Plusz

Tanuljon az Isteni színjátékról Nádasdy professzor úr fordításából!

2021.02.17. 14:00
Ajánlom
Hoványi Márton, az ELTE TÓK adjunktusa vezetésével február 24-én nyilvános mesterkurzust indít a Műgond Dante Isteni színjáték című művéről. Az előadók között van a mű legújabb fordítója, Nádasdy Ádám is.

Tavaly a Dekameront olvasták végig Hoványi Márton, az ELTE oktatója mesterkurzusának látogatói, idén, Dante halálának 700. évfordulója alkalmából idén Digita’ Commedia címmel indul újabb nyilvános kurzus a Műgond szervezésében a irodalomtörténész-teológusával.

Mint a kurzus tematikája mutatja, az első, február 24-i alkalmon a Pokol 1. énekét elemzik, a bevezető előadás mindenki számára szabadon látogatható és aznap az alábbi linken érhető el. Február 24. és március 19. között a Pokolba, március 24. és április 14. között a Purgatóriumba, április 16. és május 12. között a Paradicsomba látogathatunk el szerdánként és péntekenként 17.00-18.00-ig, a Zoomon.

Hoványi Márton törekszik rá, hogy a szöveget minél több tudományterület aspektusából láthassák az érdeklődők, ezért a programot vendégelőadások is színesítik: március 22-én Mona Dániel zenetörténész a zene és az Isteni színjáték kapcsolatáról beszél, április 19-én Imre Sándor villamosmérnök akadémikus arra hoz példákat, milyen szerepük van a természettudományoknak Dante művében, május 10-én pedig Nagy Fruzsina irodalomtörténész William Blake Commedia-illusztrációiról tart előadást.

A kurzus a legújabb, Nádasdy Ádám-féle fordításra támaszkodik.

A részvétel az ELTE hallgatói és az ELTE TÓK alumnusai számára ingyenes, a külsősök három "olvasójegy"-típus (bérlet) közül választhatnak, ezek alapárai azonban kedvezményekkel módosulnak. A bérletek 50%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg valamennyi hazai, nappali tagozatos középiskolai diák vagy egyetemi hallgató számára; a 33%-os kedvezménnyel megvásárolható olvasójegy pedig ráadásul páros jegyként használható középiskolai tanárok számára

A felmerülő kérdésekre a [email protected] címen adnak választ. További információ a Műgond Facebook-oldalán és weboldalán érhetők el, jelentkezni is ez utóbbi felületen lehet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.