Plusz

Soha nem volt életbiztosítása a világ leghíresebb kötéltáncosának

2017.09.01. 10:20
Ajánlom
Pedig Charles Blondin, a „Niagara hőse”, avagy Blondin lovag a fél életét egy kötélen egyensúlyozva töltötte: körülbelül tízezer mérföldet tett meg életében a dróton, míg végül 72 évesen ágyban, párnák közt halt meg cukorbetegség következtében.

Ahogy az lenni szokott, nem esett messze az alma a fájától: Charles Blondin artistacsaládba született Jean François Gravelet-Blondin néven, 1824-ben, Franciaországban. De még az artistagyerekek közül is kiemelkedett, már hatévesen „csodagyerekként” szólították fel a porondra. A vándorcirkuszosok egyszerű életét élte, mígnem aztán

35 évesen kitalálta, hogy „napi” egészségügyi sétáját többé nem a földön, hanem a levegőben fogja megtenni.
Charles Blondin a Niagara-vízesés fölött

Charles Blondin a Niagara-vízesés fölött (Fotó/Forrás: William England / Getty Images Hungary)

1855-ben sétált keresztül először a Niagara-vízesés fölött kifeszített, 340 méter hosszú, 8,3 cm vastag kötélen, ami 49 méterrel a vízfelszín fölött húzódott. Miután már rutinná vált nála az egyszerű séta, újabb és újabb hajmeresztő ötletei támadtak: volt, hogy a kötél közepén elkezdett rántottát sütni, máskor bekötött szemmel ment a kötélen, vagy egy krumplis zsákkal teli talicskát tolt végig rajta, de arra is akadt példa, hogy gólyalábakon (!) táncolt végig a kötélen. Megtette az utat éjszaka, mozdonylámpákkal megvilágítva magát, és bilincsekkel a kezén is. Ebbe az őrületbe rendszeresen megpróbált belerángatni másokat is.

Blondin mutatványai

Blondin mutatványai

1860-ban történt, hogy a walesi herceg is megnézte az előadását a Niagara vízesésénél. Blondin pedig jó cirkuszos létére azonnal élt a helyzet adta lehetőséggel és megkérdezte tőle:

- Mit gondol Fenség, végig tudnék vinni egy embert a kötélen a talicskámban?

- Természetesen, nem kételkedem a képességeiben – válaszolt a herceg, mire Blondin azt felelte:

- Akkor hát foglaljon helyet kérem ebben a nemes járműben!

A hercegnek inába szállt a bátorsága, ezért Blondin a közönség felé fordult:

- Van itt valaki maguk között, aki halált megvető bátorsággal vállalkozna a mutatványra?

A közönség lapított, majd egy aprócska termetű öregasszony lépett elő közülük. Ő volt Blondin édesanyja. Hozzá kell tenni, hogy mivel nem voltunk ott, nem vállalunk felelősséget a történet valóságtartalmáért, azt viszont fotó dokumentálja, hogy menedzserét végigvitte hátán a híres artista:

Blondin menedzserét, Harry Colcordot viszi át a kötélen, 1859 augusztus 19-én

Blondin menedzserét, Harry Colcordot viszi át a kötélen, 1859 augusztus 19-én (Fotó/Forrás: Hulton Archive / Getty Images Hungary)

Az is biztos, hogy Európát is meghódította. 1861-ben a londoni Kristálypalotában a földtől 20 méterre kifeszített kötélen bukfencezett és gólyalábakon járt,

egy későbbi fellépése alkalmával 5 éves kislányát is talicskában tolta át a kötélen.

Arra is akadt példa, hogy egy bébioroszlánt tett ki ugyanennek a megpróbáltatásnak. Magyarországon többször is megfordult, először 1864-ben, mikor a Városligetben mutatta be produkcióját, 1880-ban, amikor az állatkertben lépett fel, egy ízben pedig a Duna fölött kifeszített kötélen egyensúlyozott végig a Margitszigetnél.

Charles Blondin igazi mázlista volt, életveszélyes balesete során sem neki, hanem a háttérszemélyzetnek esett bántódása. 1861-ben Dublinban lépett fel, amikor a kötél elszakadt, magával rántva az állványzatot, ami két munkás életét kioltotta. Az ügyben vizsgálatot tartottak, de sem Blondint, sem a menedzsert nem találták hibásnak, ugyanakkor a vizsgálóbíró megjegyezte, hogy a kötélgyártónak sok megmagyarázni valója van. Amikor Blondin és a menedzsere nem jelent meg a tárgyalás folytatásán, elfogató parancsot adtak ki ellenük. Hogy mekkora sztár volt saját korában, azt az is mutatja, hogy ennek ellenére a következő évben Blondin visszatért Dublinba és újabb mutatványokat mutatott be.

Ha érdekli, hogyan lesz valakiből kötéltáncos, olvassa el korábbi cikkünket!

Hogy telik egy artistaképzős egy napja?

Kapcsolódó

Hogy telik egy artistaképzős egy napja?

Folytatjuk sorozatunkat, amiben a felsőfokú művészeti képzésben résztvevők mindennapjait követjük végig. Most Szoó Regina, a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola 19 éves végzős, drótkötéltánc szakos diákja engedett bepillantást életébe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„A legelsők közt omlott össze és az utolsó lesz, ami talpra áll” – válságban a magyar zeneipar 

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.
Plusz interjú

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Plusz hír

Virtuális hagyományaink – Pályázatot hirdet a Hagyományok Háza

A tender online népművészeti módszertani tartalmak elkészítésére szól, a felhívás benyújtási határideje április 15.
Plusz mti

Rekordokat dönt a Netflix és a YouTube a járvány idején

A Netflix jegyzi a legtöbb, 59 millió letöltést a YouTube, az Amazon Prime és a Disney+ előtt 2020 első negyedévében.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné – Náray Erika mesét mond Bíborkáról és a tündérekről

Folytatódik a Fidelio Matiné vasárnapi sorozata gyerekeknek. Ma – a Rózsavölgyi Szalon együttműködésével – Náray Erika színművész mond mesét Bíborkáról és a varázsfőzetről, meg persze a tündérbirodalomról.