Plusz

Szegeden gyönyörű nyár van

2011.08.19. 11:08
Ajánlom
Hangosítási problémák miatt többször állt le a Valahol Európában Dóm téri próbája. Az egyik ilyen leállás során Béres Attila rendező hangosító kollégái felé fordult, és azt kérdezte: "Képesek vagyunk arra, hogy megcsináljuk ezt az előadást?" Az addig nyüzsgő, gyerekcsín-hangos térre ködként szállt le a csend. A válasz még egy napig váratott magára.

Pedig minden és mindenki a helyén volt a próba kezdetén. Beleértve azt a 16 éves fiút is, aki a próbafolyamat alatt hajnalban a kajak-kenu bajnokságra készült, délelőtt próbált, délben elrohant erősíteni, estére pedig újra itt volt, koszosan, rongyosan, Valahol Európában. Hiánytalanul állt a kezdő díszlet, és Alföldi Róbert is jókedvűen viccelődött kollégáival. Silló István a tőle megszokott határozottsággal vezényelte zenekarát, a legkisebb csavargók pedig a hangosítóknak számoltak a mikroportos beállás során. Akadt köztük, aki még zavarba jött, ha a zenei rendező kellő komolysággal azt mondta: most csak a prímszámokat. Közben a humanista tanárként feltűnő Pindroch Csaba a korlát mellett sétálgatva azt találgatta, vajon a sapkája okolható-e azért, hogy a járókelők nem ismerik fel.

Rajta kívül még számos elismert és remek színész vesz részt a produkcióban: Mácsai Pál a háború zaja elől az alkoholba és a magányba menekülő zeneszerzőként tanítja zenére és szeretetre az árvákat, az egyenruhás Alföldi pedig a kíméletlen fasiszta bőrébe bújik. Keresztes Tamás Ficsúrként bomlasztja az egységet, Tompos Kátyának pedig a kiábrádult, mégis vágyakozó Suhanc szerepével kell azonosulnia. A bizonytalan döntéshozót, a bandavezér Hosszút Szőcs Artur játssza, mellettük pedig ott vannak a gyerekszereplők, az országutat éhesen és védtelenül járó árvák. Az alig 11 éves, de máris gyakorlott Grünwald Dávid fegyelmezetten játssza végig a kis Kuksit. Neki és a még szereplő mintegy hetven gyereknek borítékolhatóan izgalmas lesz a "Mit csináltam nyáron?" fogalmazása.

Már ha le tudják majd egyáltalán írni azt a tempót, amit Tihanyi Ákos diktált a táncpróbán. Ott ugyanis nem volt engedékenység a kicsikkel szemben, a koreográfus instrukciói mindenkire egyaránt vonatkoztak: "Ez a vonatos tánc egy gyenge másodosztály. Nekem első osztályú intercity kell!" És jaj annak, aki nem tesz meg mindent a pontatlan, elnagyolt mozdulatok  kijavításáért,  vagy aki a hangszóró többszöri hívása ellenére sincs időben a színpadon!  A koreográfus egyébként energikusságban a gyerekek lendületével vetekszik: térformát állít, felszalad a színpadra, megint térforma, újra futás. Érdekes, hogy a lurkók közül az "idősebb" generációhoz tartozók, azaz a 14-16 évesek fáradtak el elsőként, és zavarták mocorgásukkal a próbát. A nagyobbakra volt ugyanakkor bízva egy-egy csoport a kicsikkel, és ez a felállás sikeresnek bizonyult, hiszen a tinik terelgették, instruálták fiatalabb társaikat. Próba közben pedig bárki kérdezhetett, a változásokat a hatékony rögzítés érdekében többször is elismételték.

Az egyik leállás során Béres Attila aggódva és elégedetlenül fordult kollégái felé: "Képesek vagyunk arra, hogy megcsináljuk ezt az előadást?" A múlt csütörtöki főpróba tapsrendje alatt sorra kapták a művészek az elismerő kiáltásokat, a kis Kuksit valóságos üdvrivalgás fogadta, a szűnni nem akaró vastapssal tehát a közönség adott méltó választ a rendező kérdésére.

A főpróba óta három előadást élt meg a produkció, kis pihenés után pedig újra három egymást követő napon lesz látható a Dóm téren: augusztus 19-én, 20-án és 21-én. A szünet alatt a gyerekek máris hiányolták a társaságot, az előadást, facebook-bejegyzéseikből egyértelműen kiderül: alig várják a pillanatot, amikor a zenekar "újból játszani kezd".

Kapcsolódó cikkeink:

A siker rajtuk is múlik

Mindenki itt van Valahol Európában

Felelős aktualitás

Térhatás

Akkor, Pipikém, az van...

Hosszú úton Szőcs Arturral

Tutti és gombóc

Ez ilyen komoly?

És ha találunk 63 zsenit?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.