Plusz

Szeptemberben ismét itt az Ars Sacra Fesztivál

2022.08.29. 09:55
Ajánlom
A szakrális művészet fesztiválját szeptember 17. és 25. között – számos régi és új helyszínen – ingyenes kiállítások, klasszikus koncertek, irodalmi estek, séták, filmvetítések és előadások színesítik. Az idén 16 éves Ars Sacra ízelítőt nyújt nagy magyar művészeink és fiatal tehetségeink alkotásaiból.

Először lép fel a fesztiválon a nagyszerű, fiatal Jazzation acapella együttes, és a patinás Makám együttes, de újra a fellépők között köszönthetjük Bogányi Gergelyt, Fassang Lászlót, Lackfi Jánost, a Klukon EditRánki Dezső zongoraművész házaspárt, a Szent Efrém Férfikart és a 25 éves Misztrál Együttest is.

A Szent István-bazilika altemplomában Maria de Faykod világhírű szobrászművész lourdes-i márványszobrainak fotókiállítása lesz látható.

A XVI. Ars Sacra Fesztivál idén kilép a koncerttermek és kiállítóterek falai közül. A Budai Várban, a Magdolna-torony előtti téren ugyanis a látogatók magyar szenteket, boldogokat és tiszteletreméltó személyeket ábrázoló szabadtéri kiállítással találkozhatnak, annak érdekében, hogy jobban megismerkedhessenek példaértékű elődeink életével. A kiállítás augusztus 26-tól szeptember 26-ig tekinthető meg, a nap bármely időszakában. A kiállításhoz kapcsolódóan szeptember 11-én 11 órakor a 4 Akkord Show Kórus fellépésével szeretnék a szervezők az Ars Sacra Fesztivált beharangozni, népszerűsíteni.

Budapest mellett 71 település csatlakozott a fesztiválhoz, Abasártól Zsámbékig.

Egerben, a Líceum udvarán Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston Ignác – A lelkek lovagja című misztikus musicaljét mutatják be. A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára és Múzeuma esti belvárosi templomtúrára hívja az érdeklődőket. A Visegrádi Fellegvárban a Harangozó Erzsébet által festett Magyar Szent Korona képeit csodálhatjuk, de izgalmas programnak ígérkezik a KNW Sztorilabor irodalmi programja is a Belvárosi templomban, Budapesten.

Anima_Boganyi_IMG_4455_foto_ThalerTamas-134326.jpg

Bogányi Gergely és az Anima Musicae Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Thaler Tamás / Ars Sacra Fesztivál)

A Biblia a világ legtöbb nyelvére lefordított könyv. Dr. Horváth Péter Iván, a PPKE tanára Felszarvazott Mózes és Isten fókája címmel a bibliafordítás nehézségeit és szépségeit ecseteli előadásában. Érdemes lesz ellátogatni a kilenc nap során Balatonalmádiba, Esztergomba, Pécsre, Százhalombattára, Székesfehérvárra, Vácra, Vászolyba és még számos csodás településre is.

A színes, tartalmas, egyben a keresztény értékeket bemutató fesztiválra nagy szeretettel várják az érdeklődőket, hogy az ősz se múljon el lelki és szellemi feltöltődés nélkül. „Ne féljünk szentté válni, építsük közösen a szeretet kultúráját!” hirdetik a szervezők.

Ars Sacra Fesztivál

2022. szeptember 17-25.

A Fesztivál ünnepélyes megnyitója a hagyományokhoz híven a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz szeptember 16-án, 15 órakor.

Minden program ingyenes, de egyes programok regisztrációhoz kötöttek. Bővebb információ ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A Jazzation acapella együttes (Forrás: Ars Sacra Fesztivál) 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja a fizikai Nobel-díjat

Krausz Ferenc Németországban élő magyar születésű fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fizikus és Anne L'Huillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikus kapja a fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentése szerint.
Plusz ajánló

A művészet és bor találkozása a Pesti Vigadóban

Különleges programmal várják a bor és a művészet szerelmeseit október 25-én: a Pesti Vigadó programján egyebek közt tárlatvezetéseken, valamint borkóstolón vehetünk részt.
Plusz hír

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Plusz ajánló

Október 2-tól érkeznek a Német Kulturális Napok

Az ALL-IN Debrecen égisze alatt 2023. október 2-6. között koncert, színházi előadás, mozifilmek, valamint a Német Egység Napja alkalmából szervezett ünnepi ülés és pódiumbeszélgetések várják a látogatókat.
Plusz hír

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.