Plusz

Sopron, bécsi klasszika, Szekendy Tamás

2011.06.20. 14:20
Ajánlom
A Régi Zenei Napok nyitánya sikeresen megalapozta a jó hangulatot és a magas színvonalat, mindkettő ki is tartott vasárnapig. Az összes professzornál elkezdődött a munka a második napon, amelyet Szekendy Tamás orgonaestje zárt.

Az idei év specialitása, hogy a "bécsi klasszika" mottóhoz igazodva lehetőség nyílik Beethoven és Mozart hegedű-zongora szonátáinak közös - azaz egy hegedű- és egy fortepianista hallgató által -  prezentálására Malcolm Bilson és Simon Standage hangszeres főtárgyórái, illetve Vashegyi György kamaraórái keretein belül. Rengetegen kifejezetten emiatt jelentkeztek, így sok a már a kurzus előtt is közös múltra visszatekintő páros, akik közül több Oroszországból érkezett. Természetesen a barokk stílusú kompozíciók sincsenek "letiltva", a megoszlás nagyjából fele-fele a kurzus résztvevőinek a repertoárjában. A hallgatók és a művésztanárok közös munkájának eredményéből majd a 25-i kurzuszáró növendékhangversenyen kaphatnak ízelítőt az érdeklődők.

Az esti hangverseny helyszíne a soproni Szent György utca leghíresebb műemléke, az eredetileg gótikus stílusban épült, de 17. század-végi átalakítása során barokk jelleget kapott Szent György-templom volt. A templom barokk orgonája, melyet 1633-ban készített Johannes Woeckerl bécsi orgonaépítő, Magyarország legrégebbi hangszere. 1957-ben a háborús sérülések után eredeti részeinek megőrzésével, de jelentős átalakításokkal állították helyre; csak 2003-ban, az újbóli restauráláskor építették vissza eredeti formájába. Az est szólistája Szekendy Tamás zongora-, orgona- és csembalóművész volt, aki nagyszerűen, remek stílusérzékkel játszotta a zenei barokknak nevezett időszak első feléből származó orgonaműveket. Műsorán Girolamo Frescobalditól négy toccata (I, VI „per l'organo sopra i pedali, e senza", VIII „di durezze e ligature", X), Johann Kaspar Kerlltől egy F-dúr toccata, egy C-dúr canzone, egy d-moll passacaglia, és egy, a kakukk hangjára írt rendkívül szellemes capricció („sopra il cucu") szerepelt. Ezeket követően Georg Muffat 1690-es Apparatus Musico-Organisticus sorozatából három toccatát (quinta, sexta, duodecima et ultima) szólaltatott meg, majd a megérdemelt taps után ráadásként egy, a Muffat-darabokra megszólalásig hasonlító improvizációt hallhattunk. Azt gondolom, hogy ehhez a hangszerhez - amelynek elbűvölő hangjához hasonló nem sok van közel s távol - ennél jobban passzoló műsort nem igen lehetett volna összeállítani.

Ha azt gondoljuk, hogy az eddigieket nem lehet már semmivel felülmúlni, tévedünk. A koncert után ugyanis lehetőség nyílt az orgona közelebbről való megtekintésére, ill. a bátrabbak számára a hangszer kipróbálására is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Plusz hír

Szívrohamot kapott Brian May, a Queen gitárosa

A legendás rocker életveszélyes állapotban volt. Mint mondja, most már ő is csatlakozott „a klubhoz”. Szerencsére jobban van.
Plusz aukció

Kulka János, Bereményi Géza és Alföldi Róbert aukcióra bocsátják értékes tárgyaikat

A Könyvhajlék elnevezésű árverésen neves művészek, alkotók ajánlják fel a számukra értékes tárgyaikat, a bevételekből hajléktalan embereken segítenek.
Plusz magazin

Milyen lenne Blaha Lujza vagy Mikszáth Insta-profilja?

Középiskolások bújnak történelmi alakok bőrébe, hogy modernizálják őket. Színészlegenda csap össze mecénással, vasminiszter küzd generálissal, újságíró néz farkasszemet innovátorral az Esterházy Magyarország Alapítvány által életre hívott Estöri Kreatív Történelmi Verseny negyedik évadjában.
Plusz hír

Ne térjünk vissza a „normálishoz”! – Nyilatkozat az emberiség védelmében

Több mint 150 magyar művész, tudós, értelmiségi csatlakozott ahhoz a pár nappal ezelőtt Párizsban megfogalmazott nemzetközi felhíváshoz, amely a vírus utáni időszakra készülő emberiséget szólítja meg.