Plusz

Több mint 440 ezer látogató után újabb különleges koncertekkel vár a Magyar Zene Háza

2022.07.01. 09:40
Ajánlom
Januári megnyitása óta nagy érdeklődés kísérte a Magyar Zene Háza programjait, koncertjeit, műfaji korlátokat lebontó zenei eseményeit. Ősszel újabb látványos kiállítással, határokat feszegető koncertekkel, valamint különleges programokkal várja a látogatókat a Ház.

„Emlékezetes élményeket kaptam az első félév programjai alatt, de nem titok, mint minden újdonsághoz, a Zene Háza programjaihoz is kell egy nagy adag nyitottság.

Büszkeséggel tölt el az első szezon eredménye, ez a fantasztikus Ház levizsgázott, és a közönség rajongása, szeretete, az itt dolgozó csapat lelkesedése tölti meg a Házat.

Jó és érdemes ide belépni!” – mondta el Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója.

A hármas osztatú intézmény minden szintjén megjelenik a zene, a koncertek, kiállítások és ismeretterjesztő programok egymást építve, segítve, új és egyedi zenei élményt adnak a látogatóknak. „Újításban nincs hiány a Házban, az állandó kiállítás forradalmasította a hazai klasszikusabb kiállítási élményt, a program iránti érdeklődés a nyitás óta töretlen, január óta már több mint 40 ezren váltottak rá jegyet. A Hangdóm kísérleti produkciói több mint 35 ezer látogatót vonzottak a Házba, a magyar könnyűzenére fókuszáló könyvtár, a zenepedagógiai programok élményalapú foglalkozásai mind újat adnak a zenei nevelésben” – tette hozzá Horn Márton intézményigazgató.

Koncertek

Az őszi szezonban számos dalszerző-előadó teszi tiszteletét az MZH-ban, de mindegyikük egy kicsit más oldalát domborítja ki a zsánernek: az amerikai alternatív rock egyik vezető alakja, a Red House Painters zenekarral indult Sun Kil Moon a nagyon személyes történetmesélésben hisz, Becca Stevens a jazztől a folkon át a popig játszik az alműfajokkal, a rangos Mercury-díjra jelölt Sam Lee a Brit-szigetek népdalaiból indul ki, a Grammy-díjas Chris Thile mandolinjával a bluegrass és az americana stílusokat helyezi fókuszba, Otis Taylor személyében pedig az első igazi bluesos dalszerzőt köszönthetjük a házban.

LIGET-BUDAPEST_Palko-Gyorgy_0609_114-145331.jpg

Magyar Zene Háza (Fotó/Forrás: Palkó György / Liget Budapest)

Innovatív zenében sem lesz hiány, a hiphop egyik vezető, forradalmi zenekara, az Injury Reserve egészen biztosan agyrobbantó koncertet ad majd, akár csak a k-pop egyik legígéretesebb formációja, a dél-korai népzenét poppal úttörő módon keresztező Leenalchi. Alva Noto pedig az elektronikus zenében meghatározó figura, már több mint húsz éve.

Magyar popzenéből ugyancsak széles a kínálat, Gloria (Dányi Krisztina Morningdeer utáni projektje) és Berger Dalma egy estén mutatja be új előadói néven első lemezét, illetve EP-jét, Frenk szintén friss albumáról játszik, Zoránt pedig ilyen intim közelségből nem nagyon lehet máshol látni. De azt sem, ahogyan menő előadók – Ohnody, Balla Gergely (Platon Karataev), Okos Viola (Odd ID) és Sam Redbreast Wilson – zenélés mellett mesélnek, beszélgetnek is a dalszerzésről a Dalszerzők köre sorozat második kiadásában.

Jazzben határkereső produkciók követik egymást, a Tálas Áron Trio Palya Beával és Szalóki Ágival közelíti a népzenéhez a műfajt. Az izlandi ADHD a jazz és a rock, még inkább a posztrock közös pontjait keresi, az amerikai The Bad Plus pedig avantgárd jazzbe ültet rengeteg híres popdalt David Bowie-tól a Pink Floydon át a Nirvanáig.

