Plusz

Sziget, túl a zenén – ezek a programok várnak idén a koncertek mellett

2024.06.27. 14:10
Ajánlom
A zenei műfajok sokszínűsége mellett a fesztivál hat napja alatt a tánc, a színház, a cirkusz és további művészeti ágak képviselői érkeznek Budapestre a világ számos országából.

A Sziget idén is izgalmas kulturális csemegéket, befutott sztárokat és itthon talán kevésbé ismert, feltörekvő tehetségeket vonultat fel augusztus 7. és 12. között, többtucat helyszínen. A zenei színpadok fellépőiről már sok szó esett, ám a rendszeres látogatók tudják, hogy a nem zenei programok is kimeríthetetlen változatossággal és nagyszerű produkciókkal várnak mindenkit két koncert között.

Nagy Utcaszínház

Idén újra visszatér a Nagy Utcaszínház, méghozzá egy elbűvölő darus produkcióval, amit a francia Cie Gratte Ciel társulat hoz el. A ROUGE! légi akrobatái mutatják be tehetségüket ebben a multidiszciplináris showban, miközben a folyamatosan változó színpadkép a technikai stáb ügyességét is próbára teszi. A piros szín a műsor fő eleme. A tűz és vér színe, energiával, veszéllyel és elszántsággal párosíthatjuk, de ez a szenvedély, a vágy és a szerelem színe is.

A ROUGE! az élet ünneplésére hívja a fesztiválozókat.

Akrobaták és táncosok a színpadon és a magasban egyaránt egy látványos produkció keretein belül bravúroznak. Lengőoszlop-, kötél- és trapézartisták mutatványai ejtik ámulatba a közönséget a piros kavalkád közepette minden nap 23:00 órától a Theatre-and-Dance Corner melletti területen.

Cirque du Sziget

A Cirque du Sziget idén is a világ minden tájáról érkező, változatos produkciókkal nyűgözi le a látogatókat, melyeket három helyszínen, a cirkuszi nagysátorban, a külső színpadon, illetve a kinti füves területen, egymást követő váltásban tekinthetnek meg az érdeklődők minden nap 14:00 órától. Ahogy azt a visszatérő látogatók már megszokhatták, a nagysátor programja egy közös előadással kezdődik, ahol a Sziget és a Cirkusziskolák Nemzetközi Szövetségének együttműködésében magyar és külföldi cirkusziskolák növendékei mutatják be tehetségüket.

ml_230814_209-122151.jpg

Tűzperformansz a Szigeten (Fotó/Forrás: Sziget Official)

Idén a Baross Imre Artistaképző a Diótörő diadala című előadása mellett a kijevi cirkusziskola Lyalka című produkciója jön a Szigetre. A délután öt órakor kezdődő, Galapiat Cirque és Lucho Smit francia-holland kollaborációjában rendezett, humorral fűszerezett előadás a tradicionális és a kortárs cirkuszi elemek ötvözésével feszegeti a határokat. Este nyolckor a cseh Cirk La Putyka lép színpadra Runner című műsorával, telis-tele lenyűgöző akrobatikával, tánccal és eredeti élőzenével, ami az idő koncepcióját vizsgálja egy rohanó világban. Éjfél előtt fél órával az etióp Circus Abyssinia második alkotása, a Tulu érkezik a cirkuszi sátorba, egy ikon igazi történetét ünnepelve. A zenei aláfestést élőzene szolgáltatja, miközben

a nézők megismerhetik az első olimpiai aranyat nyert afrikai nő történetét.

