Plusz

Szőrös szeretet – Élet mentett kutyával

2021.12.27. 15:00
Ajánlom
Aki egyetlen állat barátságát is magáénak tudhatja, felbecsülhetetlen ajándékot kap az élettől. Nagyon sokat tanulhatunk általuk magunkról. Így vélekednek azok a művészek, akiket örökbefogadott kutyájukról kérdeztünk.

Józan László

színművész

Kárpátalján, egy kis faluban nőttem fel, ahol mindig voltak állatok, és amikor tizennyolc évesen Budapestre költöztem, nagyon szerettem volna egy kutyát. Amikor pedig úgy éreztem, hogy az életem olyan szakaszba ért, amikor már felelősen tudtam gondoskodni egy állatról, nem volt kérdés számomra, hogy örökbe fogadok egyet. A menhelyek tele vannak – ezt tapasztaltam akkor is, amikor elmentem egy-egy helyre segíteni –, és csodálatosabbnál csodálatosabb kutyák élnek ott, a befogadásukkal pedig segítünk, hogy ezek az állatok emberközelbe kerülhessenek, és jobb életük legyen.

Süti több mint hét éve van velem, pár hetes volt, amikor hozzám került.

Az évek során igazi színházi kutya lett belőle, sokszor ott van velem az öltözőben is.

Az egyik legélénkebb emlékemet vele kapcsolatban mégsem a színházból, hanem a Balatonról van. A kutyák vagy nagyon szeretik a vizet, vagy nagyon nem, ő az utóbbi csoportba tartozik. Éppen ezért okozott nagy meglepetést és egyben jól eső érzést nyáron, amikor egyszer csak magától berohant a vízbe játszani.

jozan-143728.jpg

Józan László és kutyája, Süti (Fotó/Forrás: a tulajdonos engedélyével)

 

Fodor Bernadett

operaénekes

Az jut eszembe ha a mentett kutyáimra nézek, hogy csodálatosak. Elfogultan azt szoktam mondani, hogy ők a világ legaranyosabb kutyái. De általában minden kutya kiváltja belőlem a szeretet érzését, akivel csak találkozom. Egyik kutyusom hét éve menhelyről került hozzám kölyökként. A nyugalom és szelídség mintaszobra. Kedves természetével az egész családot levette a lábáról. Másik kutyusomat az utcáról mentettem meg, fiatal felnőtt kutyaként. Bántalmazott volt, sok szeretetet nem kaphatott, amíg hozzánk nem került.

Az első naptól végtelen nagy szeretettel és rajongással van irántam. Mintha minden pillanatban meg akarná hálálni, hogy megmentettem őt.

Pedig egy kicsit ő is megmentett engem, mert egy nagyon nehéz életperiódusomban találkoztunk. Mindkét kutyám teljes jogú, megbecsült tagja a családunknak. Csak így érdemes.

Kiskorom óta mindig volt a kutya a környezetemben. A mentett kutyusoknál észrevettem egy egészen speciális, megadó és hálás viselkedést. Azt hiszem, fogalmunk sincs, hogy milyen mélyen érző, tudatos lények ők. Megmenteni egy állatot annyi, mint kiállni azokért, akik nem tudják hallatni a hangjukat. Ebben hasonlítanak legjobban a kisgyerekekhez. Nagyon védtelenek, gyámolításra, szeretetre éhesek és érdemesek. Az, aki magáénak tudhatja egyetlen állat barátságát is, felbecsülhetetlen ajándékot kap az élettől. Én boldog vagyok, hogy gyerekkorom óta megvan az a képességem, hogy értem őket. Nyitott szemmel és szívvel vagyok irántuk. Mindenkit csak buzdítani tudok rá, hogy ne hunyjon szemet az állatok sorsa felett. Apránként szebb lehet így a világ mindannyiunk számára.

fodor_bernadett-144141.jpg

Fodor Bernadett és mentett kutyái (Fotó/Forrás: a tulajdonos engedélyével)

 

Fullajtár Andrea

színművész

Ropit nyolc évvel ezelőtt hoztuk el az Illatos útról. Volt ott egy kis alom – csupa pici kutya összegömbölyödve, egymáshoz simulva –, pár nappal korábban dobhatta ki őket valaki egy szemeteskukába. Kiemelkedett közülük egy kis fekete fej. Odament a fiamhoz, megnyalta a térdét, és azonnal eldőlt, hogy őt visszük haza.

Egy hónapig dolgoztam önkéntesként egy monori menhelyen, mert szerettem volna kipróbálni, milyen egész nap kutyákkal lenni. Nagyon sok mindent tanultam ott. Elsősorban magamról.

