Plusz

Szélesre tárt kapuk a Pesti Vigadóban – Nyitott Ház-programok május 7-én

2022.04.27. 11:20
Ajánlom
Designer workshop és táncház, épülettörténeti séta és koncert – ízelítő mindez a május 7-i programözönből. A Pesti Vigadó megnyitásának 150. évfordulója alkalmából szervezett, 2015-ös Nyitott Ház rendezvény óta az intézmény évente szélesre tárt kapukkal és különleges programokkal várta az érdeklődőket; így lesz ez idén is.

A 2022. május 7-i rendezvények már a IX. Nyitott Ház programot jelentik a Duna-parti intézmény életében. Kiállítások, koncertek, táncelőadás, gyermek kézműves- és drámapedagógiai foglalkozások, társasjátékozás, épülettörténeti séták, használtruha-újrahasznosító valamint kártyatartó-készítő workshopok mellett ezen a napon az épület műemléki részei is díjmentesen látogathatók.

csellistak-055746.jpg

Duo Red White (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A Pesti Vigadó Nyitott Ház rendezvényeinek látogatása ingyenes, azonban egyes eseményeknél regisztráció szükséges. Kísérjék figyelemmel a részletes programot, ahol egyúttal – szükség esetén – az online regisztrációt is megejthetik.

A nagy érdeklődésre való tekintettel április 21-én 14 órakor újabb regisztrációs lehetőség nyílt az épülettörténeti sétákra, illetve a workshopoknál is indítottak még két-két alkalmat, melyekre lehet még regisztrálni.

Részletes program:

A gyereknek szóló workshopok központi témája – a több, mint 200 éve született – Feszl Frigyes építész, a magyar romantikus építészet legjelesebb alkotója lesz.

A Játszóházban társasozunk, de nem Monopolyval, hiszen társasozni ma már ennél jóval többet jelent.

A gyerekeknek és családoknak muzsikáló Belvárosi Betyárok zenekar három nagylemezének legvidámabb dalait hozza el a Pesti Vigadóba. Az okos humorral megírt dalok és a reggae-ből, bluegrass-ből és bluesból táplálkozó zenék generációkon átívelő szórakozást nyújtanak azoknak, akik eljönnek a zenekar nyárváró koncertjére.

BelvarosiBetyarok-055847.jpg

Belvárosi Betyárok (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

A kártyatartó-készítő workshop résztvevői deadstock bőrből (túlgyártás miatt megmaradt kisebb anyagvégek) készíthetnek maguknak vadonatúj MrCarterCo kiegészítőt. Az anyagokból kétféle kártyatartó elkészítésére van lehetőség, a számukra megfelelő színű maradék bőrből, amit a MrCarterCo tervezője, Szekeres Ákos már a műhelyében előkészített.

Vetlényi Alma divattervező a fenntartható divat élvonalbeli képviselője, amit ennek megfelelő, időtálló designnal valósít meg saját divatmárkáján keresztül, etikusan előállított anyagok használatával és hulladékmentes gyártási folyamatokkal.

Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter gordonkaművésznők koncertje

A Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes előadása

Tudjátok-e, hogy ki építette a Pesti Vigadó gyönyörű épületét?  Egy igazán izgalmas, drámapedagógiai eszközökkel tarkított foglalkozást állítottunk össze Feszl Frigyes építész életének fontos állomásaiból, hogy játékosan derítsük ki, hogy ki volt ez a remek és roppant kreatív művész! Szeretsz nyomozni? Ha igen, tarts velünk!

Malek Andi és Jáger Bandi koncertje 

  • ÉPÜLETTÖRTÉNETI SÉTÁK 

Barangolja be a romantikus épület gyönyörű belső tereit, ismerje meg több mint 150 éves történelmét és hagyja, hogy lenyűgözze a páratlan panoráma!

Nyitott Ház

2022. május 7. Pesti Vigadó

További információ és regisztráció itt. >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Pesti Vigadó

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.