Plusz

Szerintünk a Karácsony

2016.12.03. 17:55
Ajánlom
A Fidelio szerkesztősége ezzel a nagyon szubjektív ajánlóval kíván boldog karácsonyt minden kedves olvasójának.
Molnár Barbara

Molnár Barbara (Fotó/Forrás: Király András)

A legrecsegősebb Silent Night

A Csendes éjt feltehetően a fél ország ugyanarról a lemezről – Qualiton: Csendes éj, 1976 – hallgatta a '80-as évek elején, mint mi. Mivel a Mennyből az angyal hallgatása egy szóvicc miatt rendszeresen röhögésbe fulladt, a Csendes éj lett gyerekkorom karácsonyainak fő dala. A lemez elveszett, és én évekig hallgattam a különböző Csendes éj-, Silent Night-, Noche de Paz-feldolgozásokat, amelyek többségében közhelyesek és sziruposak voltak, de hát egy évben csak egyszer van karácsony: hadd csöpögjön. Tom Waits nekem alap, a mezőgazdasági lexikont is felolvashatná, miközben egy radiátor csöpög mellette, azt is megvenném. Aztán a 2005-ös Daydreamer Man lemezére felénekelte a Silent Nightot, ami olyan, mint a Grincs meséje: egyszerre fricska és egyszerre maga az igazi karácsony.

Molnár Barbara, print média igazgató, főszerkesztő - Fidelio Magazin

Gurubi Ágnes

Gurubi Ágnes (Fotó/Forrás: Toepler)

Diafilm és az NDK turmixgép

Emlékszem, gyerekkoromban hétfőnként nem volt adás a tévében. Ilyenkor esténként a Rádiókabarét hallgattuk, közben anyukám vasalt, mi meg nővéremmel az NDK levehető ajtajú turmixgépen nevettünk. De azt sokkal jobban szerettem, amikor a gyerekszobában a ruhásszekrény ajtajára rákerült egy fehér lepedő, és kezdődött a diafilmezés. Karácsony közeledtével a top3 egyike volt nálam a Télapó és Ezüstmackó, persze csak A sünik és a csúnya kislány után. Marék Veronika meséjében Marci egy ezüstmackót kap ajándékba, testvére, Jutka viszont egy kiskutyát: a testvérek csúnyán összevesznek, mert Jutkának is a mackó kell. Marci felkerekedik, hogy elmenjen a Télapóhoz, és a húgának is kérjen egy ezüstmackót. A gyerekszobám, a vasalás, a Rádiókabaré már messze a régmúlt homályába vész, azóta nekem is született két lányom, és bár ők nem az ezüstmackón veszekednek, minden év decemberében elővesszük az ezeréves diavetítőt és levetítjük a Télapó és Ezüstmackót.

Gurubi Ágnes, vezető szerkesztő  - Fidelio Magazin

Várhegyi András

Várhegyi András (Fotó/Forrás: Horváth Richárd)

Forró csokoládé a koncert előtt

Az adventi időszakban az egyik legkiválóbb, hogy ilyenkor kicsit minden lelassul, nem rohanunk annyira, mint év közben, jut idő egymásra figyelni és átadni magunkat az ünnepi várakozás izgalmának. Talán még jobban tud esni az évnek ebben a szakaszában ellátogatni egy-egy hangversenyre, mint például a Budapesti Fesztiválzenekar december 26. és 28. között meghirdetett koncertjeire a Zeneakadémiára, amelyen Takács-Nagy Gábor egy évszázad zenei terméséből válogat. Az előadás előtt érdemes betérni a mindössze pár sarokra, a Hegedű u. 6. szám alatt található Noir csokoládébárba egy bögre ízesített forró csokira, ha pedig partner nélkül szeretnénk tölteni az estét, vigyük magunkkal Vámos Miklós nemrégiben megjelent Hattyúk dala című regényét, amely ugyancsak tartalmas perceket ígér.

Várhegyi András
főszerkesztő -  Fidelio.hu

Szász Emese

Szász Emese (Fotó/Forrás: Czékus Mihály)

Benne van az egész élet”

You want it darker – karácsonyra, amikor a fény születését ünnepeljük, talán szentségtörésként hat ilyen címmel lemezt ajánlani. Az élők sorából november 10-én távozott Leonard Cohen utolsó albuma azonban annak ellenére az utóbbi idők egyik legszakrálisabb zenei alkotása, hogy könnyűzene. Cohen szerette elvarrni a szálakat, szépen befejezni a dolgokat – erre a zen buddhizmus is megtanította, amit magas szinten gyakorolt. Ezen a lemezen a teljességre törekvés pedig célba ért: „Készen állok, uram” – énekli a címadó dalban, és szinte látjuk, ahogy öltönyében, a tőle megszokott laza eleganciával várja a halált. És ha van az elmúlásban valami felemelő, fényt hozó, akkor az ezen a lemezen meg is szólal. Jó szívvel ajánlható bárkinek karácsonyi ajándék gyanánt is ez az album, mert benne van az egész élet.

Szász Emese, rovatvezető: Jazz/World és Tánc

Borbély Zsuzsa

Borbély Zsuzsa (Fotó/Forrás: Picasa)

Boldogok a heringek

A '70-es években egy filmes stáb utazott Tunéziába, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus, 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal – egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A Monty Python a vádak ellenére nem Krisztus életét parodizálta, hanem az I. századbeli mindennapokat. A Brian Élete a Pythonok szerint is a legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz. A karácsonyi hajtásban és az azt követő rokonozás közben jól jöhet némi muníció, hisz mindennek létezik egy másik olvasata, néha pedig nem is ugyanarról a történetről beszélünk. Addig is ne feledjük: „Boldogok a sajtkészítők!”, de természetesen ez valamennyi tejipari termék gyártójára értendő!

Borbély Zsuzsa, rovatvezető: Vizuál, Plusz

Ur Máté

Ur Máté (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás)

Kórust karácsonyra

A Marczibányi téri Kodály iskola tanárai és növendékei több évtizedes hagyományokat követve adnak minden évben karácsonyi koncertet a Mátyás-templomban. Az iskola 1975-től viseli Kodály nevét, valódi világszenzáció. Olyan vendégek fordultak meg itt, mint Yehudi Menuhin, Pablo Casals, Sosztakovics vagy Britten. Az itt végzett, muzsikus pályára lépett diákok között van Fischer Iván, Mohay Miklós, Mártha István, Spányi Miklós, Vajda János és Eckhardt Gábor is. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy magam is az iskola egykori tanulója lehettem, és azóta is minden évben, barátaimmal és egykori iskolatársaimmal meghallgatjuk a hagyományos karácsonyi koncertet – idén december 14-én, 19:30-as kezdéssel –, amely kedves, bensőséges hangulatával igazi ünnepé tudja varázsolni a decembert.

Ur Máté, rovatvezető: Klasszikus, Zenés színház

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Kultúra, három pilléren – beszélgetés Czigány Balázzsal

Képzőművészet, oktatás, zene: ebben a három pilléres kulturális jelenlétben gondolkodik az Esterházy Magánalapítvány. Eddigi magyarországi tevékenységükről, közeli és távlati terveikről, valamint a Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül október 7-én bemutatott EP33 Haydn – Performansz hegedűre, csellóra és koponyára című produkciójukról beszélt Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány igazgatóhelyettese.
Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!