Plusz

Talentometer 3

2013.04.01. 15:51
Ajánlom
A tavalyi kezdeményezést folytatva, immár hagyományként nem csupán könnyűzenei, de borászati Talentométerre is sor kerül, amelyen Magyarország legtehetségesebb és legjobb fiatal, 40 év alatti borászait keresik a szervezők.

A tavalyi és a tavalyelőtti nagy siker után az A38 Hajó és a Szerencsejáték Zrt. ismét megrendezi közös könnyűzenei tehetségkutatóját. Az április 10-ig tartó nevezési szakaszban öt műfajban lehet nevezni a verseny honlapján, és az A38 Hajón tartott koncert-elődöntőkbe bejutók május 19. és június 23. között hat vasárnapon át mutatkoznak be értő zsűri és lelkes közönség előtt, hogy kiderüljön, idén kik a legtehetségesebbek. A nevezéssel egy időben a honlapon elkezdődött a közönségszavazás is - a legnépszerűbb előadók szintén bejutnak az elődöntőkbe.

A verseny az elmúlt két évben bebizonyította, hogy a magyar könnyűzene utánpótlása gazdag, sokszínű, változatos és nem utolsósorban - tehetséges. A Talentométer egy magas szakmai presztízsű, tömegeket megmozgató, ugyanakkor hiteles és minőségi rendezvénnyé vált, amely minden évben lehetőséget nyújt az új, friss produkciók bemutatkozására, és minden évben esélyt ad a legjobbaknak, hogy bekerüljenek a magyar ifjúsági kultúra vérkeringésébe. Évente közel 650 ígéretes produkció nevezett a versenyre, akikre több ezren voltak kíváncsiak, s az egykor indult díjazottak közül jó néhányan azóta befutottak vagy a siker küszöbén állnak. Az eddigi tehetségkutatók számos fiatal zenekart és előadót (pl. Bambi Beatz, Góbé, Vibekillaz, Szkítia, Zeropozitive) "termelt ki", amik és akik azóta komoly karriert futottak be, nem kis részben a Talentométer által teremtett nyilvánosságnak köszönhetően.

A Talentométer 2013-ban különös jelentőséget kap, hiszen ebben az évben lesz tíz éves a szakmai lebonyolító intézmény, az A38 Hajó. A megadott határidőig, április 10-ig öt műfajban (pop/rock, metál, világzene/népzene, hiphop/reggae, jazz) várják a jelentkezéseket és nevezéseket. A nevezéshez a jelentkező zenekaroktól, előadóktól biográfiát (tagok, elérhetőségek, rövid történet), fotót, valamint három saját szerzeményt tartalmazó hangfelvételt várunk, amiket a nevezéssel együtt lehet feltölteni az e célra szolgáló online felületen. Az április 10-én záruló nevezések után a zsűrik által műfajonként kiválasztott, illetve a közönség álatal szavazással a döntőbe juttatott 10-10 (tehát összesen 50) zenekar és előadó szakmai zsűri és értő közönség előtt, élőben bizonyíthat a júniusig tartó koncertsorozat folyamán az A38 Hajón. A koncertsorozatot a június 23-án tartandó döntő és gála koronázza meg, amelyen kiosztják a díjakat, és bemutatkoznak a döntőbe jutott zenekarok.

A műfajonként három tagú zsűrik tagjai az adott terület jelentős képviselői: pop-rock kategóriában - egyben a zsűri elnöke - Varga Livius zenész (Quimby), jazz kategóriában Grencsó István zenész, metál kategóriában Tóth Gergő zenész (Blind Myself), hiphop/reggae kategóriában Ganxsta Zolee rapper, világzene/népzene kategóriában Fehér Zsombor zenész (Kerekes Band). A döntőbe jutókra értékes szakmai díjak és nyeremények, kétezer kilométerre szóló turnébusz-bérlet, tévéfelvétel, klipforgatás, demófelvétel és stúdióidő, fesztiválfellépések és egyéb lehetőségek várnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.
Jazz/World

Új szenzációk és nagy visszatérők a 2020-as Szigeten

A napokban nyilvánosságra hozta első 80 idei fellépőjének névsorát a Sziget. A teljesség igénye nélkül kicsipegettük belőle a szívünknek legkedvesebb tízet. Akiket szerintünk botorság lenne kihagyni.
Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Plusz

Fáy Miklós: Hány CD elegendő egy életre?

Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között a Philharmonia Orchestra válogatásalbumával, a Honvéd Férfikar születésnapi koncertjével, Michael Chabon új kötetével és a Szentendrei Képtár A nagy könyvlopás című tárlatával foglalkozik.
Vizuál

Női vámpír, vérszívó zenetanár és magyar Drakula – 10 érdekesség a vámpírokról

Mi a retró vámpír film rendezőjének kedvenc vérszívó fun fact-je? Mi az, ami nem fért már be Nagy Zsolt és Walters Lili figurájába? A Drakulics elvtárs rendezőjével összegyűjtöttünk tíz meglepő infót a vámpírokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Először találtak virágporral együtt borostyánkőbe ragadt primitív méhet

A kutatók egy 100 millió éves mianmari borostyánkőben bukkantak a leletre, amely segíthet kideríteni, mikor tértek át a rovarok a húsevésről a pollenfogyasztásra.
Plusz magazin

A dicsérettől jobban tanulnak a gyerekek, mint a büntetéstől

Az Educational Psychology folyóiratban publikált tanulmány szerint a gyerekek 20-30 százalékkal jobban figyeltek az órán, ha a tanárok többször dicsérték, mint szidták őket.
Plusz artisjus

9,3 milliárd forintot kaptak tavaly a zeneszerzők

2019-ben több mint 17 ezer új dal született és közel 14 ezer magyar szerző részesült jogdíjból. Minden korábbinál több jutott a hazai alkotóknak, mint a külföldieknek: közel 5 milliárd Ft jogdíjat kaptak egy év alatt. Az Artisjus szerzői egyesület közzétette 2019-es zenepiaci statisztikáit.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Hány CD elegendő egy életre?

Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között a Philharmonia Orchestra válogatásalbumával, a Honvéd Férfikar születésnapi koncertjével, Michael Chabon új kötetével és a Szentendrei Képtár A nagy könyvlopás című tárlatával foglalkozik.
Plusz ajánló

Nagyvárosoktól kis falvakig, éjjel-nappal nyitva állnak a kultúrházak a hétvégén

Mintegy ezer ingyenes program várja a közönséget február 14. és 16. között a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatán, amelynek idei szlogenje "Mindennap értéket adunk!".