Plusz

Szegeden gyönyörű nyár van

2011.08.19. 11:08
Ajánlom
Hangosítási problémák miatt többször állt le a Valahol Európában Dóm téri próbája. Az egyik ilyen leállás során Béres Attila rendező hangosító kollégái felé fordult, és azt kérdezte: "Képesek vagyunk arra, hogy megcsináljuk ezt az előadást?" Az addig nyüzsgő, gyerekcsín-hangos térre ködként szállt le a csend. A válasz még egy napig váratott magára.

Pedig minden és mindenki a helyén volt a próba kezdetén. Beleértve azt a 16 éves fiút is, aki a próbafolyamat alatt hajnalban a kajak-kenu bajnokságra készült, délelőtt próbált, délben elrohant erősíteni, estére pedig újra itt volt, koszosan, rongyosan, Valahol Európában. Hiánytalanul állt a kezdő díszlet, és Alföldi Róbert is jókedvűen viccelődött kollégáival. Silló István a tőle megszokott határozottsággal vezényelte zenekarát, a legkisebb csavargók pedig a hangosítóknak számoltak a mikroportos beállás során. Akadt köztük, aki még zavarba jött, ha a zenei rendező kellő komolysággal azt mondta: most csak a prímszámokat. Közben a humanista tanárként feltűnő Pindroch Csaba a korlát mellett sétálgatva azt találgatta, vajon a sapkája okolható-e azért, hogy a járókelők nem ismerik fel.

Rajta kívül még számos elismert és remek színész vesz részt a produkcióban: Mácsai Pál a háború zaja elől az alkoholba és a magányba menekülő zeneszerzőként tanítja zenére és szeretetre az árvákat, az egyenruhás Alföldi pedig a kíméletlen fasiszta bőrébe bújik. Keresztes Tamás Ficsúrként bomlasztja az egységet, Tompos Kátyának pedig a kiábrádult, mégis vágyakozó Suhanc szerepével kell azonosulnia. A bizonytalan döntéshozót, a bandavezér Hosszút Szőcs Artur játssza, mellettük pedig ott vannak a gyerekszereplők, az országutat éhesen és védtelenül járó árvák. Az alig 11 éves, de máris gyakorlott Grünwald Dávid fegyelmezetten játssza végig a kis Kuksit. Neki és a még szereplő mintegy hetven gyereknek borítékolhatóan izgalmas lesz a "Mit csináltam nyáron?" fogalmazása.

Már ha le tudják majd egyáltalán írni azt a tempót, amit Tihanyi Ákos diktált a táncpróbán. Ott ugyanis nem volt engedékenység a kicsikkel szemben, a koreográfus instrukciói mindenkire egyaránt vonatkoztak: "Ez a vonatos tánc egy gyenge másodosztály. Nekem első osztályú intercity kell!" És jaj annak, aki nem tesz meg mindent a pontatlan, elnagyolt mozdulatok  kijavításáért,  vagy aki a hangszóró többszöri hívása ellenére sincs időben a színpadon!  A koreográfus egyébként energikusságban a gyerekek lendületével vetekszik: térformát állít, felszalad a színpadra, megint térforma, újra futás. Érdekes, hogy a lurkók közül az "idősebb" generációhoz tartozók, azaz a 14-16 évesek fáradtak el elsőként, és zavarták mocorgásukkal a próbát. A nagyobbakra volt ugyanakkor bízva egy-egy csoport a kicsikkel, és ez a felállás sikeresnek bizonyult, hiszen a tinik terelgették, instruálták fiatalabb társaikat. Próba közben pedig bárki kérdezhetett, a változásokat a hatékony rögzítés érdekében többször is elismételték.

Az egyik leállás során Béres Attila aggódva és elégedetlenül fordult kollégái felé: "Képesek vagyunk arra, hogy megcsináljuk ezt az előadást?" A múlt csütörtöki főpróba tapsrendje alatt sorra kapták a művészek az elismerő kiáltásokat, a kis Kuksit valóságos üdvrivalgás fogadta, a szűnni nem akaró vastapssal tehát a közönség adott méltó választ a rendező kérdésére.

A főpróba óta három előadást élt meg a produkció, kis pihenés után pedig újra három egymást követő napon lesz látható a Dóm téren: augusztus 19-én, 20-án és 21-én. A szünet alatt a gyerekek máris hiányolták a társaságot, az előadást, facebook-bejegyzéseikből egyértelműen kiderül: alig várják a pillanatot, amikor a zenekar "újból játszani kezd".

Kapcsolódó cikkeink:

A siker rajtuk is múlik

Mindenki itt van Valahol Európában

Felelős aktualitás

Térhatás

Akkor, Pipikém, az van...

Hosszú úton Szőcs Arturral

Tutti és gombóc

Ez ilyen komoly?

És ha találunk 63 zsenit?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.
Plusz gyász

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Plusz Zöldhullám

Évente 50 ezret spórolhatunk, ha nem dobunk ki ételt

Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna a tudatos, otthoni élelmiszer-gazdálkodással, a jelenlegi pazarlás komoly környezeti problémát is okoz a világban. Hogyan lehetne ezen segíteni? Erre válaszol a Klímapolitikai Intézet.
Plusz Zöldhullám

A méhek különösen vonzódnak a kék virágokhoz

Az emberi szem a virágos növények mindössze 7 százalékát érzékeli kéknek. A méhek viszont ezt a színt látják a legerősebben, és jobban vonzódnak hozzájuk. A festékanyag előállításának nehézsége, valamint a beporzók színérzékelése is szerepet játszik a kék virágú növényfajok ritkaságában.