Plusz

Segítség!

Kedves zenész kollégák! Mindazoknak szól ez a levél, akik valamelyest magukénak érzik e zenemisszió céljait, és esetleg készek valamilyen módon segíteni, előremozdítani ezt a munkát.

A segítségnek több módja is van.


1. Kezdem a legnagyobbal: akik készek nagyobb áldozatra, azoknak fel dobom a labdát: utód kerestetik! Én előre láthatólag szeptemberig vagyok San Miguel-ben, utána hívnak egyéb kötelességek a Graz-i egyetemen. Kedves zenetanár kollégák! Ha sikerült kedvet csinálnom, és érez valaki affinitást, hogy részt vegyen ebben a munkában, csak bátorítani tudom: ne habozz, írj egy e-mailt, és meglátjuk mit tehetünk! (Nem bántalak meg, ha így ismeretlenül is, de mint kollégát, tegezlek?)

Mik a feltételek?
1. Kész vagy egy évet rááldozni e misszióra az életedből?
2. Játszol a vonós hangszerek (legalább) egyikén? Első sorban vonós hangszeres tanárok kellenek itt, de nagyon hasznos, ha valaki kórus/zenekar vezetési tapasztalatokkal is rendelkezik, illetve kész alap szintű szolfézst is tanítani.
3. Rendelkezel némi rugalmassággal, nyitottsággal, érdeklődéssel egy egészen másik kultúra iránt?
4. Fontos lenne, hogy ne idegenkedj a Katolikus Egyháztól sem, hisz a zeneiskola a parókia gondnoksága alatt működik, papokkal, nővérekkel élsz itt együtt, illetve a zeneiskola együtteseivel liturgiai szolgálatban veszel részt.
5. Önkéntesként itt szobát, étkezést a testvérek biztosítanak. Piotr Nawrot ígérte, hogy ha találok egy utódot, az útiköltségre valót előteremti neki. Egészségügyi biztosításról és egyéb zsebpénzről viszont magának kell gondoskodnia a jelöltnek.
Nos, ha nem vettem el a kevedet, akkor csak bátorítani tudlak: írj nekem! Írj, akkor is ha még nem vagy benne biztos. Én nem győzöm áldani a jó Istent mindazért a sok ajándékért, amit eddigi ittlétem alatt az emberektől, a növendékeimtől kaptam, amit ittlétem alatt gazdagodtam, mind emberi, mind szakmai értelemben! Csak bátorítani tudok mindenkit, és kívánom, hogy másnak is legyen része mindebben a sok jóban!

De más módja is van a segítségnek.
2. Természetesen mindig elkél az anyagi segítség is. Tisztában vagyok ugyan vele, hogy ehhez nem feltétlenül a zenész kollégák között a legcélszerűbb hírdetni, de ha valakinek akad olyan ismerőse, aki azt keresi, hogy hova rakja a pénzét, hát tudok róla gondoskodni, hogy jó helyre kerüljön! Pl.: ha több érdeklődő is lenne, akkor ne azon múljon, hogy nincs ki kifizesse a repülőjegyet. De olvashattátok, hogy bizony kissé megbízhatatlan a helyi önkortmányzat támogatása, jó lenne, ha lenne némi tartalék , hogy át tudjuk vészelni a mostanihoz hasonló szűkös időket, hogy tanáraink ne maradjanak fizetés nélkül (mondjuk kb. 10.000 Bs, két tanárunk két havi fizetése). Nem beszélve olyan projekttervekről, melyeket mindenki lelkesen fogad, pusztán csak 800 Boliviano (kb. 100 Euro) hiányzik, hogy pl. egy zenekar vagy kórus eljusson egyik városból a másikba és vissza.
3. De van a segítségnek egyszerűbb módja is! Itt pl. nagyon nehéz kottákhoz hozzájutni. Ha valaki felajánlja, hogy szükség esetén kész kikérni egy-két kottát a könyvtárból, és nekem szkennelve e-mail-ben elküldeni, ezzel is sokat segíti a munkánkat.

Ja persze, a legfontosabb: e-mail címem: szkg(kukac)gmx.at
Ha bármely pontban magadra ismertél, ne habozz, írj!

Köszönöm!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Vizuál

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Klasszikus

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Plusz hír

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.
Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.