Plusz

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

2024.02.27. 14:45
Ajánlom
A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.

Az észt kultúra magyarországi közvetítésével és az észt-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésével foglalkozó Magyarországi Észt Intézet 1998. február 27-én nyitott meg Budapesten. Az elmúlt 26 év alatt az intézet számos saját kulturális eseményt szervezett és sok partnerét segítette észt vonatkozású programok sikeres lebonyolításában.

Kiemelkedő eseménye volt a 2007 óta évente megrendezett Észt Hét elnevezésű programsorozat, amely összművészeti bemutatót nyújtott Észtország kulturális életéből koncertek, filmvetítések, színházi és táncprogramok, valamint képzőművészeti, irodalmi és gasztronómiai programok segítségével Budapest mellett több vidéki városban is. A kulturális események szervezése mellett fontos feladata volt az Észtországgal kapcsolatos információ terjesztése és az észt nyelv magyarországi tanításának elősegítése is.

Az intézet könyvtárát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Finnugor Tanszékén működő Észt Oktatási Központ veszi át,

ahol nemcsak az egyetemi polgárok, hanem a széles közönség és az érdeklődők számára is elérhető marad. A Magyarországon egyedülálló gyűjtemény észt vonatkozású, Észtországgal, az észt kultúrával kapcsolatos, észt szerzők által jegyzett műveket foglal magába észt, angol és magyar nyelven, de kétnyelvű kiadványok is szerepelnek a kötetek között. Az intézmény archívuma az Észt Köztársaság Budapesti Nagykövetségéhez kerül. Az Észt Intézet – Estonian Institute in Hungary Facebook-oldalt észt kultúrában jártas önkéntesek viszik tovább.

Fejléckép: Észt nap a Lónyay Gimnáziumban (forrás: Észt Intézet)

Szorongásaink is elpárolognak az észt füstszaunákban

Kapcsolódó

Szorongásaink is elpárolognak az észt füstszaunákban

Füstös-homályos izzasztókamra, fedetlen testrészek, nyers intimitás, mágikus rituálék, nevetés és sírás – a tradicionális észt szaunakultúrába vezet be minket a Smoke Sauna Sisterhood című, szemkápráztató dokumentumfilm.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.
Plusz ajánló

Idén is labdarúgó tornával emlékezik Esterházy Péterre a FISZ

A Fiatal Írók Szövetsége immáron ötödik alkalommal szervezi meg a Futball-EP elnevezésű tornáját, amelynek mérkőzései között Esterházy Péternek ajánlott felolvasásokat hallgathat meg a közönség. A rendezvényre április 13-án a Bikás parkban kerül sor.
Plusz ajánló

Pódiumprogramok a MOMkult kupolájában

A műfaji sokszínűség jegyében szervezett estek nem csupán interaktivitásra csábítják a nézőket, de kötetlen információszerzést is jelenthetnek.
Plusz ajánló

„Tedd magad szabaddá” – hirdeti idén is a Mézesvölgyi Nyár

Három nagykoncerttel és hét színház sikerdarabjaival készül az idei szezonra a Mézesvölgyi Nyár. Pest megye legnagyobb szabadtéri, összművészeti fesztiválja huszonhárom estén át, húsznál több különböző programot kínál idén is Veresegyházon.