Plusz

Több mint cirkusz

2015.04.10. 13:10
Ajánlom
Nyolc pasi, ütőshangszerek, tánc, akrobatika, sztepp és jó hangulat. Az április 19-én Budapestre érkező Tap Factoryról Patrice Marques, a show producere mesélt.

- Ha két mondatban kellene megfogalmaznia, mi az a Tap Factory, mit mondana?

- Amikor megalapítottuk a Tap Factoryt, az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy egy olyan produkciót hozzunk létre, amely gyakorlatilag minden ötödik másodpercben valami meglepetést okoz a nézőnek. Ha nagyon ragaszkodunk a műfaji kategóriákhoz, azt mondanám, hogy a cirkusz elemeiből merítünk a legtöbbet, de mégsem egyszerűen egy cirkuszi produkcióról van szó - annál sokkal többről.

- Számtalan műfaj találkozik a produkcióban, a tánctól kezdve a már említett cirkuszon át a zenéig. Hogyan tudták mindezt egyetlen előadásba besűríteni?

- Igyekeztünk átlépni a műfaji határokon, és a lehető legszabadabban hozzányúlni a különböző művészeti ágakhoz. Ez egy hatalmas kihívás, hiszen attól még, hogy egymás mellé teszünk egy táncost és egy akrobatát, nem lesz kész a produkció. Megpróbáltunk ezért egy olyan történetet létrehozni, amely egyrészt keretbe foglalja a zenészek, táncosok, akrobaták és a többi közreműködő munkáját, ugyanakkor lehetőséget is biztosít nekik arra, hogy megmutassák kivételes tehetségüket. Az eddigi visszajelzések alapján úgy tűnik, ez sikerült.

- A Tap Factory évek óta járja a világot. Mit tapasztaltak, hogy reagált a közönség a produkcióra?

- Egészen pontosan három évvel ezelőtt indultunk útnak, hirtelen nem is tudnám megmondani, hány előadáson vagyunk túl - Spanyolországtól kezdve, Franciaországon át Angliáig mindenhol megfordultunk, és csak ez utóbbiban összesen 65 fellépésünk volt. Büszkén mondhatom, hogy szinte kizárólag csak pozitív visszajelzést kaptunk eddig a közönség részéről. A show végén  álló tapssal köszöntik a művészeket, amiért nem győzünk elég hálásak lenni.

- Az előadásban közreműködik többek között a "So You Think You Can Dance" című táncos tehetségkutató műsor francia finalistája, Jérémie Champagne. Hogyan találtak rá a produkció művészeire?

- Szerte Európában tartottunk meghallgatásokat. Vincent Pausanias, a produkció rendezője és koreográfusa fontosnak tartotta, hogy akár zenészekről, akár táncosokról vagy akrobatákról van szó, minden esetben a legkiválóbb tehetségeket gyűjtse össze. Vincentnek hatalmas tapasztalata van ebben, számtalan hasonló jellegű produkcióban vett már részt korábban, és az sem elhanyagolható tény, hogy táncos múlttal rendelkezik, ezért pontosan tudja, hogy kell a művészekkel kommunikálni, hogyan lehet belőlük kihozni a maximumot.

- Kiknek ajánlják az előadást?

- A Tap Factory amolyan családi show, a legjobb szívvel tudom ajánlani minden korosztálynak, 6 évestől egészen 90 éves korig. Biztos vagyok benne, hogy olyan élményben lesz részük, amit soha nem felejtenek el!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Találtak Kínában egy 700 éves bombát, hatástalanítják

Vasból készült, csaknem 700 éves robbanószerkezetet tártak fel kínai régészek az ország délnyugati részén fekvő Csungking városnál folytatott ásatások során.
Plusz hír

Ponyvával borítják be a Notre-Dame tetejét

A Notre-Dame jövőjéről rendeznek beszélgetést a Werk Akadémia Nyílt Napján. A székesegyhéz leégett tetejének helyén keletkezett nyílás befedését a várható esős időszak előtt befejezik.
Plusz hír

Történelmi korok parfümjeit szagolhatják meg egy párizsi múzeumban

Háromezer év illatainak a történetét mutatja be a híres Fragonard-gyár új parfümmúzeuma, ahol a látogatók nem pusztán megtekinthetnek mintegy 400 parfümös üveget, hanem lehetőségük nyílik az illatukat is beszívni, és megismerik a illatszerek európai történetét.
Plusz Partitúra

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz magazin

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?