Plusz

Soha nem volt életbiztosítása a világ leghíresebb kötéltáncosának

2017.09.01. 10:20
Ajánlom
Pedig Charles Blondin, a „Niagara hőse”, avagy Blondin lovag a fél életét egy kötélen egyensúlyozva töltötte: körülbelül tízezer mérföldet tett meg életében a dróton, míg végül 72 évesen ágyban, párnák közt halt meg cukorbetegség következtében.

Ahogy az lenni szokott, nem esett messze az alma a fájától: Charles Blondin artistacsaládba született Jean François Gravelet-Blondin néven, 1824-ben, Franciaországban. De még az artistagyerekek közül is kiemelkedett, már hatévesen „csodagyerekként” szólították fel a porondra. A vándorcirkuszosok egyszerű életét élte, mígnem aztán

35 évesen kitalálta, hogy „napi” egészségügyi sétáját többé nem a földön, hanem a levegőben fogja megtenni.
Charles Blondin a Niagara-vízesés fölött

Charles Blondin a Niagara-vízesés fölött (Fotó/Forrás: William England / Getty Images Hungary)

1855-ben sétált keresztül először a Niagara-vízesés fölött kifeszített, 340 méter hosszú, 8,3 cm vastag kötélen, ami 49 méterrel a vízfelszín fölött húzódott. Miután már rutinná vált nála az egyszerű séta, újabb és újabb hajmeresztő ötletei támadtak: volt, hogy a kötél közepén elkezdett rántottát sütni, máskor bekötött szemmel ment a kötélen, vagy egy krumplis zsákkal teli talicskát tolt végig rajta, de arra is akadt példa, hogy gólyalábakon (!) táncolt végig a kötélen. Megtette az utat éjszaka, mozdonylámpákkal megvilágítva magát, és bilincsekkel a kezén is. Ebbe az őrületbe rendszeresen megpróbált belerángatni másokat is.

Blondin mutatványai

Blondin mutatványai

1860-ban történt, hogy a walesi herceg is megnézte az előadását a Niagara vízesésénél. Blondin pedig jó cirkuszos létére azonnal élt a helyzet adta lehetőséggel és megkérdezte tőle:

- Mit gondol Fenség, végig tudnék vinni egy embert a kötélen a talicskámban?

- Természetesen, nem kételkedem a képességeiben – válaszolt a herceg, mire Blondin azt felelte:

- Akkor hát foglaljon helyet kérem ebben a nemes járműben!

A hercegnek inába szállt a bátorsága, ezért Blondin a közönség felé fordult:

- Van itt valaki maguk között, aki halált megvető bátorsággal vállalkozna a mutatványra?

A közönség lapított, majd egy aprócska termetű öregasszony lépett elő közülük. Ő volt Blondin édesanyja. Hozzá kell tenni, hogy mivel nem voltunk ott, nem vállalunk felelősséget a történet valóságtartalmáért, azt viszont fotó dokumentálja, hogy menedzserét végigvitte hátán a híres artista:

Blondin menedzserét, Harry Colcordot viszi át a kötélen, 1859 augusztus 19-én

Blondin menedzserét, Harry Colcordot viszi át a kötélen, 1859 augusztus 19-én (Fotó/Forrás: Hulton Archive / Getty Images Hungary)

Az is biztos, hogy Európát is meghódította. 1861-ben a londoni Kristálypalotában a földtől 20 méterre kifeszített kötélen bukfencezett és gólyalábakon járt,

egy későbbi fellépése alkalmával 5 éves kislányát is talicskában tolta át a kötélen.

Arra is akadt példa, hogy egy bébioroszlánt tett ki ugyanennek a megpróbáltatásnak. Magyarországon többször is megfordult, először 1864-ben, mikor a Városligetben mutatta be produkcióját, 1880-ban, amikor az állatkertben lépett fel, egy ízben pedig a Duna fölött kifeszített kötélen egyensúlyozott végig a Margitszigetnél.

Charles Blondin igazi mázlista volt, életveszélyes balesete során sem neki, hanem a háttérszemélyzetnek esett bántódása. 1861-ben Dublinban lépett fel, amikor a kötél elszakadt, magával rántva az állványzatot, ami két munkás életét kioltotta. Az ügyben vizsgálatot tartottak, de sem Blondint, sem a menedzsert nem találták hibásnak, ugyanakkor a vizsgálóbíró megjegyezte, hogy a kötélgyártónak sok megmagyarázni valója van. Amikor Blondin és a menedzsere nem jelent meg a tárgyalás folytatásán, elfogató parancsot adtak ki ellenük. Hogy mekkora sztár volt saját korában, azt az is mutatja, hogy ennek ellenére a következő évben Blondin visszatért Dublinba és újabb mutatványokat mutatott be.

Ha érdekli, hogyan lesz valakiből kötéltáncos, olvassa el korábbi cikkünket!

Hogy telik egy artistaképzős egy napja?

Kapcsolódó

Hogy telik egy artistaképzős egy napja?

Folytatjuk sorozatunkat, amiben a felsőfokú művészeti képzésben résztvevők mindennapjait követjük végig. Most Szoó Regina, a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola 19 éves végzős, drótkötéltánc szakos diákja engedett bepillantást életébe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.
Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Könyv

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Vizuál

KÉP-regény: Favella, fakanál, fatányér…

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Rocinha favellában megélt tapasztalatairól mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.
Plusz ajánló

Családi kikapcsolódás a szabad ég alatt

Jenő az élet apró örömeinek ünnepére invitál. Szeláví! néven új kisfesztivál indul Pilisborosjenő határában június 18-20. között a slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében.
Plusz hír

Berkesi Gábor, Grecsó Krisztián és Kalmár Magda a XIII. kerület új díszpolgárai

Június elsején ünnepli születésnapját a XIII. kerület, miután ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, melyet idén az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendeztek meg. Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, Grecsó Krisztiánnak és Kalmár Magdának. Mind a hárman kötődnek a XIII. kerülethez és munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, valamint erősítették annak hírnevét.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Mi vagyunk a visszfény. Vagy a visszfény visszfényei.

Júniusi írásában Fáy Miklós kritikus könyvet, kiállítást, albumot és koncertet is ajánl.
Plusz magazin

Lelki sebtapasz pandémia idejére – kulturális immunerősítő a Fidelio ajánlásával

A koronavírus-járvány még mindig tart, de a kulturális újranyitásban végre megcsillant némi fény az alagút végén. Ennek örömére elismert művészeket kértünk fel, hogy ajánljanak a Fidelio olvasóinak egy olyan művészeti alkotást, amely gyógyírt jelenthet a pandémiában megfáradt léleknek, és mindenkor erőt adhat.