Plusz

Több mint 440 ezer látogató után újabb különleges koncertekkel vár a Magyar Zene Háza

2022.07.01. 09:40
Ajánlom
Januári megnyitása óta nagy érdeklődés kísérte a Magyar Zene Háza programjait, koncertjeit, műfaji korlátokat lebontó zenei eseményeit. Ősszel újabb látványos kiállítással, határokat feszegető koncertekkel, valamint különleges programokkal várja a látogatókat a Ház.

„Emlékezetes élményeket kaptam az első félév programjai alatt, de nem titok, mint minden újdonsághoz, a Zene Háza programjaihoz is kell egy nagy adag nyitottság.

Büszkeséggel tölt el az első szezon eredménye, ez a fantasztikus Ház levizsgázott, és a közönség rajongása, szeretete, az itt dolgozó csapat lelkesedése tölti meg a Házat.

Jó és érdemes ide belépni!” – mondta el Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója.

A hármas osztatú intézmény minden szintjén megjelenik a zene, a koncertek, kiállítások és ismeretterjesztő programok egymást építve, segítve, új és egyedi zenei élményt adnak a látogatóknak. „Újításban nincs hiány a Házban, az állandó kiállítás forradalmasította a hazai klasszikusabb kiállítási élményt, a program iránti érdeklődés a nyitás óta töretlen, január óta már több mint 40 ezren váltottak rá jegyet. A Hangdóm kísérleti produkciói több mint 35 ezer látogatót vonzottak a Házba, a magyar könnyűzenére fókuszáló könyvtár, a zenepedagógiai programok élményalapú foglalkozásai mind újat adnak a zenei nevelésben” – tette hozzá Horn Márton intézményigazgató.

Koncertek

Az őszi szezonban számos dalszerző-előadó teszi tiszteletét az MZH-ban, de mindegyikük egy kicsit más oldalát domborítja ki a zsánernek: az amerikai alternatív rock egyik vezető alakja, a Red House Painters zenekarral indult Sun Kil Moon a nagyon személyes történetmesélésben hisz, Becca Stevens a jazztől a folkon át a popig játszik az alműfajokkal, a rangos Mercury-díjra jelölt Sam Lee a Brit-szigetek népdalaiból indul ki, a Grammy-díjas Chris Thile mandolinjával a bluegrass és az americana stílusokat helyezi fókuszba, Otis Taylor személyében pedig az első igazi bluesos dalszerzőt köszönthetjük a házban.

LIGET-BUDAPEST_Palko-Gyorgy_0609_114-145331.jpg

Magyar Zene Háza (Fotó/Forrás: Palkó György / Liget Budapest)

Innovatív zenében sem lesz hiány, a hiphop egyik vezető, forradalmi zenekara, az Injury Reserve egészen biztosan agyrobbantó koncertet ad majd, akár csak a k-pop egyik legígéretesebb formációja, a dél-korai népzenét poppal úttörő módon keresztező Leenalchi. Alva Noto pedig az elektronikus zenében meghatározó figura, már több mint húsz éve.

Magyar popzenéből ugyancsak széles a kínálat, Gloria (Dányi Krisztina Morningdeer utáni projektje) és Berger Dalma egy estén mutatja be új előadói néven első lemezét, illetve EP-jét, Frenk szintén friss albumáról játszik, Zoránt pedig ilyen intim közelségből nem nagyon lehet máshol látni. De azt sem, ahogyan menő előadók – Ohnody, Balla Gergely (Platon Karataev), Okos Viola (Odd ID) és Sam Redbreast Wilson – zenélés mellett mesélnek, beszélgetnek is a dalszerzésről a Dalszerzők köre sorozat második kiadásában.

Jazzben határkereső produkciók követik egymást, a Tálas Áron Trio Palya Beával és Szalóki Ágival közelíti a népzenéhez a műfajt. Az izlandi ADHD a jazz és a rock, még inkább a posztrock közös pontjait keresi, az amerikai The Bad Plus pedig avantgárd jazzbe ültet rengeteg híres popdalt David Bowie-tól a Pink Floydon át a Nirvanáig.

A határok átlépése a művészeti ágak között is igaz, az indiepopos Bermuda Szerb Antal Utas és Holdvilágát dolgozza fel, az Esterházy x Esterházy – Harmonia Caelestis elnevezésű est a két azonos című Esterházy-alkotás, a 17-18. századi zeneszerző Esterházy Pál és a 20-21. századi író, Esterházy Péter műveit köti össze, de Pilinszky János munkásságának is szentelnek egy zenés estet.

