Plusz

Szerintünk a Karácsony

2016.12.03. 17:55
Ajánlom
A Fidelio szerkesztősége ezzel a nagyon szubjektív ajánlóval kíván boldog karácsonyt minden kedves olvasójának.
Molnár Barbara

Molnár Barbara (Fotó/Forrás: Király András)

A legrecsegősebb Silent Night

A Csendes éjt feltehetően a fél ország ugyanarról a lemezről – Qualiton: Csendes éj, 1976 – hallgatta a '80-as évek elején, mint mi. Mivel a Mennyből az angyal hallgatása egy szóvicc miatt rendszeresen röhögésbe fulladt, a Csendes éj lett gyerekkorom karácsonyainak fő dala. A lemez elveszett, és én évekig hallgattam a különböző Csendes éj-, Silent Night-, Noche de Paz-feldolgozásokat, amelyek többségében közhelyesek és sziruposak voltak, de hát egy évben csak egyszer van karácsony: hadd csöpögjön. Tom Waits nekem alap, a mezőgazdasági lexikont is felolvashatná, miközben egy radiátor csöpög mellette, azt is megvenném. Aztán a 2005-ös Daydreamer Man lemezére felénekelte a Silent Nightot, ami olyan, mint a Grincs meséje: egyszerre fricska és egyszerre maga az igazi karácsony.

Molnár Barbara, print média igazgató, főszerkesztő - Fidelio Magazin

Gurubi Ágnes

Gurubi Ágnes (Fotó/Forrás: Toepler)

Diafilm és az NDK turmixgép

Emlékszem, gyerekkoromban hétfőnként nem volt adás a tévében. Ilyenkor esténként a Rádiókabarét hallgattuk, közben anyukám vasalt, mi meg nővéremmel az NDK levehető ajtajú turmixgépen nevettünk. De azt sokkal jobban szerettem, amikor a gyerekszobában a ruhásszekrény ajtajára rákerült egy fehér lepedő, és kezdődött a diafilmezés. Karácsony közeledtével a top3 egyike volt nálam a Télapó és Ezüstmackó, persze csak A sünik és a csúnya kislány után. Marék Veronika meséjében Marci egy ezüstmackót kap ajándékba, testvére, Jutka viszont egy kiskutyát: a testvérek csúnyán összevesznek, mert Jutkának is a mackó kell. Marci felkerekedik, hogy elmenjen a Télapóhoz, és a húgának is kérjen egy ezüstmackót. A gyerekszobám, a vasalás, a Rádiókabaré már messze a régmúlt homályába vész, azóta nekem is született két lányom, és bár ők nem az ezüstmackón veszekednek, minden év decemberében elővesszük az ezeréves diavetítőt és levetítjük a Télapó és Ezüstmackót.

Gurubi Ágnes, vezető szerkesztő  - Fidelio Magazin

Várhegyi András

Várhegyi András (Fotó/Forrás: Horváth Richárd)

Forró csokoládé a koncert előtt

Az adventi időszakban az egyik legkiválóbb, hogy ilyenkor kicsit minden lelassul, nem rohanunk annyira, mint év közben, jut idő egymásra figyelni és átadni magunkat az ünnepi várakozás izgalmának. Talán még jobban tud esni az évnek ebben a szakaszában ellátogatni egy-egy hangversenyre, mint például a Budapesti Fesztiválzenekar december 26. és 28. között meghirdetett koncertjeire a Zeneakadémiára, amelyen Takács-Nagy Gábor egy évszázad zenei terméséből válogat. Az előadás előtt érdemes betérni a mindössze pár sarokra, a Hegedű u. 6. szám alatt található Noir csokoládébárba egy bögre ízesített forró csokira, ha pedig partner nélkül szeretnénk tölteni az estét, vigyük magunkkal Vámos Miklós nemrégiben megjelent Hattyúk dala című regényét, amely ugyancsak tartalmas perceket ígér.

Várhegyi András
főszerkesztő -  Fidelio.hu

Szász Emese

Szász Emese (Fotó/Forrás: Czékus Mihály)

Benne van az egész élet”

You want it darker – karácsonyra, amikor a fény születését ünnepeljük, talán szentségtörésként hat ilyen címmel lemezt ajánlani. Az élők sorából november 10-én távozott Leonard Cohen utolsó albuma azonban annak ellenére az utóbbi idők egyik legszakrálisabb zenei alkotása, hogy könnyűzene. Cohen szerette elvarrni a szálakat, szépen befejezni a dolgokat – erre a zen buddhizmus is megtanította, amit magas szinten gyakorolt. Ezen a lemezen a teljességre törekvés pedig célba ért: „Készen állok, uram” – énekli a címadó dalban, és szinte látjuk, ahogy öltönyében, a tőle megszokott laza eleganciával várja a halált. És ha van az elmúlásban valami felemelő, fényt hozó, akkor az ezen a lemezen meg is szólal. Jó szívvel ajánlható bárkinek karácsonyi ajándék gyanánt is ez az album, mert benne van az egész élet.

Szász Emese, rovatvezető: Jazz/World és Tánc

Borbély Zsuzsa

Borbély Zsuzsa (Fotó/Forrás: Picasa)

Boldogok a heringek

A '70-es években egy filmes stáb utazott Tunéziába, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus, 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal – egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A Monty Python a vádak ellenére nem Krisztus életét parodizálta, hanem az I. századbeli mindennapokat. A Brian Élete a Pythonok szerint is a legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz. A karácsonyi hajtásban és az azt követő rokonozás közben jól jöhet némi muníció, hisz mindennek létezik egy másik olvasata, néha pedig nem is ugyanarról a történetről beszélünk. Addig is ne feledjük: „Boldogok a sajtkészítők!”, de természetesen ez valamennyi tejipari termék gyártójára értendő!

Borbély Zsuzsa, rovatvezető: Vizuál, Plusz

Ur Máté

Ur Máté (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás)

Kórust karácsonyra

A Marczibányi téri Kodály iskola tanárai és növendékei több évtizedes hagyományokat követve adnak minden évben karácsonyi koncertet a Mátyás-templomban. Az iskola 1975-től viseli Kodály nevét, valódi világszenzáció. Olyan vendégek fordultak meg itt, mint Yehudi Menuhin, Pablo Casals, Sosztakovics vagy Britten. Az itt végzett, muzsikus pályára lépett diákok között van Fischer Iván, Mohay Miklós, Mártha István, Spányi Miklós, Vajda János és Eckhardt Gábor is. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy magam is az iskola egykori tanulója lehettem, és azóta is minden évben, barátaimmal és egykori iskolatársaimmal meghallgatjuk a hagyományos karácsonyi koncertet – idén december 14-én, 19:30-as kezdéssel –, amely kedves, bensőséges hangulatával igazi ünnepé tudja varázsolni a decembert.

Ur Máté, rovatvezető: Klasszikus, Zenés színház

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Plusz Film

Martin Scorsese újabb dokumentumfilmet rendez Bob Dylanről

Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező dokumentumfilmet készít Bob Dylan legendás énekes, dalszerző, költő 1975-ös turnéjáról.
Plusz kult50

Ismerd meg a Kult50 védnökeit!

Új kategóriákkal és kategóriánként egy-egy szakmai védnökökkel jelentkezik idén a Kult50 harmadik szezonja.
Plusz hír

102 férfira 14 nő jut a hazai kultúra legtekintélyesebb alakjai között

Az MTA összeállította a kortárs magyar kultúra toplistáját. Nádas Péter, Alföldi Róbert és Fischer Iván az élen.