Plusz

Szegeden gyönyörű nyár van

2011.08.19. 11:08
Ajánlom
Hangosítási problémák miatt többször állt le a Valahol Európában Dóm téri próbája. Az egyik ilyen leállás során Béres Attila rendező hangosító kollégái felé fordult, és azt kérdezte: "Képesek vagyunk arra, hogy megcsináljuk ezt az előadást?" Az addig nyüzsgő, gyerekcsín-hangos térre ködként szállt le a csend. A válasz még egy napig váratott magára.

Pedig minden és mindenki a helyén volt a próba kezdetén. Beleértve azt a 16 éves fiút is, aki a próbafolyamat alatt hajnalban a kajak-kenu bajnokságra készült, délelőtt próbált, délben elrohant erősíteni, estére pedig újra itt volt, koszosan, rongyosan, Valahol Európában. Hiánytalanul állt a kezdő díszlet, és Alföldi Róbert is jókedvűen viccelődött kollégáival. Silló István a tőle megszokott határozottsággal vezényelte zenekarát, a legkisebb csavargók pedig a hangosítóknak számoltak a mikroportos beállás során. Akadt köztük, aki még zavarba jött, ha a zenei rendező kellő komolysággal azt mondta: most csak a prímszámokat. Közben a humanista tanárként feltűnő Pindroch Csaba a korlát mellett sétálgatva azt találgatta, vajon a sapkája okolható-e azért, hogy a járókelők nem ismerik fel.

Rajta kívül még számos elismert és remek színész vesz részt a produkcióban: Mácsai Pál a háború zaja elől az alkoholba és a magányba menekülő zeneszerzőként tanítja zenére és szeretetre az árvákat, az egyenruhás Alföldi pedig a kíméletlen fasiszta bőrébe bújik. Keresztes Tamás Ficsúrként bomlasztja az egységet, Tompos Kátyának pedig a kiábrádult, mégis vágyakozó Suhanc szerepével kell azonosulnia. A bizonytalan döntéshozót, a bandavezér Hosszút Szőcs Artur játssza, mellettük pedig ott vannak a gyerekszereplők, az országutat éhesen és védtelenül járó árvák. Az alig 11 éves, de máris gyakorlott Grünwald Dávid fegyelmezetten játssza végig a kis Kuksit. Neki és a még szereplő mintegy hetven gyereknek borítékolhatóan izgalmas lesz a "Mit csináltam nyáron?" fogalmazása.

Már ha le tudják majd egyáltalán írni azt a tempót, amit Tihanyi Ákos diktált a táncpróbán. Ott ugyanis nem volt engedékenység a kicsikkel szemben, a koreográfus instrukciói mindenkire egyaránt vonatkoztak: "Ez a vonatos tánc egy gyenge másodosztály. Nekem első osztályú intercity kell!" És jaj annak, aki nem tesz meg mindent a pontatlan, elnagyolt mozdulatok  kijavításáért,  vagy aki a hangszóró többszöri hívása ellenére sincs időben a színpadon!  A koreográfus egyébként energikusságban a gyerekek lendületével vetekszik: térformát állít, felszalad a színpadra, megint térforma, újra futás. Érdekes, hogy a lurkók közül az "idősebb" generációhoz tartozók, azaz a 14-16 évesek fáradtak el elsőként, és zavarták mocorgásukkal a próbát. A nagyobbakra volt ugyanakkor bízva egy-egy csoport a kicsikkel, és ez a felállás sikeresnek bizonyult, hiszen a tinik terelgették, instruálták fiatalabb társaikat. Próba közben pedig bárki kérdezhetett, a változásokat a hatékony rögzítés érdekében többször is elismételték.

Az egyik leállás során Béres Attila aggódva és elégedetlenül fordult kollégái felé: "Képesek vagyunk arra, hogy megcsináljuk ezt az előadást?" A múlt csütörtöki főpróba tapsrendje alatt sorra kapták a művészek az elismerő kiáltásokat, a kis Kuksit valóságos üdvrivalgás fogadta, a szűnni nem akaró vastapssal tehát a közönség adott méltó választ a rendező kérdésére.

A főpróba óta három előadást élt meg a produkció, kis pihenés után pedig újra három egymást követő napon lesz látható a Dóm téren: augusztus 19-én, 20-án és 21-én. A szünet alatt a gyerekek máris hiányolták a társaságot, az előadást, facebook-bejegyzéseikből egyértelműen kiderül: alig várják a pillanatot, amikor a zenekar "újból játszani kezd".

Kapcsolódó cikkeink:

A siker rajtuk is múlik

Mindenki itt van Valahol Európában

Felelős aktualitás

Térhatás

Akkor, Pipikém, az van...

Hosszú úton Szőcs Arturral

Tutti és gombóc

Ez ilyen komoly?

És ha találunk 63 zsenit?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.
Plusz hír

Engedett a kormány, megmarad az ismétlések utáni jogdíj

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a kormány neves magyar előadóművészek véleményét figyelembe véve módosítja a korábbi törvényjavaslatot.
Plusz interjú

Vidám és borzongató programokkal vár ezen a hétvégén Szentendre

A hazai palettán unikális programkínálattal várja a hétvégén, június 15-16-án a látogatókat Szentendre városa. A fesztivál zenei, vízisport, látványos, vidám és borzongató mediterrán programokat ötvöz képzőművészeti, kreatív eseményekkel.
Plusz ajánló

XVIII. századi városi legendára épül a Szentendrei Pestisűző Fesztivál

Június 15-16-án második alkalommal rendezik meg Szentendre legújabb kortárs művészeti fesztiválját, amelynek középpontjában egy fiatal lány halála körüli hiedelem, és a város csodás megmenekülése áll egy két és fél évszázaddal ezelőtti pestisjárványtól.