A klasszikus zenében Bachtól (Bach-kép-más-képpRozmán Lajos C klarinét koncertje) Debussyig (Debussy kamaraművei) utaztatják a közönséget, a nevükhöz hű, sokszoros díjnyertes cseh trió, a Trio Bohémo Dvořák-, Liszt- és Schoenfield-darabokat játszik, a fiatal olasz kamaraegyüttes, az Ensemble Tolmetes karácsonyi koncertjét a barokknak szenteli. Kirill Troussov hegedűs Szűcs Mátéval, Fejes Krisztinával és Onczay Zoltánnal ad koncertet.

Tradicionális és a világ számos pontjáról érkező globálzenei előadók közül ősszel a 25. évét turnéval ünneplő román rezes Fanfare Ciocărlia szeptemberben örömzenél (a Sam Lee-fellépés mellett ez is a Hangvetővel közös produkcióban megvalósuló koncert lesz). A szakrális zenei sorozatban az indiai énekes, Ustad Wasifuddin Dagar és a tunéziai multikulturális előadó, Ghalia Benali lép fel. A tavaszi szezonhoz hasonlóan ősszel is lesznek tájegységekre koncentráló népzenei gálakoncertek, Mozsika és gardon címmel októberben a Gyimes szerepel a fókuszban, decemberben pedig Felföldi utakon címmel a Felvidék. Az évet pedig Herczku Ágnes Emlékül című műsora zárja.

Ha ennyi sem volna elég, jön a norvég zongorista-csellós Håvard Enstad, a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a marokkói-brazil-spanyol LALA Tamar, vagy éppen a szabadkai születésű, Németországban élő avantgárd-énekes, Thea Soti.

CMAGYARZENEHAZA_HajduJanos_web_HJP_5577-141403.jpg

Pedagógiai foglalkozás a Kreatív Hangtérben (Fotó/Forrás: Hajdu János / Magyar Zene Háza)

Magyar popzenéből ugyancsak széles kínálat várja szeptember közepén a hazai előadók rajongóit, Dés András osztrák és hazai zenészekkel kollaborál, majd Sebő Ferenc munkássága előtt tisztelgő produkció lesz látható, ugyanis az ő munkássága áll majd október első kurátori hétvégéjének a középpontjában.

Ősszel is folytatódnak a hosszabb kifutású, tematikus események, rögtön szeptember 1-től négy napra a távol-keleti klasszikus zenéé a terep,

neves japán és magyar zenészek adnak közös koncerteket a Távol-keleti Komolyzenei Fesztiválon. Szintén folytatódik a tavasszal indított város-sorozat, ezúttal Veszprém zenei élete mutatkozik be a Házban, Likó Marci és Géczi János zenés irodalmi estje mellett a záró gálakoncerten a Mendelssohn Kamarazenekar és Snétberger Ferenc is játszik. Ősztől az Operabeavató-széria is beköltözik a Zene Házába, a Bánk bán egész évadon át tartó világának lesz a helyszíne, és a nagy sikerű Brain Bar programsorozat is a Házban keresi a választ arra, hogy mi tesz minket emberré. Október végén pedig tematikus napot szentelnek Lajtha László születésének 130. évfordulójának.

Kiállítás

A látogatók nagy kedvence, az állandó kiállítás és a hangokkal kísérletező Kreatív Hangtér májusi átadása után novemberben megnyílik a magyar pop történetét eddigi legátfogóbban bemutató, elképesztően látványos időszaki kiállítás is. Az állandó kiállításhoz hasonló technikai megoldásokon keresztül az új tárlat 1957-től, az első magyar lemez születésétől 1993-ig, a Sziget Fesztivál megjelenésééig veszi végig a pop alakulását hazánkban.

„Nagy erőkkel dolgozunk az installációkon, hamarosan megkezdődnek a beépítési munkálatok is. Az állandó kiállításunk tapasztalataival a hátunk mögött igazán rendkívüli programmal várjuk vissza a látogatóinkat – mondta el Horn Márton. Majd hozzátette: „A Ház leginnovatívabb helyiségébe, a Hangdómba is érdemes időnként visszalátogatni, hiszen a vetítések repertoárja minden hónapban bővül, az új filmeket Dome live címen premiervetítéssel, vagy élőzenei kísérettel mutatjuk meg a nézőknek.”

