Plusz

Tíz éves az A38 Hajó

2013.04.30. 11:02
Ajánlom
A 2013. április 30-án jubiláló kulturális intézmény koncertekkel, klubesttel és cigányzenével várja a látogatókat.

Egy évtized alatt közel ötezer esemény, kulturális program, koncert, kiállítás, színházi bemutató, irodalmi est és filmvetítés zajlott több mint tízezer művész és előadó részvételével. Közel másfél millió jegyvásárló lépett a hajóra; a díjtalan programokkal együtt a látogatószám elérte a kétmilliót. A modellértékű kulturális központ sikereit jól jelzi, hogy tavaly a Lonely Planet szavazásán az A38 lett "A világ legjobb klubja", idén januárban pedig az Electronic Beats olvasói ítélték oda "A legjobb klub/helyszín" elismerését.

Az április 30-i születésnapon két nagy nemzetközi produkció is fellép a hajón: kora este az argentin-svéd trubadúr, José González triója, a Junip ad koncertet (az előzenekar a magyar popzenészek és költők együttműködéséből született Rájátszás), éjjel pedig két osztrák zenész, Richard Dorfmeister és Rupert Huber duója, a Tosca játszik, amit DJ Palotai születésnapi szettje követ. Eközben a megnyíló és immár egész tavasszal-nyáron nyitva tartó Tetőteraszon Budapest legjobb élőzenés klubestje, a Random Trip kezdi heti rendszerességű sorozatát. Az A38 Éttermében szintén egy sorozat nyitóestje, a rendhagyó zenei-gasztronómiai esemény, a Budapest Bár Ínyenceknek zajlik majd, aminek célja, hogy jól ismert Budapest Bár zenészei éttermi-kávéházi keretek között élesszék újjá a mára kissé megkopott fényű cigányzenét.

A születésnappal igazából csak elkezdődik a jubileumi év, ami az A38 Hajótól megszokott programgazdagságot hozza: a legfontosabb bejelentés, hogy július 1-jén pótolja az A38 Hajón februárban elmaradt budapesti klubkoncertjét a kanadai Billy Talent. Folytatódnak nemzetközi együttműködések is, így például a Francia Intézettel közösen létrehozott Tours de France című sorozatban a közeljövőben fellép a Danakil, a Caravan Palace, a Terakaft, illetve ősszel az Hurlements d'léo vagy Mélanie Pain. Nem csupán a könnyűzene lesz fókuszban az elkövetkező időszakban: a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok MeseMuzsika című sorozata a gyerekeknek, a Liszt Ferenc Kamarazenekar sorozata a kortárs komolyzenéért rajongóknak szól.

Az A38 Hajó nem csupán koncerteket és kulturális programokat szervez. A napokban jelenik meg két CD is a hajó kiadásában: a Deti Picasso egykori tagjaiból alakult Wattican Punk Ballet, illetve Barabás Lőrinc első szólólemeze - mindkettő bemutató koncertjére május elején kerül sor.

A jubileumi év végén az A38 Hajó egy időre megszűnik állóhajónak lenni, ekkor jön el ugyanis az ideje a tízévenként esedékes fenéklemez-ellenőrzésnek és nagygenerálnak. Jövő télen a hajó néhány hétre szárazdokkba vonul Révkomáromban, hogy februárban megújulva és felfrissülve térhessen vissza régi helyére, a Petőfi híd budai hídfőjéhez - remélhetőleg újabb tíz évre, ezernyi programra és a közönség örömére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.