A határok átlépése a művészeti ágak között is igaz, az indiepopos Bermuda Szerb Antal Utas és Holdvilágát dolgozza fel, az Esterházy x Esterházy – Harmonia Caelestis elnevezésű est a két azonos című Esterházy-alkotás, a 17-18. századi zeneszerző Esterházy Pál és a 20-21. századi író, Esterházy Péter műveit köti össze, de Pilinszky János munkásságának is szentelnek egy zenés estet.

A klasszikus zenében Bachtól (Bach-kép-más-képpRozmán Lajos C klarinét koncertje) Debussyig (Debussy kamaraművei) utaztatják a közönséget, a nevükhöz hű, sokszoros díjnyertes cseh trió, a Trio Bohémo Dvořák-, Liszt- és Schoenfield-darabokat játszik, a fiatal olasz kamaraegyüttes, az Ensemble Tolmetes karácsonyi koncertjét a barokknak szenteli. Kirill Troussov hegedűs Szűcs Mátéval, Fejes Krisztinával és Onczay Zoltánnal ad koncertet.

Tradicionális és a világ számos pontjáról érkező globálzenei előadók közül ősszel a 25. évét turnéval ünneplő román rezes Fanfare Ciocărlia szeptemberben örömzenél (a Sam Lee-fellépés mellett ez is a Hangvetővel közös produkcióban megvalósuló koncert lesz). A szakrális zenei sorozatban az indiai énekes, Ustad Wasifuddin Dagar és a tunéziai multikulturális előadó, Ghalia Benali lép fel. A tavaszi szezonhoz hasonlóan ősszel is lesznek tájegységekre koncentráló népzenei gálakoncertek, Mozsika és gardon címmel októberben a Gyimes szerepel a fókuszban, decemberben pedig Felföldi utakon címmel a Felvidék. Az évet pedig Herczku Ágnes Emlékül című műsora zárja.

Ha ennyi sem volna elég, jön a norvég zongorista-csellós Håvard Enstad, a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a marokkói-brazil-spanyol LALA Tamar, vagy éppen a szabadkai születésű, Németországban élő avantgárd-énekes, Thea Soti.

CMAGYARZENEHAZA_HajduJanos_web_HJP_5577-141403.jpg

Pedagógiai foglalkozás a Kreatív Hangtérben (Fotó/Forrás: Hajdu János / Magyar Zene Háza)

Magyar popzenéből ugyancsak széles kínálat várja szeptember közepén a hazai előadók rajongóit, Dés András osztrák és hazai zenészekkel kollaborál, majd Sebő Ferenc munkássága előtt tisztelgő produkció lesz látható, ugyanis az ő munkássága áll majd október első kurátori hétvégéjének a középpontjában.

Ősszel is folytatódnak a hosszabb kifutású, tematikus események, rögtön szeptember 1-től négy napra a távol-keleti klasszikus zenéé a terep,

neves japán és magyar zenészek adnak közös koncerteket a Távol-keleti Komolyzenei Fesztiválon. Szintén folytatódik a tavasszal indított város-sorozat, ezúttal Veszprém zenei élete mutatkozik be a Házban, Likó Marci és Géczi János zenés irodalmi estje mellett a záró gálakoncerten a Mendelssohn Kamarazenekar és Snétberger Ferenc is játszik. Ősztől az Operabeavató-széria is beköltözik a Zene Házába, a Bánk bán egész évadon át tartó világának lesz a helyszíne, és a nagy sikerű Brain Bar programsorozat is a Házban keresi a választ arra, hogy mi tesz minket emberré. Október végén pedig tematikus napot szentelnek Lajtha László születésének 130. évfordulójának.

Kiállítás

A látogatók nagy kedvence, az állandó kiállítás és a hangokkal kísérletező Kreatív Hangtér májusi átadása után novemberben megnyílik a magyar pop történetét eddigi legátfogóbban bemutató, elképesztően látványos időszaki kiállítás is. Az állandó kiállításhoz hasonló technikai megoldásokon keresztül az új tárlat 1957-től, az első magyar lemez születésétől 1993-ig, a Sziget Fesztivál megjelenésééig veszi végig a pop alakulását hazánkban.

