Plusz

Tanuljon az Isteni színjátékról Nádasdy professzor úr fordításából!

2021.02.17. 14:00
Ajánlom
Hoványi Márton, az ELTE TÓK adjunktusa vezetésével február 24-én nyilvános mesterkurzust indít a Műgond Dante Isteni színjáték című művéről. Az előadók között van a mű legújabb fordítója, Nádasdy Ádám is.

Tavaly a Dekameront olvasták végig Hoványi Márton, az ELTE oktatója mesterkurzusának látogatói, idén, Dante halálának 700. évfordulója alkalmából idén Digita’ Commedia címmel indul újabb nyilvános kurzus a Műgond szervezésében a irodalomtörténész-teológusával.

Mint a kurzus tematikája mutatja, az első, február 24-i alkalmon a Pokol 1. énekét elemzik, a bevezető előadás mindenki számára szabadon látogatható és aznap az alábbi linken érhető el. Február 24. és március 19. között a Pokolba, március 24. és április 14. között a Purgatóriumba, április 16. és május 12. között a Paradicsomba látogathatunk el szerdánként és péntekenként 17.00-18.00-ig, a Zoomon.

Hoványi Márton törekszik rá, hogy a szöveget minél több tudományterület aspektusából láthassák az érdeklődők, ezért a programot vendégelőadások is színesítik: március 22-én Mona Dániel zenetörténész a zene és az Isteni színjáték kapcsolatáról beszél, április 19-én Imre Sándor villamosmérnök akadémikus arra hoz példákat, milyen szerepük van a természettudományoknak Dante művében, május 10-én pedig Nagy Fruzsina irodalomtörténész William Blake Commedia-illusztrációiról tart előadást.

A kurzus a legújabb, Nádasdy Ádám-féle fordításra támaszkodik.

A részvétel az ELTE hallgatói és az ELTE TÓK alumnusai számára ingyenes, a külsősök három "olvasójegy"-típus (bérlet) közül választhatnak, ezek alapárai azonban kedvezményekkel módosulnak. A bérletek 50%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg valamennyi hazai, nappali tagozatos középiskolai diák vagy egyetemi hallgató számára; a 33%-os kedvezménnyel megvásárolható olvasójegy pedig ráadásul páros jegyként használható középiskolai tanárok számára

A felmerülő kérdésekre a [email protected] címen adnak választ. További információ a Műgond Facebook-oldalán és weboldalán érhetők el, jelentkezni is ez utóbbi felületen lehet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Plusz ajánló

Készüljön a karácsonyra a Hagyományok Háza Ünnepváró forgatagával!

December 8. és 10. között kézműves vásárral, gyermek- és családi programokkal, meghitt koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal vár mindenkit az idei Ünnepváró forgatag.
Plusz ajánló

A mesés Debreceni Advent első hétvégéjének programkínálata

A Kossuth téren már talapzatban díszeleg a hatalmas, gyönyörű ezüstfenyő, és javában folynak a vásár, a jégpálya és az adventi kuckó építési munkálatai. E héten szombaton megnyit a mesés Debreceni Advent.
Plusz ajánló

Év végi lekerekítés a decemberi Fidelióval

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2023. decemberi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Művészettel, élményekkel a gyermekek felépüléséért – A MOL – Új Európa Alapítvány szociális pályázata

A MOL – Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító pályázata 80 millió forinttal támogatta idén a civil és egyházi szervezetek munkáját.