Plusz

Tanuljon az Isteni színjátékról Nádasdy professzor úr fordításából!

2021.02.17. 14:00
Ajánlom
Hoványi Márton, az ELTE TÓK adjunktusa vezetésével február 24-én nyilvános mesterkurzust indít a Műgond Dante Isteni színjáték című művéről. Az előadók között van a mű legújabb fordítója, Nádasdy Ádám is.

Tavaly a Dekameront olvasták végig Hoványi Márton, az ELTE oktatója mesterkurzusának látogatói, idén, Dante halálának 700. évfordulója alkalmából idén Digita’ Commedia címmel indul újabb nyilvános kurzus a Műgond szervezésében a irodalomtörténész-teológusával.

Mint a kurzus tematikája mutatja, az első, február 24-i alkalmon a Pokol 1. énekét elemzik, a bevezető előadás mindenki számára szabadon látogatható és aznap az alábbi linken érhető el. Február 24. és március 19. között a Pokolba, március 24. és április 14. között a Purgatóriumba, április 16. és május 12. között a Paradicsomba látogathatunk el szerdánként és péntekenként 17.00-18.00-ig, a Zoomon.

Hoványi Márton törekszik rá, hogy a szöveget minél több tudományterület aspektusából láthassák az érdeklődők, ezért a programot vendégelőadások is színesítik: március 22-én Mona Dániel zenetörténész a zene és az Isteni színjáték kapcsolatáról beszél, április 19-én Imre Sándor villamosmérnök akadémikus arra hoz példákat, milyen szerepük van a természettudományoknak Dante művében, május 10-én pedig Nagy Fruzsina irodalomtörténész William Blake Commedia-illusztrációiról tart előadást.

A kurzus a legújabb, Nádasdy Ádám-féle fordításra támaszkodik.

A részvétel az ELTE hallgatói és az ELTE TÓK alumnusai számára ingyenes, a külsősök három "olvasójegy"-típus (bérlet) közül választhatnak, ezek alapárai azonban kedvezményekkel módosulnak. A bérletek 50%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg valamennyi hazai, nappali tagozatos középiskolai diák vagy egyetemi hallgató számára; a 33%-os kedvezménnyel megvásárolható olvasójegy pedig ráadásul páros jegyként használható középiskolai tanárok számára

A felmerülő kérdésekre a [email protected] címen adnak választ. További információ a Műgond Facebook-oldalán és weboldalán érhetők el, jelentkezni is ez utóbbi felületen lehet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.
Plusz gyász

Elhunyt Tom Verlaine zenész

73 éves korában elhunyt a Television rockzenekar frontembere, Tom Verlaine gitáros. Az együttest a hetvenes évek New York-i punkszínterén az egyik legnagyobb hatású rockzenekarnak számított.