Plusz

Sopron, bécsi klasszika, Szekendy Tamás

2011.06.20. 14:20
Ajánlom
A Régi Zenei Napok nyitánya sikeresen megalapozta a jó hangulatot és a magas színvonalat, mindkettő ki is tartott vasárnapig. Az összes professzornál elkezdődött a munka a második napon, amelyet Szekendy Tamás orgonaestje zárt.

Az idei év specialitása, hogy a "bécsi klasszika" mottóhoz igazodva lehetőség nyílik Beethoven és Mozart hegedű-zongora szonátáinak közös - azaz egy hegedű- és egy fortepianista hallgató által -  prezentálására Malcolm Bilson és Simon Standage hangszeres főtárgyórái, illetve Vashegyi György kamaraórái keretein belül. Rengetegen kifejezetten emiatt jelentkeztek, így sok a már a kurzus előtt is közös múltra visszatekintő páros, akik közül több Oroszországból érkezett. Természetesen a barokk stílusú kompozíciók sincsenek "letiltva", a megoszlás nagyjából fele-fele a kurzus résztvevőinek a repertoárjában. A hallgatók és a művésztanárok közös munkájának eredményéből majd a 25-i kurzuszáró növendékhangversenyen kaphatnak ízelítőt az érdeklődők.

Az esti hangverseny helyszíne a soproni Szent György utca leghíresebb műemléke, az eredetileg gótikus stílusban épült, de 17. század-végi átalakítása során barokk jelleget kapott Szent György-templom volt. A templom barokk orgonája, melyet 1633-ban készített Johannes Woeckerl bécsi orgonaépítő, Magyarország legrégebbi hangszere. 1957-ben a háborús sérülések után eredeti részeinek megőrzésével, de jelentős átalakításokkal állították helyre; csak 2003-ban, az újbóli restauráláskor építették vissza eredeti formájába. Az est szólistája Szekendy Tamás zongora-, orgona- és csembalóművész volt, aki nagyszerűen, remek stílusérzékkel játszotta a zenei barokknak nevezett időszak első feléből származó orgonaműveket. Műsorán Girolamo Frescobalditól négy toccata (I, VI „per l'organo sopra i pedali, e senza", VIII „di durezze e ligature", X), Johann Kaspar Kerlltől egy F-dúr toccata, egy C-dúr canzone, egy d-moll passacaglia, és egy, a kakukk hangjára írt rendkívül szellemes capricció („sopra il cucu") szerepelt. Ezeket követően Georg Muffat 1690-es Apparatus Musico-Organisticus sorozatából három toccatát (quinta, sexta, duodecima et ultima) szólaltatott meg, majd a megérdemelt taps után ráadásként egy, a Muffat-darabokra megszólalásig hasonlító improvizációt hallhattunk. Azt gondolom, hogy ehhez a hangszerhez - amelynek elbűvölő hangjához hasonló nem sok van közel s távol - ennél jobban passzoló műsort nem igen lehetett volna összeállítani.

Ha azt gondoljuk, hogy az eddigieket nem lehet már semmivel felülmúlni, tévedünk. A koncert után ugyanis lehetőség nyílt az orgona közelebbről való megtekintésére, ill. a bátrabbak számára a hangszer kipróbálására is.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Kultúra, három pilléren – beszélgetés Czigány Balázzsal

Képzőművészet, oktatás, zene: ebben a három pilléres kulturális jelenlétben gondolkodik az Esterházy Magánalapítvány. Eddigi magyarországi tevékenységükről, közeli és távlati terveikről, valamint a Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül október 7-én bemutatott EP33 Haydn – Performansz hegedűre, csellóra és koponyára című produkciójukról beszélt Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány igazgatóhelyettese.
Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!