Plusz

Szinesztézia, a legális hallucinogén

2016.11.27. 10:58
Ajánlom
A szinesztézia kicsit olyan, mintha az ember egész életében hallucinálna. Rendkívül érdekes jelenség, sok művészről bebizonyosodott, hogy ezzel az agyi állapottal élték életüket. A mentalfloss.com összegyűjtött párat közülük.

A szinesztézia az agynak egy olyan „állapota”, amikor látszólag össze nem illő érzeteket különböző módokon párosít. Ilyen lehet, ha valaki például egy színt látva egy betűre asszociál. Akik szinesztéziások, hallani tudják a színeket, érezni a hangokat, megízlelni az alakzatokat, attól függően, hogy milyenfajta szinesztéziával rendelkeznek. Ezekre az érzetekre még az is jellemző, hogy következetesek, vagyis ha valaki az 1-es számot narancs színűnek látja, akkor egész életén át ezzel a színnel párosítja.

A tudósok között nincs egyetértés, hogy mi okozza a szinesztéziát. Egyesek tanult válaszok sorozatának tulajdonítják, de abban szinte mindenki egyetért, hogy a jelenségnek neurológiai alapja van. Vannak magyarázatok, amelyek a különböző agyi területek szokatlan kapcsolódásairól szólnak, hasonlóan a kisbabák agyához; sokan úgy vélik, hogy minden kisbaba szinesztéziás kb négy hónapos koráig, amíg a szinaptikus metszés kialakul.

Szinaptikus metszés: A kisbabák agya már újszülött korban kb százmilliárd idegsejtet tartalmaz – ugyanannyit, mint a felnőtteké. Rengeteg inger éri őket, ennek hatására agyi idegsejtjeik újabb és újabb kapcsolatokat építenek ki egymással, több százbillió új idegi kapcsolatot létrehozva. Ha valamely inger ismétlődik, a kialakult kapcsolatrendszer megerősödik. Abban az áramkörben viszont, amely nem jön működésbe újra meg újra, elhalnak a kapcsolatok. (ng.hu)

A szinesztézia állapota a lakosság nagyjából négy százalékára jellemző, és köztük több a nő, mint a férfi. A tudomány mai állása szerint ez pedig genetikusan öröklődik. Többféle szinesztézia létezik, a leggyakoribb a graféma-szín, ekkor a számokhoz és a betűkhöz különböző színek kapcsolódnak; a hang-szín szinesztéziánál a hangokhoz kapcsolódnak színek vagy alakzatok. Talán nem meglepő, hogy a szinesztéziások nyolcszor nagyobb valószínűséggel végeznek valamilyen kreatív munkát, és a történelem során számos művészről bebizonyosodott, hogy szinesztéziás.

Vincent van Gogh

hang-szín szinesztézia

Sajnálatos módon ez inkább hátráltatta Van Gogh-ot; a festőművész 1885-ben zongoraórákat vett, amikor is a zongoratanára észrevette, hogy Van Gogh a hangjegyekről különböző színekre asszociál. A tanár ezt az őrültség jelének könyvelte el, és elbocsátotta a festőt.

Liszt Ferenc

hang-szín szinesztézia

Bizonyára rendkívül érdekes és szórakoztató lehetett zenésznek lenni Liszt zenekarában, ugyanis a híres zeneszerző szinesztéziájával segítette a zenekar tagjait a zene átélésében; „Ó, uraim, egy kissé kékebben, ha kérhetem!” vagy „Ez mély lila, tartsák ki! Ne olyan rózsaszínen!” Eleinte a zenekar azt gondolta, hogy Liszt csak viccelődik, később azonban rájöttek, hogy tényleg látja a hangok színét.

Arthur Rimbaud

hang-szín szinesztézia

Nem bizonyított tény, hogy Rimbaud valóban szinesztéziás volt, de A magánhangzók szonettje című verse ezt támasztja alá;

Arthur Rimbaud: A magánhangzók szonettje

Szurok Á! hó É:! rőt I! zöld U! kék O! - csak egyszer

Lehessek titkotok mind elbeszélni bátor!

Á! - szőrös öv, mely a setét legyek faráról

Csillog, ha némi vad bűzt belepnek lomha testtel!

Á! árnyak öble! É! hűs párák, tiszta sátor,

Halk hóvirág, királyi hermelín, jégtűs gleccser!

I! bíborok, kihányt vér, kacagógörcs a keccsel

Vonagló női ajkon, ha düh rándítja s mámor!

Ú! - az isteni tenger nyúgodt, gyürűző tánca,

Nyájjal hintett fenyér csöndje, tudósok ránca

A békés homlokon, mit alchimia tép föl, -

Ó!: - szörnyü harsonák, mik ítéletre zengnek,

És Csönd, melyben világok és angyalok kerengnek,

Oméga! - viola sugár az Ő szeméből!

(Tóth Árpád fordítása)

Vlamidir Nabokov

hang-szín szinesztézia

Nabokov családtagjai; édesanyja és fia és szinesztéziások voltak. Nabokov saját maga is leírta állapotát memoárjában, a Szólj, emlékezetben!

„Amióta az eszemet tudom, gyenge hallucinációim vannak. Néhányat hallok, néhányat látok, és egyik sem volt a javamra... A barna csoportban van a gazdag, gumiszerű, lágy „g” hang; a halványabb „j”; a „h” drapp cipőfűzője... az égett vörösesbarna „b”, ahogy a festők hívják; „m” az összehajtott rózsaszín rongy, és ma végre tökéletesen összepárosítottam a „v”-t a rózsakvarccal a Színek szótárában (Maerz and Paul's Dictionary of Color).

Nabokov megemlíti azt a pillanatot is, amikor ő és édesanyja tudomást szereztek megosztott szinesztéziájukról; „Felfedeztük, hogy az ő betűi közül egy párnak ugyanolyan színe van, mint a sajátjaimnak, és emellett optikailag hatottak rá a hangjegyek.”

Duke Ellington

hang – szín szinesztézia

Don George Duke Ellingtonról írott könyvében (Sweet Man: The Real Duke Ellington) leírta, miket mondott neki a zenész; „Meghallok egy hangot egy zenésztársamtól a zenekarban, és az egy szín lesz. Meghallom ugyanazt a hangot egy másik zenésztől, és az egy másik szín. Amikor egy kitartott zenei hangot hallok, pont ugyanazt a színt látom, amit te is, de én látom a textúrákat is. Ha Harry Carney játszik, a „D” sötétkék zsákvászon. Ha Johnny Hodges zenél, a „G” halványkék szaténná válik.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.
Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.