Plusz

Szép város Kolozsvár

2011.05.26. 12:02
Ajánlom
Több szempontból is lenyűgöző útról tértem haza: Erdélyben jártam. A város szülötte, Selmeczi György vitt városnézésre Kolozsváron, ami külön öröm volt számomra, hiszen nemcsak a szokásos, turisták által ismert nevezetességet mutatta meg, hanem számos, neki kedves helyszínt is. A szállásom a hegytetőn volt, alattunk verőfényes napsütésben fürdött a város. Kiutazásomnak egyébiránt szakmai célja volt: énekeseket hallgattam meg.

Az előző bejegyzésemben részletezett Simándy Énekverseny irányította rá a figyelmemet az erdélyi énekes oktatásra és énekléskultúrára; onnan való fiatalok nyerték el az első és második helyezést. Kíváncsi lettem, milyen a felhozatal, hiszen nyitott vagyok a fiatal tehetségek felé, de olyan befutott művészek felé is, akik a hagyományos, régi éneklési stílust képviselik. Következő évadunkban két nagyszerű román énekes is színpadra lép: a Bohémélet Rodolfját Teodor Ilincai, a Stabat Mater tenor szólóját Stefan Pop énekli nálunk.

Alexandru Agache javaslatára hallgattam meg a Román Nemzeti Színház Tosca-előadásában egy tenoristát. Marius Vlad Budoiu hangja és előadásmódja valóban meggyőző és figyelemreméltó, ezért szándékomban áll hozzánk is meghívni. A címszereplő, Dragana Radakovič alakítása és hangja is tetszett, őt leginkább a Don Giovanni Donna Anna szerepében látnám szívesen Budapesten.

Kevesen tudják, hogy a Román Nemzeti Színház eredetileg magyar színháznak épült. Ma ott működik a román operatagozat. Az előadáson részt vett a most nyolcvanöt éves román világsztár, Virginia Zeani, aki szemmel láthatóan rendkívüli megbecsültségnek örvend - az előadás előtt filmet vetítettek róla, utána pedig saját könyvét dedikálta.

Másnap a Kolozsvári Magyar Színház operatársulatának szinte minden tagját meghallgattam. Az előéneklésen több olyan énekessel találkoztam, akinek az elkövetkező évadokban számítok budapesti fellépésére, sőt a színházzal az együttműködés egyéb módjait is szívesen venném. Selmeczi György Burloni című operájának bemutatása már biztos: a 2012/2013-as évadban közösen visszük színre a művet, Szép Gyula igazgató úrral pedig további terveink is vannak - például Dohnányi A vajda tornya című operájának felújítása. A budapesti bemutató után a kolozsváriak kivinnék a darabot, hogy az ottani közönség is láthassa. Remélem, gyümölcsöző kapcsolat indult köztünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!