Plusz

Take away goulash, őselemek meg a káosz – hangulatjelentés a Szigetről

2023.08.14. 15:05
Ajánlom
Rengeteg színvonalas kortárstánc előadást láthat az, aki a Szigeten a Fidelio támogatásával megvalósuló Theatre-and-Dance-Field programját választja. Ugyanakkor szerzőnk a színház és tánc részlegből egy kicsit hiányolta a színházat.

És nem voltam ezzel egyedül. A helyszín konferansziéja, Göndör László, aki a szombati napon egy nála láthatóan kisebb méretű répajelmezben lépett fel, és szórakoztatta (vagy kínozta?) a közönséget, ugyanerre a megállapításra jutott. Állítása szerint ő az egyetlen, aki a fesztiválon a kortárs magyar színházat képviseli, ebből pedig a tisztelt fesztiválozók következtethetnek a magyar színház színvonalára. Ez természetesen vicc, érti is mindenki, meg az is vicc, amit ő konferálás néven művel. Meg performansz is, olyan posztironikus, amivel mostanában széles körű népszerűséget szerzett magának, mert az internet tele van az úgynevezett cringe, azaz ciki tartalmakkal, ám ez a magyar színházban egyáltalán nem új keletű. Göndör Lászlót egyebek mellett a TÁP Színház csapatából ismerhetjük, amely színháznak a legendás Minden Rossz Varietéje éppen erre épít, és épített a kétezres években is, korát megelőző módon. És ha már itt tartunk, a TÁP Színház egyperces színháza és a Sziget története hagyományosan összekapcsolódik, hiányoltam is nagyon őket a programból, habár akik pénteken érkeztek a fesztiválra, azok láthatták őket azért a Carson Coma koncertjén, a Nagyszínpadon.

sziget_day2_8-145325.jpg

Drónok színesítették az eget a Sziget harmadik napján (Fotó/Forrás: Sziget Official)

A Theatre-and-Dance-Field színpadain idén tehát a kortárstáncé a főszerep.

Ez sok szempontból üdvözlendő, hiszen hazánkban túlzottan alulértékelt a műfaj, miközben rengeteg nagyszerű alkotó dolgozik e területen. És természetesen ez a döntés megoldja a nyelvi problémákat is. A Sziget ugyanis – szomorkodhatunk rajta vagy örülhetünk is neki – már jó ideje nem magyar fesztivál, ami lassan átalakította és egyneművé tette a meghívott előadások műfaját – a tánc ugyanis nemzetközi nyelven szól mindenkihez.

A színházat különben nemcsak azért hiányoltam az idei Szigetről, mert jóval sokszínűbbé tette volna a programot, hanem azért is, mert a magyar színház – véleményem szerint – mutogatni valóan jó, az idelátogató, kultúrára érzékeny külföldiek pedig valószínűleg nyitottak lennének valamiféle autentikusan magyar színházi élményre, ahogy szívesen fogyasztják a take away goulasht is.

 

De eddig tartott a szomorkodásom afölött, ami nincs, most beszélek inkább arról, ami van, mert arról is van mit. A szombati első táncelőadás Pataky Klári társulatának Kivonatok című két duettje volt. A produkciók „az elválásról, az egymás melletti magányos életekről” szólnak a színlap szerint, és valóban két nagyon különbözően diszfunkcionális emberi (szerelmi?) kapcsolat bontakozik ki a két duettben. Az elsőben Bujdosó Anna és Bot Ádám bukolikus erdei vízcsobogás hangjaira mutatják meg két ember fullasztó emberi viszonyát. A tánc, ahogy a víz, lassan csordogál, néha zuhatagként felgyorsul, ám a két táncos, mint két egymás mellett folydogáló patak, távolságot tart, s ha néha találkozik, Bujdosó Anna visszafojtott köhögésben tör ki. Azt hiszem, mind ismerünk efféle emberi viszonyokat. És könnyen érthetjük a másikat is, Rácz Réka és Lukács Levente duettjét, amelynek aláfestő hangja a ropogó, pattogó tűz. Itt az intimitás képei a fájdalom képeivel mosódnak össze, a mozdulatok görcsösek, egymás szorítása pedig hangtalan üvöltéseket, eltorzult arcokat eredményez.

