Plusz

Spanyol lépcső: nem mutiba készült?

2016.09.21. 15:04
Ajánlom
Elzárnák a nemrég felújított Spanyol lépcsőt a városlakók és a turisták elől Rómában. A nevezetességet Paolo Bulgari üzletember finanszírozásával tisztították meg, és most többen - köztük Bulgari - petíciót indítottak, hogy az állagmegóvás érdekében zárják le a műemléket.

Építészek, művészek és egyéb értelmiségiek egy csoportja petíciót indított a római Spanyol lépcső központi, fehér márvány részének lezárásáért. Az olasz főváros jelképének hónapokon át tartó felújítása és tisztítása nemrég fejeződött be, az aláírásgyűjtők a gyors amortizációtól védenék a lépcsőt.

Róma, Spanyol lépcső

Róma, Spanyol lépcső

A követelés szerint csak az oldallépcsőket lenne szabad megnyitni. Ezzel meg lehetne akadályozni, hogy a turisták és a városban lakók Francesco De Sancti 19. században épült emlékművén ücsörögjenek és szemeteljenek. A petíció kezdeményezői Paolo Bulgari felhívását követik akciójukkal. A felújítást finanszírozó római üzletember azt javasolta, hogy legalább éjszakára zárják le a Spanyol lépcsőt.

A Spanyol lépcső értékes műemlék, amelyet sokkal jobban kellene védeni. Nem szabad átengedni barbároknak, akik a lépcsőn esznek, isznak, dohányoznak és bepiszkítják azt. Örömmel költöttünk pénzt a felújításra, de ha nem teszünk intézkedéseket, a lépcső hamarosan olyan koszos lesz, mint felújítása előtt

- fogalmazott korábban a Bulgari luxusékszercég feje.

Bulgari javaslatát a Via Condotti bevásárlóutca luxusüzleteinek tulajdonosai is támogatják. Claudio Parisi Presicce, a római műemlékvédelmi hatóság vezetője szerint azonban

nem lehet rácsokkal védeni Róma műemlékeit, a lépcsőnek éjjel-nappal nyitottnak kell lennie.

Negyven hatalmas lószobrot állítanak ki Rómában

A monumentális alkotásokat a római Colosseum és a Traianus piac előtt helyezik el szeptemberben - adta hírül a theartnewspaper.com. Gustavo Aceves, mexikói művész a menekültek kétségbeejtő helyzetére kívánja felhívni a figyelmet.

Szeptember 21-én, szerdán a római Santa Cecília Zenekar koncertjével ünneplik meg a lépcső restaurálásának befejezését. Antonio Pappano karmester vezetésével egyebek között Gioacchino Rossini A sevillai borbély című művében elhangzó áriákat és Mozart-darabokat adnak elő.

Az 1723 és 1726 között Francesco De Sanctis római építész által emelt lépcső olaszul a Trinitá dei Monti nevet viseli, de a külföldiek csak Spanyol lépcsőként emlegetik, mert a Spanyolország térről (Piazza di Spagna) indul, ahol valaha a vatikáni spanyol nagykövetség állt.

A monumentális lépcsősort, amely Róma egyik legelegánsabb közterét, a Piazza di Spagnát köti össze a magaslat tetején álló Trinitá dei Monti templommal, legutóbb 20 éve újították fel. A mostani renoválás alkalmával alaposan megtisztították a 135 fokból álló lépcsőt, kitépték a résekből kinőtt gazt, kijavították a márvány hibáit, új világítást és kamerás megfigyelőrendszert szereltek fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz ősz

Megjelent a szeptemberi Fidelio

Az ingyenes programmagazin szeptemberi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Fekete Ernővel, Fischer Ádámmal, Felméry Lilivel és Trill Zsolttal. Lapozzon bele online!
Plusz nka

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.