Plusz

Tervezd a nyarat a júniusi Fidelióval

Fidelio Magazin 2019. június
2019.05.22. 13:25
Ajánlom
Az ingyenes programmagazin júniusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Omara Portuondóval, Sándor Pállal, Szálinger Balázzsal és Háy Jánossal. Lapozz bele online!

Az országosan terjesztett, ingyenes kiadványban a fővárosi programkínálat mellett fesztiválajánlót, híreket, ajánlókat, kritikát és számos interjút találsz.

Bár a II. világháború után játszódik Alekszej Nyikolajevics Arbuzov Kései találkozás című darabja, mégis nagyon a mához szól. Sándor Pál rendezővel beszélgettünk, aki a Rózsavölgyi Szalonban előadásában először dolgozik együtt Molnár Piroskával és Jordán Tamással.

_E_L6701_GEx-124028.jpg

Molnár Piroska, Jordán Tamás, Sándor Pál (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Minden a jó faanyaggal kezdődik

Nemessányi László a legendás 19. századi hegedűkészítő leszármazottjaként került a szakmába, szabadidejében azonban a basszusgitárt veszi kézbe szívesebben. Azt mondja, ennek a szakmának nem lehet a végére érni.

A Puccini magánéletéről szóló kamaradarab, amelynek szövegét Szálinger Balázs írta, június 8-án és 9-én nézhető meg Krizantémok címmel. A költő-drámaíró meglepődött, amikor kiderült, hogy az alkotómunkában a korabeli magyar bulvársajtó is fontos forrása lesz.

A Magyar Nemzeti Balett szólistája, Balázsi Gergő Ármin kapta a tánc világnapján „Az évad legjobb férfi balettművésze” díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.

Kuba egy óriási zenei laboratórium

Omara Portuondo nevéhez sok állandó jelzőt kapcsoltak már: a bolerók és habanerák királynője, a „filin” menyasszonya is ő, Roberto Fonseca szerint pedig a sziget lelke az ő hangján szólal meg. A 88 éves énekesnő május 18-án és 19-én adott telt házas koncertet a MOMkultban.

60582291_978568259005487_2715534824273084416_o-144809.jpg

Omara Portuondo (Fotó/Forrás: Kleb Attila / Get Closer Concerts)

Egy fotóra pillantva mindenki tudja, hogy a nagyobb alakok közelebb álltak a fotóshoz, az oválisnak látszó asztal a valóságban kerek – ez a tudás azonban tanult, a kultúránk része, ahogy az egyiptomiaké a legjellemzőbb nézet ábrázolása volt. Waliczky Tamás azt mutatja meg, hogy a kép és a valóság milyen távol állhatnak egymástól egy fotón is. A nemzetközileg is elismert újmédia-művész 23 kitalált felvevőgépből álló kiállítása kapott helyet a velencei biennále magyar pavilonjában.

Bors helyett papayamag, csili helyett téglapor

Jó fűszer nélkül nincs jó étel. De vajon mindig jó-e a fűszer? A fűszerhamisítás jól jövedelmező, ezért komoly hagyományokkal bíró „üzletág”, ami napjainkban is virágzik. Így korántsem lehetünk biztosak abban, hogy a kis tasakban azt kapjuk, amit szeretnénk, és amit kifizettünk. Gasztro rovatunkban Tegzes Dániel fűszerkereskedővel beszélgettünk.

Számos verseskötet, dráma és prózai mű után Háy János a Kik vagytok ti?-vel megírta a magyar irodalom történetét – vagy inkább kor- és kórrajzát. Ahogy ő látja, saját szája íze szerint.

Recenziók

Az aktuális számban is megtalálod Fáy Miklós rovatát, amelyben a kritikus ezúttal többek között a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-kiállításával és Lengyel Balázs Két Róma című kötetével foglalkozik.

Michelangelo remekművei a Szépművészetiben – Galéria!

Kapcsolódó

Michelangelo remekművei a Szépművészetiben – Galéria!

Megnyílt A test diadala címet viselő tárlat a Szépművészetiben, ahol Michelangelo és kortársai nyolcvan művét tekinthetjük meg április 6. és június 30. között.

A Revizor kritikai portál rovatában a Neverland elhagyása című dokumentumfilm kapcsán olvasható részlet Hungler Tímea írásából. A júniusi számból is megtudhatod Vámos Miklóstól, mit érdemes elolvasni. Ebben a hónapban Grecsó Krisztián Vera című könyvével foglalkozik, amelyre a szerző reagál a Fidelio hasábjain.

Lapozz bele az újságba:

 

A 2019. júniusi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon. A címlapon a Budapesti Operettszínház A Pendragon-legenda című musicaljének plakátja látható, míg a hátsó borítón a VeszprémFest Rigoletto-plakátja található.

Megjelent a Kult50 kiadvány!

Összeállt az idei Kult50, amelyből kiderül, kik „pörgették” a magyar kultúrát 2018-ban. Az ingyenes kiadványt keresd országszerte, az ismert terjesztési pontokon! Online kampányunkért pedig kattints ide>>>

_E_L1003x-150049.jpg

A Kult50 idei beválogatottjai és a kategóriák védnökei (Fotó/Forrás: Gordon Eszter)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Plusz hír

Fiatal művészek szaxofonkvartettje zengi be a Szentendrei Tavaszi Fesztivált

Idén a Saxy4U szaxofonkvartett tagjai lettek a március 1-től április 7-ig tartó Szentendrei Tavaszi Fesztivál arcai.
Plusz hír

Magyar performanszművész a tranzitzónából

London feltörekvő kreatív művésznegyedében adott teltházas költői estet Ladik Katalin avantgárd performanszművész.
Plusz ajánló

Ottlik sem hiába szerette – bridzs a Szalonban

Péntek délutánonként jó hangulatú haladó bridzspartinak ad helyet a Rózsavölgyi Szalon, ahová most lelkes csatlakozók jelentkezését várják.
Plusz hír

Először találtak virágporral együtt borostyánkőbe ragadt primitív méhet

A kutatók egy 100 millió éves mianmari borostyánkőben bukkantak a leletre, amely segíthet kideríteni, mikor tértek át a rovarok a húsevésről a pollenfogyasztásra.