Plusz

Szinesztézia, a legális hallucinogén

2016.11.27. 10:58
Ajánlom
A szinesztézia kicsit olyan, mintha az ember egész életében hallucinálna. Rendkívül érdekes jelenség, sok művészről bebizonyosodott, hogy ezzel az agyi állapottal élték életüket. A mentalfloss.com összegyűjtött párat közülük.

A szinesztézia az agynak egy olyan „állapota”, amikor látszólag össze nem illő érzeteket különböző módokon párosít. Ilyen lehet, ha valaki például egy színt látva egy betűre asszociál. Akik szinesztéziások, hallani tudják a színeket, érezni a hangokat, megízlelni az alakzatokat, attól függően, hogy milyenfajta szinesztéziával rendelkeznek. Ezekre az érzetekre még az is jellemző, hogy következetesek, vagyis ha valaki az 1-es számot narancs színűnek látja, akkor egész életén át ezzel a színnel párosítja.

A tudósok között nincs egyetértés, hogy mi okozza a szinesztéziát. Egyesek tanult válaszok sorozatának tulajdonítják, de abban szinte mindenki egyetért, hogy a jelenségnek neurológiai alapja van. Vannak magyarázatok, amelyek a különböző agyi területek szokatlan kapcsolódásairól szólnak, hasonlóan a kisbabák agyához; sokan úgy vélik, hogy minden kisbaba szinesztéziás kb négy hónapos koráig, amíg a szinaptikus metszés kialakul.

Szinaptikus metszés: A kisbabák agya már újszülött korban kb százmilliárd idegsejtet tartalmaz – ugyanannyit, mint a felnőtteké. Rengeteg inger éri őket, ennek hatására agyi idegsejtjeik újabb és újabb kapcsolatokat építenek ki egymással, több százbillió új idegi kapcsolatot létrehozva. Ha valamely inger ismétlődik, a kialakult kapcsolatrendszer megerősödik. Abban az áramkörben viszont, amely nem jön működésbe újra meg újra, elhalnak a kapcsolatok. (ng.hu)

A szinesztézia állapota a lakosság nagyjából négy százalékára jellemző, és köztük több a nő, mint a férfi. A tudomány mai állása szerint ez pedig genetikusan öröklődik. Többféle szinesztézia létezik, a leggyakoribb a graféma-szín, ekkor a számokhoz és a betűkhöz különböző színek kapcsolódnak; a hang-szín szinesztéziánál a hangokhoz kapcsolódnak színek vagy alakzatok. Talán nem meglepő, hogy a szinesztéziások nyolcszor nagyobb valószínűséggel végeznek valamilyen kreatív munkát, és a történelem során számos művészről bebizonyosodott, hogy szinesztéziás.

Vincent van Gogh

hang-szín szinesztézia

Sajnálatos módon ez inkább hátráltatta Van Gogh-ot; a festőművész 1885-ben zongoraórákat vett, amikor is a zongoratanára észrevette, hogy Van Gogh a hangjegyekről különböző színekre asszociál. A tanár ezt az őrültség jelének könyvelte el, és elbocsátotta a festőt.

Liszt Ferenc

hang-szín szinesztézia

Bizonyára rendkívül érdekes és szórakoztató lehetett zenésznek lenni Liszt zenekarában, ugyanis a híres zeneszerző szinesztéziájával segítette a zenekar tagjait a zene átélésében; „Ó, uraim, egy kissé kékebben, ha kérhetem!” vagy „Ez mély lila, tartsák ki! Ne olyan rózsaszínen!” Eleinte a zenekar azt gondolta, hogy Liszt csak viccelődik, később azonban rájöttek, hogy tényleg látja a hangok színét.

Arthur Rimbaud

hang-szín szinesztézia

Nem bizonyított tény, hogy Rimbaud valóban szinesztéziás volt, de A magánhangzók szonettje című verse ezt támasztja alá;

Arthur Rimbaud: A magánhangzók szonettje

Szurok Á! hó É:! rőt I! zöld U! kék O! - csak egyszer

Lehessek titkotok mind elbeszélni bátor!