A Hangdómba a jövő évadra is összművészeti különlegességeket szerveznek,

Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából a szerző Kamarakoncert tizenhárom hangszeresre című alkotására készítenek egy projektet,

de az ősz folyamán láthatjuk a Hieronymus Bosch művészetére és a Cantemus Kórus énekére épülő vetítést, illetve Eötvös Péter A tücsök címe is felcsendül majd, animáció kíséretével.

Zenepedagógia

A Zene Háza védjegyének is nevezhető ismeretterjesztés nemcsak önállóan, hanem a koncertprogramok és a kiállítások tartalmaként is megjelenik a Házba. A koncerteken rendszeresen találkozhat a közönség olyan különleges tartalmakkal, melyek a zenehallgatás élményét egészítik ki,

ilyen például a szeptembertől induló infó-koncert műfaja, mely az ismeretterjesztést és a zenehallgatást hozza egy platformra.

A kiállítások is gazdagodnak az interaktív tárlatban mikrokoncertekkel, amelyek lehetőséget adnak az aktuális témához illő élőzene-hallgatására.

Ősztől minden korcsoport számára indul programsorozat a Házban: folytatódik a legkisebbek körében nagy népszerűségnek örvendő Ringató foglalkozás, míg filmvetítésekkel, zenetörténeti barangolásokkal, közös énekléssel és zenéléssel elindul az idősebbeket összehozó klubélet is.

A felnőttek számára indított szabadegyetemi program részeként folytatódik Tóth Árpád karnagy nagy sikerű Hangadó-sorozata a világtörténet legnépszerűbb dallamaival,

míg Bognár Szilvia a magyar népdalokat dolgozza fel közös zenéléssel, énekléssel. Juhász Előd zenetörténész önéletrajzi beszélgetéseket tart Marton Évával, Zoránnal, Vásáry Tamással és Wolf Péterrel Aranyalbum című programsorozata keretében. Folytatódnak a népszerű könyvtári programsorozatok is, a Rock and Roll szabadegyetemre és a Rockfilmklubra gyorsan fogynak a jegyek, érdemes időben lecsapni rá!

A tavaszi szezonban rendkívül népszerűek voltak az iskolás csoportokat fogadó zenepedagógiai foglalkozások, több mint 70 vidéki és budapesti iskoláscsoport számára tartott foglalkozást a zenepedagógiai csapat. A kiállításlátogatást és zenepedagógiai foglalkozást összekötő program ősszel is folytatódik kilenc választható témában. A hétvége ősszel is a családoké lesz a Házban, az új szezonban a társművészetek és a zenei műfajok sokszínűsége kerül fókuszba a gyerekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas programokon.

Fejléckép: Magyar Zene Háza (fotó/forrás: Mohai Balázs / Liget Budapest)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Plusz hír

Akár már 2024-ben újranyithat a Notre-Dame

Kicsit több mint három évvel azután, hogy a párizsi székesegyház teteje egy tűzeset következtében megsemmisült, megnyithatja kapuit a hívek és a nagyközönség előtt a Notre-Dame.
Plusz hír

Ars poeticák lepték el a Jókai teret

A Magyar irodalom tereként újult meg a terézvárosi Jókai tér, ahol nagy költőink és íróink, mások mellett Pilinszky és Ady idézeteivel találkozhatunk a burkolatba vésve. A munkálatok során jelentősen növelték a zöldterületet is.
Plusz podcast

A Sziget nélkül már nagyon nehéz lenne elképzelnünk az életünket – Kardos József programigazgató a Fülbemászóban

Egy hét múlva kezdődik a Sziget. A két év kihagyás után jelentkező fesztiválra több mint ötven országból várják a fellépőket, a zenei kínálat mellett pedig ezúttal is gazdag felhozatal lesz kísérőprogramokból. Kardos Józseffel, a Sziget programigazgatójával Várhegyi András beszélgetett a Fülbemászóban.
Plusz ajánló

Ingyenes fesztivállal vár mindenkit a Káli-medence

Augusztus 3-án indul a Kőfeszt – A nyugalom fesztiválja. Az öt napos rendezvényen többek között olyan fellépőkkel találkozhatunk, mint Pál István Szalonna és Bandája, Demjén Ferenc, a 4S Street, Ferenczi György és a Pesti Rackák, valamint a Szent Efrém Fé