Plusz

Snétberger, Capa, punk

2013.08.09. 11:00
Ajánlom
Az ország legmediterránabb szerkesztőségéből kiszabadulva végül délután háromkor érkezünk meg a Szigetre, elviselhetetlen hőségben, ami a jelek szerint nem csupán a vendégeket, de a fellépőket is alaposan megviselte

Elviekben négykor, gyakorlatban majd' egy órás csúszással kezdődött a Sziget eddigi egyik legizgalmasabb színházi műsora, az Utcaszak (teljes nevén: Utcaszínházi Alkotóközösség), a Port.hu Hungarikum Falu fából összetákolt mini Globe Színházában. Aki esetleg nem ismerné az Utcaszínháziakat: a kivételes szociális érzékenységgel bíró szerveződés a kétezres évek közepén indult útjára, céljuk pedig hogy bárhol, bármikor és legfőképp bárkinek színházi élményt nyújtsanak, akár a leglehetetlenebb körülmények között is - legyen szó épp a Kálvária térről, vagy az ország legelmaradottabb településeiről.

 Idén a társulat második alkalommal vendégeskedik a fesztiválon, a tagjaik között nem egyszer olyan roma fiatalokkal, akik azelőtt nemhogy a Szigetre, de még a fővárosba is nehezen juthattak volna el.  A tavalyi előadásuk a halmozottan nehéz körülmények közül érkező szereplők személyes élményanyagait dolgozta fel, sokszor megdöbbentő történetekkel, és kegyetlen őszinteséggel. Az idei produkciójuk a tavalyihoz hasonlóan színházi előadásnak indult, ám a szervezők elmondása szerint az utolsó pillanatban kénytelenek voltak műsort változtatni: a kánikula többüket leterítette.

Tekintve, hogy délután négykor, gyakorlatilag a szigetes józanodás óráiban léptek volna fel, még szerencsésnek is mondható a változás. Előadás helyett ugyanis rögtönzött koncertet adnak, egy saját válogatást a tradicionális roma dalokból, mellé pedig egy Quimby feldolgozást, ami már csak tényleg hab a tortán.  

A produkció után elkapjuk a zenészeket a Sziget legmultikultibb pontján, a helyi McDonaldsban. Soha nem tanultunk zenélni - kezdi az egyik énekeslány - úgy két éve jött az ötlet, hogy kezdjünk el valamin játszani, azóta koncertezünk. Nemrég jöttünk haza Liverpoolból, előtte meg Skóciában voltunk. Fura volt, mindenki hiphopot meg ilyeneket játszott mi, voltunk az egyetlen roma zenekar. Állati sikerünk volt. A 16 éves, ritmusszekcióért felelős Bátor hozzáteszi, hogy bár valóban nem tanultak soha zenélni, családjukban mindenki zenész volt: ha megkérdezed nálunk, mi az a c-moll, senki nem fogja tudni, de nem is érdekel senkit. Egyszerűen csak mindenki tudja, hogy mi a dolga a hangszerrel.

Kérdésünkre, hogy mit néznének meg leginkább a Szigeten, egyértelmű választ kapunk: a Parno Grasztot. Most valami francia jazzbandával lépnek fel, mondja a szemtelenül fiatal gitáros srác. Kérdésemre, hogy a későbbiekben mihez szeretne kezdeni, elmondja, hogy jövőre elentkezik a Snétberger Alapítványhoz. Van egy spanom - mondja- amit az a gitárral művel, az elképesztő. Ő is most épp a Snétbergerhez jár.  

A tanácstalan fesztiválozó esete

Ahogy közeleg az éjszaka, úgy válok én is egyre tanácstalanabbá, ezért a Kelet-Európai Vurstli felé veszem az utamat, ahol azt remélem, hogy a helyi jós választ tud adni a nap legégetőbb kérdésére: a skót Biffy Clyrót nézzem meg a Nagyszínpadon, vagy inkább álljak be idejekorán az A38 sátorba, ahol nyolcvanas évek kultikus punk bandája, a Bad Religion lép fel éjjel fél tizenegykor? A jósdát természetesen épp zárva találom, ezért egy hirtelen gondolattól vezérelve bevetem magamat a Mai Manó Ház sátrába. Azt gondolom, hogy a Múzeumi Negyeden belül talán a fotográfusaink azok, akik leginkább képesek elérni a külföldi látogatók ingerküszöbét. Gyanúm egyébként be is igazolódik: a múzeum kurátorának elmondása alapján meglepően sok látogató érkezik a Nagymező utcai intézménybe Szigetes karszalaggal (amiért cserébe ugye fél áron jár a belépő). Kérdésemre, hogy vajon a Mai Manó tőszomszédságában megnyíló Robert Capa emlékközpont milyen hatással lesz a múzeumra, csak bizonytalan válaszokat kapok. Reméljük, hogy a két intézmény csak erősíteni fogja egymást - mondja egyikük.

Búcsúzóul még a kezembe nyomnak egy stencilt, amivel a másodperc törtrésze alatt bármikor reprodukálhatom a Milicista halálát. Már csak sátrakkal odébb jut eszembe, hogy meg kellett volna kérdezni, ki vágta ki kartonból ennyire precízen Capa világhírű képét.

Blur helyett?

Amennyiben van még valaki, akit 2008-ig nem kapott el a britpop hullám, annak javaslom, hogy a műfaj megkedvelésének irányába tett újabb erőfeszítések helyett inkább látogasson el este a Fidelio Kultúrzónába. Este tíztől ugyanis a budapesti éjszakák váratlanul elhunyt legendája, Király Tamás előtt tisztelgünk, két performansz között pedig a minden szempontból kivételes Baltazár Színház előadását láthatjuk. A mentálisan sérült színészekből álló társulat ezúttal saját interpretációjában adja elő Shakespeare darabját, a Baltazár éji álmot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Partitúra

Szekszárdon és környékén kalandozik a Partitúra

A Partitúra kulturális időutazása ezúttal egy igazi borvárosban, Szekszárdon és környékén folytatódik. Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora november 16-án 13.30-kor látható a Duna Televízióban.
Plusz videó

Így készült a Partitúra kalocsai adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be. Ezúttal az ezeréves érseki városba, Kalocsára és környékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András műsorát. Videó!
Plusz fidelio klasszik

Ki állította Pesten az első karácsonyfát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adásából ez is kiderül. November 16-án délelőtt 10-től 12-ig a 92.1-en, interjú hallható Bálint Angelikával, Nagy Zoltánnal és Orosz Ákossal.
Plusz hír

Két halálos áldozata van a szokatlanul nagy árvíznek Velencében

Szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. Képek és videók a cikkben.
Plusz hír

Idén télen is jégpályával és cirkuszi sátorral készül a Müpa

November 30-án nyit a Müpa Kultúr Kültér, ahol koncertekkel, újcirkuszi produkciókkal, bábelőadásokkal és egyéb családi programokkal, na meg jégpályával várják az érdeklődőket.