Á! - szőrös öv, mely a setét legyek faráról

Csillog, ha némi vad bűzt belepnek lomha testtel!

Á! árnyak öble! É! hűs párák, tiszta sátor,

Halk hóvirág, királyi hermelín, jégtűs gleccser!

I! bíborok, kihányt vér, kacagógörcs a keccsel

Vonagló női ajkon, ha düh rándítja s mámor!

Ú! - az isteni tenger nyúgodt, gyürűző tánca,

Nyájjal hintett fenyér csöndje, tudósok ránca

A békés homlokon, mit alchimia tép föl, -

Ó!: - szörnyü harsonák, mik ítéletre zengnek,

És Csönd, melyben világok és angyalok kerengnek,

Oméga! - viola sugár az Ő szeméből!

(Tóth Árpád fordítása)

Vlamidir Nabokov

hang-szín szinesztézia

Nabokov családtagjai; édesanyja és fia és szinesztéziások voltak. Nabokov saját maga is leírta állapotát memoárjában, a Szólj, emlékezetben!

„Amióta az eszemet tudom, gyenge hallucinációim vannak. Néhányat hallok, néhányat látok, és egyik sem volt a javamra... A barna csoportban van a gazdag, gumiszerű, lágy „g” hang; a halványabb „j”; a „h” drapp cipőfűzője... az égett vörösesbarna „b”, ahogy a festők hívják; „m” az összehajtott rózsaszín rongy, és ma végre tökéletesen összepárosítottam a „v”-t a rózsakvarccal a Színek szótárában (Maerz and Paul's Dictionary of Color).

Nabokov megemlíti azt a pillanatot is, amikor ő és édesanyja tudomást szereztek megosztott szinesztéziájukról; „Felfedeztük, hogy az ő betűi közül egy párnak ugyanolyan színe van, mint a sajátjaimnak, és emellett optikailag hatottak rá a hangjegyek.”

Duke Ellington

hang – szín szinesztézia

Don George Duke Ellingtonról írott könyvében (Sweet Man: The Real Duke Ellington) leírta, miket mondott neki a zenész; „Meghallok egy hangot egy zenésztársamtól a zenekarban, és az egy szín lesz. Meghallom ugyanazt a hangot egy másik zenésztől, és az egy másik szín. Amikor egy kitartott zenei hangot hallok, pont ugyanazt a színt látom, amit te is, de én látom a textúrákat is. Ha Harry Carney játszik, a „D” sötétkék zsákvászon. Ha Johnny Hodges zenél, a „G” halványkék szaténná válik.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Így lehet ingyen Sziget bérleted: önkénteseket keres a fesztivál

Idén is várják azok jelentkezését, akik szeretnének egy világszínvonalú esemény kulisszái mögé látni.
Plusz hír

Az élet magja – IV. Béla koronázási szertartása Székesfehérváron

A hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító koronázási szertartássorozat: 2019-ben IV. Béla koronázását viszi színre Szikora János rendező, címszerepben Lábodi Ádám látható.
Plusz ajánló

Idén sem kell nagyítóval keresned a kultúrát a Szigeten!

Összeszedtük, melyek azok a helyszínek és programok, ahol művészeti élménnyel gazdagodhatsz, akár résztvevőként, akár befogadóként az idei Sziget Fesztiválon augusztus 7. és 13. között.
Plusz interjú

A paprikás liszt mindent visz

Nyár, Balaton, strand, strandkaja. Hagyjuk most az ilyen-olyan hamburgereket meg hotdogokat meg pallereket, álljunk meg egy igazi klasszikusnál: a sült halnál. Rántott vagy paprikás lisztes, friss vagy fagyasztott, olajban vagy zsírban? Kánya Zoltán, az északi part egyik ikonikus halsütője avat be minket a tradicionális balatoni halsütés fortélyaiba.
Plusz rubik ernő

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező.