Plusz

Szőrös szeretet – Élet mentett kutyával

2021.12.27. 15:00
Ajánlom
Aki egyetlen állat barátságát is magáénak tudhatja, felbecsülhetetlen ajándékot kap az élettől. Nagyon sokat tanulhatunk általuk magunkról. Így vélekednek azok a művészek, akiket örökbefogadott kutyájukról kérdeztünk.

Józan László

színművész

Kárpátalján, egy kis faluban nőttem fel, ahol mindig voltak állatok, és amikor tizennyolc évesen Budapestre költöztem, nagyon szerettem volna egy kutyát. Amikor pedig úgy éreztem, hogy az életem olyan szakaszba ért, amikor már felelősen tudtam gondoskodni egy állatról, nem volt kérdés számomra, hogy örökbe fogadok egyet. A menhelyek tele vannak – ezt tapasztaltam akkor is, amikor elmentem egy-egy helyre segíteni –, és csodálatosabbnál csodálatosabb kutyák élnek ott, a befogadásukkal pedig segítünk, hogy ezek az állatok emberközelbe kerülhessenek, és jobb életük legyen.

Süti több mint hét éve van velem, pár hetes volt, amikor hozzám került.

Az évek során igazi színházi kutya lett belőle, sokszor ott van velem az öltözőben is.

Az egyik legélénkebb emlékemet vele kapcsolatban mégsem a színházból, hanem a Balatonról van. A kutyák vagy nagyon szeretik a vizet, vagy nagyon nem, ő az utóbbi csoportba tartozik. Éppen ezért okozott nagy meglepetést és egyben jól eső érzést nyáron, amikor egyszer csak magától berohant a vízbe játszani.

jozan-143728.jpg

Józan László és kutyája, Süti (Fotó/Forrás: a tulajdonos engedélyével)

 

Fodor Bernadett

operaénekes

Az jut eszembe ha a mentett kutyáimra nézek, hogy csodálatosak. Elfogultan azt szoktam mondani, hogy ők a világ legaranyosabb kutyái. De általában minden kutya kiváltja belőlem a szeretet érzését, akivel csak találkozom. Egyik kutyusom hét éve menhelyről került hozzám kölyökként. A nyugalom és szelídség mintaszobra. Kedves természetével az egész családot levette a lábáról. Másik kutyusomat az utcáról mentettem meg, fiatal felnőtt kutyaként. Bántalmazott volt, sok szeretetet nem kaphatott, amíg hozzánk nem került.

Az első naptól végtelen nagy szeretettel és rajongással van irántam. Mintha minden pillanatban meg akarná hálálni, hogy megmentettem őt.

Pedig egy kicsit ő is megmentett engem, mert egy nagyon nehéz életperiódusomban találkoztunk. Mindkét kutyám teljes jogú, megbecsült tagja a családunknak. Csak így érdemes.

Kiskorom óta mindig volt a kutya a környezetemben. A mentett kutyusoknál észrevettem egy egészen speciális, megadó és hálás viselkedést. Azt hiszem, fogalmunk sincs, hogy milyen mélyen érző, tudatos lények ők. Megmenteni egy állatot annyi, mint kiállni azokért, akik nem tudják hallatni a hangjukat. Ebben hasonlítanak legjobban a kisgyerekekhez. Nagyon védtelenek, gyámolításra, szeretetre éhesek és érdemesek. Az, aki magáénak tudhatja egyetlen állat barátságát is, felbecsülhetetlen ajándékot kap az élettől. Én boldog vagyok, hogy gyerekkorom óta megvan az a képességem, hogy értem őket. Nyitott szemmel és szívvel vagyok irántuk. Mindenkit csak buzdítani tudok rá, hogy ne hunyjon szemet az állatok sorsa felett. Apránként szebb lehet így a világ mindannyiunk számára.

fodor_bernadett-144141.jpg

Fodor Bernadett és mentett kutyái (Fotó/Forrás: a tulajdonos engedélyével)

 

Fullajtár Andrea

színművész

Ropit nyolc évvel ezelőtt hoztuk el az Illatos útról. Volt ott egy kis alom – csupa pici kutya összegömbölyödve, egymáshoz simulva –, pár nappal korábban dobhatta ki őket valaki egy szemeteskukába. Kiemelkedett közülük egy kis fekete fej. Odament a fiamhoz, megnyalta a térdét, és azonnal eldőlt, hogy őt visszük haza.

Egy hónapig dolgoztam önkéntesként egy monori menhelyen, mert szerettem volna kipróbálni, milyen egész nap kutyákkal lenni. Nagyon sok mindent tanultam ott. Elsősorban magamról.

