Plusz

Telt ház a Debreceni Virágkarneválon

2023.08.23. 15:35
Ajánlom
Egy héten át tartó programsorozat ért véget az augusztus 20-ai ünnepen Debrecenben. A Virágkarnevál idén is ingyenes Kossuth téri nagykoncertekkel, kézműves sörkerttel, gyermekfesztivállal, BOTANICA Expóval és városszerte programdömpinggel szolgált a kulturális és nemzetközi sokszínűség jegyében.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A legszebb programnak minden bizonnyal a Világok virága bizonyult, ahol a magyar és külföldi művészeti csoportok tagjai közösen ültettek be egy debreceni parkot szőregi rózsával. A legcukibb jelző összeforrt a futóbicikli-versennyel, ahol 3-5 éves gyerekek mérkőztek meg a Vidámpark pályáján. A legnagyobb látogatószám a Kossuth téri koncertek esetében mondható el, ahol minden este tömegek töltötték meg a belváros legnagyobb terét. A legmenőbb program a Beer by Lake kézműves sörkert volt, ahol 50 magyar sörház és food truck szolgálta ki a látogatókat, miközben többek között Winkler Róbert és a BrewStudio látta el izgalmakkal a pódium előtti hallgatóságot, továbbá a Hortobágyi Nemzeti Park által megálmodott, kortárs tánccal vegyített Kerekes Band-koncertet 7.000 ember látta a tóparton, tölgyesekkel körülvéve.

„Nagyon elégedettek voltunk az idei Debreceni Virágkarnevállal, mert ismét sikerült megtölteni a várost élettel. A legkisebbektől a nyugdíjasokig, a középiskolásoktól az egyetemistákon keresztül a családosokig,

mindenkinek nyújtottunk programokat városszerte, ráadásul az események döntő többségét díjmentesen.

Mindezt köszönhetjük partnereinknek és azoknak az együttműködő kulturális intézményeknek, akik kreatív eseményeikkel csatlakoztak hozzánk” – mondta Mészáros Réka a Debreceni Virágkarneválért felelős Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője.

CDebreceniViragkarneval2023_0773-153358.jpg

Debreceni Virágkarnevál (Fotó/Forrás: Főnix Rendezvényszervező Kft.)

Már 57 éve, hogy az államalapítás napján hatalmas felvonulással ünnepel a debreceni közönség. Az ünnep köré szervezett egyhetes programsorozat méltó lezárásaként idén is 1.500 táncos és művész vett részt a felvonuláson, melynek útvonalán 9 tribün férőhelyei álltak rendelkezésre a látogatóknak – ezekre a rendezvény előtt két héttel már elfogytak a jegyek. Egy tribünt a Debreceni Karitatív Testületen keresztül, nehezebb anyagi körülmények között élők és hátrányos helyzetűek számára ajánlottak a támogatók.

A felvonulásra készült 12 virágkocsi fele már elektromos motorral felszerelt, az ezeket díszítő elemek koncepcióit a támogató partnerek a szervezőkkel és a kivitelezőkkel közösen álmodták meg és hozták létre, s végül több millió élő és száraz virággal borították be őket.

A kocsik között, a fenntarthatóság jegyében, teljes egészében élő virággal készített alkotás is található

– a több mint ezer hortenzia a virágkocsit készítő vállalat telephelye mellett, debreceni közintézményeket is gazdagít majd. Továbbá egy különleges, világszinten egyedi viráginstalláció is látható volt, melynek a közönség soraiban is érezhető illatát nemzetközileg elismert parfümőr készítette.

Debrecen és környéke a Táncol a város program keretein belül több mint 30 tánccsoporttal töltötte meg az utcákat produkciókkal, flasmobokkal és táncházakkal a karneváli hét során. A harminc csoportból 22 vett részt a felvonuláson is, tagjaik között 5 éves kortól a senior korosztályig minden életkor megtalálható volt, és a néptánctól a szambáig, a modern tánctól a hip-hopig a legkülönbözőbb táncstílusokat mutatták be. A magyar csoportokat 9 külföldi csoport színesítette indiai, kínai, spanyol, brazil, német, San Marinó-i, osztrák, horvát, szerb, tradicionális és kortárs produkciókkal, nagyszabású jelmezekkel és lebilincselő koreográfiákkal.

CDebreceniViragkarneval2023_1012-153401.jpg

Debreceni Virágkarnevál (Fotó/Forrás: Főnix Rendezvényszervező Kft.)

„A Debreceni Virágkarnevál a város kiemelt rendezvénye, több mint 200 ezer látogatót vonz minden évben. Főként családos, belföldi vendégek érkeznek ebben az időszakban hozzánk, de egyre több külföldi látogató vesz részt a karneváli forgatagban. A karneváli héten gyakorlatilag telt házzal működnek a város szálláshelyei, turisztikai szempontból az augusztus a város legerősebb hónapja. A fenntartható és zöld város jövőkép nagyon fontos Debrecen számára. Örömteli, hogy immár a programokban is megjelenik a környezettudatosság:

a virágkarneváli kocsik fele idén már elektromos autó volt, s a cél az, hogy az összes felvonuló, virágba boruló jármű elektromos legyen a közeljövőben

– nyilatkozta Tóth-Megyesi Enikő a VisitDebrecen turisztikai igazgatója.

A 2023-as Debreceni Virágkarneválon 220.000 látogató vett részt összesen, a Galiba Gyermekfesztiválon 17.000-en, míg a Beer by Lake kézműves sörkerten 40.000-en csatlakoztak a programokhoz.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Debreceni Virágkarnevál (fotó/forrás: Főnix Rendezvényszervező Kft.)

Főnix Rendezvényszervező Kft.

A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. egyike hazánk kiemelkedő rendezvényszervező vállalkozásainak. A cég által Debrecen Megyei Jogú Város megbízásából szervezett fesztiválokat, koncerteket, színpadi produkciókat, művészeti és gasztronómiai programokat, továbbá egyéb közösségi eseményeket évente átlagosan több mint félmillióan látogatják.

Kelet-Magyarország egyik legjelentősebb kulturális, kreatív műhelyében 20 éve születnek programok a megálmodástól a kivitelezésig, évről évre gyarapítva Debrecen és a régió turisztikai vonzerejét.

E-mail: [email protected]

Postacím: 4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3.

Telefon: +36 52 518 400

Weboldalak:

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.