Plusz

Szénizotópos vizsgálatokkal igazolták: I. András csontjait rejti a tihanyi Királykripta

2021.11.30. 16:05
Ajánlom
Lezárult a tihanyi bencés apátság alatti Királykripta feltárása, és bár a DNS-vizsgálatokkal a kutatók még nem végeztek, szinte biztosra vehető, hogy a sírhelyen a királyi család tagjai és egyházi méltóságok mellett I. András és másodszülött fia, Dávid herceg csontjaira bukkantak.

A negyedik magyar királyként jegyzett I. András a tihanyi apátságot 1055-ben alapította, a család temetkezési helyének szánt monostort pedig a szokásoktól eltérő módon egy gall származású püspökről, Szent Ányosról nevezte el.

A királyt a fennmaradt iratok – például Heltai Gáspár krónikájának – tanúsága szerint itt helyezték végső nyugalomra. Később fiát, a magas rangú papként szolgáló Dávid herceget is ide temették.

A török hódoltság idején az Árpád-házi királyok sírját övező tisztelet azonban megszűnt, a monostort erőddé alakították, később pedig takarmányt és lovakat tartottak benne. Ebben az időben pusztulhatott el az itt található vörösmárványból készült, gótikus stílusú tumba, vagyis királyi szarkofág is, melyet ugyan több úti beszámoló is említ, azonban töredékként sem maradt fenn.

Az épület szakrális funkcióját csak 1702-ben nyerte vissza, amikor a szerzetesek visszatelepültek a területre, és a kriptában tartották az istentiszteleteiket. A hívők nyomására Grasso Villebald apát 1719-ben úgy rendelkezett, hogy a kősziklába vésett királysír fölé kéttornyú, barokk stílusú templomot építsenek. Az apátság elkészültét egy 1736-os tűz hátráltatta, így Villebald már nem érhette meg, hogy Lécs Ágoston vezetésével az épület megnagyobbított, mai méretében látható változata elkészül.

A kriptát 1861-ben kezdte el vizsgálni Rómer Flóris régész-akadémikus, aki felfedezte, hogy a sírhelyet már Villebald idejében fosztogatók bolygatták meg.

Az altemplom nyugati falában lévő eredeti sírkő-fedlap is hiányzott, helyén egy utólag odarakott kő állt. 12 évvel később Henszlmann Imre már csak ennek hiányát írhatta meg, így azt sem tudják, eredetileg kinek készülhetett.

A járószintbe épített, körmeneti kereszttel díszített, úgynevezett processionalis sírkőről azonban már a reformkorban úgy tartották, hogy I. András sírját rejti. Ezt sokan cáfolják, a szakértők egy része ma úgy gondolja, hogy valamely egyházi méltóság, akár Dávid herceg nyughelye lehetett. A bizonytalanság oka, hogy a kriptát 1720 körül felásták, és az ekkor talált csontokat egy sírgödörbe, faládákba hordták össze.

A csontokat először az 19. század végén, 1889-ben kísérelték meg azonosítani, Récsey Viktor szerzetes-könyvtáros-régész ekkor újkori koporsómaradványokat is talált a kriptában, valamint egy sírládát, melyről úgy vélte, I. András csontjait rejti.

Több mint 60 évnek kellett eltelnie, mire az Országos Műemléki Felügyelőség 1953-ban újabb feltárást rendelt el, kikötve, hogy a fakutatás és statikai felmérés után az Entz Géza, Csemegi József és Szakál Ernő vezette csapat állítsa vissza a XI. századi állapotokat. Így semmisültek meg Lotz Károly 19. század végén készített freskói és szekkói, és így került egy azonosítatlan, de I. Andrásnak tulajdonított, csavart szárú apostoli kereszttel dekorált, fehéres színű sírkő a főhajó közepére.

A régészeti kutatást László Gyula vezette, a munka Nagy Emese ásatásával végződött, mely során hat csontvázas sírt tártak fel. Idő és pénz hiányában azonban a kutatási eredményeket csak részben és szűkszavúan dokumentálták. A talált csontokat Malán Mihály vizsgálta meg először behatóbban, jelentése azonban elveszett.

2021 áprilisában a technikai fejlődésnek és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kutatási programjának köszönhetően a szakemberek újra vizsgálatokat végezhettek az altemplomban és a sírnál, felülvizsgálva az 1953-as eredményeket.

Dr. Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus vezetésével szénizotópos vizsgálatnak vetették alá a régebbi csontokat, három laboratóriumot is bevonva a vizsgálatba.

Négy minta esetében mindhárom intézmény egybehangzóan és megdönthetetlenül megállapította, hogy a leletek a XI. század közepéről származnak.

Az egyik minta ráadásul a morfológiai jegyek szerint 1060-ban került a földbe, külső elváltozásai pedig egyértelműen a húgysav okozta köszvényre utalnak. Többek között Heltai Gáspár krónikájából is tudható, hogy I. András – aki 1060-ban halt meg – köszvénnyel küzdött, így a kutatók biztosak benne, hogy a király maradványait találták meg.

Fejléckép: Tihanyi Királykripta (fotó: Mudrák Attila / Tihanyi Bencés Apátság)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.
Plusz gyász

Elhunyt Tom Verlaine zenész

73 éves korában elhunyt a Television rockzenekar frontembere, Tom Verlaine gitáros. Az együttest a hetvenes évek New York-i punkszínterén az egyik legnagyobb hatású rockzenekarnak számított.