Plusz

Sopron, bécsi klasszika, Szekendy Tamás

2011.06.20. 14:20
Ajánlom
A Régi Zenei Napok nyitánya sikeresen megalapozta a jó hangulatot és a magas színvonalat, mindkettő ki is tartott vasárnapig. Az összes professzornál elkezdődött a munka a második napon, amelyet Szekendy Tamás orgonaestje zárt.

Az idei év specialitása, hogy a "bécsi klasszika" mottóhoz igazodva lehetőség nyílik Beethoven és Mozart hegedű-zongora szonátáinak közös - azaz egy hegedű- és egy fortepianista hallgató által -  prezentálására Malcolm Bilson és Simon Standage hangszeres főtárgyórái, illetve Vashegyi György kamaraórái keretein belül. Rengetegen kifejezetten emiatt jelentkeztek, így sok a már a kurzus előtt is közös múltra visszatekintő páros, akik közül több Oroszországból érkezett. Természetesen a barokk stílusú kompozíciók sincsenek "letiltva", a megoszlás nagyjából fele-fele a kurzus résztvevőinek a repertoárjában. A hallgatók és a művésztanárok közös munkájának eredményéből majd a 25-i kurzuszáró növendékhangversenyen kaphatnak ízelítőt az érdeklődők.

Az esti hangverseny helyszíne a soproni Szent György utca leghíresebb műemléke, az eredetileg gótikus stílusban épült, de 17. század-végi átalakítása során barokk jelleget kapott Szent György-templom volt. A templom barokk orgonája, melyet 1633-ban készített Johannes Woeckerl bécsi orgonaépítő, Magyarország legrégebbi hangszere. 1957-ben a háborús sérülések után eredeti részeinek megőrzésével, de jelentős átalakításokkal állították helyre; csak 2003-ban, az újbóli restauráláskor építették vissza eredeti formájába. Az est szólistája Szekendy Tamás zongora-, orgona- és csembalóművész volt, aki nagyszerűen, remek stílusérzékkel játszotta a zenei barokknak nevezett időszak első feléből származó orgonaműveket. Műsorán Girolamo Frescobalditól négy toccata (I, VI „per l'organo sopra i pedali, e senza", VIII „di durezze e ligature", X), Johann Kaspar Kerlltől egy F-dúr toccata, egy C-dúr canzone, egy d-moll passacaglia, és egy, a kakukk hangjára írt rendkívül szellemes capricció („sopra il cucu") szerepelt. Ezeket követően Georg Muffat 1690-es Apparatus Musico-Organisticus sorozatából három toccatát (quinta, sexta, duodecima et ultima) szólaltatott meg, majd a megérdemelt taps után ráadásként egy, a Muffat-darabokra megszólalásig hasonlító improvizációt hallhattunk. Azt gondolom, hogy ehhez a hangszerhez - amelynek elbűvölő hangjához hasonló nem sok van közel s távol - ennél jobban passzoló műsort nem igen lehetett volna összeállítani.

Ha azt gondoljuk, hogy az eddigieket nem lehet már semmivel felülmúlni, tévedünk. A koncert után ugyanis lehetőség nyílt az orgona közelebbről való megtekintésére, ill. a bátrabbak számára a hangszer kipróbálására is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„A művészeten sírni kiváltság” – Vásáry Tamás 85 éves

Augusztus 11-én nyolcvanöt éves Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István Rend birtokosa, a nemzet művésze.
Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!
Plusz ajánló

Egy férfi fantáziálásának megvalósulása – a Fidelio programjai a Sziget 5. napján

Repkednek a csókok, szétnyílnak a lábak, ringanak a csípők és magasba emelkednek a fenekek – mindez Roy Assaf Lányok című előadásában, amely után lehetőségünk van megnézni a fiúkról szóló verziót is ugyancsak ezen a napon. Vár a Fidelio Színház- és Táncsátor a Szigeten!
Plusz ajánló

A test mint dinamikus tárgy – a Fidelio programjai a Sziget 4. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor színpadán szombaton is álomszerű képek váltakoznak majd, miközben a kettősségből egység, ismeretlenekből pedig barátok alakulnak. Erre nyújt kiváló példát a Szlovéniából érkező Alien Express című előadás. Gyere el, és győződj meg róla!
Plusz ajánló

Mi rejlik egy félénk arc mögött? – a Fidelio programjai a Sziget 3. napján

Mi az, ami bezár és elválaszt minket? Mi az, ami megnyit és felszabadítja a korlátokat? A Fidelio Színház- és Táncsátor pénteki kínálatában szereplő produkciók segítenek megérteni, hogyan működik a fantázia, és hogyan konstruálunk új, párhuzamos valóságokat azért, hogy élhetővé tegyük jelenünket vagy újrarajzoljuk a múltunkat. Gyere el, és nézd meg, mennyivel több rejlik az emberben, mint azt elsőre gondolnád!