A kültéri terület kiemelkedő performansza a délután három órakor kezdődő Stories in the city! a kanadai Les Dudes társulattól, ami egy cirkusszal, zenével és humorral teli műsor. Érdemes megnézni a FORCE nevű koreai társulat Suzik című produkcióját minden nap 18:00 órai kezdettel, a darab a versenyszellem mögött meghúzódó együttműködés harmóniáját mutatja be. A francia Julot Cousins egy 11 méteres imbolygó oszlopon fogja előadni Hula Hoopla!!! című műsorát hullahopp karikák segítségével. A Compagnie Allégorie triója, két akrobata és egy énekes, Franciaországból jön bemutatni a LOOking fOr performanszát, ahol dallamokkal és játékokkal hívnak egy utazásra. A spanyol Planeta Trampolí Back2Classics trambulin showja a klasszikus cirkuszt és az urban stílust keveri egy zenés-táncos produkcióban tele humorral. A kültéri programot ezúttal is tűzshow zárja, egy igazi pirotechnikai kavalkád, amit minden nap 22:45-kor tekinthetnek meg a látogatók a francia The SuperShow előadásában.

ArtGarden

A Sziget megújult művészeti helyszíne, az ArtGarden egy különös, barátságos és mesés kert, ahova a különböző művészeti ágak, a Medence Csoport által kurált jeles képviselői invitálják a fesztiválozókat minden nap 11:00 és 20:00 óra között.

A Neolux csoport lampionjainak köszönhetően este is hangulatos helyszínen idén új és már ismerős közreműködőkre is számíthatnak a látogatók, így mindenki megtalálhatja azt, amire igazán vágyik. Visszatér a nagysikerű Re+concept kreatív újrahasznosító műhely, ahol a szigetlakók használt reklámanyagokból készíthetnek maguknak egyedi táskát. Az akusztikus élmények szerelmeseit saját, személyre szabott hangszer készítésére invitálja a Kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény csapata, a Grooverider óriás mókus-hangkereke, valamint a Hangzóliget – Terebessy Tóbiás szerethető kézi hajtású, interaktív akusztikus installációja.

majorkata_sziget23_0814-45-121956.jpg

Látogató a Szigeten (Fotó/Forrás: Sziget Official)

A Bartók-negyed szereplőivel együttműködésben csaknem tíz különféle program valósul meg, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a városrészre jellemző kreatív energiákkal. Többek közt kollektív origamiépítésre, növényvilág inspirálta fejdíszek készítésre, textilnyomásra, közös álomváros-tervezésre, képeslap-színezőkre, társasjátékozásra is lesz lehetőség, a KÉK közösségi kertjében pedig egy folyamatosan épülő installációban a fesztiválozók maguk is ültethetnek növényeket.

A Sziget 30 Contemporary Art a fesztivál művészeti helyszíneit bemutató retrospektív dokumentációs fotókiállítás, ami az elmúlt harminc év legjobb szigetes art-projektjeinek világát és a legemlékezetesebb pillanatokat összegzi.

Az ArtGarden számára készül a Varázserdő, az idei Esterházy Art Award nyertes Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin, valamint a Gross Arnold Galéria által Gross Arnold (1929-2015), a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, a rézkarc műfajának egyik legizgalmasabb újragondolójának közös kortárs képzőművészeti installációja. A mesés, kalandos világot idéző alkotásban a résztvevők az aktuális jelenből kiszakadva egyszerre lehetnek a múlt és a jövő dimenzióiban.

Emberarcú virágok, varázslatos gombák, fura madarak és chill-üldögélők várják a látogatókat.

Theatre-and-Dance Corner

Idén is délelőttől egészen estig, két szabadtéri színpadon és sok-sok egyéb, a színházi területen megvalósuló programmal várja a Theatre-and-Dance Corner kortárstánc és színház iránt érdeklődő látogatókat, és mindazokat, akik kötetlen formában ismerkednének a műfajjal.

