy-két kottát a könyvtárból, és nekem szkennelve e-mail-ben elküldeni, ezzel is sokat segíti a munkánkat.

Ja persze, a legfontosabb: e-mail címem: szkg(kukac)gmx.at
Ha bármely pontban magadra ismertél, ne habozz, írj!

Köszönöm!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Plusz hír

Szívrohamot kapott Brian May, a Queen gitárosa

A legendás rocker életveszélyes állapotban volt. Mint mondja, most már ő is csatlakozott „a klubhoz”. Szerencsére jobban van.
Plusz aukció

Kulka János, Bereményi Géza és Alföldi Róbert aukcióra bocsátják értékes tárgyaikat

A Könyvhajlék elnevezésű árverésen neves művészek, alkotók ajánlják fel a számukra értékes tárgyaikat, a bevételekből hajléktalan embereken segítenek.
Plusz magazin

Milyen lenne Blaha Lujza vagy Mikszáth Insta-profilja?

Középiskolások bújnak történelmi alakok bőrébe, hogy modernizálják őket. Színészlegenda csap össze mecénással, vasminiszter küzd generálissal, újságíró néz farkasszemet innovátorral az Esterházy Magyarország Alapítvány által életre hívott Estöri Kreatív Történelmi Verseny negyedik évadjában.
Plusz hír

Ne térjünk vissza a „normálishoz”! – Nyilatkozat az emberiség védelmében

Több mint 150 magyar művész, tudós, értelmiségi csatlakozott ahhoz a pár nappal ezelőtt Párizsban megfogalmazott nemzetközi felhíváshoz, amely a vírus utáni időszakra készülő emberiséget szólítja meg.