Plusz

Titkos átjáróra bukkantak a brit parlament alsóházában

2020.02.28. 16:25
Ajánlom
A történészek számára is meglepetés volt a 360 éve épült, rég elfeledett titkos folyosó felfedezése a Westminster-palotában, a törvényhozás alsóházának ülésterme mellett - adta hírül a BBC.

A történészeket az egyik fa panelben található apró kulcslyuk vezette nyomra a folyosó pontos helyével kapcsolatban. Liz Hallam Smith történész, az épület felújításáért felelős konzultáns és kollégái 10 ezer, a parlament történetéhez kapcsolódó, katalogizálatlan dokumentumon rágták át magukat, amikor rábukkantak egy folyosó terveire, amely a Westminster-terembe vezetett. 

parlament1-104716.jpg

Véletlenül fedezték fel az ajtót (Fotó/Forrás: © UK Parliament/Jessica Taylor)

A brit Munkáspárt által három évvel ezelőttig irodáknak használt épületrészben fedezték fel az egyik végét.

A faajtóról, amely a bejáratot rejtette, úgy vélték, hogy egy elektromos szekrény része

- mondta a BBC-nek Hallam Smith. Azonnal riasztották a parlament lakatosát, akinek némi nehézség árán sikerült kinyitnia az ajtót. Mögötte egy kőpadlós kamrát találtak, ennek a helyiségnek a túlsó felén pedig egy befalazott ajtót. Még az egykori, 3,5 méter magas ajtókat tartó zsanérokat is felfedezték. 

parlament-104712.jpg

titkos ajtó az angol parlamentben (Fotó/Forrás: © UK Parliament/Jessica Taylor)

A másik meglepetés a történészek számára az volt, hogy villanyt tudtak gyújtani.

Nemcsak villanykapcsolók voltak ugyanis az alagútban, hanem működő villanykörték - ez utóbbiak az Osram gyártmányai "Őfelsége kormányának tulajdona" - felirattal.

Az elektromos világítás az 1950-es évekbeli restaurálás eredménye lehet. 

A korábbi építőmunkások keze nyoma nemcsak munkájukban maradt meg, hanem a kőművesbrigád tagjai gondosan dokumentálták is a nevüket és az 1851-es dátumot a befalazott ajtó vakolatára egy ceruzával. Az alapos kutatásból ezután természetesen az sem maradhatott ki, hogy a történészek utánajárjanak valamennyiük hátterének és igazolják, hogy tényleg létező személyek voltak, sőt már a leszármazottaikat is keresik. 

 

A Westminster-terembe, az épület legrégebbi, XI. században épült csarnokába vezető

átjárót 1661-ben II. Károly király koronázási ünnepségére építették, hogy a vendégek ezen keresztül jussanak be az ünnepségre, és a mennyezetten még most is jól látható a 17. századi fagerendázat.

Az átjárót később miniszterelnökök és politikusok használhatták mint alsóházi főbejáratot, majd 1807-ben befalazták. 1950-ben fedezték fel újra a második világháborús bombázások okozta károk helyreállításakor, majd 1952-ben ismét lezárták, és feledésbe merült.

(képek forrása © UK Parliament/Jessica Taylor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.