Plusz

Szemekbe zárt titkok

2011.03.19. 13:43
Ajánlom
A Szemekbe zárt titkok című argentin-spanyol krimi azok közé a filmek közé tartozik, amelyek után nem pattanunk fel azonnal a kvázi bársonyszékekből, hanem képesek vagyunk megvárni, hogy a stáblista utolsó információja is leperegjen a szemünk előtt. Mert nem bírsz felállni, mert nem akarsz, mert gondolkodnod kell, mert meg akarod érteni… Mi is történt? Hogy is volt ez?

A Szemekbe zárt titkok című argentin-spanyol krimi azok közé a filmek közé tartozik, amelyek után nem pattanunk fel azonnal a kvázi bársonyszékekből, hanem képesek vagyunk megvárni, hogy a stáblista utolsó információja is leperegjen a szemünk előtt. Mert nem bírsz felállni, mert nem akarsz, mert gondolkodnod kell, mert meg akarod érteni... Mi is történt? Hogy is volt ez?

A történet több évtizedet ölel fel, s mindent megtalálunk benne, ami élethűvé varázsolja a mozit. Tragédia, szerelem, barátság, önfeláldozás, gonoszság, féltékenység, ostobaság, humor, és még sorolhatnánk. Az élethű pedig itt nem csak egy jól hangzó kifejezés, s épp ez az, ami szöget üt minden néző fejébe, garantáltan.

Benjamín, egy nyugdíjba vonult törvényszéki alkalmazott már nem túl aktív napjaiban dönt úgy, hogy megírja egy régvolt ügy történetét, amiről azt gondolja, rossz megoldással zárult le. Megerőszakolás és gyilkosság elkövetése miatt indul meg a hajsza egy férfi után, akit megtalálnak ugyan, de úgy tűnik, hogy az igazságszolgáltatás intézménye inkább ördögi oldalát mutatja. Ahogyan egy másik filmben mondták: „Az igazságnak nincs szerepe a jogban." Megnyílnak a félelmetes és embertelen ügy aktái, s közben Benjamín újra és újra kénytelen visszanézni saját múltjába, amely nem csak ezt a szörnyű históriát, de egy viszonzatlannak hitt szerelemet is magában rejt.

A film rengeteg kérdést boncolgat, ám a legkülönösebb és legijesztőbb az, amely az utolsó képkockák kapcsán ötlik fel bennünk. Bár az argentin igazságszolgáltatás van terítéken, az ember önkéntelenül is belegondol, hogy itthon is megtörténnek hasonló dolgok, mi több, a mi utcáinkon is járkálnak olyanok, akikről sosem gondolnánk, hogy valójában egy jól megfestett maszkot hordanak, akik a saját otthonukban egészen máshogyan beszélnek és viselkednek; akik egészen más emberek, mint az elsőre gondolnánk... vagy talán nem is egészen emberek?

Mitől ember az ember? Mi tesz valakit bűnössé és hogyan válik valaki áldozattá? Ítélhetünk-e mások felett, ha magunk sem vagyunk teljesen tiszta életűek? Mire vannak jogaink, mi az, amit megengedhetünk magunknak? Hol vannak a határaink? Jogunk van-e kiszabni a büntetést egy bűnösre, ha az igazságszolgáltatásra, amelyben bíztunk, nem számíthatunk? Ki mondja meg, mi az igazság?

A 2010-es legjobb nem angol-nyelvű filmnek járó Oscart elnyert film címe rendkívül találó, épít az örök igazságra, miszerint a szem a lélek tükre. Sose szabad szem elől téveszteni a puszta tényt, hogy minden gondolatunk, cselekedetünk mögött ott van az EMBER. Akármit is jelentsen ez.

Gönczi Petra

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.