Plusz

The Resistible Rise of Arturo Ui by Bertolt Brecht - Orkeny Theater

2011.01.27. 14:56
Ajánlom
The Orkeny Theatre, balancing well between the concepts of popular and artistic theatre, embarked on one of their biggest adventures yet when they invited the director Sandor Zsoter to head their first premiere in this season.

He is the oldest ‘young director.' Though awarded every existing prize and continually working with the same permanent team (dramaturg, designers), Zsoter is still able to surprise both critics and spectators. Brecht is an author dear to Zsoter. For instance, he chose to stage The Resistible Rise of Arturo Ui (a play retelling Hitler's seizure of power in terms of a vegetable marketplace) as one of his exam performances at the University of Theatre in Budapest. Now he is shocking audiences at the downtown theater with the very same parable of the cauliflower business.

What we see is a colorful, witty tale. A gigantic cauliflower lies sprawling on the tiny stage. In the opening scene Arturo Ui, dressed as a rosebud, snuggles up to the giant plant as though in love. The set later transforms quite easily into a courtyard, a family house, or a human brain, while small people with cauliflower faces and skirts struggle inside and around it. The president of the court, who is unable to control Arturo's rise, is a witch with a magic wand. A plastic frog comes out of a witness's mouth instead of testimony.

The fable is refreshed by the grotesque and playful torrent of ideas, and the tragedy of the story is not lost either. Zsoter often ignores gender differences. The role is always played by the person who can handle it best. In this case, the title role is played by Eva Kerekes, a great actress at the Orkeny Theater, who enriches the gangster leader's didactic portrait with surprising nuances. The woman is full of secrets and surface uncertainty. She switches from a comedienne to a blood-sucker without raising her voice. Her naivety is as boundless as her lust for power, and that is why she does not realize for a long time that the object of her experiment has already overgrown her. The monster cannot be restrained.

Hungarian Theatre Critics' Association

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!