Plusz

Tervezd a nyarat a júniusi Fidelióval

Fidelio Magazin 2019. június
2019.05.22. 13:25
Ajánlom
Az ingyenes programmagazin júniusi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálod Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Omara Portuondóval, Sándor Pállal, Szálinger Balázzsal és Háy Jánossal. Lapozz bele online!

Az országosan terjesztett, ingyenes kiadványban a fővárosi programkínálat mellett fesztiválajánlót, híreket, ajánlókat, kritikát és számos interjút találsz.

Bár a II. világháború után játszódik Alekszej Nyikolajevics Arbuzov Kései találkozás című darabja, mégis nagyon a mához szól. Sándor Pál rendezővel beszélgettünk, aki a Rózsavölgyi Szalonban előadásában először dolgozik együtt Molnár Piroskával és Jordán Tamással.

_E_L6701_GEx-124028.jpg

Molnár Piroska, Jordán Tamás, Sándor Pál (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Minden a jó faanyaggal kezdődik

Nemessányi László a legendás 19. századi hegedűkészítő leszármazottjaként került a szakmába, szabadidejében azonban a basszusgitárt veszi kézbe szívesebben. Azt mondja, ennek a szakmának nem lehet a végére érni.

A Puccini magánéletéről szóló kamaradarab, amelynek szövegét Szálinger Balázs írta, június 8-án és 9-én nézhető meg Krizantémok címmel. A költő-drámaíró meglepődött, amikor kiderült, hogy az alkotómunkában a korabeli magyar bulvársajtó is fontos forrása lesz.

A Magyar Nemzeti Balett szólistája, Balázsi Gergő Ármin kapta a tánc világnapján „Az évad legjobb férfi balettművésze” díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.

Kuba egy óriási zenei laboratórium

Omara Portuondo nevéhez sok állandó jelzőt kapcsoltak már: a bolerók és habanerák királynője, a „filin” menyasszonya is ő, Roberto Fonseca szerint pedig a sziget lelke az ő hangján szólal meg. A 88 éves énekesnő május 18-án és 19-én adott telt házas koncertet a MOMkultban.

60582291_978568259005487_2715534824273084416_o-144809.jpg

Omara Portuondo (Fotó/Forrás: Kleb Attila / Get Closer Concerts)

Egy fotóra pillantva mindenki tudja, hogy a nagyobb alakok közelebb álltak a fotóshoz, az oválisnak látszó asztal a valóságban kerek – ez a tudás azonban tanult, a kultúránk része, ahogy az egyiptomiaké a legjellemzőbb nézet ábrázolása volt. Waliczky Tamás azt mutatja meg, hogy a kép és a valóság milyen távol állhatnak egymástól egy fotón is. A nemzetközileg is elismert újmédia-művész 23 kitalált felvevőgépből álló kiállítása kapott helyet a velencei biennále magyar pavilonjában.

Bors helyett papayamag, csili helyett téglapor

Jó fűszer nélkül nincs jó étel. De vajon mindig jó-e a fűszer? A fűszerhamisítás jól jövedelmező, ezért komoly hagyományokkal bíró „üzletág”, ami napjainkban is virágzik. Így korántsem lehetünk biztosak abban, hogy a kis tasakban azt kapjuk, amit szeretnénk, és amit kifizettünk. Gasztro rovatunkban Tegzes Dániel fűszerkereskedővel beszélgettünk.

Számos verseskötet, dráma és prózai mű után Háy János a Kik vagytok ti?-vel megírta a magyar irodalom történetét – vagy inkább kor- és kórrajzát. Ahogy ő látja, saját szája íze szerint.

Recenziók

Az aktuális számban is megtalálod Fáy Miklós rovatát, amelyben a kritikus ezúttal többek között a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-kiállításával és Lengyel Balázs Két Róma című kötetével foglalkozik.

Michelangelo remekművei a Szépművészetiben – Galéria!

Kapcsolódó

Michelangelo remekművei a Szépművészetiben – Galéria!

Megnyílt A test diadala címet viselő tárlat a Szépművészetiben, ahol Michelangelo és kortársai nyolcvan művét tekinthetjük meg április 6. és június 30. között.

A Revizor kritikai portál rovatában a Neverland elhagyása című dokumentumfilm kapcsán olvasható részlet Hungler Tímea írásából. A júniusi számból is megtudhatod Vámos Miklóstól, mit érdemes elolvasni. Ebben a hónapban Grecsó Krisztián Vera című könyvével foglalkozik, amelyre a szerző reagál a Fidelio hasábjain.

Lapozz bele az újságba:

 

A 2019. júniusi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon. A címlapon a Budapesti Operettszínház A Pendragon-legenda című musicaljének plakátja látható, míg a hátsó borítón a VeszprémFest Rigoletto-plakátja található.

Megjelent a Kult50 kiadvány!

Összeállt az idei Kult50, amelyből kiderül, kik „pörgették” a magyar kultúrát 2018-ban. Az ingyenes kiadványt keresd országszerte, az ismert terjesztési pontokon! Online kampányunkért pedig kattints ide>>>

_E_L1003x-150049.jpg

A Kult50 idei beválogatottjai és a kategóriák védnökei (Fotó/Forrás: Gordon Eszter)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.
Plusz hír

Újra lesz Gödör klub

A koncert.hu hírei szerint szeptemberben elindulhat a klubélet a legendás Gödör klub új helyszínén Budapesten, a Király utca 50. szám alatt. A klub kávézója is mielőbbi nyitást tervez. 
Plusz újranyitás

Több irodalmi, színházi és képzőművészeti udvarral nyit a 30. Művészetek Völgye

Újdonságok és átalakítások várhatóak a Művészetek Völgyében; a járványhelyzethez alkalmazkodva új helyszínekkel és tágasabb térkihasználással nyit meg a fesztivál július 23-án.
Plusz hír

Szabó Magda és Psota Irén nevét is közterület viselheti a II. kerületben

A II. kerület eddig névtelen közterületei négy meghatározó nő, egy író, két színművész és egy szociológus nevét veszi fel. Mivel a felhívásra további kiváló javaslatok is érkeztek, a kerület folytatja a kezdeményezést.
Plusz hír

Várhatóan a jövő héten nyithatnak a színházak

A jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a 4 millió beoltott, ami után megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk – jelentette be Orbán Viktor.