Plusz

Semmi különös szilveszter

2011.01.01. 14:02
Ajánlom
A Duna Televízió 2010-ben is Szolnokról közvetítette szilveszteri műsorát. Igaz, az elmúlt három évben öt percnél többet képtelen voltam nézni belőle, de egyrészt szeretem a kihívásokat, másrészt viszont a hidegbe kimenni meg a francnak sincs kedve. Hát rászántam az életemből két és fél órát.

Aki a szilveszteri tévénézést választja, azzal a megnyugtató érzéssel teheti, hogy az óévbúcsúztató-újévköszöntő este Lajtán innen és túl így vagy úgy, ám tulajdonképpen ugyanazt a borzalmas ízléstelenséget kínálja: míg nálunk a közszolgálati adók viccesek akarnak lenni, és még mindig magyarnótáznak, - random példákat véve - az oroszok Kató néni kabaréjának szintjén mozognak, a német adókon meg André Rieu-től DJ Ötziig terjed a paletta. (Nagyobb ország, nagyobb ízléstelenség.) A Nemzet Televíziója azonban szembemenve minden lealacsonyodó trenddel magaskultúrát kínál.

21:30 Kezdenek kihúnyni a szolnoki Szigligeti Színház nézőterén a fények. Rácz Mártont mutatják a zenekari árokból. Strauss Einzugsmarschával indítanak, a tánckar valami negédes, komolyan vehetetlen tincitánci-szerű koreográfiát ad elő, a kórust meg olyannyira nem érteni, mit énekel, hogy meg a nyelvet se sikerül beazonosítanom. Kemény óráknak nézünk elébe, az a gyanúm.

"Jó estét, nagyvilág, jó estét, Európa, jó estét, Magyarország!" - köszönt Balázs Péter, majd a három a magyar igazság, egy a ráadás bölcsességet osztja meg a nézőkkel. (Mi lesz vajon a jövő évi poén? Gimme five?) 2009-ből idézi magát, amikor azt mondta, „a friss szél kisöpri a hordalékot". S bizony, jött a "friss szél" és a minden fülkék forradalma, ebben a "történelemformáló esztendő"-ben. Nincs is más, mint nemzeti imádságunk gondolataival kérni a mindenhatót, továbbá "magára büszke nemzetet, jó szórakozást" kívánni. Köszönjük szépen.

Arra döntöttem, megkímélek mindenkit attól, hogy a 9060 karakter hosszúságú, produkciónkénti kommentárt idemásoljam, mert nem az a lényeg, hogy ki mennyire meghatottan - vagy a dalszövegtől, vagy saját magától - lépett színpadra, ki volt az, aki úgy túljátszotta a szerepét, hogy a róla adott közelik egészen ijesztőek voltak, és kik voltak azok, akik kb. annyi érzelmet sugároztak, mint amennyivel a halak úszkálnak karácsony előtt a Tesco pultjában. Sokkal érdekesebb, kiről, kinek és milyen képet akar sugározni ez az este.

A műsorban opera, operett, musical, könnyűzene, vers egyaránt elhangzott. Becsülettel feliratozták az egyes produkciók előadóit - aki most nem tanulta meg a helyi és a vendég színészek nevét, soha nem is fogja -, a szerzőket is megtudtuk, sőt a dalszöveg fordítóját is, az viszont rendre lemaradt, hogy a dal, ária, kettős stb. melyik műből származik. (Ha jól számoltam, két esetben viszont épp fordítva, csak az opera címe jelent meg. Bajban lesznek szegény Kívánságkosár-nézők, ha nekik épp ezek a szép számok tetszettek!) Offenbach, Kálmán, Sondheim, Webber, Verdi, Mozart, Lerch és Demjén egyaránt az esztrád része volt, melyben zárványként szerepelt a Magyar hiszekegy - dörgő hangon, szívre tett jobb, esküvésre emelt bal kézzel -, a Székely himnusz - nem kevés vendéglátós felhanggal -, a - fáradt turista módjára szavalt - Huszt, Máté Péter Hazámja és egy János vitéz-egyveleg.

