Plusz

Titkos átjáróra bukkantak a brit parlament alsóházában

2020.02.28. 16:25
Ajánlom
A történészek számára is meglepetés volt a 360 éve épült, rég elfeledett titkos folyosó felfedezése a Westminster-palotában, a törvényhozás alsóházának ülésterme mellett - adta hírül a BBC.

A történészeket az egyik fa panelben található apró kulcslyuk vezette nyomra a folyosó pontos helyével kapcsolatban. Liz Hallam Smith történész, az épület felújításáért felelős konzultáns és kollégái 10 ezer, a parlament történetéhez kapcsolódó, katalogizálatlan dokumentumon rágták át magukat, amikor rábukkantak egy folyosó terveire, amely a Westminster-terembe vezetett. 

parlament1-104716.jpg

Véletlenül fedezték fel az ajtót (Fotó/Forrás: © UK Parliament/Jessica Taylor)

A brit Munkáspárt által három évvel ezelőttig irodáknak használt épületrészben fedezték fel az egyik végét.

A faajtóról, amely a bejáratot rejtette, úgy vélték, hogy egy elektromos szekrény része

- mondta a BBC-nek Hallam Smith. Azonnal riasztották a parlament lakatosát, akinek némi nehézség árán sikerült kinyitnia az ajtót. Mögötte egy kőpadlós kamrát találtak, ennek a helyiségnek a túlsó felén pedig egy befalazott ajtót. Még az egykori, 3,5 méter magas ajtókat tartó zsanérokat is felfedezték. 

parlament-104712.jpg

titkos ajtó az angol parlamentben (Fotó/Forrás: © UK Parliament/Jessica Taylor)

A másik meglepetés a történészek számára az volt, hogy villanyt tudtak gyújtani.

Nemcsak villanykapcsolók voltak ugyanis az alagútban, hanem működő villanykörték - ez utóbbiak az Osram gyártmányai "Őfelsége kormányának tulajdona" - felirattal.

Az elektromos világítás az 1950-es évekbeli restaurálás eredménye lehet. 

A korábbi építőmunkások keze nyoma nemcsak munkájukban maradt meg, hanem a kőművesbrigád tagjai gondosan dokumentálták is a nevüket és az 1851-es dátumot a befalazott ajtó vakolatára egy ceruzával. Az alapos kutatásból ezután természetesen az sem maradhatott ki, hogy a történészek utánajárjanak valamennyiük hátterének és igazolják, hogy tényleg létező személyek voltak, sőt már a leszármazottaikat is keresik. 

 

A Westminster-terembe, az épület legrégebbi, XI. században épült csarnokába vezető

átjárót 1661-ben II. Károly király koronázási ünnepségére építették, hogy a vendégek ezen keresztül jussanak be az ünnepségre, és a mennyezetten még most is jól látható a 17. századi fagerendázat.

Az átjárót később miniszterelnökök és politikusok használhatták mint alsóházi főbejáratot, majd 1807-ben befalazták. 1950-ben fedezték fel újra a második világháborús bombázások okozta károk helyreállításakor, majd 1952-ben ismét lezárták, és feledésbe merült.

(képek forrása © UK Parliament/Jessica Taylor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz galéria

Hangolódj galériánkkal az Ékszerek Éjszakájára!

Idén is lesz Ékszerek Éjszakája a tematika pedig 0- / Zero negative. A nyitásig mutatunk egy kis ízelítőt!
Plusz hír

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.
Plusz ajánló

Éjszakai távcsöves csillagnézés

Az érdeklődők az Agóra hídján végigsétálva “bejárhatják” a Naprendszert, majd távcsövön keresztül csodálhatják meg a Jupitert, a Szaturnuszt, a Holdat és egy távolodó üstököst is.
Plusz ajánló

Minden szombaton épülettörténeti séták féláron!

Augusztus 31-ig minden szombaton felkészült idegenvezetőkkel sétálhatnak a látogatók a Pesti Vigadóban.
Plusz hír

HVG: „A kulturális életnek is kampó lehet az idén”

A HVG hetilap információi szerint Kásler Miklós 200 főben maximalizálná a kulturális események látogatószámát, ami a nyári színházaknak is komoly gondot okozna.