Plusz

Szexturizmus ókori formában

2016.10.30. 08:08
Ajánlom
A szépség és a szerelem szimbólumaként emlékezünk Aphroditére, temploma szüzeinek viszont nem volt választása ezekben a dolgokban: kötelező volt felkínálniuk magukat azoknak, akik az istennőnek áldozva fizettek ezért.

A nyugat-ciprusi Páfosz (Paphos) 2017-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, de már régóta az Unesco világörökségi védelme alatt áll. 1966-ban, szántás közben fedezte fel egy farmer a város alatt fekvő ókori romokat. Villák, színházak, erődök és sírok nyomait találták az archeológusok a helyszínen - valószínűleg egy 4. században bekövetkezett földrengés döntötte romba a gazdag kultúrával rendelkező helyet.

A város romjait helyreállították, és archeológiai park nyílt a helyén nemcsak az érintetlenül megmaradt mozaikpadlókat nézhetik meg a látogatók, de Aphrodité templomának maradványait is. Ehhez kapcsolódva írt a BBC az istennő kultuszának kevésbé ismert oldaláról.

GettyImages-76063375

GettyImages-76063375 (Fotó/Forrás: China Photos / Getty Images Hungary)

A Krisztus előtti korokban zarándokok tömegei járultak Aphrodité emlékhelyére, hogy tisztelegjenek nevének - és szexeljenek a neki szolgáló templomi szüzekkel.

A szolgálólányoknak még csak választásuk sem volt, kötelező volt teljesíteni az idegenek vágyait.

A különös rituáléra Hérodotosz is megemlékezett:

A legocsmányabb babilóni szokás, hogy arra kényszerítik a nőket, hogy üldögéljenek Aphrodité templomában és idegenekkel közösüljenek, legalább egyszer az életükben.

Ez minden nő felé elvárás volt, az ott szolgáló lányok nem utasíthatták el az idegenek közeledését. Amint egy férfi pénzt vetett az ölükbe, oda kellett adniuk magukat neki - persze a templomon kívül. A kevésbé szép nőknek néha éveket kellett várni, míg őket is megkívánta valaki.

James Frazer összehasonlító vallástudományi könyvében (The Golden Bough) szintén megemlékszik a szokásról. "Cyprusban úgy tűnik, szokás szerinti elvárás volt hogy házasság előtt minden nő prostituáltként szolgáljon az istennő szentségének és odaadja magát egy idegennek" - írja, hozzátéve, hasonló volt a gyakorlat Babilónban, Byblos-ban, Baalbekben, valamint Örményországban és Törökországban is. A szokást Cipruson Constantin római császár tiltotta be 400-ban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
Vizuál

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.
Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Könyv

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Vizuál

KÉP-regény: Favella, fakanál, fatányér…

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Rocinha favellában megélt tapasztalatairól mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.
Plusz ajánló

Családi kikapcsolódás a szabad ég alatt

Jenő az élet apró örömeinek ünnepére invitál. Szeláví! néven új kisfesztivál indul Pilisborosjenő határában június 18-20. között a slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében.
Plusz hír

Berkesi Gábor, Grecsó Krisztián és Kalmár Magda a XIII. kerület új díszpolgárai

Június elsején ünnepli születésnapját a XIII. kerület, miután ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, melyet idén az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendeztek meg. Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, Grecsó Krisztiánnak és Kalmár Magdának. Mind a hárman kötődnek a XIII. kerülethez és munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, valamint erősítették annak hírnevét.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Mi vagyunk a visszfény. Vagy a visszfény visszfényei.

Júniusi írásában Fáy Miklós kritikus könyvet, kiállítást, albumot és koncertet is ajánl.
Plusz magazin

Lelki sebtapasz pandémia idejére – kulturális immunerősítő a Fidelio ajánlásával

A koronavírus-járvány még mindig tart, de a kulturális újranyitásban végre megcsillant némi fény az alagút végén. Ennek örömére elismert művészeket kértünk fel, hogy ajánljanak a Fidelio olvasóinak egy olyan művészeti alkotást, amely gyógyírt jelenthet a pandémiában megfáradt léleknek, és mindenkor erőt adhat.