Plusz

Szexturizmus ókori formában

2016.10.30. 08:08
Ajánlom
A szépség és a szerelem szimbólumaként emlékezünk Aphroditére, temploma szüzeinek viszont nem volt választása ezekben a dolgokban: kötelező volt felkínálniuk magukat azoknak, akik az istennőnek áldozva fizettek ezért.

A nyugat-ciprusi Páfosz (Paphos) 2017-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, de már régóta az Unesco világörökségi védelme alatt áll. 1966-ban, szántás közben fedezte fel egy farmer a város alatt fekvő ókori romokat. Villák, színházak, erődök és sírok nyomait találták az archeológusok a helyszínen - valószínűleg egy 4. században bekövetkezett földrengés döntötte romba a gazdag kultúrával rendelkező helyet.

A város romjait helyreállították, és archeológiai park nyílt a helyén nemcsak az érintetlenül megmaradt mozaikpadlókat nézhetik meg a látogatók, de Aphrodité templomának maradványait is. Ehhez kapcsolódva írt a BBC az istennő kultuszának kevésbé ismert oldaláról.

GettyImages-76063375

GettyImages-76063375 (Fotó/Forrás: China Photos / Getty Images Hungary)

A Krisztus előtti korokban zarándokok tömegei járultak Aphrodité emlékhelyére, hogy tisztelegjenek nevének - és szexeljenek a neki szolgáló templomi szüzekkel.

A szolgálólányoknak még csak választásuk sem volt, kötelező volt teljesíteni az idegenek vágyait.

A különös rituáléra Hérodotosz is megemlékezett:

A legocsmányabb babilóni szokás, hogy arra kényszerítik a nőket, hogy üldögéljenek Aphrodité templomában és idegenekkel közösüljenek, legalább egyszer az életükben.

Ez minden nő felé elvárás volt, az ott szolgáló lányok nem utasíthatták el az idegenek közeledését. Amint egy férfi pénzt vetett az ölükbe, oda kellett adniuk magukat neki - persze a templomon kívül. A kevésbé szép nőknek néha éveket kellett várni, míg őket is megkívánta valaki.

James Frazer összehasonlító vallástudományi könyvében (The Golden Bough) szintén megemlékszik a szokásról. "Cyprusban úgy tűnik, szokás szerinti elvárás volt hogy házasság előtt minden nő prostituáltként szolgáljon az istennő szentségének és odaadja magát egy idegennek" - írja, hozzátéve, hasonló volt a gyakorlat Babilónban, Byblos-ban, Baalbekben, valamint Örményországban és Törökországban is. A szokást Cipruson Constantin római császár tiltotta be 400-ban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!