Plusz

Szabó Magda és Psota Irén nevét is közterület viselheti a II. kerületben

2021.04.27. 16:15
Ajánlom
A II. kerület eddig névtelen közterületei négy meghatározó nő, egy író, két színművész és egy szociológus nevét veszi fel. Mivel a felhívásra további kiváló javaslatok is érkeztek, a kerület folytatja a kezdeményezést.

Február végén tette közzé a II. kerület azt a felhívást, amelyben ötleteket és javaslatokat vártak négy névtelen közterület elnevezéséhez. Az akció azt a célt is szolgálta, hogy valamelyest változzon a Budapesten meglévő női és férfi utcanevek aranya, hiszen

a fővárosban a valós személyek neveit viselő utcanevek 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el.

A felhívásra néhány nap alatt több mint ezer javaslat érkezett, amelyek közül az alábbiakat fogadták:

  • Szabó Magda sétány: a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu park között,
  • Psota Irén utca: a Fő utca 59-61. és a Bem rakpart között,
  • Komlós Juci köz: a Józsefhegyi utca 26. és 28/a között,
  • Solt Ottilia tér: a Frankel Leó út 47. és 80. számok, valamint a Harcsa utca között.

Mivel rengeteg kiváló javaslat érkezett, a kerület folytatja az akciót, hogy a városlakókkal közösen döntsön a névtelen közterületek elnevezéséről.

Névjegyek

178924573_807622019958085_965137690252683781_n-155724.jpg

Szabó Magda, Psota Irén, Solt Ottilia és Komlós Juci (Fotó/Forrás: Őrsi Gergely Facebook-oldala)

Szabó Magda:Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító. A közönség az Abigél, a Für Elise, Az ajtó és a Régimódi történet szerzőjeként ismeri. A valaha legtöbbet fordított magyar író, művei több tucat nyelven olvashatók. Bár leghíresebb művei önéletrajzi ihletésűek, egyedi nyelvhasználatú regényei korrajzként is fontos emlékek, azonban népszerűségét valószínűleg nem ennek, hanem a belőlük áradó emberségnek és érzékenységnek köszönheti.

Psota Irén: A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő. Pályafutása csaknem hat évtizeden át tartott: 1951-től 2009-ig tartott, a Madách Színház, a Népszínház, majd a Nemzeti Színház tagja volt. Játszott vígjátékokban, tragédiákban, musicalekben, több mint negyven nagyjátékfilmben és húsz tévéfilmben. Minden műfajban otthon érezte magát. 2017-től a róla elnevezett díjat a legsokoldalúbb, kiemelkedő tehetségű színművésznőknek adják minden évben.

Komlós Juci: A Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész. Már háromévesen színpadon állt, gyerekszínész korából maradt rajta a Juci név. Hét évtizedes pályafutása során jelentős karakterszínészként vált ismertté, könnyed és természetes játékával komoly népszerűségre tett szert. Színházi szerepei mellett csaknem harminc nagyjátékfilmben és számtalan televíziós filmben és sorozatban mutatta meg tehetségét, köztük az Aranyemberben, ahol Teréza, és a Szomszédokban, ahol a mindenki által ismert és kedvelt Lenke néni alakját játszotta.

Solt Ottilia: Szociológus, rendszerváltó politikus, a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) és a Beszélő című illegálisan működő ellenzéki lap alapítója. A hetvenes években a Kádár-rendszerben tabunak számító szegénységet kutatta, ennek nyomán hozta létre a SZETA-t, amely a demokratikus ellenzék egyik legfontosabb szervezetévé vált. 1988-tól a Szabad Demokraták Szövetségének alapítója, 1990 és 1994 országgyűlési képviselő, később szociális munkások képzésével foglalkozott.

Fejléckép: Szabó Magda (fotó: Fortepan), Psota Irén (fotó: Keleti Éva)

Psotás fények és árnyak

Kapcsolódó

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.