Interaktív előadásokban ezúttal sem lesz hiány. A helyszín programja minden reggel közös tánccal indul, melybe bárki bármilyen tánctudással becsatlakozhat. Visszatér a Sleeping Beauty Dream Experiment című, alvó installációja, ahol egy vezetett álomtúrán vehetnek részt a látogatók. Tell Daddy című projektjében az Egyesült Királyságból érkező Bush Hartshorn különleges lehetőséget kínál mindazoknak, akik elmondanák neki azt, amit saját édesapjukkal sosem tudtak megosztani – a félórás „fogadóóra” érzékeny teret kínál a soha ki nem mondott szavak megosztására és meghallgatására. Fiatal táncosok mutatkoznak be minden délután öt órától Cserepes Gyula Táncra fel! című programjában, ahol a rövid koreográfiákat a nézőkkel közös tánc követi. Este tíz órától pedig az adott nap fellépői hívják közös jamre a látogatókat, akiknek egy valódi táncos közösségi élményben lehet részük.

sziget_day2_18-145232.jpg

A Compagnie Dyptik Mirage (un jour de fête) című előadása a 2023-as Szigeten (Fotó/Forrás: Sziget Official)

A magyar fellépők sorát erősíti Tózsa Mikolt fiatal színházi alkotó is, It’s a Match – or will be – maybe című performansza egy kísérlet: a nézők részvételével keresi az utat a magány, az intimitás és a kapcsolatfüggőség ambivalens összefüggései között. A hazai fellépők mellett kilenc különböző ország produkciói is bemutatkoznak. A dán Himherandit Productions Mass Effect című előadásában a táncosok fizikai határaikat feszegetik, érintve a kimerülés, a motiváció és a csoportdinamika kérdéseit – az előadás utolsó részében pedig magyar táncosokkal kiegészülve érik el energiájuk legfelső szintjeit.

Idén két izraeli társulat is színesíti a fesztivál programját. Galit Liss izraeli koreográfus Blue Zone című darabjában idős, 67-82 év közti hölgyek előadásában mutatja be az érett test fizikai képességeit és jellemzőit. Roni Chadash izraeli táncos-koreográfus Chapters of Joy című koreográfiájával tér vissza a Szigetre, mely a táncról, a táncosokról, a zenéről és a szenvedélyről szól, ötvözve a klasszikus és modern elemeket.

Àngel Duran spanyol táncos-koreográfus számára sem ismeretlen a fesztivál, Cowards elnevezésű darabja napjaink férfiképét, a férfiak jelenlegi helyzetét, feladatát és viselkedését veszi górcső alá. Az Intro című előadás a francia Mellina Boubetra bemutatkozó darabja, melyben három táncos kutatja a testi állapotok és az érzések kifejezésének kapcsolatát.

Nathan Felix-Rivot szintén Franciaországból érkezik, BEWARE című szólójában a felületesség és az érzékiség összefüggéseire fókuszál, míg Alexander Vantournhout belga alkotó egy különleges, Screws című installáción vezeti végig a fesztiválozókat, ahol mikro-előadásokat láthatnak, melyek a testek és az általuk mozgatott tárgyak kapcsolatát vizsgálja. Az Egyesült Királyságból látogat a Szigetre a Company Chamaeleon. Umbra, a darab címe latinul árnyékot jelent, a koreográfia az emberekben lévő fény és sötétség állandó váltakozását mutatja be. Azt vizsgálja,

hogyan viselkedünk, mit rejtünk el és mit árulunk el magukból attól függően, hogy kivel találkozunk éppen.

Kubából érkezik Susana Pous koreográfus és társulata, a Mi Compañía, akik előadásuk, az Infinito részleteit mutatják be. A darab egy belső utazás, mely az ősök tudását elegyítve a személyes élményekkel kutatja mindazt, amit az emberek tudnak a népükről és a kultúrájukról. Magyar és külföldi fellépőket felsorakoztatva, nemzetközi csapattal érkezik a SubLabPro társulata, a Ring című darabban a táncosok egy körben állva egyensúlyoznak a koreográfia előadása és a kísérletezés közti határvonalon, kutatva a választ a kérdésre, hogy vajon mi a jelentősége egy régi formációnak kortárs kontextusban.

