Plusz

Szenesnek áll a világ

2013.02.11. 14:58
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és vegyen részt egy vidám, zenés esten, amely egy házasság viszontagságairól szól – Szenes Iván slágereivel dalban elbeszélve.

A Nagyváradi Erzsébet - Vasicsek János színész-énekes házaspár Szenes Iván örök érvényű slágereinek segítségével helyezi új megvilágításba a házasság intézményét. Saját párkapcsolatuk kudarcain és sikerein keresztül beszélnek férfi és nő örök küzdelméről egymással és egymásért. Miközben a néző hallgatja a csodálatos dalokat, önfeledten nevet a sziporkázó öniróniával  megírt, rövid összekötő szövegeken.

Nagyváradi Erzsébet a Jóban Rosszban című tévésorozat főszereplőjeként szerzett országos népszerűséget. Az egykori Nemzeti Színház vezető színésznője volt tizennyolc éven át, három éve a főváros több színházában szabadúszóként dolgozik. Vasicsek János a hazai blues-rock élet egyik legkarakteresebb énekese, zenekarai a Zappa-Syrius emlékzenekar és a Johnny Biglip Band.

Az esten fellépő Nagy Szabolcs a Vígszínház zongoristája, évekig játszott Hobo zenekarában; Gyenge Lajos dobos zenél Zoránnal, Zsédával, Geszti Péterrel; Pengő Csaba nagybőgős többek között Gerendás Péter zenekarában is játszik; Csejtey Ákos számtalan zenekarban szaxofonozik,  játszott már együtt Hofi Gézával, illetve Pege Aladárral. A kiváló zenészek személye garancia a remek hangzásra. Olyan kortalan zenei műfajokban dolgozták fel a számokat, mint például a swing, a boogie-woogie vagy a reggie, hogy csak néhány stílust említsünk a repertoárból. A dalok igényes áthangszerelésben úgy szólalnak meg, hogy izgalmas és ízléses legyen nemcsak azoknak, akik jól ismerik, hanem azok számára is, akik először hallják őket. A nézők a helyükön ülve dobolják a ritmust a lábukkal a földön vagy a kezükkel a karfán, és az előadás vége felé természetesen együtt éneklik a dalokat a színészekkel. 

A dramaturgia a Nagyváradi-Vasicsek házaspár történetét dolgozza fel Szenes Iván és Kornay Mariann házasságához finoman kapcsolódva. A slágerek között egymást követik a laza cselekményszálra felfűzött villámtréfák és az életükből vett rövid, humoros történetek. A kiváló stílusérzékkel összeállított szövegek remekül ellensúlyozzák és egészítik ki a néhol melankolikus, néhol vidám zeneszámokat. Szenes Iván legnagyobb slágerei mellett (Tölcsért csinálok a kezemből, Kicsit szomorkás, Hosszú, forró nyár, Lazítani, Kicsi , gyere velem rózsát szedni stb.) elhangzik egy-két kevésbé ismert szerzeménye is (Örülni kell, Túl minden bolondos álmon). Az elragadó színésznő és az érces hangú énekes előadása - amely 2012-ben elnyerte a Kornay Mariann-díjat - igényesen szórakoztató, különleges élménnyel ajándékozza meg a közönséget.

Ha 2013. február 14-én éjfélig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, partnerével részt vehet Nagyváradi Erzsébet és Vasicsek János előadásán február 16-án 15 órától az Aranytíz Kultúrházban.

Kérdésünk: Melyik az a sláger, amelynek nemcsak a szövegét, hanem zenéjét is Szenes Iván szerezte?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Az élet magja – IV. Béla koronázási szertartása Székesfehérváron

A hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító koronázási szertartássorozat: 2019-ben IV. Béla koronázását viszi színre Szikora János rendező, címszerepben Lábodi Ádám látható.
Plusz ajánló

Idén sem kell nagyítóval keresned a kultúrát a Szigeten!

Összeszedtük, melyek azok a helyszínek és programok, ahol művészeti élménnyel gazdagodhatsz, akár résztvevőként, akár befogadóként az idei Sziget Fesztiválon augusztus 7. és 13. között.
Plusz interjú

A paprikás liszt mindent visz

Nyár, Balaton, strand, strandkaja. Hagyjuk most az ilyen-olyan hamburgereket meg hotdogokat meg pallereket, álljunk meg egy igazi klasszikusnál: a sült halnál. Rántott vagy paprikás lisztes, friss vagy fagyasztott, olajban vagy zsírban? Kánya Zoltán, az északi part egyik ikonikus halsütője avat be minket a tradicionális balatoni halsütés fortélyaiba.
Plusz rubik ernő

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Plusz videó

A kakaduk is kitalálnak táncmozdulatokat

Újabb tanulmány készült a Snowball (Hógolyó) nevű, zenére táncoló kakaduról. A kutatók szerint a madár mozdulatai a "kreativitást jelezhetik", és azt igazolják, hogy a spontán és változatos táncmozdulatok nem csak az emberre jellemzőek.