Plusz

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel

2012.06.12. 13:15
Ajánlom
Veszprém néhány napra igazi fesztiválvárossá alakul át a Veszprémi Utcazene Fesztiválnak köszönhetően július 4-7. között.

Igazi kuriózum a Veszprémi Utcazene Fesztivál: tíz színpad, megszámlálhatatlan utcazenész, különböző zenei stílusok kavalkádja, nemzetközi előadók várják a nagyérdeműt a fesztiválra, amely az elmúlt tizenkét évben nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. A nyár beköszöntével az utcazenészek ellepik a belváros tereit, utcáit és hangolnak, énekelnek, dobolnak, fújnak szinte éjjel-nappal.

Bárki lehet fellépő, aki nem fél hangszerrel közönség elé állni, megmérettetni tudását és az ide érkező nemzetközi sztárok igen szép sorával együtt hangulatos fesztiváltérré varázsolni a várost. Különböző stílusú - etno, jazz, blues, rock - utcai formációk zenélnek a fesztivál ideje alatt, délelőttől késő éjszakáig, Veszprém városa jó házigazdaként pedig gondoskodik arról, hogy a járókelők ne csak háttérzeneként éljék meg a fesztivált, hanem megpihenhessenek és élvezzék az ingyenes zenei élményt; kényelmesen megállhatunk vagy leülhetünk zenét hallgatni a kihangosított színpadok előtt és a hangulatos utcákon. Ha pedig tetszett, amit halottunk, az utcazenészeknek méltán kijáró kalappénzzel díjazhatjuk a produkciókat.

A fellépőknek azonban nem csak ezért éri meg mindent beleadniuk, hanem azért is, mert a fesztivál végén egy szakmai zsűri és a közönség is értékeli a különböző együtteseket, szólistákat, és mindkét kategória nyertese 500-500 ezer forinttal lesz gazdagabb.

A fesztivál az ifjú tehetségek számára is lehetőséget nyújt a bemutatkozásra, ezért a rendezvény ideje alatt középiskolai tehetségkutató versenyt szerveznek, ahol középiskolás zajzenészek és DJ-palánták versengenek, valamint az érdeklődőket táncbemutatók is várják az egyes helyszíneken. A Veszprémi Utcazene Fesztivál programjai idén is ingyenesen látogathatók, belépőjegy kizárólag a Veszprémi Várban található színpadhoz szükséges a koncertek napján.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.