Plusz

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel

2012.06.12. 13:15
Ajánlom
Veszprém néhány napra igazi fesztiválvárossá alakul át a Veszprémi Utcazene Fesztiválnak köszönhetően július 4-7. között.

Igazi kuriózum a Veszprémi Utcazene Fesztivál: tíz színpad, megszámlálhatatlan utcazenész, különböző zenei stílusok kavalkádja, nemzetközi előadók várják a nagyérdeműt a fesztiválra, amely az elmúlt tizenkét évben nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. A nyár beköszöntével az utcazenészek ellepik a belváros tereit, utcáit és hangolnak, énekelnek, dobolnak, fújnak szinte éjjel-nappal.

Bárki lehet fellépő, aki nem fél hangszerrel közönség elé állni, megmérettetni tudását és az ide érkező nemzetközi sztárok igen szép sorával együtt hangulatos fesztiváltérré varázsolni a várost. Különböző stílusú - etno, jazz, blues, rock - utcai formációk zenélnek a fesztivál ideje alatt, délelőttől késő éjszakáig, Veszprém városa jó házigazdaként pedig gondoskodik arról, hogy a járókelők ne csak háttérzeneként éljék meg a fesztivált, hanem megpihenhessenek és élvezzék az ingyenes zenei élményt; kényelmesen megállhatunk vagy leülhetünk zenét hallgatni a kihangosított színpadok előtt és a hangulatos utcákon. Ha pedig tetszett, amit halottunk, az utcazenészeknek méltán kijáró kalappénzzel díjazhatjuk a produkciókat.

A fellépőknek azonban nem csak ezért éri meg mindent beleadniuk, hanem azért is, mert a fesztivál végén egy szakmai zsűri és a közönség is értékeli a különböző együtteseket, szólistákat, és mindkét kategória nyertese 500-500 ezer forinttal lesz gazdagabb.

A fesztivál az ifjú tehetségek számára is lehetőséget nyújt a bemutatkozásra, ezért a rendezvény ideje alatt középiskolai tehetségkutató versenyt szerveznek, ahol középiskolás zajzenészek és DJ-palánták versengenek, valamint az érdeklődőket táncbemutatók is várják az egyes helyszíneken. A Veszprémi Utcazene Fesztivál programjai idén is ingyenesen látogathatók, belépőjegy kizárólag a Veszprémi Várban található színpadhoz szükséges a koncertek napján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Találtak Kínában egy 700 éves bombát, hatástalanítják

Vasból készült, csaknem 700 éves robbanószerkezetet tártak fel kínai régészek az ország délnyugati részén fekvő Csungking városnál folytatott ásatások során.
Plusz hír

Ponyvával borítják be a Notre-Dame tetejét

A Notre-Dame jövőjéről rendeznek beszélgetést a Werk Akadémia Nyílt Napján. A székesegyhéz leégett tetejének helyén keletkezett nyílás befedését a várható esős időszak előtt befejezik.
Plusz hír

Történelmi korok parfümjeit szagolhatják meg egy párizsi múzeumban

Háromezer év illatainak a történetét mutatja be a híres Fragonard-gyár új parfümmúzeuma, ahol a látogatók nem pusztán megtekinthetnek mintegy 400 parfümös üveget, hanem lehetőségük nyílik az illatukat is beszívni, és megismerik a illatszerek európai történetét.
Plusz Partitúra

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz magazin

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?