Plusz

Tanuljon az Isteni színjátékról Nádasdy professzor úr fordításából!

2021.02.17. 14:00
Ajánlom
Hoványi Márton, az ELTE TÓK adjunktusa vezetésével február 24-én nyilvános mesterkurzust indít a Műgond Dante Isteni színjáték című művéről. Az előadók között van a mű legújabb fordítója, Nádasdy Ádám is.

Tavaly a Dekameront olvasták végig Hoványi Márton, az ELTE oktatója mesterkurzusának látogatói, idén, Dante halálának 700. évfordulója alkalmából idén Digita’ Commedia címmel indul újabb nyilvános kurzus a Műgond szervezésében a irodalomtörténész-teológusával.

Mint a kurzus tematikája mutatja, az első, február 24-i alkalmon a Pokol 1. énekét elemzik, a bevezető előadás mindenki számára szabadon látogatható és aznap az alábbi linken érhető el. Február 24. és március 19. között a Pokolba, március 24. és április 14. között a Purgatóriumba, április 16. és május 12. között a Paradicsomba látogathatunk el szerdánként és péntekenként 17.00-18.00-ig, a Zoomon.

Hoványi Márton törekszik rá, hogy a szöveget minél több tudományterület aspektusából láthassák az érdeklődők, ezért a programot vendégelőadások is színesítik: március 22-én Mona Dániel zenetörténész a zene és az Isteni színjáték kapcsolatáról beszél, április 19-én Imre Sándor villamosmérnök akadémikus arra hoz példákat, milyen szerepük van a természettudományoknak Dante művében, május 10-én pedig Nagy Fruzsina irodalomtörténész William Blake Commedia-illusztrációiról tart előadást.

A kurzus a legújabb, Nádasdy Ádám-féle fordításra támaszkodik.

A részvétel az ELTE hallgatói és az ELTE TÓK alumnusai számára ingyenes, a külsősök három "olvasójegy"-típus (bérlet) közül választhatnak, ezek alapárai azonban kedvezményekkel módosulnak. A bérletek 50%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg valamennyi hazai, nappali tagozatos középiskolai diák vagy egyetemi hallgató számára; a 33%-os kedvezménnyel megvásárolható olvasójegy pedig ráadásul páros jegyként használható középiskolai tanárok számára

A felmerülő kérdésekre a [email protected]gondolat.hu címen adnak választ. További információ a Műgond Facebook-oldalán és weboldalán érhetők el, jelentkezni is ez utóbbi felületen lehet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.