Plusz

Szélesre tárja kapuit a Pesti Vigadó

2023.04.26. 10:45
Ajánlom
Május 6-án ismét megrendezi a Pesti Vigadó a Nyitott Ház programját, amely során az aktuális és állandó kiállításokat újra egész nap térítésmentesen nézhetjük meg, valamint számos rendezvényen vehetünk részt ingyenesen.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Pesti Vigadó Nonprofit Kft. 2015-ben szervezte meg az első Nyitott Házat az épület megnyitásának 150. évfordulója alkalmából. Azóta igazi közösségi eseménnyé vált a sorozat, ahol a családok tagjai közösen, egy időben vehetnek részt különböző művészeti, kulturális rendezvényeken. Május 6-án, a jubileumi X. Nyitott Házon kiállítások, gyermek kézműves-foglalkozás, dizájnvásár és kiállítás, táncház, filmvetítések és épülettörténeti séták várják az érdeklődőket

Valamennyi rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban az épülettörténeti séták esetén előzetes regisztráció szükséges.

Programok:

10:00 – 17:00 |Dizájnvásár és kiállítás

10:00 – 17:00 | Tapintható kiállítás

10:30 – 16:30 |Gyermek kézműves-foglalkozás

13:30 – 14:30 és 15:30 – 16:30 |Magyar táncház I.-II. A Budapest Főváros Bartók Táncegyüttessel

 

Filmvetítés

11:00 – 12:20 | Szaffi (1984, rendezte: Dargay Attila)

14:00 – 15.30 | Macskafogó (1986, rendezte: Ternovszky Béla)

 

Épülettörténeti séták

10:30 és 15:30 között egész nap

További részletek és regisztráció a Pesti Vigadó oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Látogatók a Tapintható kiállításon (Fotó/Forrás: Pesti Vigadón)

Az illúziókeltés mestersége – hamarosan megnyílik a Látványtér kiállítás

Kapcsolódó

Az illúziókeltés mestersége – hamarosan megnyílik a Látványtér kiállítás

A látvány-, díszlet- és jelmeztervezők munkájára hívja fel a figyelmet a Látványtér – 15 év című kiállítás, amely április 21-től látható a Pesti Vigadóban.

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.