Szokták mondani, hogy a kutya egy idő után olyanná válik, mint a gazdája. Amikor egyszerre sok kutyával van dolgod, elég hamar kiderül, milyen kutyatípusokra rezonálsz elsőre és kik azok, akik távolabb állnak tőled. Én azokkal tudtam jól működni az első pillanattól kezdve, akik nagyon érzékenyek, sok nehéz tapasztalásuk van a múltból. S azért, hogy elrejtsék sérülékenységüket, nagyon erős hanggal kompenzálnak. Ebben az egy hónapban fogalmazódott meg bennem, hogy azért találok velük ilyen gyorsan hangot, mert én is ilyen vagyok.

A kutyák – ha érzik a szeretetet és a gondoskodást – egyik pillanatról a másikra túl tudnak lépni nehéz periódusokon. Nem olyanok, mint az emberek, akik tárolják a sérüléseket, és folyamatosan azon pörögnek, mik történtek a múltban. Rendkívül komoly fájdalmakból, betegségekből, traumákból jöttek a menhelyre a négylábúak. Maga a légkör, az, hogy ott gondoskodnak róluk és biztonságban vannak, nagyon gyorsan kicserélte őket. Kivirágoztak, amit nagyon jó volt látni. Olyan ez, mint valami drog, egyszerűen nem tudsz lejönni róla. Annyira kell az az érzés, amikor egy kutyán látod a hálát és a visszatérő életörömet, hogy az valami csodálatos.

fullajter_andrea-144141.jpg

Fullajtár Andrea és kutyája, Ropi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / a tulajdonos engedélyével)

 

Székely Kriszta

rendező

Rendkívül nagyra tartom azokat az embereket, akik hivatásszerűen foglalkoznak állatok mentésével, de a saját kutyámmal való találkozásomig nem volt közvetlen kapcsolatom velük. Alfi úgy került hozzánk, hogy néhány éve, amikor a Bánkról tartottam haza, észrevettem, hogy egy kutya áll az út mellett, és megpróbál átkelni a forgalmas úton. Fékeztem, és kinyitottam az ajtót, ő pedig nem ijedt meg, hanem beugrott a kocsiba. Elég rossz állapotban találtam, az oldala sebes volt, később pedig kiderült, hogy allergiás és bolhás. A chip alapján azonosították a gazdát, aki letagadta, hogy az övé lenne, én pedig – bár épp olyan élethelyzetben voltam, hogy nem terveztem kisállatot tartani – úgy döntöttem, hogy ismerve a múltját nem adom be egy menhelyre, ahol aztán ki tudja, mikor fogadnák örökbe.

Úgy éreztem, most rajtam a sor, hogy az emberiség számláját valahogy kicsit visszatörlesszem.

El kellett kezdenem az életemet is ebbe az irányba formálni, hiszen ez más helyzet, mint amikor az ember tudatosan eldönti, hogy kutyatulajdonos lesz. Ráadásul Alfi másfél éven keresztül annyira depressziós volt, hogy alig jött ki az asztalok és székek alól, és sokszor órákon keresztül nézte a falat. Nagyon megtört, ehhez képest ma már egy elképesztően vidám kiskutya, aki ugyan kevés emberben bízik, de nagyon jót tett neki például, hogy van egy másik állatunk is. Csipesz menhelyen született, és Alfi szöges ellentéte, rendkívül eleven. Gyakorlatilag egymás terápiás kutyái lettek, és mi is nagyon sokat tanulunk általuk magunkról. Az az út, amin az ember végigmegy egy ilyen kisállattal, mindenképpen közelebb hozza valami lényegi igazsághoz az életben.

szekely_kriszta_insta-143729.jpg

Székely Kriszta kutyáival, Csipesszel és Alfival (Fotó/Forrás: a tulajdonos engedélyével)

J.K. Rowling és Stephen King kutyája, R.R.Martin teknőse - írók kiskedvencei

Kapcsolódó

J.K. Rowling és Stephen King kutyája, R.R.Martin teknőse - írók kiskedvencei

Az írók, költők és általában a művészek körében mindig is nagy népszerűségnek örvendtek az állatok. Összegyűjtöttünk néhány klasszikus és kortárs, külföldi és magyar állatbolond alkotót, ahol lehetett, fotókkal.

Uszkár a zongoránál, avagy Dvořák és a Morzsák

Uszkár a zongoránál, avagy Dvořák és a Morzsák

Házi kedvenceink egyik jellemző szokása, hogy mindenhová követnek minket a lakásban. Természetesen ez alól az a helyzet sem kivétel, amikor a zongorához ülünk le gyakorolni. Galéria!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20. VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.
Plusz gyász

Elhunyt Tom Verlaine zenész

73 éves korában elhunyt a Television rockzenekar frontembere, Tom Verlaine gitáros. Az együttest a hetvenes évek New York-i punkszínterén az egyik legnagyobb hatású rockzenekarnak számított.