Plusz

Snétberger, Capa, punk

2013.08.09. 11:00
Ajánlom
Az ország legmediterránabb szerkesztőségéből kiszabadulva végül délután háromkor érkezünk meg a Szigetre, elviselhetetlen hőségben, ami a jelek szerint nem csupán a vendégeket, de a fellépőket is alaposan megviselte

Elviekben négykor, gyakorlatban majd' egy órás csúszással kezdődött a Sziget eddigi egyik legizgalmasabb színházi műsora, az Utcaszak (teljes nevén: Utcaszínházi Alkotóközösség), a Port.hu Hungarikum Falu fából összetákolt mini Globe Színházában. Aki esetleg nem ismerné az Utcaszínháziakat: a kivételes szociális érzékenységgel bíró szerveződés a kétezres évek közepén indult útjára, céljuk pedig hogy bárhol, bármikor és legfőképp bárkinek színházi élményt nyújtsanak, akár a leglehetetlenebb körülmények között is - legyen szó épp a Kálvária térről, vagy az ország legelmaradottabb településeiről.

 Idén a társulat második alkalommal vendégeskedik a fesztiválon, a tagjaik között nem egyszer olyan roma fiatalokkal, akik azelőtt nemhogy a Szigetre, de még a fővárosba is nehezen juthattak volna el.  A tavalyi előadásuk a halmozottan nehéz körülmények közül érkező szereplők személyes élményanyagait dolgozta fel, sokszor megdöbbentő történetekkel, és kegyetlen őszinteséggel. Az idei produkciójuk a tavalyihoz hasonlóan színházi előadásnak indult, ám a szervezők elmondása szerint az utolsó pillanatban kénytelenek voltak műsort változtatni: a kánikula többüket leterítette.

Tekintve, hogy délután négykor, gyakorlatilag a szigetes józanodás óráiban léptek volna fel, még szerencsésnek is mondható a változás. Előadás helyett ugyanis rögtönzött koncertet adnak, egy saját válogatást a tradicionális roma dalokból, mellé pedig egy Quimby feldolgozást, ami már csak tényleg hab a tortán.  

A produkció után elkapjuk a zenészeket a Sziget legmultikultibb pontján, a helyi McDonaldsban. Soha nem tanultunk zenélni - kezdi az egyik énekeslány - úgy két éve jött az ötlet, hogy kezdjünk el valamin játszani, azóta koncertezünk. Nemrég jöttünk haza Liverpoolból, előtte meg Skóciában voltunk. Fura volt, mindenki hiphopot meg ilyeneket játszott mi, voltunk az egyetlen roma zenekar. Állati sikerünk volt. A 16 éves, ritmusszekcióért felelős Bátor hozzáteszi, hogy bár valóban nem tanultak soha zenélni, családjukban mindenki zenész volt: ha megkérdezed nálunk, mi az a c-moll, senki nem fogja tudni, de nem is érdekel senkit. Egyszerűen csak mindenki tudja, hogy mi a dolga a hangszerrel.

Kérdésünkre, hogy mit néznének meg leginkább a Szigeten, egyértelmű választ kapunk: a Parno Grasztot. Most valami francia jazzbandával lépnek fel, mondja a szemtelenül fiatal gitáros srác. Kérdésemre, hogy a későbbiekben mihez szeretne kezdeni, elmondja, hogy jövőre elentkezik a Snétberger Alapítványhoz. Van egy spanom - mondja- amit az a gitárral művel, az elképesztő. Ő is most épp a Snétbergerhez jár.  

A tanácstalan fesztiválozó esete

Ahogy közeleg az éjszaka, úgy válok én is egyre tanácstalanabbá, ezért a Kelet-Európai Vurstli felé veszem az utamat, ahol azt remélem, hogy a helyi jós választ tud adni a nap legégetőbb kérdésére: a skót Biffy Clyrót nézzem meg a Nagyszínpadon, vagy inkább álljak be idejekorán az A38 sátorba, ahol nyolcvanas évek kultikus punk bandája, a Bad Religion lép fel éjjel fél tizenegykor? A jósdát természetesen épp zárva találom, ezért egy hirtelen gondolattól vezérelve bevetem magamat a Mai Manó Ház sátrába. Azt gondolom, hogy a Múzeumi Negyeden belül talán a fotográfusaink azok, akik leginkább képesek elérni a külföldi látogatók ingerküszöbét. Gyanúm egyébként be is igazolódik: a múzeum kurátorának elmondása alapján meglepően sok látogató érkezik a Nagymező utcai intézménybe Szigetes karszalaggal (amiért cserébe ugye fél áron jár a belépő). Kérdésemre, hogy vajon a Mai Manó tőszomszédságában megnyíló Robert Capa emlékközpont milyen hatással lesz a múzeumra, csak bizonytalan válaszokat kapok. Reméljük, hogy a két intézmény csak erősíteni fogja egymást - mondja egyikük.

Búcsúzóul még a kezembe nyomnak egy stencilt, amivel a másodperc törtrésze alatt bármikor reprodukálhatom a Milicista halálát. Már csak sátrakkal odébb jut eszembe, hogy meg kellett volna kérdezni, ki vágta ki kartonból ennyire precízen Capa világhírű képét.

Blur helyett?

Amennyiben van még valaki, akit 2008-ig nem kapott el a britpop hullám, annak javaslom, hogy a műfaj megkedvelésének irányába tett újabb erőfeszítések helyett inkább látogasson el este a Fidelio Kultúrzónába. Este tíztől ugyanis a budapesti éjszakák váratlanul elhunyt legendája, Király Tamás előtt tisztelgünk, két performansz között pedig a minden szempontból kivételes Baltazár Színház előadását láthatjuk. A mentálisan sérült színészekből álló társulat ezúttal saját interpretációjában adja elő Shakespeare darabját, a Baltazár éji álmot.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Plusz magazin

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.