Plusz

Titkos átjáróra bukkantak a brit parlament alsóházában

2020.02.28. 16:25
Ajánlom
A történészek számára is meglepetés volt a 360 éve épült, rég elfeledett titkos folyosó felfedezése a Westminster-palotában, a törvényhozás alsóházának ülésterme mellett - adta hírül a BBC.

A történészeket az egyik fa panelben található apró kulcslyuk vezette nyomra a folyosó pontos helyével kapcsolatban. Liz Hallam Smith történész, az épület felújításáért felelős konzultáns és kollégái 10 ezer, a parlament történetéhez kapcsolódó, katalogizálatlan dokumentumon rágták át magukat, amikor rábukkantak egy folyosó terveire, amely a Westminster-terembe vezetett. 

parlament1-104716.jpg

Véletlenül fedezték fel az ajtót (Fotó/Forrás: © UK Parliament/Jessica Taylor)

A brit Munkáspárt által három évvel ezelőttig irodáknak használt épületrészben fedezték fel az egyik végét.

A faajtóról, amely a bejáratot rejtette, úgy vélték, hogy egy elektromos szekrény része

- mondta a BBC-nek Hallam Smith. Azonnal riasztották a parlament lakatosát, akinek némi nehézség árán sikerült kinyitnia az ajtót. Mögötte egy kőpadlós kamrát találtak, ennek a helyiségnek a túlsó felén pedig egy befalazott ajtót. Még az egykori, 3,5 méter magas ajtókat tartó zsanérokat is felfedezték. 

parlament-104712.jpg

titkos ajtó az angol parlamentben (Fotó/Forrás: © UK Parliament/Jessica Taylor)

A másik meglepetés a történészek számára az volt, hogy villanyt tudtak gyújtani.

Nemcsak villanykapcsolók voltak ugyanis az alagútban, hanem működő villanykörték - ez utóbbiak az Osram gyártmányai "Őfelsége kormányának tulajdona" - felirattal.

Az elektromos világítás az 1950-es évekbeli restaurálás eredménye lehet. 

A korábbi építőmunkások keze nyoma nemcsak munkájukban maradt meg, hanem a kőművesbrigád tagjai gondosan dokumentálták is a nevüket és az 1851-es dátumot a befalazott ajtó vakolatára egy ceruzával. Az alapos kutatásból ezután természetesen az sem maradhatott ki, hogy a történészek utánajárjanak valamennyiük hátterének és igazolják, hogy tényleg létező személyek voltak, sőt már a leszármazottaikat is keresik. 

 

A Westminster-terembe, az épület legrégebbi, XI. században épült csarnokába vezető

átjárót 1661-ben II. Károly király koronázási ünnepségére építették, hogy a vendégek ezen keresztül jussanak be az ünnepségre, és a mennyezetten még most is jól látható a 17. századi fagerendázat.

Az átjárót később miniszterelnökök és politikusok használhatták mint alsóházi főbejáratot, majd 1807-ben befalazták. 1950-ben fedezték fel újra a második világháborús bombázások okozta károk helyreállításakor, majd 1952-ben ismét lezárták, és feledésbe merült.

(képek forrása © UK Parliament/Jessica Taylor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Plusz gyász

Koronavírusban elhunyt az I Love Rock 'N' Roll szerzője

Alan Merrill halálhírét lánya, Laura Merill tudatta. A zenész 69 éves volt.
Plusz Shona Innes

Így beszélgess a gyerekkel a koronavírusról!

A nehéz témák kicsikkel való feldolgozásának specialistája, Shona Innes foglalkoztatófüzetet írt a témában. Állandó illusztrátora, Agócs Írisz pedig rajzot is küldött az online elérhető kötetecskéhez.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Benedek Elek meséje és Paár Julcsi albuma a legkisebbeknek

Vasárnap délelőttönként a legkisebbeket célozzuk meg változatos tartalmakkal, hogy lekössük a fölös energiákat és még élvezetesebbé tegyük a négy fal között eltöltött időt. A sorozatban hétről hétre mesepremierekkel, táncházzal, zenei válogatásokkal és további érdekességekkel készülünk.