Vándor Vurstli

A Karzat Színház utcaszínházi előadása, a Vándor Vurstli egy múltidéző házi vidámpark, a magyar vásári szórakoztatás és a városligeti vurstli hagyományainak őrzője, hosszú évek óta a Sziget egyik legnépszerűbb és legvidámabb programhelyszíne. A változatlan jókedvet és varázslatos hangulatot számos célbadobó játék, horgászatok, vadászatok, jövendőmondó, a Magyar Zsonglőr Egyesület eszközkölcsönzője és számos egyéb program garantálja minden nap 13:00 és 21:00 között.

A spanyol Tombs Creatius Xics del Xurrac elnevezésű játékparkja egyszerre tornáztatja meg az elmét és kínál nagyszerű szórakozási lehetőséget és

idén is visszatér a fesztiválozók nagy kedvence, Németország legkisebb óriáskereke.

A spanyol Osadia társulata egy fantasztikus hajshow keretein belül varázsol színpompás hajkoronát minden nap több tucat látogatónak, az olasz-ausztrál Di Filippo Marionette pedig saját készítésű bábjaik segítségével előadott, versekkel és viccekkel tűzdelt darabjával bűvöli el a közönséget. A bábművészek táborát erősíti hazai színekben Nizsai Dániel is.

A látogatók különleges bepillantást nyerhetnek egy tajvani bűvész világába a Diary of a Magician előadásán. A titokzatos napló távoli tájak hegyein és tengerein repíti át a nézőket, miközben a több évszázados kínai költészet verseit modern mágikus mutatványok kísérik egy szó szerint varázslatos performansz során.

Nem érdemes kihagyni az argentin Tony Fratello előadását, aki különleges tehetséggel bír az egyensúlyozás, zsonglőrködés és humor területén egyaránt. A kortárs cirkuszi performansz humorral, színházi elemekkel és élőzenével keveredik egy igazán emlékezetes előadásban, ami megnevettet kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az Egyesült Királyságból érkezik Drew Colby kézi árnyjátékával. Az árnyékképek létrehozásának és animálásának művésze csak a kezét használja műalkotása során, mely komédia, szépség és csoda forrása is egyben, az ő előadása zárja a helyszín programját a fesztivál minden napján.

Sétaló Utcaszínházak

A Sétáló Utcaszínházak mozgó előadások, amelyek közösségi térré formálják az utcát. Idén kilenc produkció vonja be, üdíti fel, nevetteti meg vagy készteti gondolkodásra a szigetlakókat, akik sosem tudhatják, hogy melyik sarkon bukkan fel egy-egy ismeretlen lény, vagy milyen vonuló produkció sodrában találják magukat.

LB_20230813_Sziget03_0053-121024.jpg

Sétaló Utcaszínház a Szigeten (Fotó/Forrás: Sziget Official)

Visszatér a holland Close Act társulata, akik ezúttal ötméteres, világító madárszerű lényekkel veszik uralmuk alá a fesztivál főbb útjait Birdmen című produkciójukkal. A spanyol Sarruga két előadást is hoz a Szigetre, a Hannavas óriás zsiráfokkal és elefántokkal délután, a Kremah hatalmas, füstölgő sárkányokkal pedig este szelfizhetnek a látogatók. Érkezik a német Dundu csapata is három különböző méretű világító bábuval, akik különböző időpontokban és a legváratlanabb helyeken bukkannak fel, hogy szórakoztassák a fesztiválozókat. A katalán Brincadeira dobosai sodró lendületű produkciói garantáltan felpezsdítik a napot. Vertical című előadásukkal fekete szettben délután, legújabb show-jukkal, ami a Merograde címet kapta, pedig este, világító jelmezben táncoltatják meg az érdeklődőket.

Az Egyesült Királyságból érkező Working Boys Club bárpultja egész másképpen funkcionál, mint ahogy azt megszokhatták a látogatók. Érdekes hangok, lüktető elektronika lelőhelye ez, az alkotók, akik létrehozzák a zenét pedig maguk a résztvevők.  Apró bábjaival az olasz Puppet Street Band a füstös ír kocsmák hangulatát varázsolja a Szigetre, bábjátékuk és zenei tehetségük mosolyt csal minden arra járó arcára. Lenyűgöző és egyben különleges, ahogyan a spanyol LaDinamo csapata koncertet ad tricikliről vagy épp egy nyolckerekűről, melyen a nézők úgy érezhetik magukat, mintha egy rockkoncerten lennének. Vad szólók, lendület és precizitás jellemzi a zenéjüket.

