Plusz

Titkos átjáróra bukkantak a brit parlament alsóházában

2020.02.28. 16:25
Ajánlom
A történészek számára is meglepetés volt a 360 éve épült, rég elfeledett titkos folyosó felfedezése a Westminster-palotában, a törvényhozás alsóházának ülésterme mellett - adta hírül a BBC.

A történészeket az egyik fa panelben található apró kulcslyuk vezette nyomra a folyosó pontos helyével kapcsolatban. Liz Hallam Smith történész, az épület felújításáért felelős konzultáns és kollégái 10 ezer, a parlament történetéhez kapcsolódó, katalogizálatlan dokumentumon rágták át magukat, amikor rábukkantak egy folyosó terveire, amely a Westminster-terembe vezetett. 

parlament1-104716.jpg

Véletlenül fedezték fel az ajtót (Fotó/Forrás: © UK Parliament/Jessica Taylor)

A brit Munkáspárt által három évvel ezelőttig irodáknak használt épületrészben fedezték fel az egyik végét.

A faajtóról, amely a bejáratot rejtette, úgy vélték, hogy egy elektromos szekrény része

- mondta a BBC-nek Hallam Smith. Azonnal riasztották a parlament lakatosát, akinek némi nehézség árán sikerült kinyitnia az ajtót. Mögötte egy kőpadlós kamrát találtak, ennek a helyiségnek a túlsó felén pedig egy befalazott ajtót. Még az egykori, 3,5 méter magas ajtókat tartó zsanérokat is felfedezték. 

parlament-104712.jpg

titkos ajtó az angol parlamentben (Fotó/Forrás: © UK Parliament/Jessica Taylor)

A másik meglepetés a történészek számára az volt, hogy villanyt tudtak gyújtani.

Nemcsak villanykapcsolók voltak ugyanis az alagútban, hanem működő villanykörték - ez utóbbiak az Osram gyártmányai "Őfelsége kormányának tulajdona" - felirattal.

Az elektromos világítás az 1950-es évekbeli restaurálás eredménye lehet. 

A korábbi építőmunkások keze nyoma nemcsak munkájukban maradt meg, hanem a kőművesbrigád tagjai gondosan dokumentálták is a nevüket és az 1851-es dátumot a befalazott ajtó vakolatára egy ceruzával. Az alapos kutatásból ezután természetesen az sem maradhatott ki, hogy a történészek utánajárjanak valamennyiük hátterének és igazolják, hogy tényleg létező személyek voltak, sőt már a leszármazottaikat is keresik. 

 

A Westminster-terembe, az épület legrégebbi, XI. században épült csarnokába vezető

átjárót 1661-ben II. Károly király koronázási ünnepségére építették, hogy a vendégek ezen keresztül jussanak be az ünnepségre, és a mennyezetten még most is jól látható a 17. századi fagerendázat.

Az átjárót később miniszterelnökök és politikusok használhatták mint alsóházi főbejáratot, majd 1807-ben befalazták. 1950-ben fedezték fel újra a második világháborús bombázások okozta károk helyreállításakor, majd 1952-ben ismét lezárták, és feledésbe merült.

(képek forrása © UK Parliament/Jessica Taylor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Plusz fidelio magazin

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.
Plusz hír

Hiába van rendezvénytilalom, az előadóművészeknek most is fizetniük kell a KATA-t

A Music Hungary Szövetség a pénzügyminiszterhez fordult, kérve, hogy a rendezvénytilalom idején a KATA-s előadóművészek is mentesüljenek a tételes adófizetési kötelezettség alól.
Plusz ajánló

Advent Szentendrén – online programokkal is készülnek idén

A Szentendrei Kulturális Központ idén rendhagyó módon szervezi meg az Advent Szentendrén programsorozatot 2020. november 28. és 2021. január 10. között.
Plusz magazin

KÉP-regény: 10 000 hosszúlépés

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak sztoriját – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt Benkő Lászlóról hoz egy kedves történetet.