Plusz

Soha nem volt életbiztosítása a világ leghíresebb kötéltáncosának

2017.09.01. 10:20
Ajánlom
Pedig Charles Blondin, a „Niagara hőse”, avagy Blondin lovag a fél életét egy kötélen egyensúlyozva töltötte: körülbelül tízezer mérföldet tett meg életében a dróton, míg végül 72 évesen ágyban, párnák közt halt meg cukorbetegség következtében.

Ahogy az lenni szokott, nem esett messze az alma a fájától: Charles Blondin artistacsaládba született Jean François Gravelet-Blondin néven, 1824-ben, Franciaországban. De még az artistagyerekek közül is kiemelkedett, már hatévesen „csodagyerekként” szólították fel a porondra. A vándorcirkuszosok egyszerű életét élte, mígnem aztán

35 évesen kitalálta, hogy „napi” egészségügyi sétáját többé nem a földön, hanem a levegőben fogja megtenni.
Charles Blondin a Niagara-vízesés fölött

Charles Blondin a Niagara-vízesés fölött (Fotó/Forrás: William England / Getty Images Hungary)

1855-ben sétált keresztül először a Niagara-vízesés fölött kifeszített, 340 méter hosszú, 8,3 cm vastag kötélen, ami 49 méterrel a vízfelszín fölött húzódott. Miután már rutinná vált nála az egyszerű séta, újabb és újabb hajmeresztő ötletei támadtak: volt, hogy a kötél közepén elkezdett rántottát sütni, máskor bekötött szemmel ment a kötélen, vagy egy krumplis zsákkal teli talicskát tolt végig rajta, de arra is akadt példa, hogy gólyalábakon (!) táncolt végig a kötélen. Megtette az utat éjszaka, mozdonylámpákkal megvilágítva magát, és bilincsekkel a kezén is. Ebbe az őrületbe rendszeresen megpróbált belerángatni másokat is.

Blondin mutatványai

Blondin mutatványai

1860-ban történt, hogy a walesi herceg is megnézte az előadását a Niagara vízesésénél. Blondin pedig jó cirkuszos létére azonnal élt a helyzet adta lehetőséggel és megkérdezte tőle:

- Mit gondol Fenség, végig tudnék vinni egy embert a kötélen a talicskámban?

- Természetesen, nem kételkedem a képességeiben – válaszolt a herceg, mire Blondin azt felelte:

- Akkor hát foglaljon helyet kérem ebben a nemes járműben!

A hercegnek inába szállt a bátorsága, ezért Blondin a közönség felé fordult:

- Van itt valaki maguk között, aki halált megvető bátorsággal vállalkozna a mutatványra?

A közönség lapított, majd egy aprócska termetű öregasszony lépett elő közülük. Ő volt Blondin édesanyja. Hozzá kell tenni, hogy mivel nem voltunk ott, nem vállalunk felelősséget a történet valóságtartalmáért, azt viszont fotó dokumentálja, hogy menedzserét végigvitte hátán a híres artista:

Blondin menedzserét, Harry Colcordot viszi át a kötélen, 1859 augusztus 19-én

Blondin menedzserét, Harry Colcordot viszi át a kötélen, 1859 augusztus 19-én (Fotó/Forrás: Hulton Archive / Getty Images Hungary)

Az is biztos, hogy Európát is meghódította. 1861-ben a londoni Kristálypalotában a földtől 20 méterre kifeszített kötélen bukfencezett és gólyalábakon járt,

egy későbbi fellépése alkalmával 5 éves kislányát is talicskában tolta át a kötélen.

Arra is akadt példa, hogy egy bébioroszlánt tett ki ugyanennek a megpróbáltatásnak. Magyarországon többször is megfordult, először 1864-ben, mikor a Városligetben mutatta be produkcióját, 1880-ban, amikor az állatkertben lépett fel, egy ízben pedig a Duna fölött kifeszített kötélen egyensúlyozott végig a Margitszigetnél.

Charles Blondin igazi mázlista volt, életveszélyes balesete során sem neki, hanem a háttérszemélyzetnek esett bántódása. 1861-ben Dublinban lépett fel, amikor a kötél elszakadt, magával rántva az állványzatot, ami két munkás életét kioltotta. Az ügyben vizsgálatot tartottak, de sem Blondint, sem a menedzsert nem találták hibásnak, ugyanakkor a vizsgálóbíró megjegyezte, hogy a kötélgyártónak sok megmagyarázni valója van. Amikor Blondin és a menedzsere nem jelent meg a tárgyalás folytatásán, elfogató parancsot adtak ki ellenük. Hogy mekkora sztár volt saját korában, azt az is mutatja, hogy ennek ellenére a következő évben Blondin visszatért Dublinba és újabb mutatványokat mutatott be.

Ha érdekli, hogyan lesz valakiből kötéltáncos, olvassa el korábbi cikkünket!

Hogy telik egy artistaképzős egy napja?

Kapcsolódó

Hogy telik egy artistaképzős egy napja?

Folytatjuk sorozatunkat, amiben a felsőfokú művészeti képzésben résztvevők mindennapjait követjük végig. Most Szoó Regina, a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola 19 éves végzős, drótkötéltánc szakos diákja engedett bepillantást életébe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Jazz/World

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Vizuál

Másfél méteres hollywoodi óriás: 75 éves Danny DeVito

Szóljatok a köpcösnek, Ikrek, Junior, Batman – csak néhány azok közül a filmek közül, amelyek sokak kedvencévé tették Danny DeVitót, aki 150 centis magasságával Hollywood egyik legnagyobb sztárja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Partitúra

Szekszárdon és környékén kalandozik a Partitúra

A Partitúra kulturális időutazása ezúttal egy igazi borvárosban, Szekszárdon és környékén folytatódik. Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora november 16-án 13.30-kor látható a Duna Televízióban.
Plusz videó

Így készült a Partitúra kalocsai adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be. Ezúttal az ezeréves érseki városba, Kalocsára és környékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András műsorát. Videó!
Plusz fidelio klasszik

Ki állította Pesten az első karácsonyfát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adásából ez is kiderül. November 16-án délelőtt 10-től 12-ig a 92.1-en, interjú hallható Bálint Angelikával, Nagy Zoltánnal és Orosz Ákossal.
Plusz hír

Két halálos áldozata van a szokatlanul nagy árvíznek Velencében

Szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. Képek és videók a cikkben.
Plusz hír

Idén télen is jégpályával és cirkuszi sátorral készül a Müpa

November 30-án nyit a Müpa Kultúr Kültér, ahol koncertekkel, újcirkuszi produkciókkal, bábelőadásokkal és egyéb családi programokkal, na meg jégpályával várják az érdeklődőket.