Plusz

Szélesre tárt kapuk a Pesti Vigadóban – Nyitott Ház-programok május 7-én

2022.04.27. 11:20
Ajánlom
Designer workshop és táncház, épülettörténeti séta és koncert – ízelítő mindez a május 7-i programözönből. A Pesti Vigadó megnyitásának 150. évfordulója alkalmából szervezett, 2015-ös Nyitott Ház rendezvény óta az intézmény évente szélesre tárt kapukkal és különleges programokkal várta az érdeklődőket; így lesz ez idén is.

A 2022. május 7-i rendezvények már a IX. Nyitott Ház programot jelentik a Duna-parti intézmény életében. Kiállítások, koncertek, táncelőadás, gyermek kézműves- és drámapedagógiai foglalkozások, társasjátékozás, épülettörténeti séták, használtruha-újrahasznosító valamint kártyatartó-készítő workshopok mellett ezen a napon az épület műemléki részei is díjmentesen látogathatók.

csellistak-055746.jpg

Duo Red White (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A Pesti Vigadó Nyitott Ház rendezvényeinek látogatása ingyenes, azonban egyes eseményeknél regisztráció szükséges. Kísérjék figyelemmel a részletes programot, ahol egyúttal – szükség esetén – az online regisztrációt is megejthetik.

A nagy érdeklődésre való tekintettel április 21-én 14 órakor újabb regisztrációs lehetőség nyílt az épülettörténeti sétákra, illetve a workshopoknál is indítottak még két-két alkalmat, melyekre lehet még regisztrálni.

Részletes program:

A gyereknek szóló workshopok központi témája – a több, mint 200 éve született – Feszl Frigyes építész, a magyar romantikus építészet legjelesebb alkotója lesz.

A Játszóházban társasozunk, de nem Monopolyval, hiszen társasozni ma már ennél jóval többet jelent.

A gyerekeknek és családoknak muzsikáló Belvárosi Betyárok zenekar három nagylemezének legvidámabb dalait hozza el a Pesti Vigadóba. Az okos humorral megírt dalok és a reggae-ből, bluegrass-ből és bluesból táplálkozó zenék generációkon átívelő szórakozást nyújtanak azoknak, akik eljönnek a zenekar nyárváró koncertjére.

BelvarosiBetyarok-055847.jpg

Belvárosi Betyárok (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A kártyatartó-készítő workshop résztvevői deadstock bőrből (túlgyártás miatt megmaradt kisebb anyagvégek) készíthetnek maguknak vadonatúj MrCarterCo kiegészítőt. Az anyagokból kétféle kártyatartó elkészítésére van lehetőség, a számukra megfelelő színű maradék bőrből, amit a MrCarterCo tervezője, Szekeres Ákos már a műhelyében előkészített.

Vetlényi Alma divattervező a fenntartható divat élvonalbeli képviselője, amit ennek megfelelő, időtálló designnal valósít meg saját divatmárkáján keresztül, etikusan előállított anyagok használatával és hulladékmentes gyártási folyamatokkal.

Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter gordonkaművésznők koncertje

A Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes előadása

Tudjátok-e, hogy ki építette a Pesti Vigadó gyönyörű épületét?  Egy igazán izgalmas, drámapedagógiai eszközökkel tarkított foglalkozást állítottunk össze Feszl Frigyes építész életének fontos állomásaiból, hogy játékosan derítsük ki, hogy ki volt ez a remek és roppant kreatív művész! Szeretsz nyomozni? Ha igen, tarts velünk!

Malek Andi és Jáger Bandi koncertje 

  • ÉPÜLETTÖRTÉNETI SÉTÁK 

Barangolja be a romantikus épület gyönyörű belső tereit, ismerje meg több mint 150 éves történelmét és hagyja, hogy lenyűgözze a páratlan panoráma!

Nyitott Ház

2022. május 7. Pesti Vigadó

További információ és regisztráció itt. >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Pesti Vigadó

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.