„Nagy erőkkel dolgozunk az installációkon, hamarosan megkezdődnek a beépítési munkálatok is. Az állandó kiállításunk tapasztalataival a hátunk mögött igazán rendkívüli programmal várjuk vissza a látogatóinkat – mondta el Horn Márton. Majd hozzátette: „A Ház leginnovatívabb helyiségébe, a Hangdómba is érdemes időnként visszalátogatni, hiszen a vetítések repertoárja minden hónapban bővül, az új filmeket Dome live címen premiervetítéssel, vagy élőzenei kísérettel mutatjuk meg a nézőknek.”

A Hangdómba a jövő évadra is összművészeti különlegességeket szerveznek,

Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából a szerző Kamarakoncert tizenhárom hangszeresre című alkotására készítenek egy projektet,

de az ősz folyamán láthatjuk a Hieronymus Bosch művészetére és a Cantemus Kórus énekére épülő vetítést, illetve Eötvös Péter A tücsök címe is felcsendül majd, animáció kíséretével.

Zenepedagógia

A Zene Háza védjegyének is nevezhető ismeretterjesztés nemcsak önállóan, hanem a koncertprogramok és a kiállítások tartalmaként is megjelenik a Házba. A koncerteken rendszeresen találkozhat a közönség olyan különleges tartalmakkal, melyek a zenehallgatás élményét egészítik ki,

ilyen például a szeptembertől induló infó-koncert műfaja, mely az ismeretterjesztést és a zenehallgatást hozza egy platformra.

A kiállítások is gazdagodnak az interaktív tárlatban mikrokoncertekkel, amelyek lehetőséget adnak az aktuális témához illő élőzene-hallgatására.

Ősztől minden korcsoport számára indul programsorozat a Házban: folytatódik a legkisebbek körében nagy népszerűségnek örvendő Ringató foglalkozás, míg filmvetítésekkel, zenetörténeti barangolásokkal, közös énekléssel és zenéléssel elindul az idősebbeket összehozó klubélet is.

A felnőttek számára indított szabadegyetemi program részeként folytatódik Tóth Árpád karnagy nagy sikerű Hangadó-sorozata a világtörténet legnépszerűbb dallamaival,

míg Bognár Szilvia a magyar népdalokat dolgozza fel közös zenéléssel, énekléssel. Juhász Előd zenetörténész önéletrajzi beszélgetéseket tart Marton Évával, Zoránnal, Vásáry Tamással és Wolf Péterrel Aranyalbum című programsorozata keretében. Folytatódnak a népszerű könyvtári programsorozatok is, a Rock and Roll szabadegyetemre és a Rockfilmklubra gyorsan fogynak a jegyek, érdemes időben lecsapni rá!

A tavaszi szezonban rendkívül népszerűek voltak az iskolás csoportokat fogadó zenepedagógiai foglalkozások, több mint 70 vidéki és budapesti iskoláscsoport számára tartott foglalkozást a zenepedagógiai csapat. A kiállításlátogatást és zenepedagógiai foglalkozást összekötő program ősszel is folytatódik kilenc választható témában. A hétvége ősszel is a családoké lesz a Házban, az új szezonban a társművészetek és a zenei műfajok sokszínűsége kerül fókuszba a gyerekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas programokon.

Fejléckép: Magyar Zene Háza (fotó/forrás: Mohai Balázs / Liget Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja a fizikai Nobel-díjat

Krausz Ferenc Németországban élő magyar születésű fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fizikus és Anne L'Huillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikus kapja a fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentése szerint.
Plusz ajánló

A művészet és bor találkozása a Pesti Vigadóban

Különleges programmal várják a bor és a művészet szerelmeseit október 25-én: a Pesti Vigadó programján egyebek közt tárlatvezetéseken, valamint borkóstolón vehetünk részt.
Plusz hír

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Plusz ajánló

Október 2-tól érkeznek a Német Kulturális Napok

Az ALL-IN Debrecen égisze alatt 2023. október 2-6. között koncert, színházi előadás, mozifilmek, valamint a Német Egység Napja alkalmából szervezett ünnepi ülés és pódiumbeszélgetések várják a látogatókat.
Plusz hír

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.