A zárvány szót itt a szerkesztésbeli logikai bukfenc szinonimájaként használom. Lehet ugyanis olyan nemzettudat-erősítő műsort csinálni, hogy a plazmatévéből kifolyik a hazaszeretet - ebben az esetben szinte elértük ennek a határát -, de akkor a nagyvilág, sőt még Európa sem számít célközönségnek. A magyar szerzők operettjeiből citált részletek passzolhatnak is akár ebbe a koncepcióba - csak ne helyzetszerűen adják elő a dalokat, ugyanis nincs annyi idő, hogy szituáció alakuljon ki -; az eredeti nyelven énekelt operarészletekkel azonban nem tudunk mit kezdeni. Különösen azért nem, mert ott sincsen szerkesztési elv: a Szabadság-kettőstől a La ci darem la manóig, Leoncavallótól a Manon Lescaut-ig leng erre és arra - némi képzavarral - az eklektika skálája (ha már: hol van Erkel?!); a musicalek esetében pedig vagy vállalják fel a magyar darabok népszerűsítését, vagy énekeljék eredeti nyelven a dalokat.

Ha az operaénekes hölgyek nem kapnak alapértelmezetten (?) színes ruhát, 150 percig - mínusz szünet - azt hittük volna, hogy egy temetni jöttünk, nem dicsérni. Képzeljék el a Csók a jelszavunk-at meg a Bukjel szoknyát csupa feketébe öltözött színésznőtől... Bár elképzelhető, hogy csak "nemzeti imádságaink" hurráoptimistának a legnagyobb jóindulattal sem mondható hangulatához akarta a tervező a színpadképet passzintani. Ehhez pedig valóban tökéletesen illenek az inkább a nemzeti romantika, mint a korszerű színjátszás szellemében készült díszletfüggönyök.

A műsor bár hosszú, mégis pörög, művész bejön-művész előad-művész kimegy, a kamera tudja, mit kell mutatni, a Szolnoki Szimfonikusok korrektül teljesítenek. A tánckar végig negédesen mórikálja magát, az énekkar színpadképi kiegészítő szerepét betölti és a koreográfiai utasításokat - jobbról bal lábra áthelyezni a súlypontot - is végrehajtja.

22:50. Balázs Péter ismét színpadon. Mindenkivel koccint, majd előad egy vőfélyversnek is beillő rímfaragványt, melynek utolsó két sora: "Gyújtsunk rá hát együtt ünnepi nótánkra,/kedves mindnyájuknak boldog új évet kívánva". A zárásképp felhangzó Kell egy színház című dal Galambos Zoltán, Turcsán András és Meskó Zsolt szerzeménye. A Google szerint az azonos című musicalt az Újpest Színházban játszották. Szégyen, de nem ismertem. Eközben a képernyő alján folyik a stáblista.

23:53. A dalnak vége, egy pillanatnyi szünet, a stáblista is megáll. Jön az obligát Szózat, amit feketében, akár egy 1848/49-es honvédözvegy ad elő Molnár Nikolett. "A sírt, hol nemzet sűlyed el..." Hát akkor nézzünk bizakodva a jövőbe. (Istenem, Örkénynek mennyi témát adna ez a világ!) Dramaturgiai feloldásképp egy Strauss-Romhányi-opusz, és folytatódik a stáblista.

Éjféli slusszpoén: harangszó és Himnusz. Vágóképként Rácz Márton a zenekari árokból, majd a nagytotál, a színpadon piros-fehér-zöld, határozottan pártkongresszusos függönyomlás. Balázs Péter kíván. Nem kell a boldog, elég a túlélhető új év.

Éjfélre Gerard Piqué, Cesc Fabregas és Carles Puyol befejezi egymás ugratását a Twitteren - másnap munka, azaz edzés van -, éjféltől meg EU-elnök Magyarország. A szolnoki színpadi árkot keretező kálákkal, gerberákkal mi történik január 1-jén? És megjön-e reggelre a mi virágos kedvünk, vagy vár a cintányéros, cudar világ?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!