Plusz

Soha nem volt életbiztosítása a világ leghíresebb kötéltáncosának

2017.09.01. 10:20
Ajánlom
Pedig Charles Blondin, a „Niagara hőse”, avagy Blondin lovag a fél életét egy kötélen egyensúlyozva töltötte: körülbelül tízezer mérföldet tett meg életében a dróton, míg végül 72 évesen ágyban, párnák közt halt meg cukorbetegség következtében.

Ahogy az lenni szokott, nem esett messze az alma a fájától: Charles Blondin artistacsaládba született Jean François Gravelet-Blondin néven, 1824-ben, Franciaországban. De még az artistagyerekek közül is kiemelkedett, már hatévesen „csodagyerekként” szólították fel a porondra. A vándorcirkuszosok egyszerű életét élte, mígnem aztán

35 évesen kitalálta, hogy „napi” egészségügyi sétáját többé nem a földön, hanem a levegőben fogja megtenni.
Charles Blondin a Niagara-vízesés fölött

Charles Blondin a Niagara-vízesés fölött (Fotó/Forrás: William England / Getty Images Hungary)

1855-ben sétált keresztül először a Niagara-vízesés fölött kifeszített, 340 méter hosszú, 8,3 cm vastag kötélen, ami 49 méterrel a vízfelszín fölött húzódott. Miután már rutinná vált nála az egyszerű séta, újabb és újabb hajmeresztő ötletei támadtak: volt, hogy a kötél közepén elkezdett rántottát sütni, máskor bekötött szemmel ment a kötélen, vagy egy krumplis zsákkal teli talicskát tolt végig rajta, de arra is akadt példa, hogy gólyalábakon (!) táncolt végig a kötélen. Megtette az utat éjszaka, mozdonylámpákkal megvilágítva magát, és bilincsekkel a kezén is. Ebbe az őrületbe rendszeresen megpróbált belerángatni másokat is.

Blondin mutatványai

Blondin mutatványai

1860-ban történt, hogy a walesi herceg is megnézte az előadását a Niagara vízesésénél. Blondin pedig jó cirkuszos létére azonnal élt a helyzet adta lehetőséggel és megkérdezte tőle:

- Mit gondol Fenség, végig tudnék vinni egy embert a kötélen a talicskámban?

- Természetesen, nem kételkedem a képességeiben – válaszolt a herceg, mire Blondin azt felelte:

- Akkor hát foglaljon helyet kérem ebben a nemes járműben!

A hercegnek inába szállt a bátorsága, ezért Blondin a közönség felé fordult:

- Van itt valaki maguk között, aki halált megvető bátorsággal vállalkozna a mutatványra?

A közönség lapított, majd egy aprócska termetű öregasszony lépett elő közülük. Ő volt Blondin édesanyja. Hozzá kell tenni, hogy mivel nem voltunk ott, nem vállalunk felelősséget a történet valóságtartalmáért, azt viszont fotó dokumentálja, hogy menedzserét végigvitte hátán a híres artista:

Blondin menedzserét, Harry Colcordot viszi át a kötélen, 1859 augusztus 19-én

Blondin menedzserét, Harry Colcordot viszi át a kötélen, 1859 augusztus 19-én (Fotó/Forrás: Hulton Archive / Getty Images Hungary)

Az is biztos, hogy Európát is meghódította. 1861-ben a londoni Kristálypalotában a földtől 20 méterre kifeszített kötélen bukfencezett és gólyalábakon járt,

egy későbbi fellépése alkalmával 5 éves kislányát is talicskában tolta át a kötélen.

Arra is akadt példa, hogy egy bébioroszlánt tett ki ugyanennek a megpróbáltatásnak. Magyarországon többször is megfordult, először 1864-ben, mikor a Városligetben mutatta be produkcióját, 1880-ban, amikor az állatkertben lépett fel, egy ízben pedig a Duna fölött kifeszített kötélen egyensúlyozott végig a Margitszigetnél.

Charles Blondin igazi mázlista volt, életveszélyes balesete során sem neki, hanem a háttérszemélyzetnek esett bántódása. 1861-ben Dublinban lépett fel, amikor a kötél elszakadt, magával rántva az állványzatot, ami két munkás életét kioltotta. Az ügyben vizsgálatot tartottak, de sem Blondint, sem a menedzsert nem találták hibásnak, ugyanakkor a vizsgálóbíró megjegyezte, hogy a kötélgyártónak sok megmagyarázni valója van. Amikor Blondin és a menedzsere nem jelent meg a tárgyalás folytatásán, elfogató parancsot adtak ki ellenük. Hogy mekkora sztár volt saját korában, azt az is mutatja, hogy ennek ellenére a következő évben Blondin visszatért Dublinba és újabb mutatványokat mutatott be.

Ha érdekli, hogyan lesz valakiből kötéltáncos, olvassa el korábbi cikkünket!

Hogy telik egy artistaképzős egy napja?

Kapcsolódó

Hogy telik egy artistaképzős egy napja?

Folytatjuk sorozatunkat, amiben a felsőfokú művészeti képzésben résztvevők mindennapjait követjük végig. Most Szoó Regina, a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola 19 éves végzős, drótkötéltánc szakos diákja engedett bepillantást életébe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz prága

A turisták a prágai John Lennon-falat is tönkreteszik

Legalábbis a Máltai Lovagrend szerint, akik nagyobb védelmet szeretnének biztosítani a prágai Kampa szigeten lévő híres Lennon-falnak.
Plusz hír

Tanuljon egyszerre zenét szerezni és festeni, és évtizedekkel megfiatalíthatja az agyát!

Az új dolgok megtanulása már hat hét alatt 30 évvel megfiatalíthatja az idős emberek agyát - ezt állítja egy új kutatás, amely a Kaliforniai Egyetem Riverside-i intézményében készült.
Plusz bánkitó

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Plusz gyász

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Plusz hír

Mi a cirkusz csodája? – Dalpályázatot hirdettek

A pályázat szeptemberi döntőjén a kiválasztott dalokat koncerten adhatják elő szerzőik vagy előadóik a Fővárosi Nagycirkuszban.