Hogy néz ki egy big band, amikor a zenészek mellettünk sétálnak, és a 60-as, 70-es évek mellett a legújabb slágerek átiratait is csak egy karnyújtásnyira tőlünk játsszák?

A hazai színekben fellépő Brass On The Road bizony tudja, hogyan kell megszólaltatni a szigetlakók szívéhez vezető hangokat. Napközben a szintén magyar Óriásbuborék Show csapatával is összefuthatnak a látogatók, akik szappanbuborékaikkal igyekeznek lenyűgözni a fesztiválozókat. És ha valaki kedvet kap, hogy megtanulja a buborékkészítés fortélyait, csatlakozhat is a fellépőkhöz. 

Élőszobor kiállítás – Rövid zenetörténet

A mozdulatlanság művészei idén ismét új formában mutatják meg magukat a Szigeten. Az idei élő kiállítás vezérfonala a zenetörténet, így a produkciók egy-egy meghatározó személyiséget, vagy zenefejlődési momentumot formálnak meg. 

sziget_day2_25-151258.jpg

Élőszobor a Szigeten (Fotó/Forrás: Sziget Official)

Tizenkét performansz lesz látható naponta 16:30-18:00 és 18:30-20:00 óra között a Cirque du Sziget felé vezető úton. Ahogy az eddigi években is, a művészek nemzetközileg is igen változatos képet mutatnak. A művészi koncepció és megvalósítás során partner a szakma méltán elismert csapata, a portugál Staticman Living Statues Masters, és vezetőjük, Antonio Santos, aki kilenc éven keresztül tartotta a mozdulatlanság Guinness világrekordját és mellette öt másik világrekordot is felállított az élőszobor művészeti területén.

Szecessziós Detox az Iparművészeti Múzeummal

A magyarországi múzeumok közül egyedüliként, önálló programhelyszínen várja az Iparművészeti Múzeum a Sziget vendégeit 2024-ben is. A Szecessziós Detox minden nap 13:00 és 20:00 óra között fogadja azokat, akik az éjszakai pörgést szeretnék nyugodt körülmények között kipihenni, kreatív módon, századfordulós alakok és történetek között feltöltődve készülni a következő estére.

sziget_thu_SZIGET_1_nap_MONUS-81-121025.jpg

Hangulatkép a Szigetről (Fotó/Forrás: Sziget Official)

Mindig népszerű a múzeumpedagógiai csapat workshopja, ahol a Dresszkód kiállítások vászontáskáira varázsolnak szecessziós és art deco motívumokat. Az ITALművészeti múzeum című minikiállításon évszázadok szomjas története elevenedik meg: a poharak, a korsók, a kancsók, a kelyhek, a likőrös szettek különleges világában mindenki felfedezheti kedvencét a gyűjtemény szabadtéri tablótárlatán.

A szecessziós műtárgyakat bemutató napozószékekből nappali pihenő áll össze, ahol frissítőkendővel és friss gyümölccsel várják a betérőket, ezen a helyszínen rendel délutánonként Miss Wendy Wellcare szanatóriuma is, aki századfordulós praktikákkal segít eltüntetni a fesztiválos lét testi-lelki nyomait. Szintén a Mare Temporis társulata eleveníti fel a békebeli mutatványosok világát: kecses akrobata hölgyekkel, győzhetetlen erősemberrel és a szecesszió legravaszabb bűvészével hoznak nosztalgikus szórakozást a Sziget múzeumi helyszínén délutánonként. A múzeum legújabb kiállítása, a május 11-től látogatható Dresszkód: art deco az irányzat jellegzetes stílusjegyeivel természetesen a Szigeten is megjelenik: jöhet a térdvillantás, a trikókombiné és a bubifrizura!

