Plusz

"Sejtettem, hogy nem lesz ciki"

2014.11.19. 13:43
Ajánlom
Életének egy pontján úgy tűnt, hogy óceánjárókon fog aerobicot tanítani, november 14-én mégis filmrendezői minőségében vehette át a Junior Prima Díjat. Zomborácz Virággal beszélgettünk. INTERJÚ

Az Utóélet a diplomamunkádnak indult. Hányast kaptál rá?

- Ötöst.

- Mindent összevetve közel öt éven át dolgoztál a filmen. Mostanra sikerült elengedned?

- Azt hiszem igen. Az itthoni mozikból lassan kikerül, és újra a fesztiválbemutatóké lesz a főszerep. De ezeket már tudom kellő távolságtartással figyelni - valahogy úgy vagyok a filmmel, mint egy kedves emlékkel. És azt is hozzá kell tenni, hogy szemben például egy színházi előadással, egy filmen utólag már nem lehet változtatni, és ez is az elengedést erősíti.

0ED1DBF8-8E33-497C-B0B4-8982BFFDEC0D

Zomborácz Virág - Junior Prima Díj 2014

- Miért, változtatnál rajta?

- Persze, de még ha utólag bele is nyúlhatnék, akkor se lennék soha száz százalékig elégedett, mindig lennének finomításra váró részek. Szerencsére az ember agya úgy működik, hogy ha valamin nem tud változtatni, akkor elkezd mással foglalkozni, új kihívásokat keresni.

- Azt mikor kezdted sejteni, hogy az Utóélet nagyot fog szólni?

- Az elején nem nagyon tudtam, hogy mire számítsak.  Karlovy Varyban aztán elég jól sikerült a bemutató, a nézők szerették. Általában a nemzetközi és az itthoni közönség elég hasonlóan szokott reagálni a filmekre, úgyhogy mire eljött a magyarországi bemutató, már sejtettem, hogy nem lesz ciki, nem fog az egész átfordulni egy bődületes rémálomba. Kaptam ugyan negatív kritikákat is, de többségében biztattak, azt mondták, hogy ez egy jó kezdés, és ezt lassan én is kezdem elfogadni.

- Elsőfilmesként sorra gyűjtöd be a díjakat - ez biztatás vagy inkább teher?

- Ezek mindig jó visszaigazolások, de azért nem szabad elfelejteni, hogy itt nem egy mérhető teljesítményről van szó. Néhány hete teljesen váratlanul egy spanyolországi fesztiválon kapta meg az Utóélet a legjobb filmnek járó díjat, annak ellenére, hogy nem egy tipikus fesztiválfilm - ennél sokkal súlyosabb, drámaibb történetek szoktak nyerni. Ilyenkor azért örülök, és próbálom eltenni ezeket a jutalommorzsákat nehezebb időkre.

- A Junior Prima kisfilmjében azt mondtad, hogy mindig is voltak B-terveid arra az esetre, ha nem jönne össze a filmes karrier.

- A mi évfolyamunknak úgy kezdődött a pályája, hogy rögtön a diploma után összeomlott a filmipar, így muszáj volt alternatíva után néznünk. Jelentkeztem például a MOME doktori képzésére, mert azt gondoltam, hogy jól tudnék forgatókönyvírást tanítani. Arra is gondoltam, hogy elmegyek aerobic oktatónak egy óceánjáróra, de erre sem lett végül szükség.

- Ezeket mostanra sikerült félretenned?

- Úgy alakult, hogy sikerült elhelyezkednem a szakmámban. Jelenleg a magyar HBO-nál dolgozom, ezzel párhuzamosan pedig lassan az M1 sorozatának, a Fapadnak is befejezzük az utómunkálatait. Ezeket leszámítva inkább csak távlati terveim vannak, elég sokat dolgoztam az utóbbi időszakban - úgy érzem, rám fér egy kis pihenés.


2014-ben hat színművész, egy táncos és egy forgatókönyvíró-rendező vehette át a Junior Príma Díjakat és az azzal járó kétmillió forintot jelképező FHB Gold bankkártyákat az FHB Bank jóvoltából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!