Plusz

Szélesre tárt kapuk a Pesti Vigadóban – Nyitott Ház-programok május 7-én

2022.04.27. 11:20
Ajánlom
Designer workshop és táncház, épülettörténeti séta és koncert – ízelítő mindez a május 7-i programözönből. A Pesti Vigadó megnyitásának 150. évfordulója alkalmából szervezett, 2015-ös Nyitott Ház rendezvény óta az intézmény évente szélesre tárt kapukkal és különleges programokkal várta az érdeklődőket; így lesz ez idén is.

A 2022. május 7-i rendezvények már a IX. Nyitott Ház programot jelentik a Duna-parti intézmény életében. Kiállítások, koncertek, táncelőadás, gyermek kézműves- és drámapedagógiai foglalkozások, társasjátékozás, épülettörténeti séták, használtruha-újrahasznosító valamint kártyatartó-készítő workshopok mellett ezen a napon az épület műemléki részei is díjmentesen látogathatók.

csellistak-055746.jpg

Duo Red White (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A Pesti Vigadó Nyitott Ház rendezvényeinek látogatása ingyenes, azonban egyes eseményeknél regisztráció szükséges. Kísérjék figyelemmel a részletes programot, ahol egyúttal – szükség esetén – az online regisztrációt is megejthetik.

A nagy érdeklődésre való tekintettel április 21-én 14 órakor újabb regisztrációs lehetőség nyílt az épülettörténeti sétákra, illetve a workshopoknál is indítottak még két-két alkalmat, melyekre lehet még regisztrálni.

Részletes program:

A gyereknek szóló workshopok központi témája – a több, mint 200 éve született – Feszl Frigyes építész, a magyar romantikus építészet legjelesebb alkotója lesz.

A Játszóházban társasozunk, de nem Monopolyval, hiszen társasozni ma már ennél jóval többet jelent.

A gyerekeknek és családoknak muzsikáló Belvárosi Betyárok zenekar három nagylemezének legvidámabb dalait hozza el a Pesti Vigadóba. Az okos humorral megírt dalok és a reggae-ből, bluegrass-ből és bluesból táplálkozó zenék generációkon átívelő szórakozást nyújtanak azoknak, akik eljönnek a zenekar nyárváró koncertjére.

BelvarosiBetyarok-055847.jpg

Belvárosi Betyárok (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A kártyatartó-készítő workshop résztvevői deadstock bőrből (túlgyártás miatt megmaradt kisebb anyagvégek) készíthetnek maguknak vadonatúj MrCarterCo kiegészítőt. Az anyagokból kétféle kártyatartó elkészítésére van lehetőség, a számukra megfelelő színű maradék bőrből, amit a MrCarterCo tervezője, Szekeres Ákos már a műhelyében előkészített.

Vetlényi Alma divattervező a fenntartható divat élvonalbeli képviselője, amit ennek megfelelő, időtálló designnal valósít meg saját divatmárkáján keresztül, etikusan előállított anyagok használatával és hulladékmentes gyártási folyamatokkal.

Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter gordonkaművésznők koncertje

A Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes előadása

Tudjátok-e, hogy ki építette a Pesti Vigadó gyönyörű épületét?  Egy igazán izgalmas, drámapedagógiai eszközökkel tarkított foglalkozást állítottunk össze Feszl Frigyes építész életének fontos állomásaiból, hogy játékosan derítsük ki, hogy ki volt ez a remek és roppant kreatív művész! Szeretsz nyomozni? Ha igen, tarts velünk!

Malek Andi és Jáger Bandi koncertje 

  • ÉPÜLETTÖRTÉNETI SÉTÁK 

Barangolja be a romantikus épület gyönyörű belső tereit, ismerje meg több mint 150 éves történelmét és hagyja, hogy lenyűgözze a páratlan panoráma!

Nyitott Ház

2022. május 7. Pesti Vigadó

További információ és regisztráció itt. >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Pesti Vigadó

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz ajánló

Győrkőcfesztivál – Három napra idén is a gyerkőcöké lesz Győr belvárosa

Az ország legnagyobb összművészeti, ingyenes családi fesztiválját idén 16. alkalommal rendezi meg a főszervező Vaskakas Bábszínház, június 30. és július 2. között Győrben. A fesztivál szlogenje: Tíz helyszínen ezer program, zsebpénz nem kell, mert ingyen van!