Magic Mirror

A Magic Mirror már több, mint két évtizede ünnepli a szeretetet, az örömöt és egymás elfogadását. A Norvégiában élő thai táncművész és koreográfus, Phitthaya Phaefuang Realness című előadása egyszerre táplálkozik a buddhizmus tanításiból, a ballroom kultúrából, az európai és a távol-keleti tánchagyományokból és a thai történelemből. A punk-trash zenei és előadóművészeti finn trió, a Muovipussi Noise Juice című performansz-koncertjén a jazz és punk kultúra egészül ki pop, elektronika és alternatív rock elemekkel, humorral fűszerezve. Hasonlóan varázslatos világba tereli a fesztiválozókat a holland Lady Joker triója, akik zene, látvány és performansz-művészet között egyensúlyozva teremtenek csodálatos mesevilágot.

MM_2nap-88-122151.jpg

A Magic Mirror 2023-as fellépői (Fotó/Forrás: Sziget Official)

Különleges univerzumba repíti a nézőket Yotam Peled izraeli származású berlini táncművész is, Migrena 2x2 című előadása, amely kortárs eszközökkel jeleníti meg Jónás történetét, és a tudattalan mélységeiből emeli a felszínre az identitást meghatározó traumákat. A Trojka Színházi Társulás Szx_Mch című – Gryllus Dorka rendezésében ezúttal angolul színpadra vitt –, rendkívül aktuális előadása Lakatos Márk főszereplésével egyszerre szól heterókról és melegekről, transzokról és biszexuálisokról, a társadalom peremére szorított és privilégiumok tömkelegével megáldott honfitársainkról, és leginkább arról, hogyan élhetjük meg szerelmeinket a 21. századi Magyarországon.

A Sziget Comedy Egyesült Királyságból érkező műsorvezetője és házigazdája, Dave Thompson idén is egy csillagokkal teli felhozatallal várja a humor szerelmeseit. Dave, aki egyedi humorával és a 'Teletubbies' Tinky Winkyjeként szerzett hírnevet, évek óta dolgozik együtt Péchy Kálmán producerrel a helyszín programjának összeállításában. A fesztivál ideje alatt minden nap két komikus lép színpadra.

Amint leszáll az este, látványos showműsorok ünneplik azt, hogy a Magic Mirror mindenkié.

Idén nem más, mint Bernie Dieter „weimari punkkirálynő” Klub Cabarett című, lehengerlő rendezése lesz a fő műsorszám. Az 1930-as berlini kabaré műfajából inspirálódó művész előadása megjárta nem csak a londoni West Endet, de Ausztráliát és Szingapúrt is, hogy ezúttal az énekes műsorszámokat többek között légi akrobatikával és tűznyeléssel, valamint fantasztikus jelmezekkel ötvöző színpadi csodát most a Sziget közönségével is megoszthassa minden este 23:00 órakor.

Részletes program a Sziget weboldalán található.

Fejléckép: Akrobata a Cirque du Sziget külső színpadánál (fotó/forrás: Sziget Official)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Klasszikus

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Vizuál

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 
Plusz hír

Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjban részesül

A rangos, pénzjutalommal is járó izraeli elismerést néhány hónap múlva vehetik át az idei díjazottak. Kurtág Györgyöt zeneművészeti, Roska Botondot pedig orvostudományi kategóriában tüntetik ki. A Wolf-díjasok több mint egyharmada a későbbiek során elnyerte a Nobel-díjat is.
Plusz hír

A debreceni BMW gyár mellett épülhet fel a Közlekedési Múzeum

A város központjától mintegy tíz kilométerre, egy szántóföldön húzhatják fel azt az épületkomplexumot, amely otthont adna a Közlekedési Múzeumnak is. A Népszava információi szerint az erről szóló pályázatot augusztus elején hirdetheti meg a minisztérium.