Plusz

Symphonic discoveries

2011.02.25. 14:14
Ajánlom
Zoltán Gyöngyössy and the MÁV Symphony Orchestra with Gergely Kesselyák will perform in the Palace of Arts on March 1.

The first time a piece of music is performed is always a very special occasion. This is when the sounds imagined by the composer and recorded on paper become a living being, when we find out if it finds its place and is accepted by the audience. Iván Madarász, born in 1949 and now a professor at the Budapest Academy of music, has experienced this awakening of his work many times. He has composed three operas, four musicals, many concertos (for flute, piano, cimbalom and tuba), oratorios, cantatas, choral works, songs and film scores. He has also release five recordings of his compositions. The soloist he has chosen to perform his Symphony No. 2 is Zoltán Gyöngyössy, not only a well known flute player, but also one of the best known performers of new music. Gergely Kesselyák, an equally well known conductor, begins his role as one of the orchestra's musical directors this season. He previously filled the same position in the opera of the Miskolc National Theatre. He also has conducted with the Hungarian State Opera and served as musical director of the Szeged Open-air Festival.

Like Beethoven, Gustav Mahler (1860-1911) composed nine symphonies, in which he extended the formal elements established by his more illustrious predecessor's to their extremes, both in terms of the length of the works and the instrumentation. Mahler's Symphony No. 5, written in 1902, did not make use of singers, but he did compose the first two movements of his five-movement work as a single conjoined element. The breadth of expression throughout the piece, which begins in the tone of a funeral march, transports the listener on a spectacular musical journey. Perhaps the highlight of the symphony is the Adagietto, a beautiful slow movement often performed in concert as a stand-alone piece.

1 March 2011, 7.30 pm - Palace of Arts (Művészetek Palotája), Béla Bartók National Concert Hall

Iván Madarász: Flute Concerto No. 2 - premier
Mahler: Symphony No. 5 in C-sharp minor

Conductor: Gergely Kesselyák

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Tánc

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Plusz mti

Beatles-mesterszakot hirdetett a Liverpooli Egyetem

A világon elsőként hirdetett mesterszakot a The Beatles együttes zenei hatásáról és örökségéről a Liverpooli Egyetem.
Plusz hír

Beépítés helyett erdősítés Buda természetvédelmi területén

A Mocsáros-dűlő a hetvenes években beépíthető terület lett, de végül nem lett panelpark. Budapest vezetése most honos növényeket ültet a természetvédelmi területen az élhető, zöld főváros programjának jegyében.
Plusz hír

Bowie dala szólt a marsi landolás közben, de nem Bowie énekelt

Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója közép-európai idő szerint csütörtök este. Közben Yungblud feldolgozásában David Bowie Life on Mars című dala szólt.
Plusz hír

Óriási lila pulóver díszíti a bécsi Stephansdomot

A bécsi Stephansdom idén egy rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész tervezte, akinek nem ez az egyetlen alkotása a székesegyházban.