Plusz

Szombathelyi hétvége

2011.07.19. 19:07
Ajánlom
Szombaton és vasárnap is különleges hangversenyeket rendeztek a Bartók Fesztiválon.

Július 16-án a Képtárban került sor a szeminárium két kurzusvezetője, Kim Kashkashian brácsaművész és Nagy Péter zongoraművész közös koncertjére. Igen hamar megtelt a hangverseny helyszíne, s a nagyszámú érdeklődő miatt újabb és újabb székeket kellett behozni a terembe. Nem véletlenül: a világhírű brácsás Kurtág György Jelek, játékok és üzenetek című szólódarabjaival indította koncertjét, a hat tétel szuggesztív előadása maradandó élményt hagyott mindenkiben. A művésznőből áradt az alázat, s már megjelenése is intenzív kisugárzással bírt. A programból nem maradhatott ki a Liszt-évre való megemlékezés sem. A Kurtág-darabok után Nagy Péter előadásában hallhattuk a Haláltánc pianisták felé technikailag és zeneileg egyaránt hatalmas igényeket támasztó szólóváltozatát. Ezt követően a zongorarepertoár egy másik nagy darabja, Bartók Béla 1926-ban komponált Zongoraszonátája csendült fel, melyet Nagy Péter finom formai érzékenységgel közelített meg.

A szünet után közös produkcióra került sor: Lera Auerbach 2010-ben, Kim Kashkashian számára készített brácsa-zongora átiratot Sosztakovics eredetileg zongorára írott Op. 34-es 24 Prelúdiumából. A különböző karaktereket végigvonultató huszonnégy rövid tétel során a brácsás és a zongorista is megmutathatta sokszínű muzikalitását. E darabokat érdekes módon eredeti verziójukban is ritkán lehet hallani, az átirat pedig még inkább kuriózumszámba ment.

Vasárnap a tavaly 25 éves fennállását ünneplő Intermoduláció Kamaraegyüttes koncertjét hallhatta a nagyérdemű a Savaria Egyetemi Központ Dísztermében. Bár ez lényegesen nagyobb terem, mint a Képtár, itt is további székeket kellett behozni, hogy mindenkinek legyen ülőhelye. Először Bartók Béla Kontrasztokjából hallhattunk egy igen csiszolt és elmélyült előadást, amelynek dinamikus, intenzív interpretációja magával ragadta a hallgatóságot: Pauk György hegedű kurzusának egyik résztvevője, az izraeli Sivann Maayani Zelikoff Horn András klarinétművésszel és Pauk tanár úr korrepetitorával, Tadashi Imai zongoraművésszel adta elő a Bartók-kompozíciót. Ezután Fabio Nieder olasz származású zeneszerző, zongoraművész és karmester egy ütőhangszerekkel - értve ezalatt a papírgyűrést és a lábdobogást is - és szintetizátorral tarkított különleges hangszerelésű rövidebb darabja, a der SCHUH auf dem WEG zum SATURNIO szólalt meg az Intermoduláció Kamaraegyüttes tolmácsolásában, Tihanyi László vezényletével. Az első félidőt a karmester, Tihanyi László tavaly íródott Arnis című darabja zárta, amely egy 2001-2002-ben komponált szóló hárfamű, a Linos ensemble változata. Mint megtudjuk a programfüzetből: „az »arnis« évente megrendezett ünnep volt az ókori Görögországban, Linos szellemének kiengesztelésére, akit Apollón féltékenységében megölt". A kilenc tételes kompozíció a művet előadó Bábel Klára fiatal hárfaművésznek, valamint az Intermoduláció Kamaraegyüttesnek készült, s a darabnak a humor is szerves részét képezi, a hetedik tételben ugyanis (Linos tanítja Orpheust) a zenekar tagjai a tanítás közönségeként hangos vélemény-nyilvánítással kíséri az eseményeket: a két hárfa között ingázó művésznő játékát hol tapssal jutalmazzák, hol sípokkal fütyülik ki.

A szünet után a karmesterkurzus egyik „kötelező darabja", a Tihanyi László vezetésével tanult Pierrot lunaire, Arnold Schönberg 21. opusza következett. A 21 tételes mű három részét a kurzus három kiválasztott növendéke dirigálta: az olasz Roberto Genova, a finn Markku Laakso, valamint az Egyesült Államokból jött Ben Makino. Kiváló érzékenységgel, precízen vezényelték mindhárman a művet, amihez persze hozzájárult a kiváló előadó gárda is: a kamaraegyütteshez az ének kurzus vezetője, Meláth Andrea csatlakozott sprechgesangjával.

A hangversenyt követően Tihanyi Lászlót kérdeztem együttesének további terveiről és az idei kurzusról. Az Intermoduláció Kamaraegyüttessel kapcsolatban beszámolt egy februári bécsi meghívásról, továbbá arról, hogy folytatják a közös munkát Fabio Niederrel is, de hozzátette: manapság tervekről beszélni teljesen felesleges. Tihanyi professzor elmondása szerint akár egy tíz évre szóló tervvel is elő tudna állni, de a kultúrára szánt támogatások csökkenése mellett nem igazán van lehetőség az új zene hazai népszerűsítésére, vagyis a tervezés egyelőre „csökkentett üzemmódban működik".            

A kurzussal kapcsolatban kedvezőbb tapasztalatokról számolhatott be. Tihanyi László szerint kifejezetten élvezetes volt idén a növendékekkel együtt dolgozni. Megtudtam tőle, hogy a Schönberg-mű megtanulása nemcsak azt jelentette, hogy a karmester-jelöltek az ütéseket elsajátításk. Már a kurzus elején bejelentette a professzor, hogy néha beülteti majd a hallgatókat a próbákra Meláth Andrea helyett „énekbeszélni", amely mondat után persze hatalmas pánik tört ki a növendékek körében.

Külön érdekessége volt a karmesterkurzusnak, hogy sokféle muzsikus vett részt rajta: volt, aki mindent akceptál, akadt olyan, aki elfogadja a javaslatot, de először mégis kipróbálná a saját elképzelését, s volt, aki mindenáron a saját igazát bizonygatná. A felkészültségi szint eleinte egyenetlen volt, de a hét folyamán szorgos munkával mindenkinek sikerült megbirkóznia a feladatokkal. Tihanyi László elmondása szerint a legtipikusabb egy ilyen kurzuson az a fajta karmester, aki valahol valamit egyszer már jól megtanult, de nincs igazán lehetősége együtt dolgoznia együttesekkel. Szombathelyen a próbákon minden hallgató dirigált a darabból néhány tételt, és mindenki naponta legalább egyszer állhatott zenekar előtt. Egyszóval adott volt a nagy lehetőség.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.
Plusz dalszerzők napja

„És jött a doktor...” – Így segít a zene pandémia idején 

Az Artisjusnak a Dalszerzők Napja alkalmából készített felmérése szerint a koronavírus-járvány idején a magyarok 64 százalékának segített a muzsika, különösen a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek.
Plusz hír

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Az írónő születésnapján, október 5-én utcanévtáblát avattak a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon. A területen elhelyeztek egy könyvszekrényt is, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót – Szabó Magda köteteit is.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.