Plusz

Szupersztár

2011.04.11. 20:46
Ajánlom
Jézus Krisztus Szupersztár. Egy generáció rajongott a modern hippi stílusba öntött vallási témáért és a lehengerlő rockzenéért. Tavaly ősszel Magyarországon is bemutatták a Madách Színház színpadán Andrew Lloyd Webber darabját. A hétvégén volt szerencsém ellátogatni egy előadásra.

Szüleimtől sokat hallottam, hogy mennyire jó ez az előadás; hogy ők anno ezt még bakelitlemezen hallgatták. Eljött hát az ideje, hogy én is részese legyek az élménynek. A darabra állítólag lehetetlen jegyet szerezni. Az utolsó pillanatban jött egy soha vissza nem térő lehetőség. Megvettem a jegyeket. Vasárnap, délután háromra. Családi program, születésnap, házassági évforduló kipipálva. Ekkor még nem is sejtettem, hogy mennyi nyugdíjas és kisgyerek vesz majd minket körül.

Az előadás előtt nem nagyon volt időm utánajárni, háttértudást szerezni a darabról, de a Biblia azért mindenkinél alapmű. Az előadás érdekessége, hogy Jézus és Júdás körülbelül egyformán főszereplők (talán Júdás kicsit több reflektorfényt kap). Az első dal egyből Júdásé. Csak a szám közben esett le, hogy ez egy rockopera, nem kell meglepődnöm a magas hangokon. Serbán Attila hangjától a hideg futkosott a hátamon, jó értelemben. Csengeri Attila Jézus, Gallusz Niki pedig Mária Magdolna szerepében tűnt fel. Nagyon jó volt a szereposztás, minden egyes szereplő odatette magát és felejthetetlen két órát kaptunk tőlük. A fejhangok itt-ott irritálóak voltak könnyűzenéhez szokott fülemnek. A filmverzióhoz képest itt még nem is volt annyira magas Jézus hangja, hála Istennek. Üde színfolt volt Heródes, akiről nekem a József és a színes szélesvásznú álomkabát Fáraó-Elvis kettőse ugrott be. Szerednyei Béla lazán hárította a Heródesre testált felelősséget, majd Posta Victor Pilátusként mosta kezeit.

A darabról egy újhullámos, hippis, elvont darab jutott eleinte eszembe, de a végére teljesen magával ragadott a történet és el is feledkeztem a túlzó jelmezekről. Júdás piros bőrdzsekije nem éppen egy hétköznapi darab. És néhol nem értettem, hogy kerülnek táncoslányok a sivatag közepére, de az összkép kárpótolt mindenért. Nagyon látványos mind Júdás, mind Jézus halála. Beleborzongtam. A vallási témát ennyire világias felfogásban nem igazán lehet látni. A Madách Színházban azonban nem ritkák az ilyen jellegű előadások (pl. a már említett József).

Persze a végén vastaps fogadta a művészeket. Egy néni -mit sem törődve a többiekkel- állva tapsolt. Egyszóval, már értem szüleim töretlen rajongását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!