Szokták mondani, hogy a kutya egy idő után olyanná válik, mint a gazdája. Amikor egyszerre sok kutyával van dolgod, elég hamar kiderül, milyen kutyatípusokra rezonálsz elsőre és kik azok, akik távolabb állnak tőled. Én azokkal tudtam jól működni az első pillanattól kezdve, akik nagyon érzékenyek, sok nehéz tapasztalásuk van a múltból. S azért, hogy elrejtsék sérülékenységüket, nagyon erős hanggal kompenzálnak. Ebben az egy hónapban fogalmazódott meg bennem, hogy azért találok velük ilyen gyorsan hangot, mert én is ilyen vagyok.

A kutyák – ha érzik a szeretetet és a gondoskodást – egyik pillanatról a másikra túl tudnak lépni nehéz periódusokon. Nem olyanok, mint az emberek, akik tárolják a sérüléseket, és folyamatosan azon pörögnek, mik történtek a múltban. Rendkívül komoly fájdalmakból, betegségekből, traumákból jöttek a menhelyre a négylábúak. Maga a légkör, az, hogy ott gondoskodnak róluk és biztonságban vannak, nagyon gyorsan kicserélte őket. Kivirágoztak, amit nagyon jó volt látni. Olyan ez, mint valami drog, egyszerűen nem tudsz lejönni róla. Annyira kell az az érzés, amikor egy kutyán látod a hálát és a visszatérő életörömet, hogy az valami csodálatos.

fullajter_andrea-144141.jpg

Fullajtár Andrea és kutyája, Ropi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / a tulajdonos engedélyével)

 

Székely Kriszta

rendező

Rendkívül nagyra tartom azokat az embereket, akik hivatásszerűen foglalkoznak állatok mentésével, de a saját kutyámmal való találkozásomig nem volt közvetlen kapcsolatom velük. Alfi úgy került hozzánk, hogy néhány éve, amikor a Bánkról tartottam haza, észrevettem, hogy egy kutya áll az út mellett, és megpróbál átkelni a forgalmas úton. Fékeztem, és kinyitottam az ajtót, ő pedig nem ijedt meg, hanem beugrott a kocsiba. Elég rossz állapotban találtam, az oldala sebes volt, később pedig kiderült, hogy allergiás és bolhás. A chip alapján azonosították a gazdát, aki letagadta, hogy az övé lenne, én pedig – bár épp olyan élethelyzetben voltam, hogy nem terveztem kisállatot tartani – úgy döntöttem, hogy ismerve a múltját nem adom be egy menhelyre, ahol aztán ki tudja, mikor fogadnák örökbe.

Úgy éreztem, most rajtam a sor, hogy az emberiség számláját valahogy kicsit visszatörlesszem.

El kellett kezdenem az életemet is ebbe az irányba formálni, hiszen ez más helyzet, mint amikor az ember tudatosan eldönti, hogy kutyatulajdonos lesz. Ráadásul Alfi másfél éven keresztül annyira depressziós volt, hogy alig jött ki az asztalok és székek alól, és sokszor órákon keresztül nézte a falat. Nagyon megtört, ehhez képest ma már egy elképesztően vidám kiskutya, aki ugyan kevés emberben bízik, de nagyon jót tett neki például, hogy van egy másik állatunk is. Csipesz menhelyen született, és Alfi szöges ellentéte, rendkívül eleven. Gyakorlatilag egymás terápiás kutyái lettek, és mi is nagyon sokat tanulunk általuk magunkról. Az az út, amin az ember végigmegy egy ilyen kisállattal, mindenképpen közelebb hozza valami lényegi igazsághoz az életben.

szekely_kriszta_insta-143729.jpg

Székely Kriszta kutyáival, Csipesszel és Alfival (Fotó/Forrás: a tulajdonos engedélyével)

J.K. Rowling és Stephen King kutyája, R.R.Martin teknőse - írók kiskedvencei

Kapcsolódó

J.K. Rowling és Stephen King kutyája, R.R.Martin teknőse - írók kiskedvencei

Az írók, költők és általában a művészek körében mindig is nagy népszerűségnek örvendtek az állatok. Összegyűjtöttünk néhány klasszikus és kortárs, külföldi és magyar állatbolond alkotót, ahol lehetett, fotókkal.

Uszkár a zongoránál, avagy Dvořák és a Morzsák

Uszkár a zongoránál, avagy Dvořák és a Morzsák

Házi kedvenceink egyik jellemző szokása, hogy mindenhová követnek minket a lakásban. Természetesen ez alól az a helyzet sem kivétel, amikor a zongorához ülünk le gyakorolni. Galéria!

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Vizuál

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Plusz

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.