Az egymást elemésztő, elviselhetetlen vágyakozás, a szerelem kibírhatatlansága ez – ismerjük ezt is, hogy is ne ismernénk.

sziget_day3_29-145021.jpg

A Macrat Dance Adama című előadása a Szigeten (Fotó/Forrás: Sziget Official)

Egy másik őselemmel, a föld képével dolgozik a spanyol Macrat Dance csapata Adama című előadásában. „Egy előadás a természet és a föld közötti bensőséges kapcsolatról. A fák a felszínen különállónak tűnhetnek, de a föld alatt a gyökereik összefonódnak, erős hálózatot hozva létre, amely növeli erejüket és biztonságukat” – írja a produkció beharangozója. Energikus, szép és kiegyensúlyozott előadást látunk, amely rengeteg kontaktelemmel dolgozik, és amely, mintha a tai chiból merítene inspirációt, sűrűn váltakoztatja a lassú és a gyors mozdulatokat. Máskor meg mintha törzsi táncot látnánk, és az előadók – Marilisa Gallicchio, Javier de la Asunción, David Eusse – szépen megmutatják azt is,

miként jelenti az egyik fa halála a másik életét, miként épül be minden egy nagy, végeérhetetlen körforgásba.

sziget_day3_28-145818.jpg

A Macrat Dance Adama című előadása a Szigeten (Fotó/Forrás: Sziget Official)

Megjelenik a negyedik őselem, a levegő is a Cie MF/Maxime & Francesco Ça ira című francia–olasz koprodukciójában, amelyben a három férfitáncos – Pieradolfo Ciulli, Francesco Colaleo, Maxime Freixas – madarakat utánozva táncolnak a színpadon. Bevallom, a szombaton látott előadások közül ezt találtam a legkevésbé érdekesnek, jóllehet az előadásban volt némi humor, amit a többi produkció nagy részéből hiányoltam. Kivéve egy előadásból, amely véleményem szerint a szombati nap csúcspontja volt.

Szándékosan hagytam a végére a Compagnie Dyptik Mirage (un jour de fête) című előadását, amely legalább annyira érdekes volt, mint amennyire nehezen értelmezhető. „Elegáns mozdulatok, színes ruhák és magabiztosság. Ez a magával ragadó előadás megkérdőjelezi a normát, a közönséget és magát a színpadot is” – olvasható az előadás leírásában, ám ezzel a világon semmit nem tudunk meg a produkcióról. Hiszen láttunk mi már olyat, hogy a közönség a színpadon ült, olyat is, hogy egy előadó lendületből ráült egy néző kezére, olyat is, hogy az egyik előadó a másikat egy néző ölébe tette – igazán, nincs ebben semmi meglepő. A tánc és a cirkusz határán egyensúlyozó produkció egy saját színpadon játszódik, amelyen nagy acélemelvények állnak, a virtuóz táncosok fel-alá ugrálnak ezeken. De ilyet is láttunk már, emelvényt és virtuóz táncosokat is.

sziget_day2_18-145232.jpg

A Compagnie Dyptik Mirage (un jour de fête) című előadása a Szigeten (Fotó/Forrás: Sziget Official)

Ami igazán megkapó Souhail Marchiche és Mehdi Meghari koreográfiájában, az a káosz, amely csak pillanatokra áll össze látszólagos rendezettséggé.

Nézőként folyamatosan kapkodjuk a fejünket, és nem tudjuk pontosan, hova nézzünk, mire figyeljünk – mindent látni szeretnénk, de csak részleteket kapunk. Különösen izgalmassá teszi a produkciót az előadók (Anabella Pirosanto, Alexandra Jézouin, Carla Munier, Yohann Daher, Charly Bouges, Camilla Melani, Konh Ming Xiong, Santiago Codon Gras) eszelőssége is – furcsa őrület csillog a szemükben, amitől az alcím alapján az ünneplés napja (un jour de fête) inkább amolyan Danse Macabre-formát ölt.

sziget_day2_19-145232.jpg

A Compagnie Dyptik Mirage (un jour de fête) című előadása a Szigeten (Fotó/Forrás: Sziget Official)

Mindezek után elmondható, hogy az idei Theatre-and-Dance-Field programja sem szűkölködik különleges előadásokban, és ez akkor is így van, ha egy kicsit hiányolhattuk a műfaji sokszínűséget. A fesztiválnak fontos része az összművészetiség, valójában ez az, ami legfőképp megkülönbözteti a többi nyugat-európai zenei fesztiváltól. Remélhetőleg így is marad, és nem temeti maga alá a jövőben sem a profitmaximalizálás, amely évről évre kicsit változtat, sterilizál a Sziget arculatán.

Fejléckép: Élőszobor a Szigeten (fotó/forrás: Sziget Official)

Hat nap felhőtlen szórakozást ígér a Sziget – mutatjuk, mi minden várja a látogatókat!

Kapcsolódó

Hat nap felhőtlen szórakozást ígér a Sziget – mutatjuk, mi minden várja a látogatókat!

Európa egyik legnagyobb fesztiválja augusztus 10-én startol el, ismét elképesztően sokszínű programkínálattal, amelyből a koncertélmények mellett természetesen a színház, a tánc és a cirkusz sem hiányozhat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.